Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5604-отменят-се-част-от-противоепидемичните-мерки,-въведени-заради-covid-19-у-нас): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5603-на-живо-от-мс-премахват-кпп-тата-след-гергьовден,-отварят-заведенията-на-открито): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Събота, 02 Май 2020

Великотърновската болница изказва благодарност на настоящите и бъдещите дарители

За осигуряване на защита на медицинския персонал в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" са закупени консумативи и лични предпазни средства - престилки, защитни шлемове, маски, предпазни облекла, шапки, ръкавици и дезинфектанти на стойност 90 000 лв., от които 65 хиляди лева са дарения, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Освен закупените със средства от бюджета на лечебното заведение и от даренията, различни фирми - производители са предоставили допълнително лични предпазни средства за медиците и персонала, чиято стойност възлиза на 17 304 лв.

Фирми и обществени организации са предоставили 4 нови респиратора, 7 монитора, перфузори и инфузионни помпи. Като дарение по сметката на болницата са постъпили и 10 000 лева, които ще бъдат използвани за финансово стимулиране на екипите, които работят на първа линия в борбата с COVID-19.

В последните няколко седмици жители на Велико Търново, с подкрепата на фирми и на общината, показват своята съпричастност като ежедневно доставят храни и напитки за екипа на болницата. От лечебното заведение изказват своята благодарност за всички настоящи и бъдещи дарители за солидарността с медиците и персонала на болницата в трудната ситуация.

 

dariknews.bg

Повече...

Отменят се част от противоепидемичните мерки, въведени заради COVID-19 у нас

Днес, 3 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г., да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство; учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение); лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване; центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:

а) провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура;

б) осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;

в) обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);

и) разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум 8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к) недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

Заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. влиза в сила от утре, 4 май, с изключение на т. 1 (вж. прикачения файл), която влиза в сила от 06.05.2020 г.

Повече...

НА ЖИВО ОТ МС: Премахват КПП-тата след Гергьовден, отварят заведенията на открито/ВИДЕО/

Правителството и Щабът разхлабват мерките срещу коронавируса.

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в неделя. КПП-тата ще бъдат премахнати на Гергьовден, отварят заведенията на открито, разрешават индивидуалния спорт на открито и възобновяват шофьорските курсове, стана ясно след извънредното заседание.

"Думите "извънредно положение" създават стрес, макар че в някои държави го продължават. Утре сутрин ще има подготвен проектозакон, с който да отменим извънредното положение. Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона - и ще го наречем например "санитарно извънредно положение", коментира Борисов. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и, дай Боже, да успеем да го направим добре", изтъкна още министър-председателят.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. "Лично проф. Мутафчийски настоява за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че те са с хлор, дезинфектанти, но там мярката трябва да бъде около шкафчето или около басейна", заяви още Борисов.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

"На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много нагъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", поясни премиерът.

Премиерът отчете, че дори една трета от заведенията да заработят или една втора, това пак са работни места. "Пак усещането, че светът е свършил, няма да го има. Дето се вика, може да се изпие една бира, един сладолед детето да изяде. Знаете ли какво е да стискаш тези мерки?", попита премиерът. Борисов изтъкна, че ако тези мерки сработят, ще се разширят. Според него правилито за всичко е дистанция и дезинфекция.

„Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Но считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът.

"По отношение на възобновяването на работата на яслите и детските градини моето мнение е, че няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Трябва да се отнесем отговорно към тази мярка и да анализираме страните, в които тя вече се прилага", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Премиерът уточни, че първо около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност.

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте "минати". Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Нито една от мерките, които са обсъждат, днес не носят облекчение на хазната, те са насочени само към облекчение на хората, каза Борисов. "Лъжа, е че нашата здравна система не се справя с болестта, иначе нямаше да се прибират нашите сънародници от чужбина. Тези двете жени, които не са казали на летището при пристигането си от Холандия, че са болни и са чакали да си отидат вкъщи и там да кажат - това е престъпление, каза Борисов. Има статистика, че инфарктите са 50 процента по-малко", каза Борисов без да уточнява за какъв срок и какъв обхват имат тези данни.

"От последните 2-3 полета, идващи от Нидерландия, установяваме хора, които са положителни за COVID-19. Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават", обясни доц. Ангел Кунчев.

Проф. Мутафчийски коментира лечението на заразени с COVID-19 чрез кръвна плазма. "И двамата пациенти с прелята кръвна плазма са в много добре състояние. Клиничните им показатели се подобряват. Единият от тях е интубиран, като се очаква скоро да се екстубира. Целият екип очаква добрите новини и когато ги има, ще ви уведомим за развитието", каза той.

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.