Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/7836-пиеса-на-стефан-цанев-репетират-във-великотърновския-театър): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/7840-129-нови-случая-на-к-19-в-търновско-и-двама-починали-мъже): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/7844-тъмната-мрежа-курсант-предупреждава-за-опасностите-в-интернет-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/7842-детската-кухня-в-горна-оряховица-продължава-да-осигурява-храна-за-децата,-които-се-отглеждат-в-домашни-условия): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/7838-контролата-между-етър-и-лудогорец-беше-официално-потвърдена): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/7843-ексклузивни-кадри-първите-минути-след-жестоката-катастрофа-с-автобус-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/7837-кое-е-момичето,-спасило-пътници-от-катастрофиралия-автобус-на-пътя-софия-варна-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/7839-хванаха-мъж-и-жена-под-карантина-на-гише-за-издаване-на-лични-документи-в-сухиндол): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/7841-тир-с-лимони-се-обърна-на-прохода-на-републиката-снимка): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Понеделник, 22 Март 2021

Пиеса на Стефан Цанев репетират във великотърновския театър

Над пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев работи екип от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Нов прочит на най-поставяното драматично заглавие на бележития ни творец ще предложи гост-режисьорът Невена Митева. Ролите в спектакъла са поверени на актьорите Стефка Златкова, Силвия Шекилова и Стоян Борисов. Със сценографията и костюмите се е заела Лидия Къркеланова, а над музиката за постановката работи Петър Атанасчев. Премиерата на спектакъла на великотърновска сцена ще бъде през април.


Невена Митева определи пиесата „Животът – това са две жени“ като едно от най-добрите заглавия в българската драматургия, писани през втората половина на XX век. Тя припомни, че текстът е създаден през 1984 г., а през годините в образите на двете жени са се превъплъщавали някои от най-големите български актриси. Сред тях са Катя Динева, великата Елена Стефанова, която е почетен гражданин на Велико Търново, Доротея Тончева.


„В основата на пиесата стои класическият триъгълник „майка – син – любима“ и представя човешкия живот с цялото му многообразие и пъстрота. Сюжетът се базира на сблъсъка между два противоположни свята, които не могат един без друг, на два ярки женски характера, два светогледа, които взаимно се провокират и допълват“, сподели гост-режисьорът.


По думите й цитатът „Животът, сине, са две жени – майката и любовта. Без майката живот няма, а без любов – не е живот“, превърнал се в крилата фраза, говори за изключителната актуалност на пиесата, независимо от времето. „Много малко са истинските женски образи в българската драматургия. Тези на вдовицата Секула и любимата Светла олицетворяват два полюсно различни характера, които едновременно се привличат и отблъскват“, обясни Невена Митева. Тя призна, че „Животът – това са две жени“ ще бъде представление за живота, за любовта, смъртта, за всичко, което прави живота ни толкова труден и толкова интересен.

Повече...

129 нови случая на К-19 в търновско и двама починали мъже

За периода 09.03.2021 – 22.03.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 432,1 на 100 хил. души население.


През последното денонощие на територията на област Велико Търново новорегистрираните случаи на COVID-19 са сто двадесет и девет (129).


Във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 при: персонал в ДЯ „Еделвайс“, ученик от 3 клас в ОУ „Иван Вазов“ и ученик от 11 клас в СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица, с предписания на РЗИ – Велико Търново са поставени под карантина установените контактни на заболелите лица.


Към 00:00 часа на 23.03.2021 г. от област Велико Търново са диагностицирани с COVID-19 общо 6649 лица, от които:
- излекувани: 5108 лица;
- в домашна изолация: 893 лица;
- хоспитализирани: 245 лица;
- починали: 403 лица.


През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID – 19 са регистрирани три починали лица от област Велико Търново (двама мъже, съответно на 72 г. и 80 г., и жена на 76 г.). РЗИ – Велико Търново изказва съболезнования на семействата на починалите лица.


Епидемиологичните проучвания на случаите продължават.


Разпределението на активните случаи по общини са, както следва:
- Община Велико Търново – 309 лица на домашно лечение и 68 лица хоспитализирани;
- Община Горна Оряховица – 109 лица на домашно лечение и 31 лица хоспитализирани;
- Община Елена – 21 лица на домашно лечение и 4 лица хоспитализирани;
- Община Златарица – 9 лица на домашно лечение и 4 лица хоспитализирани;
- Община Лясковец – 22 лица на домашно лечение и 7 лица хоспитализирани;
- Община Павликени – 171 лица на домашно лечение и 38 лица хоспитализирани;
- Община Полски Тръмбеш – 6 лица на домашно лечение и 5 лица хоспитализирани;
- Община Свищов – 209 лица на домашно лечение и 80 лица хоспитализирани;
- Община Стражица – 27 лица на домашно лечение и 7 лица хоспитализирани;
- Община Сухиндол – 10 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано.


Към 9:00 ч. на 23.03.2021 г.:
- карантинирани лица: 1710, в т. ч. и близките контактни на диагностицираните случаи на COVID-19.


Към 00:00 ч. на 23.03.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 11601 дози (с натрупване), от които през изминалото денонощие – 194 (88 първи дози и 106 втори дози). С втора доза са имунизирани общо 2021 лица (с натрупване) от областта, включени в целевите групи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.


През седмицата продължава ваксинирането на лицата, включени във фази I – III от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България (по предварително изготвен график) и на лицата, записани чрез електронния портал „COVID-19 Регистрация за ваксинация“.

Повече...

ТЪМНАТА МРЕЖА: Курсант предупреждава за опасностите в интернет/ВИДЕО/

Старшина Тодоров разказва истории на американско момче и момиче, станали жертва на хакери.

Незаконна търговия с оръжия, с хора, излъчвания на насилвания и убийства на живо – всичко това е реалност, но в така наречения DARKNET или тъмна мрежа в интернет.

Курсант от Националния военен университет проникна в нея, използвайки уменията си да не бъде проследен и създаде филм, който ще влезе в учебната програма по предмета „Национална сигурност”.

Режисьор и сценарист на филма за Тъмната мрежа е курсантът Генади Димитров. Направил е видеото, за да го сподели със свои приятели и колеги. Стигнал е доста надълбоко в „Тъмния интернет”, където е трябвало да използва своите познания, за да се защити от хакерска атака.

„Самото влизане е, чрез инсталация на друга операционна система. В моят случай използвах три. В случай, че имах пробив в системата, можех да го заснема и покажа”, разказва Генади.

В 40-минутният си филм старшина Тодоров разказва истории на американско момче и момиче, които не са успели да се защитят и са станали жертва на психологически тормоз от хакери, които пазят „Тъмния интернет”. Някои от сайтовете, в които курсанта е влязъл са били зловещи.

„Най-ме тревожи, че съществуват сайтове, като „червените стаи”. Това са сайтове, които излъчват мъчения и убийства на живо”, добавя той.

Заплащането се извършвало в непроследими криптовалути. С тях всеки може да си поръча наркотици, оръжия, наемни убийци, отвличане на хора. Виждайки филма на старшина Генади Димитров ръководството на военния университет го включва в програмата си за обучение на курсанти от всички специалности.

„Като хора, които ще се занимават с националната сигурност, трябва да са подготвени за всичко. Ние живеем в много странни времена. Голяма част от живота ни премина в интернет. И от голямо значение е те да могат да преценяват и оценяват ситуациите. За да пазят себе си. А, пазейки себе си – пазят и държавата”, казва бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „В. Левски”.

 

nova.bg

Повече...

Детската кухня в Горна Оряховица продължава да осигурява храна за децата, които се отглеждат в домашни условия

Детската кухня в Горна Оряховица продължава работа и в момента, независимо от епидемиологичната обстановка. Храната се раздава при стриктно спазване на всички санитарни изисквания.


Детската кухня е организационно обособена структура, в която медицински и други специалисти приготвят и предоставят храна за деца от 10 месеца до тригодишна възраст. Кухнята е организационно обособена структура към ДЯ „Зорница“, където се изготвя меню, приготвя се храната и се транспортира със специализиран транспорт до раздавателния пункт с адрес ул. Цар Освободител № 5.


Менюто за децата се изготвя по Сборник Рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3 години, от 2013 година.


От детската кухня се предоставя храна за деца, които се отглеждат в домашни условия, не са настанени в детски ясли, социални или здравни заведения на държавна или общинска издръжка. Всяко дете живеещо на територията на община Горна Оряховица, може да се възползва услуга на кухнята.


Необходимите документи и условия за записване за детска кухня са: удостоверение от личен лекар за наличието или липсата на хранителни алергии (при настъпили промени незабавно да бъде уведомен директора); копие от удостоверението за раждане на детето.
При удовлетворяването на молбата се издава абонаментен талон, срещу който се заверяват купони с нулева стойност. Всяко записано дете има право да получава по една порция от дневния оклад. Заверката на купона се извършва на място в раздавателният пункт към кухнята на Детска ясла „Зорница“ от 11.45 до 13.00 ч. всеки работен ден, като при заверен купон храната се получава след два дни от заверката.


Раздаването на храна се извършва в раздавателния пункт всеки работен ден от 11.45 ч. до 13.00 ч.


Приемането на документи се извършва в раздавателния пункт в Горна Оряховица, ул. Цар Освободител № 5.


С решение на Общинския съвет, прието през януари 2021 г – ползвателите на услугите на млечна и преходна кухня не заплащат такси.
Телефон за връзка с детската кухня: GSM 0879 104 258.

Повече...

Контролата между Етър и Лудогорец беше официално потвърдена

  • Публикувано в Спорт

Етър ще срещне Лудогорец в контрола. Мачът ще е в Разград, като предстои да бъде уточнена датата - 31 март (сряда) или 1 април (четвъртък).

Наставникът на "зелените" Валдас Дамбраускас вече обяви, че ще организира минилагер, който ще включва двуразови тренировки.

Засега Етър не предвижда друга контрола въпреки по-дългата пауза в шампионата. Тимът ще заложи на повече физически и тактически занимания, пише "Тема: Спорт".

 

topsport.bg

Повече...

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Първите минути след жестоката катастрофа с автобус/ВИДЕО/

Видеото е заснето от момичето, което спаси няколко от пътниците в превозното средство.

Видео показва първите минути след челния удар между автобус и камион на пътя София-Варна. Кадрите са заснети от момичето, което спаси пътници от катастрофиралия автобус - Билгюл Харунова.

На място загинаха двамата шофьори, както и един от пътуващите в автобуса. Четирима пътници бяха ранени.

Ударът става през нощта срещу понеделник на мокър, но опесъчен пътен участък, в който изпреварванията са забранени.

„Изведнъж седалката ми се преобърна и влязох под другата. Всичко се случи за секунди. Изкарах останалите пътници, като счупих единия прозорец на автобуса. Баща ми беше автобусен шофьор и знам как става това”, разказа Билгюл.

20-годишното момиче е трябвало да седи напред в автобуса - където всъщност е бил починалият при челния удар пътник. Виждайки, че той е заел мястото й, тя сяда на друга, задна седалка. Това я спасява.

„Било ми е писано да седна някъде назад. Благодаря на Господ, че се отървах с това”, казва тя.

Билгюл, която учи за медицинска сестра помага на две от пътничките пред нея.

„Видях двете момичета вътре. Бяха седнали и имаха каси върху краката си. Взех касите и им помогнах да излязат”, казва Билгюл.

В този момент, на мястото на трагедията се озовава 32-годишният Николай Демирев. Пътувал от София към Разград със своя кемпер. Веднага позвънил на телефон 112

„В този момента на покрива излизаха едно момче и три момичета. Разбрах, че са използвали седалките, за да се покатерят. Горе е имало някакъв люк”, разказва Николай.

Той решава да използва кемпера си, за да им помогне и да ги свали от покрива.

Стълбата на кемпера е използвана и от полицаите, за да влязат в автобуса. След като Николай Демирев дава показания в полицията продължава по пътя си, но никога няма да забрави ужаса, който е видял.

След инцидента пътят София - Варна остана затворен повече от 8 часа. Предстоят множество експертизи, за да се установи точната причината за катастрофата. Една от проверките ще е насочена към това да се изясни дали двете превозни средства са били технически изправни. Съдебно-медицинска експертиза трябва да покаже дали някой от водачите е употребил алкохол.

 

nova.bg

Повече...

Кое е момичето, спасило пътници от катастрофиралия автобус на пътя София-Варна/ВИДЕО/

Вижте какво разказа Билгюл Харунова.

Едно младо момиче се превърна в герой във вчерашния ден, след като спаси пътници от катастрофиралия автобус на пътя София-Варна.

20-годишната Билгюл Харунова е студентка по медицина. Момичето учи за акушерка.

Тя е трябвало да бъде на мястото в автобуса, на което е стоял починалият пътник. „Засега съм добре. Благодаря на Господ. Било ми е писано да седна някъде назад”, казва тя.

„Качих се от Велико Търново. Щях да се прибера до Омуртаг, защото имаме малко проблеми с мама. Бях си отпуснала седалката. Както слушах музика и изведнъж изхвръкнах. Паднах на стълбите на задната врата, ударих си главата, нещо падна върху крака ми”, разказва още момичето. И допълва: „Счупих стъклото, защото вътре миришеше на гориво. Излязох и след това пак влязох в автобуса. Помогнах на две момичета да излязат”.

„Мисля да продължа да работя занапред в Спешно отделение, за да помагам повече на хората. Не се чувствам като герой”, споделя Билгюл Харунова.

Още по темата гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Хванаха мъж и жена под карантина на гише за издаване на лични документи в Сухиндол

Мъж и жена, нарушили противоепидемичните мерки, установиха служители на РУ - Павликени. Вчера пред гишетата на «Български документи за самоличност» в РУ – Павликени е извършена проверка на 42-годишен мъж и 32-годишна жена и двамата от Сухиндол, в хода на която е изяснено, че двамата са в списъка с карантинирани лица на РЗИ и са напуснали жилищатата си, с което са нарушили предписанията. По двата случая са образувани досъсъдебни производства.

Повече...

Тир с лимони се обърна на Прохода на Републиката (СНИМКА)

Тежкотоварен автомобил с турска регистрация, превозващ над 20 тона лимони, е самокатастрофирал на Хаинбоаз между селата Въглевци и Вонеща вода. Инцидентът е станал около 14 часа. Шофьорът не е пострадал. През следващите дни ще е претоварването и изваждането на возилото. Движението не е затруднено.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.