Menu

Популярен "болярин" навърши 101 години

Популярен "болярин" навърши 101 години

Доайенът на великотърновските спортни деятели Деян Чаушев навърши 101 години. Той е първият председател на футболен клуб Етър при възстановяването му през 1957 г. и го ръководи до влизането му в „А” група през 1969 г. Няма друг с толкова дълъг стаж като ръководител на клуба.

През 1957 г., когато са възстановени дружествата и Етър е възроден, той е избран за председател на футболната секция. По негово време отборът укрепва в „Б” група, с негово лично участие е построен стадион „Ивайло” и открит през 1958 г., а през 1969 г. като негов ръководител отборът влиза и в групата на майсторите.

Деян Чаушев е един от инициаторите за строежа на стадион “Ивайло”, като директор помага с работници, превози и т.н. Стадионът е започнат през 1953 г. и е тържествено открит на 24 май 1958 г. За строителството Д. Чаушев е награден от правителството с два медала – Сребърна значка за спортно строителство и медал за особени заслуги.

В края на 60-те години се решава отборът да атакува “А” група. Начело е избран Гено Краев – началник на пощата, а Деян Чаушев отговаря за събирането на парите заедно с зам.-кмета Велико Великов. Четиримата движат футбола във финансово отношение и взимат нови играчи. Етър влиза в елита, а бай Деян през 1980 г. се пенсионира и за приноса си към спорта е награден с най-високото спортно отличие – Заслужил деятел на физкултурата, както и със Златна значка на БФС.

Деян Чаушев започва да играе футбол като ляво крило, но тежка контузия го вади от терените. От 30-годишен играе и тенис на маса, има 50 медала от различни първенства – държавни и балкански шампионати. Последния си медал Деян Чаушев спечели на 94-годишна възраст, когато още гонеше успешно топката в тениса на маса.

За вековния си юбилей м.г. Деян Чаушев бе почетен с подобаващо тържество преди мач на Етър, като получи от клуба виолетова фланелка с името си и с № 100 на гърба.

"Честит рожден ден, бай Деяне! Бъди ни жив и здрав и все така бодър, жизнен и позитивен!", пожелаха му от клуба.

Днес от 17:30 часа Етър приема Ботев (Пловдив) в първата среща от програмата на 22-ия кръг в efbet Лига.

 

blitz.bg

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.