Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/7811-хванаха-двама-мъже-да-крадат-жица-от-горнооряховски-склад): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/7812-връщат-тежките-мерки-в-цялата-страна-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=https://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/7810-88-нови-случая-и-четирима-починали-след-к-19-в-търновско): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 17 Март 2021

Хванаха двама мъже да крадат жица от горнооряховски склад

Служители на РУ – Г. Оряховица задържаха двама мъже в момент на кражба на ел. проводници. Вчера в 02,13 ч. в полицейското управление е бил получен сигнал от задействана аларма на складово помещение в железничарския град. Изпратеният на адреса полицейски екип е установил в момент на кражба на ел. проводници двама мъже – на 48 и 50 години от същия град, известни на полицията и осъждани. Двамата са задържани с полицейски мерки до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство.

 

Повече...

Връщат тежките мерки в цялата страна (ВИДЕО)

Вижте какви ограничения се въвеждат.

Връщат сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна от понеделник, 22 март. Това обявиха здравните власти на седмичния брифинг в Министерския съвет. Ограниченията ще са в сила 10 дни.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов мотивира въвеждането на мерки с увеличаващите се пациенти в лечебните заведения и положителните проби.

Той уточни, че е воден диалог с всички специалисти. „Когато те казаха, че сега е моментът да бъдат въведени мерките, ние ги въвеждаме. Много пъти съм казвал, че нямам колебания да издам заповед за мерки, когато това се наложи. Считаме, че сега е моментът и го правим”, допълни министърът.

Министър Ангелов посочи, че не може да каже дали настоящата вълна на коронавируса е последната за страната.

Ето какви мерки влизат в сила от понеделник:

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

- Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти - места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;

- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи повече от една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти;

- Търговски центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици;

- Преустановява се провеждането на конгресно - конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения или други мероприятия в присъствена форма;

- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и зали за групови занимания, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни;

- Преустановява се посещенията на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, сценични прояви и др.;

- Не се допускат тържества от частен характер - сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души;

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и спортен състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика;

- Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на открито;

- На всички пазари, тържища и базари - еднопосочно движение и спазване на дистанция;

- Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа;

- Преустановяват се групови извънкласни занимания;

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения, с изключения;

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли;

Актуалните данни за разпространението на пандемията у нас

Заболеваемостта в България за 14 дни е 483 на 100 000. Това ни отрежда 9 място в ЕС – след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На Балканския полуостров сме на трето място. По отношение на 14-дневната смъртност за същия период достигаме 11 на 100 000. Това ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров.

„Всички области, с изключение на Търговище, са с висока заболеваемост. Най-сериозно е положението в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил. Най-ниска заболеваемост има в Търговище, Видин, Разград и Кърджали”, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му британският щам е засегнал целия континент. „България не прави изключение. В Централна Европа и на Балканите стойностите са много високи. Затова беше необходимо да въведем по-строги мерки. Няма да има полицейски час и ограничаване в излизането, както е в много държави”, поясни Кунчев.

„От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, допълни здравният министър.

Проф. Ангелов отчете, че има доста заразени с коронавирус деца, които лежат в болница. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове.

„За наша голяма радост медицината побеждава и нямаме затруднение в лечението или фатален изход”, обясни министърът.

Ваксините срещу COVID-19

Относно ваксините проф. Ангелов каза, че днес премиерът продължава консултациите с ЕС и ЕК.

„Нашият интерес ще бъде защитен. От догорените дози ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който да желае да се ваксинира и да не получи ваксина. По отношение на изборите, всички се опитват да пречупят пандемията през тях. Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, народът остава”, категоричен беше проф. Ангелов.

Министърът обясни, че към днешна дата не може да си позволят да изхвърлят дози ваксини, защото „някой не е дошъл в часа, в който му е казано”.

Относно руската ваксина министър Ангелов отново посочи, че за да бъде доставена в страната, трябва да мине през централизирана процедура през Европейската агенция по лекарствата.

„Ако бъде издадено разрешение, българската държава няма колебания да поръча ваксина, която е разрешена на централно ниво”, обясни той.

Масовата ваксинация в страната ще продължи след произнасяне на ЕМА. Записаните в електронния регистър ще бъдат автоматично преместени с отложените дни.

„За ваксинираните с първата доза на AstraZeneca - ако бъде преустановено използването на препарата, със сигурност ще има европейско решение или такова на нашите експертни съвети, които са към Министерството на здравеопазването”, уточни проф. Ангелов.

 

nova.bg

 

Повече...

88 нови случая и четирима починали след К-19 в търновско

За периода 04.03.2021 – 17.03.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 387,8 на 100 хил. души население.

През последното денонощие на територията на област Велико Търново новорегистрираните случаи на COVID-19 са осемдесет и осем (88).

Във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 при: ученик от 9 клас в СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица, ученик от 9 клас в СУ „Ив. Момчилов“ гр. Елена и учител в ДГ „Сава Цонев“ гр. Стражица, под карантина са поставени установените контактни на заболелите лица и са разпоредени съответни противоепидемични мерки (почистване и четирикратна дезинфекция в училищата и детската градина, преминаване към обучение в електронна среда и др.).

Към 00:00 часа на 18.03.2021 г. на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID-19 общо 6306 лица, от които:
- излекувани: 4906 лица;
- в домашна изолация: 799 лица;
- хоспитализирани: 209 лица;
- починали: 392 лица.
През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 са регистрирани три починали лица от област Велико Търново (мъже, съответно на 71 г., 73 г. и 78 г.). РЗИ – Велико Търново изказва съболезнования на семействата на починалите лица.

Епидемиологичните проучвания на случаите продължават.

Разпределението на активните случаи по общини са, както следва:
- Община Велико Търново – 268 лица на домашно лечение и 67 лица хоспитализирани;
- Община Горна Оряховица – 107 лица на домашно лечение и 30 лица хоспитализирани;
- Община Елена – 22 лица на домашно лечение и 4 лица хоспитализирани;
- Община Златарица – 10 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;
- Община Лясковец – 24 лица на домашно лечение и 4 лица хоспитализирани;
- Община Павликени – 164 лица на домашно лечение и 25 лица хоспитализирани;
- Община Полски Тръмбеш – 7 лица на домашно лечение и 3 лица хоспитализирани;
- Община Свищов – 173 лица на домашно лечение и 64 лица хоспитализирани;
- Община Стражица – 19 лица на домашно лечение и 7 лица хоспитализирани;
- Община Сухиндол – 5 лица на домашно лечение и 4 лица хоспитализирани.


Към 9:00 ч. на 18.03.2021 г.:
- карантинирани лица: 1693, в т. ч. и близките контактни на диагностицираните случаи на COVID-19.

Към 00:00 ч. на 18.03.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 10689 дози (с натрупване), от които през изминалото денонощие – 147 (65 първи дози и 82 втори дози). С втора доза са имунизирани общо 1618 лица (с натрупване) от областта, включени в целевите групи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.


През седмицата продължават имунизациите на лица, пряко ангажирани в изборния процес и на лицата, включени в I – III фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.