Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5622-във-велико-търново-отлагат-връчването-на-общинските-награди-„култура“,-„24-май“-и-„св-патриарх-евтимий“): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5628-крепостите-царевец,-трапезица-и-археологически-резерват-„никополис-ад-иструм“-се-отварят-за-посещения): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Понеделник, 04 Май 2020

Тестват възрастните хора от домове в търновско

Пробите са с PCR, обработват ги в Плевенския медицински университет.


Започва тестването на възрастните хора от старчески домове в четири области - Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов, в чиято лаборатория ще се изследват пробите.

"Те ще бъдат с най-надеждните към момента PCR-ри, които не дават грешки", коментира той пред „Монитор”.

Освен живеещите в домовете, започва изследване и на работещите в тях служители – от медицинските сестри и лекарите до готвачките и чистачките.

До 30 април лабораторията е обработвала проби от работещи в болници в града. От 35 нито една не е положителна. Вече започват да постъпват проби и от старческите домове. От Ловеч към момента се обработват 13, които са взети от регионалната здравна инспекция там. Пристигнали са и 32 проби от домовете в Плевенски регион, както и от Велико Търново.

Миналата седмица за предстоящото тестване на старите хора от домовете съобщи членът на Националния оперативен щаб и главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По същото време реторът на Медицинския университет в Племен проф. Славчо Томов алармира, че лабораторията свършват тестовете.

По информация на проф. Тодор Кантарджиев пък, който е заместник-началник на щаба, към момента в страната има наличност от PCR тестове 30 000 броя, а други 70 000 са в резерв.

"Вече нямаме проблеми с тестовете, набавени са и работим на пълни обороти", увери проф. Славчо Томов.

 

monitor.bg

Повече...

Мъж на 44 г. е диагностициран с COVID-19 в Търново

Нов пациент с положителна проба за коронавирус е регистриран в област Велико Търново. Болният е мъж на 44 г. Той е показал симтоми, след като се е завърнал от чужбина, почувствал се е зле и е потърсил лекарска помощ. Направен му е тест, който е с положителен резултат. Мъжът е настанен в специализираното отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Вече са установени лицата, с които е бил контактен и те са поставени под карантина.

Повече...

Петко Петков призова: Долу ръцете от Етър ВТ!

  • Публикувано в Спорт

Треньорът на Етър Петко Петков коментира ситуацията в клуба. Днес той бе във Велико Търново и имаше среща с кмета на града инж. Даниел Панов. В интервю за "Велико Търново Спорт" наставникът сподели, че информациите за тежката финансова ситуация в клуба са преувеличени и помоли журналистите да спрат да се занимават с "болярите".

– Г-н Петков, първо как сте, здрави ли са всички футболисти?

– Всички са здрави, момчетата изпълняват програмата, която сме им дали, и се опитват да поддържат форма. Знам, че това е трудно в домашни условия. Държим постоянна връзка и чакаме момента, в който ще ни разрешат да тренираме заедно.

– Раздали сте им индивидуална програма за подготовка, нали?

– Да, имат си програма за всеки ден като упражнения. Надявам се, че като професионалисти изпълняват това, което им е дадено. Неотдавна разрешиха да се спортува индивидуално, надявам се скоро да разрешат и отборните тренировки.

– Какво ви предстои в най-близко бъдеще?

– Чакаме решенията на щаба и на БФС. С края на извънредното положение да се разрешат и колективните спортове. Ще се съобразим с решенията, нещата не зависят от нас…

– Ще се наложи да спазвате и тогана противоепидемични мерки…

– Вероятно ще има тестове за футболистите. БФС вече пое ангажимент да осигури тестовете. Разбира се, ние ще продължаваме да спазваме определени изисквания в тренировките, надяваме се по-бързо да се възстанови тренировъчният процес. Вече имаме план за подготовката преди мачовете и чакаме окончателното решение на щаба.

– В БФС обмислят три варианта за първенството – само два кръга, пълни плейофи или съкратени плейофи. Вие като треньор какво предпочитате?

– Аз нищо не можа да кажа, всичко зависи от датата, на която ще започне първенството и с какво време разполагаме. От една страна трябва да се има предвид, че сгъстен цикъл след тази пауза би бил много опасен за здравето. От друга страна, пълният формат на първенството е най-справедлив всеки отбор да си заеме мястото. Дано първенството да завърши нормално. Чакаме с нетърпение да започнем официалните мачове. Очаквам това да стане в първите седмици на юни, но щабът ще реши.

– Г-н Петков, най-злободневният въпрос е как стоят финансово нещата. Днес сте имали среща с кмета Даниел Панов…

– Имам апел към спортните журналисти и цялата общественост – да свалите ръцете си от „Етър”! В този момент на всеобща криза в икономиката и момент на оцеляване да говорим за забавяне на заплати и за отнемане на лицензи е доста преувеличено. Тук е моментът да благодаря на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов, които полагат усилия футболът във Велико Търново да съществува. Имам уверението на ръководството и лично на кмета, че всички задължения ще бъдат изплатени и всичко ще бъде наред, както досега.

 

gong.bg

Повече...

Отварят пистата на стадион „Ивайло“ от утре

  • Публикувано в Спорт

От утре – 6 май, се възстановява достъпът на граждани до откритата лекоатлетическа писта в Спортен комплекс „Ивайло“. В празничния ден, а също и през уикенда /9-10 май/ съоръжението ще работи от 8,30 до 20,30 ч. В работните дни 7 и 8 май пистата ще отворена от 6,30 до 9,30 ч.


Спортуващите ще могат да влязат в комплекса през Вход 3 – от северната страна. Създадена е организация с отделни маршрути за вход и изход.


Разрешен е само индивидуалният спорт, а хората трябва да са на 2,5 метра разстояние помежду си. Престой на пистата извън времето за тренировка няма да се допуска.


До получаване на разрешение от здравните власти, пейки, скамейки и местата по трибуните не могат да бъдат използвани.


Забранява се консумацията на храни и напитки на територията на СК „Ивайло“ (с изключение на вода и други безалкохолни освежаващи напитки, които всеки спортуващ лично носи за собствена консумация по времето на тренировката). Пластмасовите бутилки за напитки и други отпадъци се изхвърлят задължително в кошовете за отпадъци.


Забранява се влизането на тревните площи, дъвченето на дъвки и плюенето по пистата.


„Апелираме към гражданите да спазват правилата, най- вече заради собствената им безопасност. За спортуващите е отворен санитарен възел в източната страна на централната трибуна, който ще се почиства и дезинфекцира периодично. На стадиона ще има служители на ОП „Спортни имоти и прояви“, които ще следят за реда. Разполагаме и с видеонаблюдение. Най-важно обаче е самосъзнанието на спортуващите, които трябва да подходят отговорно и да ни помогнат в осигуряването на безопасна среда за спорт“, коментира директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов.

Повече...

Искат оставката на кмета на Горна Оряховица и общински съветници заради училището в Поликрайще

Искане за оставката на кмета на Горна Оряховица, председателя на общинския съвет и 18 съветници поискаха граждани в писмо до председателя на общинския съвет. Всички те са гласували "за" закриването на училището в Поликрайще.

Предложението бе гласувано на сесията от 30 април, а писмото - изпратено и до OFFNews - хората пишат, че това е "извършено против волята на огромното мнозинство от техните избиратели".

Снемаме доверието си от тях и искаме следните лица да си подадат незабавно оставката:

ГЕРБ: инж. Добромир Добрев – кмет; Димитър Николов – председател на Общинския съвет, Георги Бижев, Ангел Колев, Григор Минков, Савадор Ганчев, Даниел Костадинов, Деница Цветанова, Светла Ганева, Добрин Дириджиян, Борислав Генчев, Милена Димитрова. ВМРО: Кирил Кирилов и Христо Беремски. ДПС: Митко Станев – съветници. Алтернатива: Виктор Азманов, Иван Момъков, Иван Атанасчев и Николай Караиванов. Извънпартийна листа: Йордан Михтиев.

В обръщението им до българската общественост засегнатите пишат, че училището трябва да бъде запазено, че на заседанието подписката на гражданите е била скрита и че "с крещящи манипулации и нарушения" общинският съвет е взел решение за закриването на близо 200-годишното училище с 19 гласа "за", 4 "въздържал се" и 9 "против".

Искаме това да не влиза в сила! - пишат хората и допълват, че чашата е преляла. "Остана ни само ЕДНО училище и си го искаме."

Наред с това те настояват за премахване на делегираните бюджети в училища, нито едно училище в страната да не се закрива, да се възстановят закритите селски училища, автономия на училищата и "никаква намеса в тяхната работа от други населени места". След това описват историческата роля на Поликрайще.

Писмото е подписано "от името на гражданството на трите засегнати от тази мярка села Поликрайще, Крушето и Янтра" от проф. д-р Георги Николов Георгиев и д-р Марияна Николова Георгиева, син и дъщеря на дългогодишната учителка по български език и литература в Поликрайще Трифонка Романова Попниколова и най-дългогодишния директор на училището Никола Георгиев Попниколов.

Писмото завърша с призива:"ПоликраЙще се пише с Й, защото така са го кръстили дедите ни. Не ни прекръщавайте, моля. Все едно е да прекръстим всеки човек както на другия му харесва".

 

offnews.bg

Повече...

Във Велико Търново отлагат връчването на общинските награди „Култура“, „24 май“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Община Велико Търново отлага връчването на общинските награди „Култура“, „24 май“ и „Св. Патриарх Евтимий“, с които по традиция биват удостоявани общественици, културни дейци и педагози за Деня на българската просвета, култура и писменост. Поводът са всички обстоятелства, свързани с епидемията от COVID-19, както и мерките за ограничаване на разпространението на заразата.


Един от доказаните начини за намаляване на пренасянето на вируса е социалното дистанциране, поради което още от 13 март бяха отменени всички масови събития. Церемонните за наградите „Култура“, „24 май“ и „Св. Патриарх Евтимий“ се радват на голям обществен интерес, което прави провеждането им на този етап невъзможно заради действащите противоепидемчни мерки.


С оглед на развитието на епидемиологичната картина и обстановка, Община Велико Търново разполага с пълна готовност да организира връчването на наградите по-късно през годината.

Повече...

Почина 80-годишен мъж заразен с коронавирус

80-годишен мъж, заразен с коронавирус, настанен за лечение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, днес е починал. Пациентът е бил хоспитализиран на 12 април с перитонит, страдал е и от артериална хипертоноия, неисулинозависим диабет и е бил в състояние след прекаран мозъчен инсулт.


Към 13:30 часа на 05.05.2020 г.:
- карантинирани лица: 882,
- с изтекла карантина: 2434.


Диагностицирани с коронавирус COVID–19: 23 лица,
- излекувани: 4 лица (под домашна карантина за 28 дни и лечение),
- в домашна изолация за 28 дни: 9 лица,
- хоспитализирани: 8 лица,
- починали: 2 лица.

Повече...

Махат КПП-тата от полунощ (ЗАПОВЕД)

Това става със заповед на здравния министър.

От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това става с издадена заповед от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от София.

1 2f68e5b5ff

 

nova.bg

Повече...

Крепостите Царевец, Трапезица и Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ се отварят за посещения

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, „Трапезица“ и Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ се отварят за посещения при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.


Крепостта Царевец ще приема туристи от 6 май 2020 г. с удължено работно време от 8,00 до 20,00 часа , като продажбата на билети ще се преустановява в 19,00 ч.


От 9 май за посещение се отваря крепостта Трапезица от 8.30 до 19.00 часа и Археологическият резерват „Никополис ад Иструм” от 9,00 до 18,00 часа.


На всички посетители дистанционно ще бъде измервана температурата и при показатели над 37,5 ° туристите няма да се допускат в обектите. На входа на всеки обект ще бъдат осигурен диспенсър с дезинфектант.


Разстоянието за социална дистанция между посетителите трябва да е 2 метра.


Музейните служители са обезпечени с предпазни средства и задължително трябва да ги използват, а при констатирано нарушение ще се носи административна отговорност.


Заповедта за отваряне на музейните обекти на открито със съответните противоепидемични мерки ще се предоставя при необходимост на посетителите за запознаване на място.

Повече...

Предпазни облекла и пособия бяха дарени на Община Велико Търново

Дарение от предпазни облекла и пособия с висока степен на защита получи Община Велико Търново. Благородният жест е от предприятието „Момина крепост“ АД. Дарени са 50 хирургични халата, 1000 санитарни маски, 1000 бонета (шапки), както и 500 чифта калцуни.


Облеклата и предпазните средства бяха приети от кмета Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Те благодариха на изпълнителния директор на компанията Емануил Цветков за благородния жест и солидарност.


Дарението ще бъде разпределено сред работещите в сферата на общинското здравеопазване, социални услуги и центрове, патронаж и др.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.