Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5637-„хубав-ден-великден,-още-по-хубав-гергьовден“): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5638-каракачанов-ще-има-забавяне,-не-спиране-на-модернизацията-на-армията-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Вторник, 05 Май 2020

Протест на ресторантьори във Велико Търново на 8 май

Ресторантите и кафенетата във Велико Търново няма да отворят на 6 май. Ресторантьорите искат финансови мерки за оздравяване на бранша и излизат на символичен протест.

Отварянето на заведенията само с външните градини и изискванията за 2,5 метра отстояние на масите не е ефективна мярка, коментира Петър Стефанов, председател на областната структура на Хотелиерската и ресторантьорската асоциация във Велико Търново:

„Започваме да губим в мига, в който отворим, защото няма нагласа в обществото, че трябва хората да тръгнат по заведения“.

От бранша настояват за 5% ДДС. В община Велико Търново внасят искания за намаляване наполовина на дължимите данък сгради, такса смет и за тротоарно право. Настояват и за създаване на консултативен съвет към общината с тяхно участие:

„Икономически обект да работи на 20% от капацитета си и да плаща 100% разходи – това е сигурен фалит“.

Нашият бранш е изцяло забравен от всички, бих подкрепила със сигурност протест“.

На 8 май ресторантьорите излизат на символичен протест и ще поставят празни столове пред заведенията.

 

bnr.bg

Повече...

85 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА „ПАМЕТНИК НА ПАДНАЛИТЕ ВОЙНИ” („МАЙКА БЪЛГАРИЯ”) И „ВЕЛЧОВА ЗАВЕРА”

През 30-те и 40-те години на миналия век представителността и богатата ритуалност са отличителните характеристики на Гергьовденския празник във Велико Търново. Намиращият се в града Военен гарнизон, множеството старостоличани, носещи името на светеца-войн , и не на последно място значителният принос на населението от града и региона във войните за национално освобождение и обединение определят 6 май като една от най-обичаните, уважавани и дългоочаквани дати от празничния календар.


Преди 85 години болярите съчетават Бойния празник на войската със забележителното честване на стогодишнината от Велчовата завера. На 4, 5 и 6 май градът става център на грандиозни тържества, на които присъстват 30 000 гости от окръга и страната, много изтъкнати общественици, политици, трима министри, сред които великотърновецът генерал-майор Рашко Атанасов.


Целият град участва с ентусиазъм в подготовката на тридневните тържества. ВеликоТърново блести, потънало в красива цветна украса и зелени гирлянди. А много популярните по това време художествени арки допълват празничното настроение. Един неочакван природен каприз разтревожва организаторите и жителите на престолнината и заплашва да провали дългоочаквания и старателно подготвен празник. На 2 май 1935 г. градът се събужда побелял от сняг и с опасност от унищожаване на украсата, натежала от ненадейния бял гост. Но природната изненада си отива само за ден и слага край на тревогите. За празника градът е окъпан от лъчите на майското слънце, което прави тържеството още по-примамливо.


На 5 май 1935 г. потомците на Асеневци и многобройните им гости с вълнение наблюдават откриването на паметника-обелиск, популярен като Велчова завера, участват във факелното шествие от центъра на града до площад „Баждарлък” („Батенберг”), получил тогава официално името „Велчова завера”, с което е известен и до днес.


Най-вълнуващият и запомнящ се момент от честванията обаче настъпва на следващия ден – Гергьовден. На 6 май преди 85 години тържествено се открива емблематичният „Паметник на падналите войни”, по-късно добил гражданственост като „Майка България”. Той е издигнат в централната част на града, известна тогава като „Площад на победите”, и е посветен на загиналите през 1877-187,1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. старостоличани от V опълченска дружина, 18-ти, 20-ти, 46-ти, 50-ти, 70-ти и 83-ти пехотни полкове.


Идеята за построяването му възниква непосредствено след края на Първата световна война, но към конкретната й реализация се пристъпва на 9 март 1926 година. Тогава на общоградско събрание в кино „Модерен театър” великотърновското гражданство избира 11-членен Комитет за въздигане на паметника. За сериозността на начинанието красноречиво свидетелства и фактът, че ръководството на Комитета се състои от уважавани личности, които не само обичат града, но и умеят да работят ефективно за неговото развитие. Сред тях се открояват: окръжният председател Йордан Пенчев (председател), председателят на федерацията на запасните офицери и подофицери Владимир Даскалов (подпредседател), банковият директор Иван Градев (касиер). С не по-малко доверие се ползват и членовете на Комитета: началникът на великотърновския гарнизон подп. Рашко Атанасов, представителят на Светия синод протосингел отец Т. Хлебаров, кметът на Велико Търново Димитър Раев, председателят на Постоянната комисия Тодор Бончев, окръжният инженер Ангел Станев, окръжният училищен инспектор Димитър Пенков, председателят на дружеството на запасните подофицери Иван Денев.


Комитетът изработва Устав, представен на Министъра на вътрешните работи за одобрение, и пристъпва към приоритетната си задача - набиране на средства за строеж на паметника чрез дарения от общинските съвети в окръга, църковните и училищните настоятелства, фабрики, банки, кооперации, частни лица, отпечатване на фондови марки, организиране на благотворителни забави и други прояви. Определя се и мястото за строеж – централната част на „Марино поле”. На 19 април 1926 г. Общината не само отпуска безплатно терена, дарява, макар и неголеми суми, за патриотичното начинание, но и на заседание, проведено на 27 юни 1927 г., увековечава района с името „Площад на победите”.


На специално заседание през пролетта на 1927 г. Комитетът подготвя програма с критерии за конкурс и избира седемчленно жури от утвърдени художници, скулптори и общественици, което трябва да определи най-добрия проект.


В конкурса се включват около 30 участници от цялата страна. В продължение на седмица проектите им са експонирани в най-голямата и представителна зала на Военния клуб. „Този конкурс трябва да се отбележи като едно необикновено културно събитие не само за нашия окръг, а за цялата страна”, четем в Общински вестник „Велико Търново” от 15 юни 1927 година.


Първа премия в размер на 25 000 лв. журито присъжда на Светослав Йоцов от Враца за проекто-модела му с мото „На търновци”. Журито, а и великотърновци, го възприемат като паметен знак, който е не само израз на почит и признателност към достойните старостоличани, загинали за родината, но и олицетворение на девиза на нашите войни „Преди всичко България”. От значение е може би и фактът, че Светослав Йоцов е известно име в града, тъй като е автор на бюста на д-р Витанов, намиращ се във великотърновската държавна болница, както и на гробницата на известната в града фамилия Хаджиславчеви.


На 23 септември 1928 г. старостоличани стават свидетели на полагане първия камък, от който тръгва началото в изграждането на един от символите на града. Както често се случва, по различни причини завършването на обекта се забавя, но решителността и упоритостта на болярите надделяват, за да се стигне до заветния Гергьовден на 1935 година. Тогава в присъствието хиляди жители и гости на града генерал Радев прерязва лентата за откриване на емблематичния паметник.


Откритите срещу и на Гергьовден паметници във Велико Търново се радват на голям отзвук в цялата страна. За това допринася и фактът, че общината успява да уреди билетите по БДЖ , от което и да е населено място до старата столица и обратно от 24 май до 9 юни, да бъдат намалени със 70 %. Така се дава прекрасна възможност за посещение на града и на новооткритите трайни паметни знаци.


И вече 85 години емблематичните паметници са част от живота на Велико Търново като обединителен център на миналото и съвременността.

 

 

ИНТЕРЕСНО Е ДА СЕ ЗНАЕ:

* Малцина знаят, че прототип на доминиращата в композицията на паметника скулптурна фигура на коленичила жена, олицетворяваща Майка България, която се прекланя пред бойния подвиг на старостоличани, е родената през 1911 г. във Велико Търново ученичка от Девическата гимназия „Митрополит Климент” Катя Петрова Кавалджиева. Тя е сестра на известния художник Владимир Кавалджиева. Срещата й със скулптора предопределя завинаги както визията на паметника, така и личната й съдба, тъй като освен модел, тя става и съпруга на Борис Йоцов.

* Младите жители на старопрестолно Търново надали знаят, че не винаги високата 6,5 м основна скулптурна фигура на жена, която в дясната си ръка държи наведено бойно знаме в знак на скръб към загиналите в бран войни от региона, а в лявата – лаврово клонче в прослава на героите, е изглеждала така. Превратностите на историята отреждат след 9 септември 1944 г. короната от женската скулптурна фигура на паметника да бъде свалена като невписваща се в новата действителност. За щастие «царският» символ се съхранява в Историческия музей и при една от проверките на фондовете «излиза» на бял свят. След години по идея на музейни специалисти и журналисти короната отново е поставена с активното съдействие на арх. Теофил Теофилов.


Съгласно решение на Организационния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война и войните за национално обеднение 25-килограмовата корона е реставрирана, позлатена със златно покритие от 22 карата, и поставена на 1 ноември 2012 г. в познатия ни и до сега вид на паметника.

Изготвил: Тодорка Недева, главен уредник отдел „Нова и най-нова история“

Повече...

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

Традиционният военен парад в София беше отменен заради пандемията.

На 6 май страната ни отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Той започва да се чества още с формирането на войските ни. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

Тази година, заради мерките срещу разпространението на коронавируса, традиционният военен парад в София беше отменен. В условията на пандемия войската ще празнува в изолация.

Тържествен ритуал ще има в Националния военен университет във Велико Търново. Там ще присъства и военният министър Красимир Каракачанов. През деня ще се проведат и няколко демонстрации - на военноморските и военновъздушните сили, както и на силите за специални операции.

Около обяд президентът и началникът на отбраната ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин в София.

 

nova.bg

Повече...

„Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“

На 6 май празнуваме Гергьовден – един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Св. Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия.


Израснал в богато християнско семейство Св. Георги се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Той олицетворява идеалния войн, покровител на войската. Според народните вярвания е славен юнак, драконоборец и змееборец, който спасява девойката от ламята от долната земя. Именно този образ е застъпен в иконографията – светецът, възседнал бял кон, пронизва ламя със своето копие.


Народът нарича Гергьовден „празник на празниците“. Смята го за най-тежкия, най-хубавия, най-личния от всички празници през годината. Дори народните песни го слагат по-горе от Великден: „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден!“. Народното календарно време се определя от цикличността на природата. Характеризира се с двуделно сезонно деление, при което основни разграничителни календарни маркери стават дните в чест на Св. Георги и Св. Димитър. С почитането на първия светец се бележи настъпването на лятото и скотовъдната година, а с ритуалите посветени на втория се поставя началото на зимата. Двамата светци се възприемат като стопани на стадата и се редуват да ги пазят. В песенния фолклор подробно е описана срещата между светците, която се осъществява на Коледа, когато Небето и Земята се сливат и се сбъдват всички желания. В коледните песни за прослава на стопанина, за здраве и берекет, по-стария брат Димитър успокоява Георги с вестта, че стадата са добре и, че в негова чест дори оброк му е сторен.


Съществено място в обредността на Гергьовден заемат зеленината, цветята и цъфналите клонки, които символично пренасят силата на природата върху хората и домашните животни. Затова стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче.


Най-важният обред, свързан с честването на Св. Георги е кръвната жертва. Вярва се, че първото агънце е обречено на светеца, като благодарност и молба за покровителството му, за още по-голям берекет, за здраве и сполука. То трябва да бъде първото мъжко родено, най-често бяло на цвят. Преди това му се дава зелена тревичка, за да има храна за животните и близва сол, за да са сити всички, окичва се с венец от билки и към рогата му се прикрепва свещичка. С кръвта му се намазват бузките на децата, за да бъдат здрави, а останалата се излива в течаща вода, за да не секва берекета в къщата. В по-старо време агнето се е колело при оброка, край чешмата, в черковния двор, на хорището. Кръвна жертва е принасяна и на прага на къщата или до огнището.


Интерес представлява факта, че традицията за честване на празника при народното светилище (оброк), с неизбежните иновации, е съхранена в селата Плаково и Големаните, Великотърновско.


В село Плаково в т. нар. „Горна махала“ се намира оброчището „Св. Георги“. То е маркирано с автентичен каменен кръст (фрагментиран на пет части) и нов, поставен през 2011 г. Не може да се каже със сигурност от кога започва оброчната практика в селището, но местните жители пазят спомена за общоселски чествания при „Гергьовския кръст“ от средата на XIX в. Според разкази на съвременници през 1954 г., в разгара на лятото, август месец, силна буря се извива над селото и поваля акациевите дървета, в близост до каменния кръст. Падайки на земята те събарят оградата и счупват кръста на пет части. Хората ги възстановяват, правят нова ограда от повалените дървета, укрепват оброчния паметник с метални шини, и така почитат свещеното място до 1958 г., когато настъпилите промени в държавата налагат нов тип поведение, забраняващо съответните обреди.


Каменният кръст е възстановен през 2011 г., а същинското честване на празника е на следващата година – 2012. Спазена е традицията, при която се извършва водосвет за здраве и плодородие, освещаване на кръста, обредната храна, отчитане на молитвата (курбан-чорбата), общо сътрапезване. Независимо, че честването на светеца при „Гергьовския кръст“ е еднократно, в следващите години най-личният пролетен празник тържествено се отбелязва в черковния храм и се почита от живеещите и завърналите се за празника роднини и приятели. А Кръста остава да напомня за отминали времена и обичаи, в очакване да се възродят отново…


Традиция да се чества Гергьовден при народното светилище (оброк) е съхранена и в село Големаните, Великотърновско. През 2009 г. по инициатива на кметския наместник на селото и представители на читалищното настоятелство е взето решение да се възстанови оброчището „Гергьовден“, намиращо се в източната част на мах. Малчовци (административно прилежащо към село Големаните) и да се съберат на едно място разпръсналите се из България и чужбина земляци. За целта, на мястото на старата плоча, която се съхранява в Исторически музей – Килифарево, е поставена нова, която да маркира култовото място. Жителите на село Големаните обясняват, че решението за подновяване на оброка е с цел „да си имат свое място, на което да се събират в определен ден от годината“. И така, от 2009 г. на Гергьовден хората от селището се събират при оброка, свещеник отслужва водосвет за здраве и плодородие, освещава обредните хлябове. Предимно възрастни жени оставят малки подаръчета при светилището, т.н. благодарствена жертва, с надежда и вяра, че Св. Георги ще закриля тях и близките им. След традиционното почитане на светеца, следва съвместно сътрапезване в читалището, което прераства в празнично веселие. Съчетаването на честването на Св. Георги при оброка със „земляческата среща“, превръща народното светилище в своеобразен форум за общуване и съхраняване на местната памет.

На Гергьовден имен ден празнуват: Георги, Гергана, Галя, Гинка, Ганка, Ганчо и техните производни.
Нa 6 мaй Бългapия отбелязва Дeн нa хpaбpocттa и Бългapcкaтa apмия.

Честит празник!

Изготвил: Д-р Миглена Петкова, етнограф, зам.- директор, РИМ - В. Търново

Повече...

Денят на храбростта в Националния военен университет (ОБЗОР)

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация.

Заради нуждата от физическа изолация за първи път тази години военният парад на Българската армия се състоя без публика и в ограничен мащаб. Сухопътната част от празненствата се проведе във Велико Търново. Това се случва за първи път от 100 години насам.

С освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини започна Деня на храбростта в Националния военен университет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-старото военно училище у нас е домакин на парада за Гергьовден, който включва маршинг-дефилир на 500 бъдещи офицери. Вече два месеца курсантите са под карантина.

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят”, обясни полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество, дори и дамите.

„Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме”, заяви Кристияна Митрева, курсант от НВУ „В. Левски”.

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация. Танковете Т-72 бяха на преден план.

„Много дълго време подготвяхме машините. Три седмици ги подготвяхме. Добре изглеждат. Всичко е както трябва и мисля да се представим на ниво за парада. Малко са курсантите, които могат да се возят на танк Т-72 по време на парад. Такова нещо не се случвало и е уникално чувството”, коментира Алекс Александров, пети курс в НВУ „В. Левски”.

Въпреки че показаната техника е на въоръжение повече от 30 години, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че тя е годна и в съответствие със стандартите на НАТО. А модернизацията в родната армия е необратим процес въпреки извънредното положение.

„Към момента не се налага да се купуват нови танкове. Надявам се в мандата на това правителство да бъдат сключени и другите два договора за модернизация. Да започнем модернизацията на Т72, да сключим договор за 3Dрадари”, заяви Красимир Каракачанов.

А в края на безпрецедентния парад участниците си пожелаха да са живи и здрави да не се отказват пред нищо.

 

nova.bg

Повече...

Как курсантите от Велико Търново се подготвят за празника?/ВИДЕО/

Парад по време на карантина.

Парад – под карантина. Така, накратко, може да бъде определено случващото се в най-старото военно училище у нас за Деня на храбростта и Българската армия. Под карантина, тъй като вече втори месец над 400 курсанти са затворени в Националният военен университет, заради пандемията. Но този факт си има и добрите страни.

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят“, каза полковник Евгени Пенчев – зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество.

„Не съм се прибирал от два месеца. Нямам търпение да го направя, да си видя семейството и приятелите. Всички са много напрегнати от ситуацията извън университета, но се надяваме да се върнем скоро по родните си градове“, споделя Добромир Христов – курсант от НВУ „В. Левски”.

Мъжество и характер проявяват и от нежния пол в униформа. Като 19-годишната първокурсничка Кристияна от Сливен.

„Нашите командири правят всичко възможно, дори и в това извънредно положение да се чувстваме по-добре. Ежедневието ни е запълнено, но се справяме. Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме“, казва Кристияна Митрева – курсант от НВУ „В. Левски”.

Мотивиращо, не само за новобранците, е и решението военният университет да е домакин на парада по случай Гергьовден. В него ще има всички задължителни елементи на обичайното дефиле. Танковете Т-72 ще са на преден план, а випусникът Алекс Александров ще го управлява.

Уникална ще е и визията на първокурсниците. По идея на ръководството на военно училище е върната визията на униформите от Българската армия преди един век.

 

nova.bg

Повече...

Денят на храбростта в Националния военен университет (ОБЗОР)

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация.

Заради нуждата от физическа изолация за първи път тази години военният парад на Българската армия се състоя без публика и в ограничен мащаб. Сухопътната част от празненствата се проведе във Велико Търново. Това се случва за първи път от 100 години насам.

С освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини започна Деня на храбростта в Националния военен университет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-старото военно училище у нас е домакин на парада за Гергьовден, който включва маршинг-дефилир на 500 бъдещи офицери. Вече два месеца курсантите са под карантина.

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят”, обясни полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество, дори и дамите.

„Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме”, заяви Кристияна Митрева, курсант от НВУ „В. Левски”.

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация. Танковете Т-72 бяха на преден план.

„Много дълго време подготвяхме машините. Три седмици ги подготвяхме. Добре изглеждат. Всичко е както трябва и мисля да се представим на ниво за парада. Малко са курсантите, които могат да се возят на танк Т-72 по време на парад. Такова нещо не се случвало и е уникално чувството”, коментира Алекс Александров, пети курс в НВУ „В. Левски”.

Въпреки че показаната техника е на въоръжение повече от 30 години, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че тя е годна и в съответствие със стандартите на НАТО. А модернизацията в родната армия е необратим процес въпреки извънредното положение.

„Към момента не се налага да се купуват нови танкове. Надявам се в мандата на това правителство да бъдат сключени и другите два договора за модернизация. Да започнем модернизацията на Т72, да сключим договор за 3Dрадари”, заяви Красимир Каракачанов.

А в края на безпрецедентния парад участниците си пожелаха да са живи и здрави да не се отказват пред нищо.

 

nova.bg

Повече...

Велико Търново посрещна военния парад за 6 май/СНИМКИ/

Кметът Даниел Панов:
„Войската, вярата и просветата са стълбове на българщината“

Историческата и духовна столица Велико Търново бе домакин на военния парад, който по традиция се провежда по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Парадът бе в базата на Националния военен университет „Васил Левски“.


Участие взеха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената реликви. Те изпълниха Химна на Република България, а едновременно бяха произведени артилерийски салюта. Особено атрактивно бе преминаването на 12 бойни машини, сред които танкове Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, както и транспортни автомобили ЗИЛ 131.


Командир на парада бе началникът на НВУ „Васил Левски“ - полковник Иван Маламов. Сред гостите бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.


Преди шествието бяха благословени бойните знамена. В знак на признателност кметът Даниел Панов и гостите поднесоха цветя пред Паметника на възпитаниците.


„В хилядолетната история на България родната войска, заедно с Българската православна църква, с просветата и културата, те винаги са били сред основните стълбове на българщината. И днес това са крепителните колони на държавността ни. Като офицер и великотърновец винаги съм посрещал 6-и май с особено вълнение и трепет. Старата столица има вековни традиции в историята на българското войнство.

Градът ни е дал на България 34 генерали и двама адмирали, оставили ярка следа в развитието на България. Честит празник на всички военнослужещи! Бъдете здрави и все така отдадени на родината. Гордеем се с вас“, гласеше приветствието на Панов военнослужещите.

В социалните мрежи той отправи поздрав и към всички именици, припомняйки, че на 6 май православната църква и всички вярващи почитат св. Георги Победоносец - мъченик на християнската вяра и небесен покровител на българския народ.


Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че модернизацията на българската армия е необратим процес, а стандартът на българския воин ще продължи да се повишава.

Повече...

Денят на храбростта в Националния военен университет (ОБЗОР)

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация.

Заради нуждата от физическа изолация за първи път тази години военният парад на Българската армия се състоя без публика и в ограничен мащаб. Сухопътната част от празненствата се проведе във Велико Търново. Това се случва за първи път от 100 години насам.

С освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини започна Деня на храбростта в Националния военен университет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-старото военно училище у нас е домакин на парада за Гергьовден, който включва маршинг-дефилир на 500 бъдещи офицери. Вече два месеца курсантите са под карантина.

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят”, обясни полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество, дори и дамите.

„Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме”, заяви Кристияна Митрева, курсант от НВУ „В. Левски”.

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация. Танковете Т-72 бяха на преден план.

„Много дълго време подготвяхме машините. Три седмици ги подготвяхме. Добре изглеждат. Всичко е както трябва и мисля да се представим на ниво за парада. Малко са курсантите, които могат да се возят на танк Т-72 по време на парад. Такова нещо не се случвало и е уникално чувството”, коментира Алекс Александров, пети курс в НВУ „В. Левски”.

Въпреки че показаната техника е на въоръжение повече от 30 години, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че тя е годна и в съответствие със стандартите на НАТО. А модернизацията в родната армия е необратим процес въпреки извънредното положение.

„Към момента не се налага да се купуват нови танкове. Надявам се в мандата на това правителство да бъдат сключени и другите два договора за модернизация. Да започнем модернизацията на Т72, да сключим договор за 3Dрадари”, заяви Красимир Каракачанов.

А в края на безпрецедентния парад участниците си пожелаха да са живи и здрави да не се отказват пред нищо.

 

nova.bg

Повече...

Каракачанов: Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията/ВИДЕО/

Министърът на отбраната поздрави всички воини с празника.

Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията. Тя ще продължава да се модернизира, защото това е необходимо. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той поздрави всички воини с празника на Българската армия и пожела здраве и увереност в изпълнението на задълженията им.

Със сключването на договора за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 започна модернизацията в българската армия. Беше възстановено военновъздушното училище след 17-годишно прекъсване. Беше поправена една несправедливост и се възстанови Висшето Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това дава възможност на нашите, не само бойни пилоти, но и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно добро образование, добави Каракачанов.

Армията е институция, която по дефиниция е обучена да действа в извънредни положения. И на нея й предстои, ако се наложи, да изпълнява много по-тежки мисии, свързани с много повече опасност, отколкото една пандемия от коронавирус. Обучението на личния състав както във военните училища, така и в подразделенията на българската армия не беше прекратено дори за една минута, каза още Каракачанов.

Министърът каза, че за тези два месеца има само два случая на коронавирус сред военнослужещите. Те са на офицери, изпълняващи мисия зад граница - Румъния и Косово. Към момента здравословното състояние в армията е отлично.

„Под карантирна бяха само военните училища – военното училище във Велико Търново, военноморското и военновъздушното. Иначе различните формирования на Българската армия ежедневно ежечасно изпълняваха своите задължения”, заяви министърът.

„Традиционно към военните паради има огромен интерес, събират се хиляди граждани, идеята беше да предпазим гражданите от струпване на едно място и разпространение на заразата", обясни още Каракачанов.

Каракачанов допълни, че вътрешният министър е този, който трябва да поиска помощ от армията за опазване на обществения ред, а това не се е случило.

„Ако се наложи, първият ни ход ще е военна полиция да подпомогне полицията. Ако това не е достатъчно, сме готови да изпратим 400 души по границата, за да извадим от там част от личния състав на МВР. Третата стъпка е, ако се наложи, военнослужещи да участват в опазване на обществения ред в градовете”, обясни министърът. Каракачанов отново подчерта, че това може да стане по искане на вътрешният министър и след решение на правителството.

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.