Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/component/k2/item/5607-никола-пиколо-–-търновецът,-с-българско-сърце-и-европейски-дух): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5610-криминално-проявен-мъж-от-горна-мина-през-кпп-без-декларация,-хванаха-го): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Неделя, 03 Май 2020

НИКОЛА ПИКОЛО – ТЪРНОВЕЦЪТ, С БЪЛГАРСКО СЪРЦЕ И ЕВРОПЕЙСКИ ДУХ

Вървейки от площад „Велчова завера” в посока крепостта „Царевец”, на около стотина метра, е оформена една от многобройните зелени точки на града. Върху нея е издигнат паметник на Никола Пиколо. Фигурата е изправена гордо, като в едната си ръка държи свитък. Изваяната фигура, има своя тайна, която колко ли наблюдателни търновци са забелязали? Тази тайна може да бъде разкрита, като се проследи неговия живот! Кой е Никола Пиколо, познават ли търновци неговата история, съдба и житейски път? Човекът, който впечатлява със знанията и трудовете си европейската научна мисъл в началото на XIX. Пред когото научният свят в Европа се прекланя.


Нека да започнем отначало, защото важни са основите, върху, които после времето, труда и характера на човека надграждат, за да го формират като личност. Непознатият за част от търновци Никола Пиколо е роден на 15 ноември 1792 г. в дома на богатия търговец Сава х. Илия (Казанакли) и съпругата му Теодора (Буюклюоглу). Смята, се че родната му къща се е намирала в непосредствена близост до църквата „Св. Спас” (в района на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”). Първоначално учи в гръцкото училище в родния си град. Още от малък впечатлява с ученолюбието си и със стремежа си към знания. Това не остава незабелязано и той продължава обучението си в Букурещ. Този етап се превръща в крайъгълен камък в неговия живот. В гръцкия лицей в Букурещ, младият търновец, попада в плен на богатата антична гръцката култура. Отдава се напълно на нейното изучаване и я овладява до съвършенство. Ненавършил още пълнолетие Никола Савов е учител по френски език в лицея. Според някой мнения именно в лицея Никола получава прозвището Пиколо, т.е. малък, и оттогава се налага, мнението че това е заради ниския му ръст! И тук отново да се върна на неговия паметник с гордо и високо извисяващия му се ръст. Минавайки, всеки ден покрай него, ми прави впечатление,че скулпторът въобще не го е изобразил дребен на ръст, а напротив, висок и величав! Дали не може да се приема мнението, че получава прозвището си, поради факта, че твърде малък започва да преподава в престижния лицей? Оставям всеки сам да постигне до своята истина!


Обучението и преподаването в гръцкия лицей в Букурещ, му дават отличен старт в научното израстване. Следващите моменти от живота му ни го представят като всестранна, дейна и космополитна личност. Известно време преподава гръцка история във висшето училище на о. Хиос. За кратък период живее в Одеса, където ръководи местният гръцки театър, който поставя и две негови авторски творби „Леонид” и „Смъртта на Демостен”. Подпомага българското образователно дело, като изпраща книги за търновските училища. През 1820 г. заминава за Париж и Лондон, където като член на гръцката организация „Филики етерия” има за цел да подготви английското обществено мнение в подкрепа на гръцкото освободително движение. Взема участие в гръцкото въстание през 1823 г. Никола Пиколо израства пред нас, не като скучният кабинетен учен, заровен в дебели книги, а като личност интересуваща се от проблемите на своето време, стремяща се с дейността си, с мнението си, да даде своя дял за на развитието на обществото.


Научният му път е впечатляващ – Никола Пиколо е доктор по литература и професор по философия. Като стипендиант на Йонийската академия следва медицина в Париж, Болония и Пиза. Практикува в Париж. Лекар и главен инспектор на училищата и болниците в Букурещ. Сътрудничи на научни издания, гръцки вестници и списания. Владее старогръцки и латински език, новогръцки, френски, италиански, английски, румънски, руски и немски език.


От 1840 г. до края на живота си живее в Париж, където изцяло се отдава на научните си занимания, като по-голяма част от времето си посвещава на класическите изследвания. Изключително богатите му знания по старогръцки език и старогръцка литература да дават възможността да възстанови много авторски текстове от Древна Елада. Със изключителните си познания на класическата филология, той е високо ценен сред кръговете на европейската научна мисъл.


Съвместно с д-р Петър Берон развива активна публична дейност по време на подписването на Парижкия мирен договор в полза на освобождението на българския народ. Материално подпомага българските студенти, учещи във Франция. Завещава 12 000 франка за търновските училища и 1 500 франка на църквата „Успение Богородично” в Търново. Погребан е в парижкото гробище „Пер Лашез” на 16 март 1865 г.


Никола Пиколо, чието сърце започва да тупти в Търново, в поробена България, успява със силата на амбицията, трудолюбието, стремежът към знания, отдаденост към различни каузи и благотворителна дейност, да се превърне в онази личност, която е високо ценена от европейския научен елит. Търновецът, с българско сърце, успява с живота и делата си да покаже, че човешкият дух не може да бъде спрян, и за него няма граници.

 

д-р Атанаска Стамболийска
отдел „История на България XV-XIX в.”

Повече...

Хванаха търновец да шофира с близо три промила алкохол

Водач, употребил алкохол, установиха служители на Пътна полиция. В петък вечерта в местността «Дервент» е извършена проверка на лек автомобил «БМВ», управляван от 45-годишен мъж от В. Търново. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 2,97 промила. Той е дал кръвна проба за химичен анализ. По случая е образувана преписка.

Повече...

Историческият музей кани деца и ученици да създадат галерия "Героите на моя град"

ИСТОРИЧЕСКА ГАЛЕРИЯ „Героите на моя град”

ЗА ИСТОРИЯТА
Скъпи приятели, всяко селище – голям град или малко селце – има своя история. И тези много известни или малко познати истории са част от голямата история на България. Предците ни в тяхното време и ние в нашето, творим тази история със своите обикновени и велики дела. Но безспорно има личности, които поставят жалоните, оставят знаци и завети, „обръщат времето”, което после „обръща нас”. Затова точно те остават в паметта през вековете.

ЗА МУЗЕЯ
И Горна Оряховица – нашият не толкова голям, но със свое запазено място в голямата история, град – има своите герои! Историческият музей обгрижва паметта за тях. Кои са тези наши съграждани, живели в различни времена и оставили ярка диря в различни области – борбата за свобода, развитието на стопанския и политическия живот, спортната слава, полето на изкуствата и културата, и с какво са заслужили своето паметно място – музеят знае!

ЗА ИДЕЯТА
Но, също така, добре знаем, че историята е за споделяне – само така живее! И затова искаме да предложим на нашите съграждани една идея. За нас ще бъде чест и радост заедно да сътворим ИСТОРИЧЕСКА ГАЛЕРИЯ „Героите на моя град”, като я посветим на две забележителни годишнини – 150 години от обявяването на Горна Оряховица за град и 144 години от Априлското въстание, една от чиито революционните столици е именно този град – нашият.

ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО
В това извънредно положение с преобладаваща виртуалност, Исторически музей – Горна Оряховица предлага на своите млади съграждани – деца и ученици от I до XII клас, заедно да започнем да създаваме Галерията. На нашата страница, всеки понеделник от месец май, ние ще предлагаме малки клипове за героите на нашия град, а след това ще очакваме Вашите рисунки, свързани с наученото за героя. И още нещо – може да ни изпращате не само файл с Вашата рисунка, но и заснет клип със самото рисуване, Вашите размисли за впечатлилите Ви личности и разбира се кратки сведения за Вас! Адресът е Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а крайният срок за участие е 31.05.2020 г.

ЗА НАГРАДАТА
С изпратеното ще направим една виртуална изложба на страницата ни във фейсбук на 01 юни – Денят на детето, която ще могат да видят много хора – това ще е виртуалната ни награда. Периодично, всеки петък от месец май, ще публикуваме част от изпратените материали. А живот и здраве, когато стане възможно, ще се срещнем в музея и ще подредим заедно и на живо творбите!
Млади приятели, не се притеснявайте да поискате помощ и от Вашите близки – нали за всички ни историята на Горна Оряховица е НАШАТА ИСТОРИЯ!

Повече...

ОФК “Локомотив” (ГО) ще доиграва първенството с група от 16 футболисти

  • Публикувано в Спорт

При евентуално доиграване на първенството във Втора Професионална лига, ОФК “Локомотив” (ГО) ще довърши първенството с група от 16 футболисти.

Наред с игралите през тази пролет Вълчан Чанев (1992 г. – 28 г.), Айкут Рамадан (1998 г. – 22 г.), Жак Пехливанов (1997 г. – 23 г.), Цветомир Вачев (1998 г. – 22 г.), Стефан Неделчев (1996 г. – 24 г.), Никола Какамъков (1997 г. – 23 г.) и вратарят Ивайло Василев (2000 г. – 20 г.). В групата ще бъдат включени и юношите Момчил Кузманов (2002 г. – 18 г.), Янислав Цачев (2003 г. – 17 г.), Звезделин Бончев (2002 г. – 18 г.), Тодор Бакърджиев (2002 г. – 18 г.), Кристиян Лозков (2003 г. – 17 г.) и младият вратар Ивайло Стефанов (2004 г. – 16 г.), които се подготвяха досега с мъжкия отбор. Към тях ще се присъединят юношите Кирил Димитров (2002 г. – 18 г.) и Йордан Димитров (2003 г. – 17 г.). Групата ще се допълни от Станимир Андреев (2000 г. – 20 г.), играл в “Локомотив” (Дряново) и Даниел Йорданов (1997 г. – 23 г.), играл в “Чумерна” (Елена), като правата им се държат от “Локо” (ГО) и са със статут на преотстъпени.

С приоритет ще бъдат юношите и преотстъпените футболисти, за да може да се прецени тяхното спортно-техническо състояние от треньорския щаб.

Отборът на ОФК”Локомотив” (ГО) се раздели по взаимно съгласие със следните футболисти: Иво Харизанов (1990 г. – 30 г.), Деян Христов (1983 г. – 37 г.), Величко Величков (1986 г. – 34 г.), Тихомир Трифонов (роден 1986 г. – 34г.), Димитър Юруков (1990 г. – 30 г.) и Георги Колев (1994 г. – 26 г.) – всички с професионални договори.

При евентуалното доиграване на първенството във Втора Професионална лига “железничарите” ще са с група от 10 местни момчета и ще са един от най-младите отбори в групата.

За новото футболно първенство 2020/2021 ОФК”Локомотив” (ГО) ще привлече максимум 4-5 нови и класни футболисти за нивото на Втора Професионална лига.

 

lokomotivgo.com

Повече...

Каква ще бъде цената на българското агнешко за Гергьовден?

80% от месото родно производство е реализирано на пазара по Великден.

Цените на агнешкото за Гергьовден остават без промяна. 80% българско месо е реализирано на пазара по Великден. Това отчитат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Останалите 20% щели да стигнат за 6 май, което е съхранило бранша.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев посочи, че за първи път от много време насам във всички вериги и магазини в страната агнешкото месо е било българско.

Караколев обясни, че българското агнешко ще задоволи потребностите и за Гергьовден. „Цената на агнешкото по Великден варираше от 14-16 лева за килограм. Такава ще бъде и около 6-ти май”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Хванаха мъж да лъже в декларацията си за минаване през КПП край Леденик

Служители на полицейското управление във В. Търново са установили мъж, който е нарушил противоепидемичните мерки и е подал неверни данни в декларация. В събота на КПП – с. Леденик той е декларирал, че отива на работа, като местоработата му се намирала в селото. При последвала проверка на работното му място той не бил установен там. По случая е започнато досъдебно производство.

Повече...

Вадят Етър от efbet Лига?

  • Публикувано в Спорт

Етър (Велико Търново) остава без лиценз. Това обяви на профила си във Фейсбук адвокат Радостин Василев. Причината за тази развръзка са задължения на клуба към футболни клубове и персонал.

"Етър-Велико Търново е първият клуб, който не е покрил финансовите критерии за лицензиране до 30.04. Клубът има задължения към футболни клубове и персонал към 31.12.2019г, които не са покрити до 30.04.2020г. Това води до отказ за издаване на лиценз!", написа Радостин Василев.

 

sportal.bg

Повече...

Криминално проявен мъж от Горна мина през КПП без декларация, хванаха го

Служители на полицейското управление в Г. Оряховица установиха водач, преминал през КПП, отказвайки да представи декларация, в която да посочи причината за пътуването си. В петък в 13,25 ч. през КПП – Г. Оряховица е преминал лек автомобил «Мерцедес», чийто водач не представил на проверяващите декларация и отказал да попълни такава, както и да посочи причината за пътуването си. Той продължил движението си в посока В. Търново. В последствие е установен - 47-годишен от Г. Оряховица, известен на полицията и осъждан. По случая е започнато досъдебно производство.

Повече...

Спипаха пияни шофьори и в Горна

Двама водачи, употребили алкохол, установиха служители на Пътна полиция и РУ – Г. Оряховица. Тази нощ в 04,20 ч. в областния град е извършена проверка на лек автомобил «Хонда», управляван от 39-годишен мъж от Белене. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 1,24 промила. Той е отказал кръвна проба Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство. Снощи в 22,50 ч. в железничарския град е извършена проверка на лек автомобил „Пежо“, управляван от 36-годишна местна жителка. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 1,59 промила. Водачката е отказала кръвна проба. Задържана е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу нея е започнато бързо производство.

Повече...

Откриха труп на млад мъж от Горна Оряховица на нос Калиакра

Откриха труп на млад мъж на нос Калиакра. Тялото е било намерено на 1 май, предаде „24 часа“, като се позова на местната полиция.

Мъжът е на 24 години от Горна Оряховица. Събраните до момента данни по време на започналото разследване показват, че той е слизал по пътека край параклиса на нос Калиакра и е паднал от 45 метра височина. Не е ясна причината за трагичното падане.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщават още от Областната дирекция на полицията.

 

iskra.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.