Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5756-велико-търново-с-висока-оценка-от-европейската-комисия-за-възможностите-за-култура,-творчество-и-образование): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5755-257-са-абитуриентите,-които-тази-година-завършват-горнооряховските-училища): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Четвъртък, 21 Май 2020

3018 нарушения са установени по време на акция „Скорост“

3018 нарушения на скоростта са установени в област В. Търново по време на провелата се в периода 13-20 май специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. От тях 1582 са в населени места и 1436 извън населено място. 19 от водачите, нарушили ограниченията на скоростта ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление за срок от 3 месеца и глоба.


По време на акцията устройствата за контрол на скоростта са засекли в района на Западен пътен възел във В. Търново автомобил, движещ се със 153 км/ч, при ограничение на скоростта от 50км/ч. На разклона за П. Тръмбеш е засечен автомобил със скорост 150 км/ч, при ограничение 60 км/ч и в Лясковец е засечен автомобил, движещ се със 109 км/ч при ограничение на скоростта от 40 км/ч.


Входа на специализираната полицейска операция са отнети 32 свидетелства за управление на автомобил, заради неплатени глоби, връчени са 129 електронни фиша на водачи на моторни превозни средства и 9 на пътници в автомобилите. Образувани са 10 бързи производства.
Контролът на скоростта в област В. Търново ще продължи.

Повече...

Три награди „Млада Горна Оряховица“ се присъждат тази година в навечерието на 24 май

Три са наградите „Млада Горна Оряховица“ за постижения в различни категории тази година в Община Горна Оряховица. Отличието е ежегодно и се присъжда в навечерието на 24 май.


В сферата на образованието и науката с приза е удостоен възпитаникът на ОУ „Иван Вазов“ Илия Ников. Седмокласникът е носител на два сребърни медала от финалите на Международното състезание „Математика без граници“, в което годишно вземат участие над 20 000 ученици от цял свят, класиран е на първи места в Областните кръгове на олимпиадите по математика, химия и физика. Илия Ников е призьор и от много други състезания, конкурси и олимпиади, включително и по английски език и музика.


В сферата на културата и изкуството тази година наградата „Млада Горна Оряховица“ се присъжда на Кристина Енчева. Тя е второкласничка в СУ „Вичо Грънчаров“. Кристина Енчева е носител на 2 златни медала от Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“ и от Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, гр. Шумен, сребърен медал от Националния конкурс „Музикален импулс“, гр. Бургас, награди и грамоти от национални и международни конкурси и фестивали. Само преди дни 8-годишната Кристина Енчева спечели Гран при на деветото издание на фестивала за испанска и романска музика Abanico.


Тази година в сферата на спорта отличието „Млада Горна Оряховица“ е присъдено на тройка жени 11-16 г. – Маринела Люцканова, Елина Хинкова от КСА „Акро Нова“ и Александра Нямова състезател на СКА „Джим Денс“. И трите състезателки имат богат и натрупан опит в държавни първенства и международни турнири по акробатика. Носители са на множество медали, от които почти всички са златни. През 2019 г. горнооряховската тройка акробатки е част от Националния отбол и представят България на Европейското първенство в гр. Холон, Израел. От 29 двойки, момичетата се класират 9-ти. След Европейското първенство, подготовката им продължава в по-високата възрастова група.

Повече...

В МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" откриха стена на дарителите.

Стената на дарителите е своеобразен начин на медиците да изразят благодарността си към всички, които отделят нещо от себе си, за да помогнат, да покажат съпричастност и лично отношение към развитието на областната болница във Велико Търново.

Идеята е взаимствана по примера на болиница "Хадаса" в Йерусалим, където има стена, посветена на хората, помогнали за изграждането й.

Първите 23 табелки, които са поставени на стената на дарителите във великотърновската болница са на хора, институции и фирми, които дариха средства и апаратура за нуждите на болницата в борбата с COVID - 19.

Идеята обаче е оттук нататък това да се превърне в традиция, която да се развива във времето. От началото на падемията в закупуване на апаратура и лични предпазни средства са инвестирани 188 210 лв.

Помощта на всички, които даряват е повече от необходима в момента, тъй като лечебните заведения са изправени пред непознато предизвикателство, а в борбата с него е необходим сериозен ресурс.

Солидарността и подкрепата на обществото днес са изключилно ценни, за да се справим и да устоим. Благодарим ви, бъдете здрави и не губете вярата си !

Повече...

Детските градини и ясли в Лясковско отварят в деня на детето – Първи юни

Детските заведения в Лясковец ще бъдат отворени отново в деня на детето -1 юни.

Със своя заповед РД – 01-272/20.05.2020 г. Министърът на здравеопазването възстановява посещението на деца в детските градини и детските ясли, считано от днес 22 май. Заедно със заповедта на министъра, на сайта на министерството на здравеопазването са публикувани и Мерки за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на деца, които директорите на детските заведения трябва да приложат преди тяхното отваряне. Те дават възможност звената да заработят поетапно в периода 22 май – 1 юни 2020 г. по решение на директорите на детските звена.

Във връзка с това на 21 май 2020 г. в сградата на Общината бе проведена среща между кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и директорите на детските градини и детската ясла, на която единодушно директорите решиха рестартът да започне на 1 юни.

Въз основа на указанията, всеки директор ще въведе вътрешен ред за прилагането на мерките в повереното му детско заведение и родителите ще бъдат запознати с него. Родителите трябва да попълнят образец за информирано съгласие преди или при първото посещение на детето, че са запознати с новите правила и ще ги спазват. Два работни дни преди планираното посещение, родителите трябва да уведомят директорите за датата, на която детето ще започне да посещава детското заведение. Няма да има ограничения в приемането на децата или пък график, по който малчуганите да посещават заниманията.

Децата ще тръгват на детска градина, без да се изискват от тях задължителните медицински бележки. Такива ще са нужни само за тези с хронични заболявания и за децата със специални образователни потребности. От 7 до 9 часа ще е времето, в което родителите могат да оставят децата си в забавачките, като при струпване на родители, те ще трябва да спазват социалната дистанция от 1,5 м по между си. На входа ще ги посреща медицинското лице или упълномощено от директора лице, което ще измерва температурата на хлапетата и ще проверява за обезпокоителни симптоми. Заниманията с децата ще се провеждат предимно на открито, когато времето го позволява и ще се спазва физическа дистанция между децата от различните групи. Въпреки тези мерки, от Министерството на здравеопазването и образователното министерство препоръчват децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат по домовете си.

На срещата с кмета бе решено още, че през летните месеци детските заведения ще работят без прекъсване и без летен график за дежурни градини и ясли. И тази година кметът на Община Лясковец д-р Гецова е подготвила за празника на детето подаръци, които всяко детско заведение ще си ги получи в първия присъствен ден, съвпадащ с Деня на детето.

 

С мерките за организацията и дейността при отваряне на детските заведения заинтересованите граждани могат да се запознаят на сайта на Министерството на здравеопазването на следния адрес:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/20/dg_opening_20052020.pdf

 

www.lyaskovets.bg

Повече...

Велико Търново с висока оценка от Европейската комисия за възможностите за култура, творчество и образование

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май, Велико Търново получи висока оценка в изследване на Европейската комисия, обхващащо възможностите за културен и творчески живот, образование и човешки ресурси.


По рейтинг Велико Търново е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел – „Човешки ресурси и образование“ - 21 място от общо 79 оценени градове в цяла Европа с население от 50 000 до 250 000 жители. По тези показатели Велико Търново изпреварва другите три български града, оценявани в класацията – София, Варна и Пловдив.


С най-висок индекс от българските градове Велико Търново е и за жизненост на културата и изкуствата – както по оценката за забележителности, културни средища и събития, така и за приобщаването на населението към културния живот и атрактивността му.
Проучването е публикувано на адрес: https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/countries/bg?fbclid=IwAR3GtYTE0W7QUo89Ew7VA9vwrvHAgLM_UOfSm4J1E9IQKsrdTIvdNjY3Y9I.


Обхванати са общо 190 града от цяла Европа, които са били претендент за Европейска столица на културата, домакини са на най-малко два международни фестивала или са под защитата на ЮНЕСКО.

Повече...

Инвестициите в стадион „Ивайло“ продължават – основен ремонт на северните спортни зали започва през лятото

  • Публикувано в Спорт

Основен ремонт на спортните зали, разположени в северния сектор на стадион „Ивайло”, е сред приоритетите на Община Велико Търново и Министерството на младежта и спорта, въпреки трудностите, следствие на епидемията от COVID-19. За обновяването им вече е разработен проект с конкретните мерки и дейности.


Инвестиционното намерение е внесено в Министерството на младежта и спорта, а стойността му е за около 400 000 лева. Поетапният основен ремонт започва още това лято.


Добрата новина дойде след посещение на министъра на младежта и спорта Красен Кралев във Велико Търново снощи. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев и директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов го запознаха на място със състоянието на северните спортни зали, обсъдени бяха и необходимите ремонтни дейности.


В северните зали се готвят състезатели по бокс, борба, вдигане на тежести и стрелба. С поетапното им обновяване ще бъдат осигурени оптимални условия за подготовка на спортистите.


На финала на срещата министър Кралев получи подарък – фланелка на футболния клуб „Етър ВТ“.

Повече...

257 са абитуриентите, които тази година завършват горнооряховските училища

257 абитуриенти завършват тази година училищата в Горна Оряховица. Най-много са зрелостниците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ – 87, а най-малко завършват ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ - 13.


Тази година, заради извънредната епидемична обстановка, абитуриентите няма да минат по червен килим, но по традиция ще получат послание от кмета на Общината инж. Добромир Добрев по случай завършване на училище.


„Бъди човек, уверен в силите си пред всяка нова възможност, а когато не ти стига парченце знание или капка кураж, потърси ги в нашия град – в приятелите си, в опита на хората пред теб. Ако приемаш съвет, бих ти казал – не върви с големи крачки. Постъпвай честно и бъди добър човек“, пожелава на учениците от випуск - 2020 на горнооряховските училища кметът инж. Добромир Добрев.

Повече...

Нови осем нарушители на карантина установиха е областта

Двама мъже са обвинени в нарушаване на заповед на здравния министър и чл. 355, ал.2 от НК. В хода на проведените разследвания са събрани достатъчно данни, че 30-годишен мъж от с. Шереметя и 43-годишен мъж от П. Тръмбеш са нарушили наложените им от РЗИ противоепидемични мерки и са напускали домовете си по време на наложената им задължителна карантина. След доклад на материалите в прокуратурата двамата са привлечени, като обвиняеми.

6-ма граждани са нарушили заповед на министъра на здравеопазването и чл. 355, ал.2 от НК за денонощие. Вчера при извършени проверки на адреси с карантинирани лица в селата Върбица, Горско ново село, Петко Каравелово, В. Търново и Павликени са установени три жени и трима мъже, които са излезли от домовете си и са нарушили предписанията на РЗИ и противоепидемичните мерки. По всички случаи в съответните полицейски управления са започнати досъдебни производства.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.