Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/8569-в-деня-за-размисъл-задържаха-заподозрян-за-търговия-с-вот): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8567-операта-„травиата“-на-великотърновския-театър-с-премиера-на-открито-на-царевец): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8568-шест-случая-и-без-починали-след-к-19-в-търновско): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Петък, 09 Юли 2021

В ДЕНЯ ЗА РАЗМИСЪЛ: Задържаха заподозрян за търговия с вот

Това се е случило в село Леденик
Нова спецакция на МВР. Тя се проведе в село Леденик, в района на Велико Търново. Има задържан. Намерени са списъци с имена и голяма сума пари.

Мъж на около 48 години е бил спрян по сигнал за проверка. В автомобила му са намерени около 15 000 парични знаци – 12 000 от тях в лева, а останалите – в евро и паундове. Мъжът е задържан, тъй като у него са открити три тефтера с имена. Предполага се, че са на хора, на които е трябвало да бъдат раздадени въпросните пари.

Междувременно от ОДМВР – Стара Загора съобщиха, че на 9 юли е получена информация за тжова, че в Павел баня лица подготвят купуване на гласове за предстоящите избори. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия в резултат, на които е установен извършителят на престъплението. Той е задържан за 24 часа.

Повече...

Операта „Травиата“ на великотърновския театър с премиера на открито на Царевец

Пищните декори и бляскави костюми от операта „Травиата“ на Джузепе Верди ще пренесат публиката от крепостта „Царевец“ във Велико Търново в епохата на аристократичен Париж. С най-новото заглавие в своя афиш Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще участва в шестото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата е на 16 юли от 21 часа в двореца на българските царе на Царевец. Билети се продават на касата на театъра и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 във Велико Търново, както и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Grabo.bg. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов - звук и светлина“, което ще се излъчи след края на спектакъла.


За Великотърновския музикално-драматичен театър операта „Травиата“ е творческо жанрово предизвикателство, което увенчава усилията на постановъчния екип. Спектакълът е дело на гост-режисьора Петко Бонев. Диригент-постановчик е доц. Георги Патриков, диригент - Васил Вълчев, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на театъра, като хормайстор е Яница Брънзелова, концертмайстор – Милена Байнова, хореограф – Катя Богданова.


Звезден солистичен състав изпълняват централните партии в „Травиата“, който блести не само с великолепни гласове, но и с актьорски качества. Ролята на Виолета Валери е поверена на три изключителни певици - Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Симона Кодева.

Това са три различни Виолети и като глас, и като емоционално въздействие, и като сценично излъчване, обяснява режисьорът. Партиите на Алфред Жермон изпълняват Момчил Караиванов и Димитър Зашев, а на Жорж Жермон – Добромир Момеков. Утвърдени и тепърва изгряващи на националната и световна оперна сцена имена, те реализират една силна драматургия с ярки конфликти и сблъсъци, която носи идеята за катарзис и извисяване чрез любовта, саможертвата и страданието.


Елементите в оперното действие са максимално експресивни и до голяма степен разчупват мита за статичността на оперния жанр. Въпреки динамиката на пластичните и мизансценните решения, „Травиата“ на великотърновския театър предлага класически прочит на заглавието в оригинал на италиански и максимална близост до заложеното в либретото. Нещо повече – от литературния първоизточник - „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син, е заимствана идеята за темата на втори план. Това е любимата на Виолета Валери клавирна пиеса „Покана за танц“ от Вебер. Фрагменти от нея звучат в началото на първо и второ действие като израз на безкрайната й самота, но и като копнеж за щастие.


Премиерата на операта „Травиата“ на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди на Царевец е на 16 юли от 21 часа. Билети се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ „Константин Кисимов”. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 

Повече...

Шест случая и без починали след К-19 в търновско

За периода 26.06.2021 г. – 09.07.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 12,0 на 100 хил. души население.


През последното денонощие в област Велико Търново новодиагностицираните случаи на COVID-19 са шест (6).


Към 00:00 часа на 10.07.2021 г. от област Велико Търново са диагностицирани с COVID-19 общо 9718 лица, от които:
- излекувани: 8995 лица,
- в домашна изолация: 36 лица,
- хоспитализирани: 14 лица,
- починали: 673 лица.


През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 не са регистрирани починали лица от област Велико Търново.


Разпределението на активните случаи по общини са, както следва:
- Община Велико Търново – 7 лица на домашно лечение и 3 лица хоспитализирани;
- Община Горна Оряховица – 14 лица на домашно лечение и 7 лица хоспитализирани;
- Община Елена – 1 лице на домашно лечение, няма хоспитализирани лица;
- Лясковец – 2 лица на домашно лечение, няма хоспитализирани лица;
- Община Павликени – 4 лица на домашно лечение и 2 лица хоспитализирани;
- Община Свищов – 7 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;
- Община Стражица – 1 лице на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;


За Общините Златарица, Полски Тръмбеш и Сухиндол няма хоспитализирани лица, както и лица на домашно лечение.
Към 9:30 часа на 10.07.2021 г.:
- карантинирани лица: 328, в т.ч. и близките контактни на диагностицираните случаи на COVID-19.


По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 10.07.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 47 581 дози (с натрупване), от които през последното денонощие – 175 (Comirnaty – 112; Moderna – 29 и Janssen – 34). Със завършен имунизационен цикъл са общо 23 120 лица (с натрупване).


През почивните дни (10 и 11 юли 2021 г.) в MОЛ – Велико Търново – етаж 2, южен атриум (зад щанд Pandora) от 10:00 ч. до 14:00 ч. ще работи „зелен коридор“ за всички желаещи да се имунизират лица, от два мобилни медицински екипа – на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД и ЦСМП – Велико Търново, и „Кардиологичен медицински център“ – Велико Търново. Имунизациите срещу COVID-19 ще се извършват с ваксини, по избор, с изключение на ваксината на Moderna, която ще се поставя само на предварително записаните лица, до 09.07.2021 г. включително. Организатори на инициативата са MОЛ – Велико Търново, РЗИ – Велико Търново и цитираните лечебни заведения.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.