Menu

Новините от дата: Сряда, 20 Май 2020

Мъж на 63 г. е диагностициран с COVID-19 във Велико Търново

Нов пациент с положителна проба за коронавирус е регистриран в област Велико Търново. Болният е мъж на 63 г. Той е показал симтоми, след като се е завърнал от чужбина, докато е бил под 14 дневна карантина се е почувствал зле. Мъжът е потърсил лекарска помощ във Велико Търново. Направен му е тест, който е с положителен резултат. Мъжът е настанен в специализираното отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", развил е и певмония. Вече са установени лицата, с които е бил контактен и те са поставени под карантина.

Повече...

Лапидариумът на музея става открита сцена за концерти и спектакли на великотърновския театър

Екипът на великотърновския театър възстановява своята спектаклова дейност с камерни концерти и драматични постановки на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. След близо тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната публиката отново ще може да се наслади на изпълненията на артистите и музикантите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Спектаклите сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха започват през юни.


„Община Велико Търново и Регионалният исторически музей първи ни подадоха ръка в тази трудна ситуация. От години работим в тясно сътрудничество с тях, а сега отново ни помагат, за което много им благодаря. Започваме срещите с публиката на живо с по-камерни форми, каквито са указанията на Министерството на културата. Те ще бъдат представени в Лапидариума. Спектаклите, в които участва по-голяма част от състава на МДТ, ще бъдат изнесени на сцените в Летния театър и крепостта „Царевец”, обясни директорът на великотърновския театър Васил Вълчев.


Той отправи специална благодарност към ръководството и екипа на Регионалния музей за подкрепата и припомни, че сътрудничеството между двете културни институции датира от 2012 г. „Тогава сред уникалната атмосфера на Лапидариума за първи път представихме камерен концерт с класическа музика. След това стана традиция през летния туристически сезон великотърновският театър да изнася на открито концерти и камерни спектакли от своя репертоар”, каза още директорът на МДТ.


Той допълни, че програмата на театъра за юни вече е готова. Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на оперетата „Прилепът” на Щраус и прекъсна последните репетиции. Сега премиерата трябва да бъде на открита сцена, но кога все още не е ясно. Предстои да бъде изготвена програма и за изявите през юли. Има предварително заложени ангажименти, а дали ще се реализират зависи от това кога ще бъде отменена извънредната епидемиологична обстановка в страната.


Първата среща с публиката в Лапидариума е на 4 юни от 20,30 часа, когато ще бъде представен галаконцертът "Празнични гласове". В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е Георги Патриков. В програмата са включени едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети, както и популярни канцонети.


Спектаклите в Лапидариума продължават на 11 юни от 20,30 часа постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев. На 16 юни от 20,30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в Лапидариума завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.


Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

Повече...

С малобройни групи започват работа детските ясли във Велико Търново

Както детските градини, така и детските ясли във Велико Търново започват прием на деца от 26 май – вторник. Създадена е необходимата организация за спазване на необходимите противоепидемични мерки.


На територията на общината функционират пет детски ясли, в които са записани общо 482 деца. В първия ден от отварянето им следващата седмица се очаква присъствието на 205 малчугани, или малко над 42%. Това сочат данните от проведено запитване към родителите.


Във всяка от детските ясли са изготвени мерки за организиране на дейността след възстановяване на приема. Персоналът е запознат в детайли с изискванията, проведен извънреден инструктаж.


Община Велико Търново припомня, че макар яслите да възстановяват своята работа, в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната. Затова е препоръчително децата, за които има възможност, да останат вкъщи.


Подновяването на посещението на децата ще е само по желание на родителите и при условие, че са запознати и ще спазват всички мерки и правила за работа на детската ясла. За целта те следва да подпишат декларация /по образец/. Родителите декларират и обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразноболен и няма признаци на болест през последните 14 дни. Не се изисква предоставяне на медицински бележки.


Приемът в детските ясли ще се извършва по определен ред, като ще се спазва отстояние на най-малко 2 м. между семействата и няма да бъде допускано влизането на придружителите на децата в сградите.


По време на извънредното положение в детските ясли са извършени частични ремонтни дейности в сградите и откритите дворни пространства. През този период Детска млечна кухня към Община Велико Търново не е преустановявала дейността си.

Повече...

Основно почистени и дезинфекцирани зали посрещат спортистите и треньорите на Велико Търново

  • Публикувано в Спорт

Всички спортни обекти, поддържани от ОП „Спортни имоти и прояви”, са в много добро състояние и са готови да приемат младите спортисти от Велико Търново и техните треньори, информира директорът на предприятието Петко Павлов. От утре са разрешени колективни спортни занимания на закрито, но без състезателен характер и без публика, а от 26 май в тренировките ще могат да се включат и децата на възраст до 18 години.


Периодът, в който съоръженията бяха затворени, бе използван пълноценно от екипа на общинското предприятие. Извършени бяха дейности, които при наличието на ежедневно спортуващи стотици деца и младежи е трудно да се реализират. Направено бе годишното основно почистване на стопанисваните от общинското предприятие зали и прилежащи помещения, което обикновено се прави през юли и август, когато броят на трениращите се редуцира. С оглед развитието на ситуацията с коронавируса, най- вероятно тази година летните месеци ще са силно натоварени с тренировки и състезания.


Основно измити и дезинфекцирани са всички зали, заедно с прилежащите санитарни възли, фоайета, съблекални и коридорна площ, както и уредите вътре в тях. Почистени са над 2 200 кв. метра прозорци и дограма. Компрометираните участъци в помещенията са шпакловани и боядисани. С техника е измита 1796 кв. метра настилка на закритата лекоатлетическа писта в СК „Ивайло“. Допълнен е пясъчникът на пистата, подменена е компрометираната ударопоглъщаща настилка по ръбовете му, която предпазва скачащите. Извършени са ремонтни дейности и са подменени счупени седалки на трибуните на стадион „Ивайло“.


Освен всички останали дейности по почистването, в Хандбална зала „Сава Величков“ са преначертани и игрищата за хандбал, волейбол и бадминтон, пребоядисани са хандбалните врати.


В много добро състояние е теренът на стадион „Ивайло“, за който са положени всички необходими грижи и на който вече водят подготовка футболистите на „Етър ВТ“. Редовно се косят и почистват от отпадъци прилежащите към СК „Ивайло“, Спортна зала „Сава Величков”, Мултифункционалната зала до СУ „Ем. Станев“ и футболен терен с изкуствено покритие „Трифон Иванов“, тревни площи. След разрешението за индивидуален спорт на открито бе осигурен достъп на спортисти и граждани до откритата лекоатлетическа писта на стадион „Ивайло“, без да се нарушават изискванията за безопасност на Министерството на здравеопазването.


Във връзка с протовоепидемичните мерки не бе допуснат нерегламентиран достъп до съоръженията, стопанисвани от общинското предприятие.

 

Повече...

Заповед за подновяване на посещенията в детските градини и детските ясли на територията на община Горна Оряховица

З А П О В Е Д
№1693/21.05.2020 г.
гр. Горна Оряховица
На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 63 от Закона за здравето, обявената с Решение № 325 на Министерски съвет от 14.05.2020 г. извънредна епидемична обстановка, както и със Заповед № РД-01-272/20.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването и моя Заповед № 1684/20.05.2020 г.

Н А Р Е Ж Д А М:
1. Детските градини (с изключение на Филиала в с. Горски долен Тръмбеш към Детска градина „Слънчице“, с Върбица) и детските ясли на територията на община Горна Оряховица да се отворят за посещение от деца, считано от 26 май 2020 година, при стриктното прилагане и спазване на Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата.
2. Подновяването на посещението на детските градини и детските ясли да става поетапно и контролирано, съобразно обективната възможност на детските заведения за прилагане на Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата.
3. Посещението в градински и яслени групи е допустимо само за деца, които са записани в съответната детска градина през учебната 2019-2020 година, по желание на родителите с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина, като, при подновяването на посещението на детска градина от детето, еднократно подписват информирано съгласие по образец на Министерство на образованието и науката.
4. Препоръчително е в настоящата ситуация децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат в домашна обстановка – единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция.
5. Възлагам на директорите на детските градини и детските ясли да организират процесите по възстановяване на работата в детската градина, съгласно всички изисквания, посочени в Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата и Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването.
Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на Пламен Мадемов – Зам.-кмет „Хуманитарни дейности“на Община Горна Оряховица.
Заповедта да се сведе до знанието на всички заинтересовани лица за сведение и изпълнение и да се публикува на официалния сайт: https://www.g-oryahovica.bg/.

ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ
Кмет на Община Горна Оряховица

Заповед на инж. Добромир Добрев за подновяване на посещенията в детските градини и детските ясли на територията на община Горна Оряховица

Мерки за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на деца

Повече...

Разкриха обирджиите на осем таксита в Търново

Служители на полицейското управление във В. Търново разкриха кражби на пари от 8 таксиметрови автомобила, паркирани на различни улици в областния град. Деянията са извършени в периода 2-3 февруари тази година, чрез счупване на стъкло на возилата. Общата инкриминирана сума възлиза на над 700 лв. От проведените действия по разследването по образуваното досъдебно производство е установено, че автори на деянията са 24-годишен мъж от гр. Завет, известен на полицията и осъждан, с 30 криминални и съдебни регистрации и 34-годишен от Сливен, с 36 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления. След доклад на материалите в прокуратурата двамата са привлечени, като обвиняеми. Към момента са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, във връзка с други деяния, извършени на територията на 02 РУ – Стара Загора.

Повече...

Заповед за подновяване на посещенията в детските градини и детските ясли на територията на община Горна Оряховица

З А П О В Е Д
№1693/21.05.2020 г.
гр. Горна Оряховица
На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 63 от Закона за здравето, обявената с Решение № 325 на Министерски съвет от 14.05.2020 г. извънредна епидемична обстановка, както и със Заповед № РД-01-272/20.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването и моя Заповед № 1684/20.05.2020 г.

Н А Р Е Ж Д А М:
1. Детските градини (с изключение на Филиала в с. Горски долен Тръмбеш към Детска градина „Слънчице“, с Върбица) и детските ясли на територията на община Горна Оряховица да се отворят за посещение от деца, считано от 26 май 2020 година, при стриктното прилагане и спазване на Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата.
2. Подновяването на посещението на детските градини и детските ясли да става поетапно и контролирано, съобразно обективната възможност на детските заведения за прилагане на Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата.
3. Посещението в градински и яслени групи е допустимо само за деца, които са записани в съответната детска градина през учебната 2019-2020 година, по желание на родителите с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина, като, при подновяването на посещението на детска градина от детето, еднократно подписват информирано съгласие по образец на Министерство на образованието и науката.
4. Препоръчително е в настоящата ситуация децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат в домашна обстановка – единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция.
5. Възлагам на директорите на детските градини и детските ясли да организират процесите по възстановяване на работата в детската градина, съгласно всички изисквания, посочени в Мерките на Министъра на здравеопазването за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на децата и Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването.
Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на Пламен Мадемов – Зам.-кмет „Хуманитарни дейности“на Община Горна Оряховица.
Заповедта да се сведе до знанието на всички заинтересовани лица за сведение и изпълнение и да се публикува на официалния сайт: https://www.g-oryahovica.bg/.

ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ
Кмет на Община Горна Оряховица

Заповед на инж. Добромир Добрев за подновяване на посещенията в детските градини и детските ясли на територията на община Горна Оряховица

Мерки за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на деца

Повече...

От 26 май се възстановява тренировъчния процес на територията на община Горна Оряховица

Със заповед на директора на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова от 26 май се възстановява тренировъчния процес на територията на община Горна Оряховица за всички възрастови групи при спазване на всички заповеди и противоепидемични мерки. Тренировъчен процес ще има в работни дни по график. В празнични и почивни дни няма да има тренировки.
Уведомителни писма за възстановяване на тренировъчния процес са изпратени до председателите на спортните клубове в общината.
Председателите на спортните клубове трябва да създадат необходимата организация за запознаване на треньори и трениращите със съответните заповеди и с правилата за ползване на спортните бази. Необходимо е да проведат инструктаж за безопасност на персонала си, да осигурят задължителния филтър на входа преди тренировка, да осигурят необходимите дезифектанти и лични предпазни средства на персонала си.


В тренировъчните зали не се допускат лица освен спортисти, треньори и длъжностни лица, пряко отговорни за подготовката на състезателите.


Председателите на спортните клубове са длъжни да предоставят списък на трениращите състезатели и треньори по възрастови групи, които ще възстановят тренировъчна дейност , актуален телефон за връзка при спешна необходимост на треньор и председател и лице, което да отговаря за изпълнението и спазването на правилата в срок до 26.05.2020 г. в ОП „МДСИП” или на ел.адрес : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Няма да се допуска до тренировъчна дейност клуб, който не е предоставил списъка.
Със съдържанието на заповедта може да се запознаете в прикачения файл.

Заповед на инж. Петя Богданова за възстановяване на тренировъчния процес на територията на община Горна Оряховица

Повече...

Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд обвиняем за държане на наркотици

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане на наркотици. Обвинението срещу С.И. е за това, че на 03.10.2019 г., в гр. Горна Оряховица, без надлежно разрешително, издадено по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на същия закон, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - 14 свивки коноп /марихуана/ с общо тегло 12,124 грама на стойност 72,74 лева, установено с химическа експертиза - престъпление по чл. 354 „а” от НК.

Приятелите и обкръжението на обвиняемия знаели, че той продава марихуана и за това често се свързвали с него чрез социалните мрежи, като уговаряли срещи на различни места в града. На 03.10.2019 г. в РУ Горна Оряховица получили оперативна информация, че С.И. се намира в близост до градския парк и се готви да осъществи сделка по продажба на марихуана. В тази връзка полицейските служители извършили проверка на лицето, при която той признал, че в себе си държи марихуана.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Повече...

ВНИМАНИЕ: Джигит кара по улиците на Г. Оряховица /СНИМКА/

Пет предпоставки за катастрофи за 50 секунди. Това е равносметката за водача от снимката, който безстрашно шофира по горнооряховските улици, пишат няколко наши читатели, станали свидетели на опасно шофиране.

Заел дясната лента на светофарите преди болницата той отказал да тръгне надясно към хлебозавода, въпреки че е светело зелено.

След светване на зелена светлина, за посока към автогарата, същият сякъл пътя на автомобилите и продължил направо, въпреки че е престроен за вдясно.

По-късно, на три пъти не пуснал мигач, въпреки че завивал в определена посока.

Шофирайте внимателно, ако видите този автомобил, предупреждават нашите читатели.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.