Menu

Новините от дата: Събота, 09 Май 2020

Извършиха животоспасяваща операция на падналата бременна жена

Екип от лекари от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" извърши животоспасяваща операция на 29 - годишната жена, която по-рано днес скочи от четвъртия етаж на болницата в Горна Оряховица.

Операцията продължи няколко часа и към този момент жената е приведена в реанимация. Състоянието е тежко, съществува и опасност за живота й.

В следствие на падането, жената има множество травми по цялото тяло - счупен таз, фрактура на челюстта,фрактура на глезен, гръдна травма, хемопневмоторакс, травма на черен дроб, счупени гръдни и лумбални прешлени.

Предстои да бъде прегледана и акушер - гинеколози

Повече...

Бременна жена скочи от четвъртия етаж на горнооряховската болница

На 8 май около 13,30 часа в АГО в МБАЛ- Горна Оряховица е приета бременна жена в петия месец. След преглед е установено, че плодът е мъртъв, след което младата жена е хоспитализирана в Родилно отделение за предизвикване на изхвърляне на мъртвото бебе и за медицинско наблюдение. Същият ден й е включена система с окситоцин за предизвикване на контракции и освобождване от мъртвия плод, но процедурата не е била финализирана. На 6 часа са били наблюдавани кръвните показатели на бременната - хематокрит НСТ, хемоглобин, тромбоцити и др., които до днешния ден са били в норма.

Днес преди обяд отново е включена система за вливане на окситоцин за предизвикване на освобождаване на бременната от мъртвия плод. По обяд пациенти от терасата на Първо вътрешно отделение обаче сигнализирали за инцидент - млада жена била паднала отвисоко в двора на болницата. Веднага санитарките повикали Спешна помощ и бременната жена в тежко състояние била откарана в ОАРИЛ на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Сигналът за инцидента в полицията е подаден в 15,40 часа.

Според първоначалната проверка на медицинския екип в Родилно отделение на болницата в Горна Оряховица се стигнало до заключението, че младата жена се заключила отвътре сама в стаята и се опитала чрез навързване на чаршафи да излезе през прозореца извън отделението, като опитът й завършил трагично. Дежурният екип в АГО уведомил веднага за инцидента началника на отделението д-р Михаил Милатович, който бил извън болницата, но пристигнал на място.

От Районна прокуратура в Горна Оряховица съобщиха, че се извършва оглед на местопроизшествието, предстои да бъдат разпитани свидетели и да се назначат експертизи.

Повече...

ЗАРАДИ МАЛКО УЧЕНИЦИ: Закриха вековно училище в Поликраище (ВИДЕО)

Местните жители са решени да възстановят просветната институция.

В настоящата криза се овакантяват не само работни места, но и учебни скамейки. С този мотив Общинският съвет в Горна Оряховица затвори училище с вековна традиция и предизвика протест. Действието се развива в село Поликраище - едно от големите и живи села на България. Местните над 2000 жители са решени да възстановят просветната институция.

Поликраище се намира на 10 км от областния център Велико Търново. Училището в селото е едно от най-старите в страната. Сградата му е на повече от век.

Проф. Георги Георгиев и неговата сестра Марияна живеят в Поликраище. Преподаватели са във Великотърновския университет. Разбирайки, че се подготвя закриване на училището, подемат кампания за неговото запазване. Инициират подписка, в която са се включили 646 души.

„Имаме и пълната подкрепа от хористите от хор „Бодра смяна”. Те са 10 000 души”, казва проф. Георги Георгиев.

Въпреки депозираната в Общинския съвет подписка, решението за закриване е взето с аргумента, че в училището са записани само 33 деца, които дори не били от селото. Необходимият минимум бил 120 деца.

„Не Общинският съвет закрива училището в Поликраище. Родителите от Поликраище направиха това нещо. Близо 60 деца от 1 до 7 клас учат в училища във Велико Търново и Горна Оряховица”, каза Иван Момъков, председател на постоянната комисия по образование в Общинския съвет в Горна Оряховица.

Още по темата гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Предстои важен ден за Втора лига/ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Крайният срок за отборите от Втора лига да представят в Българския футболен съюз становищата си за формиране на крайното класиране за сезона е днес.

Предложените варианти от страна на централата са два - доиграване на останалите 12 кръга и завършек на 13 юли или прекратяване към настоящия момент.

Експерната група към футболната ни централа ще обяви предпочетената с мнозинство алтернатива, която трябва да бъде гласувана на заседанието на Изпълкома на 21 май.

Ако сезонът бъде прекратен, лидерът към момента получава промоция за елита, а вторият и третият ще играят баражи срещу отбори от efbet Лига.

 

gong.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.