Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8592-проведе-се-заседание-на-асоциацията-по-вик): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8593-започна-информационна-кампания-за-ваксиниране-на-персонала-в-детски-градини-и-училища): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8594-тонове-скали-паднаха-на-пътя-край-велико-търново-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8600-само-един-нов-случай-и-без-починали-в-търновско-след-к-19): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/8605-етър-би-спартак-вн-с-гол-на-христо-марков): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8595-хванаха-шофьор-с-над-два-промила-да-шофира-в-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8599-музеят-с-детска-работилница-по-повод-184-години-от-рождението-на-апостола-на-свободата): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8602-близо-100-търновци-прегледаха-зрението-си-безплатно-в-мобилен-кабинет): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8603-нова-обработка-срещу-комари-в-търново-предстои): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/8601-на-20-юли-ще-се-извърши-извънредна-обработка-срещу-бълхи-и-кърлежи-на-парковете-в-горна-оряховица): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Вторник, 13 Юли 2021

Проведе се заседание на Асоциацията по ВиК

Под председателството на Областния управител на Област Велико Търново, Георги Гугучков днес се проведе извънредно заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ ООД. В работата на заседанието участие взеха и представители на десетте общините на територията на Област Велико Търново, които се членове на Асоциацията по ВиК.


Заседанието се проведе при следния дневен ред:
1. Съгласуване на Проект на договор за възмездно доставяне на водни количества за питейно – битови нужди, чрез водоснабдителната система, използвана за предоставяне на водоснабдителни услуги в различни обособени територии, между „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ ООД – гр. Велико Търново в качеството на доставчик и „ВиК“ ООД – гр. Габрово в качеството на ползвател.
2. Съгласуване на бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ ООД, гр. Велико Търново, като ВиК оператор за регулаторния период 01. 01. 2022 г. – 31. 12. 2026 г. на основание от Закона за водите.
Общото събрание на Асоциацията по ВиК не прие направените предложения. След извършване на необходимите корекции в проекта на договора за възмездно доставяне на водни количества за питейно – битови нужди и в бизнес плана за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ от „Водоснабдяване и канализация Йовковци“ ООД, съобразено със становищата на Асоциацията по ВиК, ще бъде насрочено ново общо събрание за приемането им.

Повече...

ЗАПОЧНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕ НА ПЕРСОНАЛА В ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

Областният управител Георги Гугучков участва в онлайн среща на тема „Разяснителна кампания ваксиниране - следващи стъпки“, която бе организирана от РУО – Велико Търново. В срещата участва и заместник-директорът на РЗИ – Велико Търново Красимира Петрова. Чрез платформата ZOOM се включиха и директорите на училища и детски градини на територията на областта.


Акцент в дискусията бе обхвата на ваксинацията сред педагогическите кадри, основните причини за ниския процент на имунизиране, както и следващите стъпки за популяризиране на ваксинационната кампания.


Данните от РЗИ сочат, че в област Велико Търново 19% от педагогическия персонал е преболедувал или е ваксинаран срещу COVID-19, 37% са преболедувалите или ваксинирани директори на училища. 16% от персонала в детските градини е преболедувал, а директорите на детски градини прекарали болестта или ваксинари са 33%.


Ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година. МОН и РУО започнаха информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Кампанията се организира съвместно с Министерство на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София.


Днешната среща бе първата от инициативите, които предстоят да се организират в рамките на разяснителната кампания. Следващата инициатива ще бъде, директорите на училища и детски градини да проведат разяснителни срещи с персонала в училищата и детските градини.

Повече...

Тонове скали паднаха на пътя край Велико Търново (ВИДЕО)

Инцидентът е станал пред очите на шофьори.

Тонове скали и земна маса са се свлекли в неделя вечерта и са затворили за кратко важния път Русе – Свиленград край Велико Търново. Инцидентът е станал пред очите на шофьори, които по чудо са се разминали със скалите.

Александра и Кристиян стават очевидци на свличането на над 100 тона скална и земна маса на пътя. Инцидентът е станал секунди преди да минат през участъка в неделя вечерта.

„Имаше пушек, нищо не се виждаше”, разказва Кристиян Кънев.

„Две секунди ни деляха от сигурна смърт. Щеше да ни премаже”, допълва Александра Димитрова.

От Агенция „Пътна инфраструктура” разчистват пътя след час. Причината за свличането е ерозия на скалите. „Това е трудно предвидима ситуация. Не може да се предвиди кога би станало. Правим си обходи, наблюдаваме къде са надвиснали скалните маси”, заяви инж. Венцислав Ангелов – директор на ОПУ-Велико Търново.

Участъкът е отворен за движение и е необезопасен. Необходими били обаче спешни действия. „Трябва да се обрушат скатовете, както и настилката в така наречените Присовски завои да се подмени”, допълни Ангелов.

Отсечката, позната като Присовски завои е част от международния транспортен коридор Русе-Свиленград. Проблемът с честите катастрофи и рискови ситуации е от повече от 20 години. От АПИ заявиха, че за да се намалят инцидентите в този участък е необходимо кардинално решение на проблема – изграждане на нова отсечка от около един километър.

Още по темата гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Само един нов случай и без починали в търновско след К-19

В област Велико Търново продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари, както и на записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 лица.


В периода 12 – 16 юли 2021 г. ще работят „зелени коридори“, в които приоритетно ще се ваксинират лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания (подробна информация е публикувана на интернет страницата на РЗИ – Велико Търново – рубрика „Актуално“, „Имунизационна кампания“ – „Зелени коридори“).


По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 14.07.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 48 133 дози (с натрупване), от които през последното денонощие – 330 (Comirnaty – 256, Moderna – 32, AstraZeneca – 2 и Janssen – 40). Със завършен имунизационен цикъл са общо 23 448 лица (с натрупване).


За периода 30.06.2021 г. – 13.07.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 11,6 на 100 хил. души население.
През последното денонощие в област Велико Търново е диагностициран един нов случай на COVID-19.


Към 00:00 часа на 14.07.2021 г. от област Велико Търново са диагностицирани с COVID-19 общо 9721 лица, от които:
- излекувани: 9 000 лица,
- в домашна изолация: 40 лица,
- хоспитализирани: 8 лица,
- починали: 673 лица.


През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 не са регистрирани починали лица от област Велико Търново.


Разпределението на активните случаи по общини са, както следва:
- Община Велико Търново – 7 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;
- Община Горна Оряховица – 15 лица на домашно лечение и 5 лица хоспитализирани;
- Община Елена – 1 лице на домашно лечение, няма хоспитализирани лица;
- Лясковец – 3 лица на домашно лечение, няма хоспитализирани лица;
- Община Павликени – 6 лица на домашно лечение, няма хоспитализирани лица;
- Община Свищов – 8 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;
- Община Стражица – няма лица на домашно лечение, 1 лице хоспитализирано;


За Общините Златарица, Полски Тръмбеш и Сухиндол няма хоспитализирани лица, както и лица на домашно лечение.
Към 9:00 часа на 14.07.2021 г.:
- карантинирани лица: 426, в т.ч. и близките контактни на диагностицираните случаи на COVID-19.

Повече...

Етър би Спартак (Вн) с гол на Христо Марков

  • Публикувано в Спорт

Етър взе трета поредна победа в контролите, като би с минималното 1:0 Спартак (Варна). „Виолетовите” продължават да са без допуснат гол в подготовката си досега.

Голямата жега попречи на темпото през първата част. В 15-ата минута след корнер изпълнен от Младенов последва разиграване, Здравко Илиев намери Дани Младенов, който изведе Кристиян Кънчев и силният му удар от вратаря отиде в корнер. Две минути по-късно пак Младенов технично изведе Христо Димитров, който от воле стреля край вратата. В 25-ата минута Ловре Кнежевич центрира отляво, но топката премина по голлинията. Варненци отговориха с две опасни атаки.

В 26-ата минута Георги Божилов изведе Янчо Андреев, който стреля опасно до левия стълб. В 40-ата минута Виктор Митев напредна опасно отляво и центрира, но Атанас Кръстев успя да извади в корнер. До почивката и двата отбора си размениха по една опасност, като за етърци след центриране отляво Кнежевич стреля с глава, но вратарят изби, а за „Спартак” удар на Мехмед бе боксиран от Господинов.

На почивката като смени влязоха само Мариян Иванов, Фемия и Ивей, останалите се появиха по-късно. Гостите започнаха по-активно втората част и две възможности имаше пред Георги Божилов, който първо от воле стреля над вратата, а после негов опасен удар с глава бе избит от Господинов. В 62-ата минута след избита от вратаря на „Спартак” топка Кнежевич отблизо не успя да вкара, а малко след това диагонален удар на Ивей мина до гредата.

Единственият гол в мача падна в 83-ата минута, когато след хубава атака през центъра на Мартин Петков топката попадна у Христо Марков, който с удар под плонжа на вратаря вкара за 1:0. В добавеното време „виолетовите” можеха и да удвоят след отличен пробив на Кольо Станев и последвали два удара на Мартин Петков и Фемиа, които вратарят спаси.

В последната си проверка на 17 юли от 18:30 ч. етръци гостуват на Левски.

 

sportal.bg

Повече...

Хванаха шофьор с над два промила да шофира в Търново

Водач, употребил алкохол, установиха служители на Пътна полиция. Вчера около 18,00 ч. при обработване на произшествие с материални щети между два леки автомобила на кръстовище в областния град е установено, че водачът на единия автомобил – 64-годишен мъж от с. Момин сбор е седнал зад волана, след употреба на алкохол. При проверка с техническо средство, апаратът е отчел 2,05 промила. Той е дал кръвна проба за химичен анализ. По случая е образувана преписка.

Повече...

Музеят с детска работилница по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата

На 18 юли, по случай 184 години от рождението на Васил Левски, Регионален исторически музей – Велико Търново организира Детска творческа и образователна работилница под надслов „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили”.


Тя ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей от 10,00 до 16,00 ч. и е с вход – свободен за всички желаещи.


Децата, заедно ,със своите родители, баби и дядовци, ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски, чрез негови мисли и вещи, и да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край.


Малките посетители ще могат да се запознаят със семейството на Апостола, като изработят негово „семейно дърво“. Специални занимания ще има за любителите на пъзелите и лабиринтите.


Всяко дете ще има възможност да си изработи лъвче, а също така и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „Лъвския“ си скок.

 

Повече...

Близо 100 търновци прегледаха зрението си безплатно в мобилен кабинет

Близо 100 желаещи прегледаха зрението си в мобилен очен кабинет, разположен пред сградата на Общината, а Велико Търново стана част от национална скринигова кампания. Инициативата обхвана 35 деца и 62 великотърновци на възраст над 50-години.


Прегледите и консултациите при офталмолози от Очна клиника „Св. Петка“ /Варна/ бяха безплатни за хората.


Националната кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ има за цел диагностика на най-честите социално-значими очни заболявания и популяризиране на профилактичните прегледи. Организатори са Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер“ България.

Повече...

Нова обработка срещу комари в Търново предстои

Нова обработка срещу комари ще бъде извършена на територията на Велико Търново утре – 14 юли.


За третирането на площите и пространствата ще се използва топъл аерозол.


Обработката ще започне в 22,00 ч. и ще продължи до 5,00 ч. сутринта на 15 юли.

Повече...

На 20 юли ще се извърши извънредна обработка срещу бълхи и кърлежи на парковете в Горна Оряховица

На 20 юли (вторник), при подходящи метеорологични условия, ще бъде направена извънредна обработка на парковете в Горна Оряховица срещу бълхи и кърлежи. Ще бъдат обработени парковете: „Детски кът“, „Христо Ботев“, „Николай Панайотов“, „Никола Петров“ и парка до хлебозавод „Славянка“.


Пръскането ще се извърши от служители на Дезинфекционна станция БГ – Велико Търново. Препаратът, с който ще бъдат обработени тревните площи е безвреден за хората и за домашните любимци. Третираните зелени площи ще бъдат обозначени с табели.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.