Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5650-юруш-на-пенсиите,-гъч-пред-пощата-в-горна-снимка): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/спортни-новини-др/item/5653-официално-обявиха-рестарта-на-efbet-лига,-ще-има-промяна-в-плейофите-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 06 Май 2020

ЛЕТИЩЕ НА „КАРТАЛА“ ПЛАНИРАЛ ДА СТРОИ ТЪРНОВСКИ КМЕТ ПРЕЗ 1925 Г.

Квартал „Картала” възниква в подножието на местността „Картала” (или връх „Картала”), разположена северно от центъра на Велико Търново и от западната страна на Дервентския пролом на река Янтра. Наименованието идва от т. нар. „Картал баир” – име на турски език, останало от времето на турското робство, което на български означава „Орлов връх”. Така е наричано красивото възвишение в миналото заради многото орли, които обитавали местността. На 1 км североизточно от кв. „Картала” се намира средновековната крепост „Картала”. От най-високата част на жилищния квартал тръгва красива панорамна екопътека, която минава по скалния венец и стига до водопад „Картала” и Преображенски манастир. Тя е любимо място за разходка на великотърновци заради прекрасната природа.


Легенда свързва „Картала” с превземането на Търново от турските нашественици през 1393 г. За това свидетелства Петко Р. Славейков в негова статията „Как се превзело Търново без цар”, публикувана през 1894 г. Според преданието на Орлов връх се намира гробът на евреина, отворил тайно портите на Царевец, за да влязат турските завоеватели. Мястото е наричано Жидов (еврейски) гроб. Легендата разказва, че когато предателят се явява пред сина на султан Баязид за да поиска награда за предателството си, сина на султана нарежда да го обезглавят, защото предателят си остава предател цял живот, независимо на кого служи. След това ритнали главата му надалеч, а тялото на евреина хуква да бяга.


Патриарха на българската литература Иван Вазов допълва информацията за тази история. След като посещава Велико Търново през 1902 г. и 1905 г. той написва поемата „Жидов гроб” и отбелязва: „Според преданието там е отишъл и легнал трупа на евреина, който предал Царевец на турците. През вековете на робството търновци са отивали при тоя трап и са хвърляли камъни в него, проклинайки евреина издайник”.


През XIX век в източната част на връх „Картала” съществува турско укрепление нар. табия, с неправилна форма и размери 190 м. на 70 м. Укреплението е част от единна обща турска отбранителна линия, включваща още едно укрепление, намиращо се на „Гарга баир”, разположено на около 1,5 км в източна посока. Двете укрепления са свързвани с каменна стена, преграждаща Дервентския пролом на р. Янтра. Турска табия е съществувала и при хълма „Света гора”.


Освен със завладяването на Търново, „Картала” е свързан и с освобождението на града от турско робство. На 12 (24 по ст. ст.) април 1877 г. с манифест на император Александър II Русия обявява война на Османската империя. Руската армия бързо напредва и на 25 юни (7 юли по ст. ст.) 1877 г. руските войски настъпват по пътя Севлиево – Търново. По обяд руският авангард заема високите части на „Картала” и установява позиции на „Орлов връх”. Там разполага две артилерийски оръдия и започва да обстрелва турската войска, укрепена с няколко оръдия в турското укрепление при „Света гора”. Артилерийския обстрел между двете противникови войски продължава два часа, докато руснаците успяват да прогонят турската артилерия. След това Казашкия конен полк прегазва р. Янтра и превзема турските позиции, а турските войници бягат в безпорядък по пътя Кесарево-Шумен, като изоставят значително количество боеприпаси и провизии. Около четири часа след обяд камбаните в храмовете възвестяват на търновци освобождението на града и в Търново тържествено влиза първата конна казашка сотня.


Руският офицер и герой от Руско-турската Освободителна война подполковник Всеволод Крестовски описва Търново като едно от най-прелестните кътчета в света. След преминаването на руските освободителни войски през Старопрестолния град през 1877 г., подполковник Крестовски споделя, че най-силно впечатление му е направил квартал, разположен на южния склон на възвишението, наричано от местните хора „Орел” („Картал”) или „Орлов връх”. Той отбелязва, че уличките на този квартал са много тесни и криволичещи и са застроени плътно от двете страни с двуетажни и триетажни къщи, чийто горни етажи са по-широки и са изнесени над първия етаж. Всеволод Крестовски е възхитен от постройките, които описва като много красиви, изградени в източен стил, украсени с галерийки, балкони и фенери.


„Картала” се свърза и с проява на духовната сила на Учителя на Бялото братство Петър Дънов по време на катастрофалното земетресение от 1 юни 1913 г. В месеците преди земетресението той разменя писма с последователи в Търново. Писмата са изпълнени с мистика, но в тях се говори за „великите неща в природата” и за „действието”, което предстои да се развие, а до тогава трябва да се чака. Чрез своите напътствия Учителя ги подготви за предстоящото изпитание и съобщава, че няма да ги забрави и ще ги посещава не само физически, но и по духовен път „чрез небесата”, като се излъчва от тялото си и за секунди пристига на точното място. Именно с появата му на „Картала” в деня на земетресението се обяснява факта, че „всички приятели (последователи) в Търново са запазени невредими след земетресението”. В местността „Картала” и днес се намира ритуалният имот на Бялото братство в града.


Интересен факт е, че между 1925 г. и 1928 г. възниква идея във високата част на местността „Картала”, която по това време не е застроена, да бъде изградено летище. В този период кмет на Велико Търново е Димитър Раев, който разгръща широкомащабна строителна дейност, но проекта за създаване на летище в болярския град не се реализира.


През осемдесетте години на XX век района приема статут на лесопарк „Картала“ с площ 136,8 хектара, като на територията му се намира най-старата гора, засадена с черен бор. По това време местността става любимо място на търновци за краткотрайни излети и отдих сред природата. От 1981 г. районът е обявен за дендрариум (ботаническа градина). Между 1980 г. и 1989 г. във високата част на „Картала” са построени 19 жилищни сгради с височина от 4 до 8 етажа.


Днес кв. „Картала” е най-бързо развиващият се квартал в Старата столица. Той е предпочитано място за живеене от много млади семейства заради красивата панорама, спокойствието, чистия въздух и близостта му с природата, като едновременно с това се намира само на 15 мин. от центъра на града.

 

Изготвил :Д -р Емил Врежаков, отдел "Нова и най-нова история"

Повече...

Нови излекувани от COVID-19 в област Велико Търново

Съпрузи на 40 и 33 г. и детето им на 4 г. са излекувани от коронавирус, с отрицателна проба е и 76 г. мъж, който също беше заразен с COVID-19. Четиримата са били на домашно лечение, под карантина и постоянна връзка с личните си лекари. След изтичане на 28 дневната им карантина на всички е направен по още един тест, който е отрицателен.

Повече...

Юруш на пенсиите, гъч пред Пощата в Горна (СНИМКА)

Липса на каквото и да е разстояние между хората - това е гледката в днешният първи ден от раздаването на пенсиите пред Пощата в Горна Оряховица. Дори и нещо повече - възрастните са се наблъскали един в друг на опашка. Кой е с маска, кой - без, за пореден път пенсионерите от града, още в първия ден се струпаха за пенсии.

Има и полиция, но тя се занимаваше с обичайният заподозрян досадник-бездомника Бисер Дявола, който надуши стълпотворението и подпийнал се заяждаше с пенсионерите.

Разпоредбите за раздаване на пенсии важат до 20 май, но никой от възрастните хора не чака този срок. Ето и информацията от Български пощи ОТНОВО:

 

„Български пощи“ ЕАД уведомява своите клиенти, че изплащането на пенсиите за месец май 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 май (четвъртък) и ще приключи на 20 май (сряда).

Във връзка с предстоящия пенсионен период от 07.05.2020 г. до 20.05.2020 г. и въведеното извънредно положение в страната, с цел опазване на здравето както на клиентите, така и на служителите на дружеството ръководството на „Български пощи“ ЕАД уведомява:

стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии. Графиците са налични във всяка пощенска станция;
да се спазва наложеният ред при влизането в салоните на пощенските станции за изплащане на пенсии;
да се спазва безопасно разстояние един от друг (мин. 2 метра);
да се носят предпазни средства – маски и ръкавици.
В случай, че клиентът е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, „Български пощи“ ЕАД за периода на въведеното извънредно положение може да:

изплати пенсията в дома на пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионера получава личната си пенсия;
изплати пенсия на упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова;
изплати срещу подпис пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.


Във връзка с обявеното извънредно положение, за периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа, съгласно приложените графици.

Клиентите под тази възраст, както и тези, на които се налага да бъдат обслужвани извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските станции извън този времеви диапазон.

Повече...

Арестуваните ЛиЛана и съдружник й Мартин Димитров от Горна Оряховица заплашвали служители на АПИ

Това стана ясно от разпити на свидетели, разпространени от спецпрокуратурата.

Спецпрокуратурата разпространи част от доказателствата по делото срещу певицата Лиляна Деянова - ЛиЛана, и нейните съдружници, които са обвинени в усвояване на
евросредства по програма "Иновации и конкурентноспособност"

От спецпрокуратурата публикуваха три протокола за разпит на свидетели, в които те заявяват за оказан натиск и заплаха от страна на обвиняеми по делото спрямо длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура", с цел сключването на договор с "Телетол" АД като Национален доставчик на услуги.

Разпит на свидетеля О.А.:

"Още след подаването на първоначалния пакет документи на 08.03.2019 г. започна системен натиск върху мен по всички възможни канали за комуникация, мобилен телефон, електронна поща и "na mobilno prilovenie "VIBER" на телефонен номер. Тези факти и обстоятелства мога да удостоверя със записи на самите разговори и "скрийн шоти" на съобщенията и историята на
обажданията, и копия на имейли от електронна поща с адрес. Основната цел на всички обаждания беше без разглеждане по същество на документите, незабавно вземане на решение от страна на комисията и в частност от мен в ползи на "Телетол" АД, за да бъде вписан в регистъра на националите доставчици на услуги като бяха ми определени срокове това да стане в рамките на една седмица от лицето Мартин Димитров, като по закон няма такъв срок."

"След като не се подадох на този натиск и той не даде резултат, се премина в директни заплахи от страна на г-н Мартин Димитров, който в телефонен разговор, проведен на 18.03.2019г. в 15,47 часа пред свидетели в кабинета на директора на Дирекция "Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество" Й.А. ме заплаши, че ако не получи регистрация в регистъра в рамките деня, има лостове да поиска и получи моята и на господин В. оставките, и че това е само началото."

"Помислих си какво може да се случи с мен и близките ми хора, само защото искам да си изпълня служебните си задължения. Почувствах страх, че наистина мога да остана без работа, както и да не мога да си намеря работа за в бъдеще. Започнах и да се оглеждам по пътя, да проверявам колата си, монтирах камери в апартамента си и други технически средства за охрана и защита.

На практика неговата заплаха започна да се реализира като на 05.04.2019г. в 13,48 часа г-жа Ш. и г-жа Деянова проведоха телефонен разговор на " спикерфон" на микрофон с мен. В този разговор г-жа Деянова ме заплаши, че е събрала достатъчно информация за мен от областните пътни управления и ако не й се обадя до края на деня с положително становище за регистрирането на
"Телетол" АД, ще си загубя работата като настоятелно искаше да разбере, в какви трудови правоотношения съм с АПИ, вероятно, за да изпълни заканата си."

"В резултат на този натиск комисията се ограничи до формално разглеждане на документите, които документи, имах съмнения, че бяха с невярно съдържание. Не ги разгледахме по същество и в съдържание. Не извършихме специфични контролно-разследващи действия относно вярност на декларираните данни, за които имах съмнения, че са неверни, а именно - за наличните пунктове за продажни на тол продукти, сервизни пунктове за обслужване на бордови устройства и мобилни пунктове за обслужване на бордови устройства".

1 e793e77e42

Разпит на свидетеля Р.В.:

"Във връзка с процедура в АПИ през 2019 г. възникнаха сериозни проблеми с дружеството "Телетол"АД."

"Една реплика в края на срещата ми направи впечатление, този господин Мартин Димитров на излизане се обърна към нас и каза цитирам: "Да знаете, че ние по един или друг начин, ще сключим договор с Вас", което изказване не кореспондираше с добрия тона на цялата среща и остави странен, неприятен привкус у мен.От днешна гледна точка и след поредица от събития, които се развиха мога да кажа, че това може би е вид заплаха към нас."

"Първо ми се обади г-жа Ш. от мобилен номер, която настояваше документи на фирма "Телетол" да бъдат веднага разгледани и да се пристъпи към сключване на договор с тях."

"След първите няколко разговора с г-жа Ш. , започна да ми се обажда г-н Мартин Димитров от мобилен телефон номер, който вече беше доста по настъпателен от г-жа Ш. и започваше да ми обяснява, как щял да ми иска оставката, както моята, така и на А., а дори и на министъра, ако не

задвижа документите му и процедурата за подписване на договор за НДУ с тяхната фирма "Телетол"АД.

"Като цяло неговото държание беше изключително арогантно и без никакво зачитане на правила и държавни органи. От моя страна мога да кажа, че това тяхно поведения ми оказа сериозен психически тормоз и възпрепятстваше възможността ми да си върша нормално работата, като дори изигра роля и бе едно от нещата да напусна Управителния съвет на АПИ, защото това е една
доста напрегната работа, в която ежедневно се налагаше да се решават сериозни проблеми и като имаш един такъв случай, като това дружество и неговите представители, с непрестанните им обаждания , което за мен си представляваше един вид психически тормоз."

1 7db0f11a4a

Разпит на свидетеля Г.Т.:

"От 31 януари 2019г. работя в Агенция "Пътна инфраструктура" като Председател на управителния съвет. Бях уведомен от А., че представители на "Телетол" са изключително настоятелни в телефонните си обаждания, с което се опитват да влияят върху работата на комисията и това предизвика организирането на среща с представителите на това дружество, за да бъдат изяснени условията, при които може да бъде сключен договора."

"До подписване на договор не се стигна, тъй като от страна на дружеството "Телетол" АД не бяха представени необходимите доказателства за оперативна съвместимост и комуникация между технологиите на дружеството и Агенцията. По време на срещата ние постоянно бяхме прекъсвани от г-н Димитров с един единствен въпрос: "Защо са извикани на среща за подписване на договор
като такъв нямало да се подпише", като на моите обяснение, че предлаганата от тях
технология е несъвместима със системите на Агенцията , той отново питаше защо са били извикани, като нямало да се подпише договор и конкретно ме обвини, че аз лъжа и ме заплаши, че те ще свикат пресконференция с журналисти, на която ще кажат, че Агенцията лъже фирмата им."

"Нито една от тези две срещи не беше официално протоколирана, но на втората среща на 30.04.2019г. г-жа Деянова попита дали сме съгласни да я протоколира, като я запише на мобилния си телефон и ние се съгласихме, но не мога да твърдя със сигурност, че това е станало."

"Г-н Р.В., член на УС на Агенцията и А. устно ме уведомиха, че срещите с представителите на "Телетол" АД, а именно г-н Мартин Димитров са протекли в подобен дух на заплахи и натиск от негова страна. В следствие на упражнен тормоз и натиск, чрез заплахи от представители на "Телетол"АД и най-вече на г-н Мартин Димитров да не си изпълнява нормално работата, О.А. заведе негов доклад до мен, изготвен през месец юни 2019г.. Там той посочва подробно и ясно, че е бил обект на тормоз и заплахи, основно от г-н Мартин Димитров, който е имало дни, в които в рамките на няколко часа му е звънял десетки пъти, като е посочен конкретен ден, в който му е звънял около 70 (седемдесет) пъти за няколко часа. Тук мога да посоча, че в един конкретен
ден на месец май 2019 г., аз също бях многократно, подложен на телефонен тормоз като може би около 100 (стотина) пъти бях търсен от стационарен номер, който е посочен документацията на дружеството "Телетол", като служебен."

"На 04 юли 2019г. в около 16 часа Мартин Димитров, Лиляна Деянова, Т.Ш. и С.Ш. се опитвали да нахлуят неправомерно в сградата на Националното ТОЛ управление. Пояснявам , че този трети етаж е със специален режим на достъп. Те са нанасяли физически удари по вратите като настоявали да бъдат допуснати до служебните помещения. Обиждали са служители, които са
физическата охрана на сградата, като са заплашвали, че ще дойдат "качулките". В този ден са отправяли заплахи и към едно от лицата за контакт с дружеството по отношение на процедурата."

 

nova.bg

Повече...

Забраната за пътуване в страната с цел туризъм скоро отпада (ОБЗОР)

Това ще стане след 13 май, обяви министър Николина Ангелкова.

Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще отпадне, обяви министър Николина Ангелкова. Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца извънредно положение. Депутатите от Правната комисия одобриха промените, според които здравният министър ще налага необходимите мерки след това.

Въпреки разхлабването на мерките в туризма, браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са категорични, че няма да отворят, а други все още обмислят възможността да работят, изчаквайки промяна в обстановката.

В същото време концесионери на плажни ивици не приемат варианта - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, за да предоставят безплатно плажни принадлежности.

От следващата сряда вече ще можем да пътуваме като туристи. Заедно с извънредното положение ще отпадне и заповедта на министъра на туризма, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм.

„С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, заяви министър Ангелкова.

Браншът по Южното Черноморие към момента не може да се зарадва на отпускането на мерките.

„Колко от българите ще имат отпуски и финансови възможности да пътуват по българското море и за какъв период от време?Дали те ще могат да пътуват за седмица, или за една нощувка, колкото да влязат в морето”, коментира Диана Колчева, председател на „Клуб на хотелиера”.

Още по-притеснен е и браншът в най-големия туристически комплекс у нас – „Слънчев бряг”. Там голяма част от собствениците на хотели към момента имат колебания дали въобще да отворят този сезон.

„В бранша има огромно напрежение, породено най-вече от тази неизвестност –кога и при какви условия ще бъдат разрешени туристическите пътувания в европейски мащаб. Това, съчетано с евентуална ниска заетост, би направило бизнеса ни нерентабилен”, смята Теодор Пастърмаджиев, мениджър на хотел.

В същото време Законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

„Ние предлагаме 50% компенсация, което означава, че не би трябвало да има проблем. И когато стане това наше предложение, когато бъде прието от НС, всички различни мнения няма да имат никакъв смисъл”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

От Министерството на туризма обаче излязоха с други цифри.

„Дали сме правна възможност за това концесионерите или наемателите да могат до 100% да получат опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности”, заяви Николина Ангелкова.

Тези, които искали да получат 50 или 20% намаления на концесионното възнаграждение, трябвало задължително да намалят със същия процент цените на плажните принадлежности.

„Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите. Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам”, изчислява Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие.

 

nova.bg

Повече...

Официално: Обявиха рестарта на efbet Лига, ще има промяна в плейофите/ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Родната efbet Лига ще се възобнови на 5 юни (при възстановяване на тренировките в средата на май), като ще се изиграят само половината плейофи. Това е едно от решенията след днешното заседание на Експертната работна група към Българския футболен съюз, включваща представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Ето цялото изявление от сайта на БФС:

"На днешното си заседание Експертната работна група към Българския футболен съюз, включваща представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти, взе следните решения:

С цел постигане на максимално справедлив завършек на футболния сезон в Първа професионална лига, с оглед на препоръките на УЕФА, на Техническия директор на БФС и на Медицинската комисия, както и с цел задоволяване на огромната обществена нужда от подновяване на футбола у нас, първенството в ППЛ ще бъде доиграно в следния вариант:

- При възстановяване на тренировъчния процес в средата на месец май, ППЛ ще се възобнови на 5 юни с двубоите от 25 кръг на редовния сезон

- След изиграването на 26 кръг от редовния сезон, плейофната фаза на ППЛ ще се проведе във вариант от 5, вместо от 10 кръга, като липсата на публика в случая до голяма степен би елиминирала фактора „домакинско предимство“.

- След приключване на 31 кръга ще се проведат баражите за европейска квота, както и за участие в ППЛ през следващия сезон, като планът е сезон 2019/2020 г. да завърши на 11 юли.

При успешно доиграване на сезон 2019/2020 в този формат, финалът за Суперкупата на България ще се проведе на 22 юли, а стартът на сезон 2020/2021 ще бъде даден на 25 юли.

Експертната група към БФС възложи на ПФЛ да се допита до четирите полуфиналиста в Купа България, от които се очаква да дадат становище дали предпочитат полуфиналите да се проведат в една или в две срещи. Финалът за Купа България е насрочен за 4 юли.

ПФЛ също така ще проведе допитване до клубовете от Втора професионална лига, а от тяхното гласуване ще бъде предпочетен един от следните два варианта за формиране на крайно класиране през сезон 2019/2020:

Вариант А – доиграване на всички 12 кръга от редовния сезон и приключване на първенството на 13 юли;

Вариант Б – прекратяване на сезона във ВПЛ към настоящия момент.

При последния вариант лидерът в класирането към момента получава автоматична промоция за сезон 2020/2021 в ППЛ, а отборите на второ и трето място ще играят баражи срещу представители на ППЛ.

Клубовете от ВПЛ ще трябва да предоставят становищата си до 10 май, а след следващата си среща Експертната група ще обяви предпочетената с мнозинство алтернатива.

Сезон 2020/2021 във ВПЛ ще стартира на 23 юли 2020 г.

При поява на нови форсмажорни обстоятелства, налагащи повторно преустановяване на първенството, сезоните в ППЛ и ВПЛ няма да се доиграят, а за финално ще бъде прието класирането след последния изцяло изигран кръг. Ако към този евентуален момент финалът за Купа България не е проведен, за участие в ЕКТ ще бъдат заявени първите четири отбора в класирането на ППЛ, в противен случай едната квота ще бъде определена чрез турнира Купа България.

Държавното първенство – жени ще се доиграе с пълен набор от мачове, а именно - след провеждане на оставащите 9 кръга, ще бъде определено крайното класиране.

Ръководството на БФС продължава да поддържа постоянен контакт с Националния оперативен щаб и държавните власти и да съобразява с тях всичките си решения."

 

gong.bg

Повече...

Преместиха падналото от тераса дете в Пирогов

Лечението на 6- годишното дете, което падна от тераса на жилищен блок във Велико Търново, ще продължи в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" - София.

След като вечера беше извършена животоспасяваща операция, състоянието на момченцето е стабилизирано.

След разговор и консултация между директора на МОБАЛ "Д-рСтефан Черкезов" д-р Стефан Филев и директора на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" проф. Асен Балтов, е взето решение детето да бъде траспортирано дотам за по-нататъшно лечение.

Повече...

Хванаха пиян горнооряховчанин да шофира в Лясковец

Водач, употребил алкохол, установиха служители на полицейското управление в Г. Оряховица. Вчера в 02,45 ч. в Лясковец е извършена проверка на товарен автомобил „Фолксваген Транспортер“, управляван от 37-годишен мъж от същия град. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 1,39 промила. Той е отказал кръвна проба. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Повече...

Нови нарушители на карантина в търновско

Мъж и жена от с. Добри дял са нарушили заповед на министъра на здравеопазването и чл. 355, ал.2 от НК, установиха служители на РУ – Г. Оряховица. Във вторник при извършени проверки на адреси в с. Добри дял е установено, че две лица, поставени под карантина са нарушили предписанията на РЗИ и са излезли от домовете си. По двата случая са образувани досъдебни производства.

35-годишна жена от Златарица е обвинена в нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването и чл. 355, ал.2 от НК. В края на март тази година при проверка в жилището й, същата не била установена на адреса, с което е нарушила предписанията на РЗИ. След доклад на материалите в прокуратурата във вторник тя е привлечена, като обвиняема, наложена й е мярка за неотклонение «подписка».

7 лица, от които 2 жени и 5-ма мъже са нарушили заповед на министъра на здравеопзаването и чл. 355, ал.2 от НК, установиха служители на ОДМВР – В. Търново. Вчера при извършени проверки на адреси в селата Добри дял, Овча Могила, Деляновци, Раданово и Свищов на които имало поставени под карантина лица е установено, че 7 от тях са нарушили предписанията на РЗИ и са напуснали домовете си. По всички случаи в съответните полицейски управления са образувани досъдебни производства.

 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.