Menu

Новините от дата: Понеделник, 18 Май 2020

Етър спаси професионалния си лиценз

  • Публикувано в Спорт

Eтър е спасил професионалния си лиценз, пише "Тема спорт". "Болярите" са направили нужните плащания, за да може и догодина да играят в Първа или Втора професионална лига. Задълженията, които висяха като воденичен камък на търновци бяха от порядъка на 40 хил. лева. Сумата бе потвърдена от собственика на виолетовите Георги Камарашев. Тогава той потвърди, че всичко ще бъде изчистено и две седмици по-късно това е факт.

Основният дълг е бил към Арда и към бившия треньор на тима Росен Кирилов. На кърджалийци Етър е дължал пари за наема на нападателя Ивайло Димитров. Според запознати сумата е 12 хил. лева. На Кирилов пък е дължана неустойка при прекратяването на договора му. Както е известно, заради слаби резултати наставникът бе заменен от Петко Петков.

Въпреки че плащанията са направени след срока - 30 април, Арда и Кирилов са изпратили необходимите бележки до Лицензионната комисия на БФС, че нямат претенции и всичко към тях е изчистено. Така е процедирано и с други по-дребни длъжници, за да може клубът да получи професионален лиценз. По този начин Етър ще продължи да бъде част от елита и през следващия сезон, ако разбира се запази мястото си при доиграването на кампанията. Треньорът Петко Петков обаче обяви, че не се притеснява, че тимът може да изпадне.

 

sportal.bg

Повече...

Три нови случая на нарушена карантина в стражишко

32-годишен мъж от Стражица е обвинен в нарушаване на заповед на здравния министър и чл. 355, ал.2 от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно данни, че в периода 8-11 април той е нарушил противоепидемичните мерки. След доклад на материалите в прокуратурата е привлечен, като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение «подписка».

Жена и двама мъже са нарушили заповед на здравния министър и чл. 355, ал.2 от НК. При извършени проверки вчера на адреси с карантинирани лица е установено, че жена от В. Търново и двама мъже от селата Орловец и Царски извор не са установени на посочените от тях адреси, с което са нарушили противоепидемичните мерки и предписанията на РЗИ. По трите случая са започнати досъдебни производства.

 

Повече...

Детските градини отварят врати на 22 май (ВИДЕО)

Това съобщиха министрите на здравеопазването и образованието.

Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет във вторник.

Отварянето на детските градини и ясли става след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети. За да се избегне струпване и пред детските градини, ще бъде увеличен интервалът за оставяне и вземане на децата. Няма да се провеждат и тестове да прием на първокласници.

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие", обясни Ананиев.

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

Относно частните занимални и обучението по интереси, Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това не е предвидено в настоящата заповед.

Министър Ананиев коментира и свободното пътуване между съседните на България държави. Той обяви, че правителството се е подготвило с мерки за безопасно пътуване, изготвени са и декларации.

"Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките.Нарушаванията на физическата дистанция и събирането на големи групи от хора може да доведе до епидемични взривове", заяви началникът на Оперативния щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

 

nova.bg

Повече...

Детските градини и яслите във Велико Търново отварят на 26 май

Във Велико Търново всички детски градини и ясли ще отворят врати на 26 май – в първия работен ден след почивните 23, 24 и 25 май.


По разпореждане на кмета Даниел Панов, още от днес на директорите е възложено да организират прилагане на всички необходими мерки за дезинфекция, изискани от Министерството на здравеопазването.


Най-малко четири пъти дневно ще бъдат дезинфекцирани всички помещения в сградите. Най-малко два пъти на ден ще бъдат почиствани играчките, а за които това е невъзможно, те няма да бъдат достъпни за децата. Ежедневно ще бъдат дезинфекцирани и детските площадки.


Макар детските градини и яслите да бъдат отворени, препоръчително е децата да си останат вкъщи, когато това е възможно.


Подновяването на посещенията може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати с организацията на работата и ще я спазват. Това ще става с подписване на декларация, която ще бъде публикувана на сайта на Община Велико Търново веднага, щом бъде изготвена от Министерството на образованието.


Децата, които са здрави и се чувстват добре, могат да посещават детските градини и ясли. Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинския персонал. Ако детето е с температура или грипоподобни симптоми, то трябва да си остане вкъщи до пълното му оздравяване. За деца с хронични заболявания или специални образователни потребности е необходима предварителна консултация с линия лекар.


Всички директори на детски градини и ясли във Велико Търново ще получат инструкция за организация на работата, която следва да създадат.


Повече ще е времето, което децата ще прекарват навън, стига метеорологичните условя да го позволяват. При игрите навън ще се следи заедно да бъдат само децата от една група, тъй като е необходима физическа дистанция между различните групи.


Родителите няма да могат да влизат в помещенията на детските градини и яслите, за да нямат контакт с персонала.


Мерките за организиране на дейностите са публикувани в сайта на Министерството на образованието – всеки може да се запознае с тях на следния адрес:


https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/19/dg_opening__final_00000002.docx.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.