Menu

Новините от дата: Вторник, 19 Май 2020

Патронажната грижа помага на близо 300 великотърновци

Ежедневно се доставят лекарства, необходими храни и стоки на уязвими хора.

Близо 300 великотърновци получават ежедневна подкрепа чрез проекта „Патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания, който Общината реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Помощта за хората, които попадат в рисковите групи за заразяване с коронавируса Sars-Cov-2, е логистична и е няколко насоки: доставка на лекарства, храни и стоки от първа необходимост, плащане на битови сметки, заявяване на неотложни административни услуги.


Логистиката и транспортът са безплатни, а самите услуги се извършват със средства на потребителите.


Заявките се приемат от оператори в център за обаждания всеки работен ден от 8,30 до 12,30 и 13,00 до 17,00 ч. на телефон 062/619220. Остават активни и линиите, които бяха ползвани в общинския колцентър по време на извънредното положение.


В рисковите групи за заболяването, причинено от Covid-19, попадат следните групи: хора на възраст над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с хронични заболявания или увреждания, както и техните семейства, лица под карантина, самотни родители с едно или повече деца на възраст до 12 години, самотноживеещи.
Проектните дейности са със срок до 31 декември 2020 г.


Към днешна дата по проекта за патронажна грижа са назначени 34 социални асистенти, подпомагащи жители на 22 населени места от общината, както и шофьор.

Повече...

Окръжен съд – Велико Търново призовава гражданите да ползват електронните услуги

С цел да не се допускат струпвания на множество хора и с оглед спазване на мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19, Окръжен съд – Велико Търново обръща внимание на възможностите за ползване на електронните услуги. На интернет страницата на съда /www.vtarnovo-os.justice.bg/ са публикувани всички способи за комуникация по електронен път, от които адвокати, граждани и вещи лица могат да се възползват в максимална степен. Предоставена е възможност за извършване на онлайн справки за постановени съдебни актове. Процесуалните представители могат да подават съдебни книжа с квалифициран електронен подпис на електронния адрес на ВТОС - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Създадена е необходимата организация за изпращането по електронен път на поискани от страните и/или техните представители съдебни книжа, на заявените от тях електронни адреси.


За улеснение на гражданите на интернет страницата на Окръжен съд – Велико Търново са публикувани и примерни образци на документи, които се подават до съда.


Изплаването на електронни услуги ще намали риска от разпространение на заболяването, но и ще спести на гражданите и процесуалните представители излишно чакане.

Повече...

Разрешиха колективните и индивидуални спортни занимания на закрито

Това стана със заповед на министър Ананиев.

Считано от 22.05.2020 г. се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. Считано от 26.05.2020 г. се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика, се казва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика.

Изключение от забраната за провеждане на спортни мероприятия на открито и на закрито се допуска и по отношение на самостоятелните плувни комплекси и басейни, като не се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти.

Със заповедта се разрешават както провеждането на обучение на кандидатите за водачи на моторни превозни средства за оказване на първа долекарска помощ, така и провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители.

По-късно през деня министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която от днес се допускат индивидуалните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. Два дни по-късно (22.05.2020 г.) ще бъдат разрешени колективните спортни занимания на закрито, отново без състезателен характер и без присъствието на зрители. От 26.05.2020 г. ще бъде позволено провеждането на индивидуални и колективни спортни занимания на закрито и открито за деца до 18 годишна възраст, също без състезателен характер.

В заповедта, подписана от министър Кралев, са упоменати противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани от собствениците (наемателите) на спортните обекти, от персонала, спортистите, треньорите и длъжностните лица.

"Задължително ще бъде провеждането на филтър на входа на съоръженията, като на всички се измерва телесната температура. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум четири пъти дневно, в т. ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докосват. Служителите се защитават с маска за лице, шлем или преграда, както и с ръкавици. Най-малко четири пъти месечно трябва да бъде извършвано почистване на филтрите на вентилационните и климатичните инсталации. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения трябва да бъдат почиствани и дезинфектирани на всеки час. Собствениците (наемателите) на спортните съоръжения са длъжни да определят служител, който да отговаря за изпълнението и спазването на указанията.

Членовете на персонала, които се чувстват болни и имат оплаквания като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица или повишена телесна температура са задължени да останат у дома. Същото се отнася и в случай на болен в дома на служителите. В тренировъчните зали не се допускат лица освен спортисти, треньори и длъжностни лица, пряко отговорни за подготовката на състезателите", пише още в заповедта на министър Кралев.

 

nova.bg

Повече...

Над 30 000 цветя украсяват Горна Оряховица

Започна пролетното зацветяване на Горна Оряховица. Цветните площи в града са над 700 кв. м. В тях ще бъдат засадени над 30 000 стръка цветя. Зацветяването на града се извършва от работниците на Общинско предприятие „Поддръжка на пътища, инфраструктура и озеленяване“.


Цветни фигури се оформят в централната градска част, пред Общината, в парковете „Детски кът“, „Никола Петров“, „Пролет“. Ново зацветяване ще има също и пред ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, на кръговите кръстовища до ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и до автогарата, пред сградата на РУ на полицията и на гарата.


В новите цветни фигури ще бъдат засадени различни цветни видове - бегония, петуния, пожарче, алтернатера, петльов гребен, кана, тагетес и др.


Паралелно със зацветяването, работниците от Общинско предприятие „Поддръжка на пътища, инфраструктура и озеленяване“ продължават косенето на тревата в парковете и зелените площи, кастрене на клони и др.

Повече...

Хванаха иманяри от Русе в П. Тръмбеш с боеприпаси и реликви

Двама мъже от Русе са обвинени в иманярска дейност и държане на незаконно притежавани боеприпаси. В хода на разследването са събрани достатъчно данни за виновността им. Работата по случая е започнала, след проверка на 30 септември 2016 г. в П. Тръмбеш на лек автомобил «Мазда», управляван от 63-годишен мъж от Русе и пътник – 71-годишен негов съгражданин. В багажното отделение на автомобила са били намерени два металдетектора и други инструменти, използвани за иманярска дейност, 17 пакетчета, съдържащи различни монети и 47 малокалибрени патрона за огнестрелно оръжие. След доклад на материалите в прокуратурата вчера двамата са привлечени, като обвиняеми. По-възрастният за държане на археологически обекти на стойност над 8000 лв. Приятелят му е обвинен в държане на археологически обекти на стойност над 4400 лв. и незаконно притежавани боеприпаси за огнестрелно оръжие. Наложени са им мерки за неотклонение «подписки».

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.