Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8090-в-деня-на-труда-разходка-с-майсторите-от-самоводската-чаршия): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/8093-пациентка-с-отрицателен-тест-беше-поставена-под-карантина-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/8092-за-втора-година-българия-посрещна-възкресението-при-строги-мерки-за-сигурност): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/8091-великденска-служба-на-открито-хиляди-ще-се-съберат-пред-катедралата-във-в-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Неделя, 02 Май 2021

В ДЕНЯ НА ТРУДА: Разходка с майсторите от Самоводската чаршия

Разказ за тези, които пазят българските традиции в днешното забързано време.

Днес е първи май Денят на труда. Нашият кореспондент във Велико Търново Мартин Георгиев ще ви срещне със занаятчиите от Самоводската чаршия. Тези, които пазят българските традиции в днешното забързано време.

Промените на чаршията са главно в поколенията на трудещите се.

Сред най-дълго задържалите се са Нина Нешева, грънчарка и Миглена Чаталова, тъкачка.

Там са повече от 3 десетилетия – на улицата на занаятите. Те са потомствени занаятчийки.

Какво разказаха, гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Пациентка с отрицателен тест беше поставена под карантина (ВИДЕО)

Тя е била приета в болница заради проблем с бъбреците.

Здравните власти карантинираха млада жена, приета в болница заради проблем с бъбреците. Объркването станало, след като медицинска сестра подала грешна информация, че жената е с положителен бърз тест за коронавирус.

Случаят с 36-годишната жена от Горна Оряховица се е разиграл в Университетска болница „Св. Марина”. Младата жена постъпва с висока температура и запушване на бъбреците. Диагностицирана е с антигенен тест и с PCR тест, че няма COVID-19 и може да постъпи, но въпреки това медицинска сестра от болницата подава в информационната система, че жената е с коронавирус и тя е карантинирана.

На 19 април Галина Николова получава силни болки в бъбреците. Лекари от местната болница я съветват да потърси специалисти, тъй като и друг път е имала подобни проблеми. Още на следващият ден тя е на преглед в плевенска болница и лекарите я съветват да постъпи за лечение. По процедура й правят задължителен антигенен тест за COVID-19. „След 20 мин. чакане ми казаха, че тестът е нечист - съмнителен. Успях само да го снимам”, разказва Николова.

От снимката се вижда ясно, че тестът е само с една черта. Тоест - отрицателен. Въпреки това Галина е пратена и на PCR тест. „И той беше отрицателен”, казва тя.

Жената подозира, че съмненията на медицинската сестра са породени от факта, че тя идва с висока температура заради бъбречната инфекция. „Не всеки с 39 градуса температура е с COVID-19. Гледаха ме като прокажена”, допълва Николова.

В крайна сметка тя постъпва в друга болница. Докато лекува бъбреците си, получава обаждане „Казаха ми, че съм с положителен тест и съм поставени под карантина. Бях в пълен шок”, разказва жената.

От болницата обясниха за NOVA, че докладвали на РЗИ заради съмненията си в антигенния тест. И твърдят, че под контролната черта нещо се e появило. „Като медицинска дефиниция няма такова нещо като съмнителен-положителен тест. Но, получавайки се тестова черта няма как ние да кажем, че този тест е негативен. По-логично е да приемем този пациент, като потенциално болен, защото нещо се появява”, коментира д-р Валерия Рачева – завеждащ клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Марина”.

След излизането на отрицателния PCR тест, от лечебното заведение оттеглили твърдението си, че жената е с COVID-19. Заради тромавата процедура обаче, Галина Николова се е водила шест дни под карантина. От болницата се извиниха.

„Смятам, че има недостатък в системата на РЗИ. Защо още на 23-ти след получен наш имейл не са свалили карантината?”, запита Рачева.

От РЗИ-Плевен твърдят, че не са страна в този спор. Отговорността за поставяне или сваляне на карантина е на лабораторията и болницата.

Пациентката от Горна Оряховица иска само едно – да се знае, че има и други болести. Тя самата вече е прекарала COVID-19.

 

nova.bg

Повече...

За втора година България посрещна Възкресението при строги мерки за сигурност

Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна.


Христос Воскресе! За втора година България посреща Великден в условията на пандемия. Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна, за да чуят вестта за Христовото Възкресение. С маски и на дистанция, но с много вяра хората отправиха послания за здраве и надежда за по-добри времена.

Да отнесат частица от Благодатния огън в дома си – а с него и благата вест. Това доведе хиляди хора пред храм-паметника „Александър Невски” в нощта на Възкресение. Пламъчето надежда от Йерусалим стигна и до патриарх Неофит – който за първи път не оглави службата на Възкресение. Благата вест бе произнесена от Врачанския митрополит Григорий.

А в очакване на благата вест пред храма, вярващите отправиха молитвите си към Бог. С надежда за здраве за всички. И точно в полунощ дългоочакваната вест изпълни площада пред храм-паметника.

„Независимо от цялото привидно продължаващо господство на смъртта в нашия свят, независимо от цялото страдание и болка около нас, пред нас е открит път към вечен живот”, заяви Врачанският митрополит Григорий.

И ако преди година службите бяха на открито, а църквите - останаха празни, то този път Празникът на празниците върна богослужението в храма. Ограничен брой миряни в храма на дистанция един от друг. Въпреки противоепидемичните мерки, желаещи да запалят свещ и да се помолят пред иконите, с маска – имаше. Молитвите ще отекват дълго след нощта на благата вест. Защото вярата е била и остава стожерът на българите в най-трудните времена.

В катедралата „Св. Неделя” на обяд бе отслужена Пасхалната Вечерня, по известна като Второ Възкресение, от епископ Поликарп. На нея евангелския текст се чете на 10 различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена до различни краища на света в различни региони.

А във Велико Търново хиляди се събраха за тържествената литургия на открито. За да спазят противоепидемичните мерки и да посрещнат вестта за Възкресението, хората изпълниха площада пред катедралата в старопрестолния град.

В Пловдив Великден беше посрещнат с пищна заря. Стотици вярващи чуха Христос Воскресе на открито пред храмовете в града. Точно в полунощ беше отслужена Архиерейска света Литургия пред катедралния храм „Св. Богородица". Службата беше водена от пловдивския митрополит Николай и беше излъчена на живо в интернет. В полунощ небето над Пловдив беше осветено от 5-минутна заря.

В село Овощник се спазват традиции за празника, датиращи от над сто години. Сред тях е доенето на овца рано сутрин. С прясното мляко в Овощник замесват козунак. От него се прави и традиционно кисело мляко, необходимо за дроб сарма, която се приготвя. В селото тече трескава подготовка за празника още от ранни зори.

Баба Стефка от селото разкри пред Румен Бахов каква е тайната за вкусен козунак и как се прави истинското кисело мляко.

В селото спазват и традиция, свързана с животните. Когато се боядисат великденските яйца, стопаните отиват при овцете и кочовете. Според традицията те трябва да ги чукнат леко по главите с яйцата, за да са здрави.

В живописното село Мала църква в района на Самоков има много храмове с интересна история. В един от тях се е образувало аязмо с лековита вода.

"Тази вода лекува всичко, тя ни е дадена от Бога", разказва баба Злата, която днес първа влезе в храма.

А в разложкото село Баня посрещат празника с нещо уникално - 3-етажно мъжко хоро! Селото е и единственото в България, където Великден се празнува четири дни.

„За банялии Великден е малък национален празник. Нашето село е опожарявано три пъти до основи и е възкръснало от пепелта, за да посрещне Възкресението всяка година. Пролетните игри са традиционни само за Баня”, разказа Надежда Кехайова.

„Триетажното хоро обикновено се прави на третия ден след Великден. Характерното е, че то е по време на пролетни игри. Развълнувани от празненството младежите решили да направят тази кула, за да са по-близо до Бога ”, разказва местна жителка.

 

nova.bg

Повече...

ВЕЛИКДЕНСКА СЛУЖБА НА ОТКРИТО: Хиляди ще се съберат пред катедралата във В. Търново

Заради почивните дни старата столица е препълнена с туристи.


Във Велико Търново решиха тази година да проведат Великденската служба на открито. За целта е създадена специална организация пред катедралния храм в града, който е пълен и с туристи. Точно в полунощ ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи „Христо Воскресе“ ще бъдат произнесени на пет езика.

Заради почивните дни старата столица е препълнена с туристи. По традиция във Велико Търново службите по Великден винаги са на открито – на крепостта Царевец. Но и тази година заради пандемията пасхалното богослужение ще е пред катедрален храм Рождество Богородично. Носенето на маски ще е задължително, както и дезинфекцията. Препоръчва се и да не се целуват иконите.

„Велико Търново е първият град, който провежда Великден на открито и то на Патриаршията на крепостта Царевец. През тази година Пасхалната литургия ще се проведе пред катедралния храм, а не на крепостта, защото там не може да се осигури отстояние от метър и половина”, обясни Нелина Църова от дирекция „Култура и туризъм”

По случай поредицата от почивни дни и празници от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на Старата столица безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.