Menu

Новините от дата: Сряда, 13 Май 2020

Почина 58-годишен мъж заразен с коронавирус

58-годишен мъж, заразен с коронавирус, настанен за лечение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, днес е починал. Пациентът е бил хоспитализиран на 15 април. Мъжът е бил с две съпътстващи заболявания - захарен диабет и гнойно възпаление на мускулите на единия крак.

Повече...

Апелативен съд – Велико Търново възобновява разглеждането на всички дела.

Във връзка с отмяната на извънредното положение в Република България, въведено поради епидемията от COVID-19 и приетите решения на заседание на Съдийска колегия на ВСС на 12.05.2020 г., Апелативен съд – Велико Търново възобновява разглеждането на всички видове дела. Поради обявената извънредна епидемиологична обстановка, обаче, работата на съда ще протича при строго спазване на определени мерки, целящи ограничение на риска от допълнително разпространение на вируса.


При провеждането на съдебните заседания ще се допускат само участниците в процеса, т.е. ще се провеждат без публика, в това число близки и роднини на страните, стажанти, журналисти и др. Представителите на медиите ще могат да получават информация за интересуващите ги дела от служителя „Връзки с обществеността“ и от интернет-страницата на съда.


Участниците в процеса ще бъдат допускани в сградата на Съдебната палата непосредствено преди обявения час за провеждане на конкретното съдебно заседание. Те задължително ще трябва да ползват предпазни маски и ръкавици и да спазват дистанция от два метра помежду си. Забранява се ползването на всички пейки, маси, столове и катедри във фоайетата на сградата, като тези, които е възможно ще бъдат премахнати. Деловодството и регистратурата на съда ще работят с граждани във времето от 9 до 12 часа сутрин и от 14 до 17 часа следобед. В тези помещения няма да се допускат повече от две лица по едно и също време, като останалите следва да изчакат реда си във фоайето, като спазват горепосочената дистанция. Справки по дела на място в деловодството ще се извършват само след предварителна заявка по телефон, факс или електронна поща и след изготвяне на утвърден график. Всеки от заявилите справка ще разполага с до 30 минути за запознаване с материалите по делото. В помещението ще се осигурят плексигласови прегради между съдебните служители и гражданите.


При възможност, призоването по делата ще се извършва по телефон или на електронен адрес, със съответното удостоверяване, за да се огранични рискът от зараза. С цел максимално ограничаване на броя хора, посещаващи помещенията на съда, призоваваме адвокатите, гражданите и вещите лица да ползват в максимална степен наличните способи за комуникация по електронен път. Всички съдебни книжа могат да се изпращат на електронната поща на съда Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Страните по дела могат да извършват справки по хода на делото посредством ЕПЕП или посредством системата на Апелативен съд – Велико Търново за отдалечен достъп до електронните дела в деловодната програма на съда. Справки по съдебните актове също могат да се извършват дистанционно, като същите ще се публикуват на интернет страницата на съда и в Централния уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове (ЦУБИПСА). Използването на всички тези способи не само ще намали рискът от разпространение на заболяването, но и ще спести на гражданите и процесуалните представители излишно чакане.


Ръководството на Апелативен съд уверява, че ще бъде създадена необходимата вътрешна организация за максимално бързо възстановяване на обичайния темп на работа на съда, но призовава гражданите – страни по дела и техните процесуални представители към разбиране и търпение, предвид необходимостта работният процес да бъде съобразен с удължената епидемиологична обстановка. Опазването на животa и здравето им в така създалата се ситуация е най-важният приоритет.

Повече...

Позиция на търновската болница във връзка с починалия пациент заразен с коронавирус

Уважаеми представители на национални и регионални медии,

На 13 май, от специализираното отделение за лечение на COVID - 19 в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" бяха изписани всички настанени пациенти и предстои те да останат под задължителна карантина 28 дни.

За лечение в болницата остана едниствено 58- годишен пациент, настанен в реанимация, който за съжаление тази сутрин изгуби битката за живота си.

Във връзка с широкия обществен интерес, който предизвика публикуването на тази информация, десетките коментари в социалните мрежи и създалото се внушение, че болницата укрива информация, правим уточенението, че никой от ръководството или оторизираните лица, имащи право да дават информация, не е потърсен, за да потвърди или отрече публикуваните данни, както и за уточняващи въпроси.

Изказваме огромното си огорчение и притеснение от все по-честите сблъсъци с некоректно поднесена информация, със създаването на сензационни новини, стряскащи заглавия, които често са на гърба на пациентите, техните близки и работата на целия медицински екип, който ежедневно се бори за живота, и здравето на всички ни.

Всеки от вас има правото да задава своите въпроси, а за нас е изключително важно коректното взаимодействие помежду ни и ненасаждането на паника в обществото ни, което при усложнената ситуация на пандемия в света, е изключително чувствително.

По отношение на пандемията от COVID - 19 у нас е въведен алгоритъм на подаване на информация. Оповествянето на доказани случаи, информация за починали и излекувани пациенти, става само от Националния оперативен щаб и Областния кризисен щаб.

За всички останали теми и въпроси от дейността на болницата, оставаме отворени към вас.

С уважение

Д-р Стефан Филев - изпълнителен директор

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Повече...

Заповед на министър Красен Кралев за подновяването на футболните първенства в Първа и Втора професионална лига

  • Публикувано в Спорт

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед № РД-09-413/14.05.2020 г., с която се разрешава подновяването на футболните първенства в Първа и Втора професионална лига на 05.06.2020 г. Мачовете ще се играят без публика. До стартирането на официалните срещи се допуска организиране и провеждане на подготвителен триседмичен период за възстановяване тренираността на играчите:


- I-ви етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 15.05.2020 г. до 20.05.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 5 спортисти и до 2 треньори.
- II-ри етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 21.05.2020 г. до 26.05.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 11 спортисти и до 3 треньори.
- III-ти етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 27.05.2020 г. до 04.06.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат с целия отбор. В етапа се разрешава провеждането на контролни срещи без публика за въвеждане на отборите в първенството.


Етапите и сроковете за подготовка са изцяло съобразени с предложението на Българския футболния съюз (БФС).
В срок до 21.05.2020 г. БФС трябва да предложи за съгласуване с министъра на здравеопазването набор от противоепидемични мерки и правила за провеждане на контролните срещи и срещите от първенството.


Задължително е спазването на строги противоепидемични мерки. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки час. Трябва да бъдат осигурени диспенсери, течен сапун и еднократни кърпи за ползване. Не се позволява струпване на много хора едновременно в общите помещения.


Със същата Заповед от днес се допуска упражняването на колективни спортове за аматьори с до 12 участници без състезателен характер, без публика и само на открити места, при спазването на всички противоепидемични мерки.

 

Заповед на Министъра на младежта и спорта

Повече...

Работно време и противоепидемични мерки за музейните обекти и експозиции през туристическия сезон

От 13 май 2020 г. обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново преминават на работно време за активния туристически сезон, съобразено с изискванията на нормативните документи, регулиращи специфичната ситуация по отношение на COVID-19.
АМР „Царевец”: 8.00 до 20.00 часа. Без почивен ден.
Музей „Патриаршеска църква „Свето Възнесение Господне”: 9.00 до 19.00 часа.
АМР „Трапезица” :8.30 до 19.00 часа. Без почивен ден.
Археологически музей: 9.00 – 18.00 ч. Без почивен ден.
– Профилактика – понеделник от 9.00 до 12.00 часа
Музей "Възраждане и Учредително събрание": 9.00 – 18.00 часа. Без почивен ден.
– Профилактика – вторник от 9.00 до 12.00 часа
Църквите "Св. 40 мъченици", " Св. Димитър Солунски" и "Св. Георги": 9.00 - 18.00 ч. Без почивен ден.
– Профилактика – понеделник от 9.00 до 12.00 часа
Средновековен комплекс: църква "Св. Св. Петър и Павел", църква "Св. Иван Рилски" и "Шишманова баня": 9.00 – 18.00 ч. Без почивен ден.
– Профилактика – сряда от 9.00 до 12.00 часа
Музей "Затвор": 9.30 – 17.30 ч. Почива неделя и понеделник.
– "Профилактика – сряда от 9.30 до 12.00 часа
Музей "Нова история": Да не приема посетители до второ нареждане.
Музей "Сарафкина къща": 9.30 – 17.30 ч. Почива неделя и понеделник.
– Профилактика – сряда от 9.30 до 12.00 часа
Музей "П. Р. Славейков": само по предварителна заявка от предходния работен ден.
Архитектурно музеен резерват "Арбанаси": 9.00 – 18.00 ч. Без почивен ден.
– църква "Св. Георги", Арбанаси. Почива понеделник и вторник
– Профилактика:
музей "Констанцалиева къща" – понеделник от 9.00 до 12.00 часа
църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" – понеделник от 9.00 до 12.00 часа
църква "Рождество Христово" – вторник от 9.00 до 12.00 часа
църква "Св. Георги" – сряда от 9.00 до 12.00 часа
АР „Никополис ад Иструм”:т 9.00 до 18.00 часа
Общоисторически музей гр. Килифарево: само по предварителна заявка най-късно от предходния работен ден.
Къща – музей "Филип Тотю", с. Вонеща вода: 9.00 – 17.30 ч. Без почивен ден.
ММПЦ "Царевград Търнов": 9.00 – 19.00 ч. Без почивен ден.
– Профилактика – понеделник от 9.00 до 12.00 часа.

 

Касите преустановяват продажбата на билети 30 мин., а за АМР "Царевец", АМР "Трапеица", АР "Никополис ад Иструм", музей "ВУС" и Археологически музей – 1 час преди края на обявеното работно време.
Групови посещения няма да се допускат до второ нареждане. По предварителна заявка музеите могат да приемат посетители в обявените за почивни дни и часове за профилактика.
В АМР "Царевец", АМР "Трапезица" и АР "Никополис ад Иструм", заедно с фискалния бон, посетителите ще получават и флаер "Препоръки за безопасно посещение".
За новия туристически сезон се въвеждат противоепидемични мерки:
• На всички обекти за посетителите ще има диспенсъри с дезинфектант за ръце.
• На всеки два часа ще се дезинфекцират подовете на помещенията и всички ръкохватки, а помещенията ще се проветряват.
• Там, където е възможно и съобразно архитектурните дадености на експозициите, потокът посетители ще се регулира еднопосочно.
• Информационни табели с правилата за предпазване от COVID-19 ще бъдат поставени при входовете на всяка експозиция.
• Музейният персонал задължително ще ползва индивидуални предпазни средства при обслужването на посетителите.

 

Повече...

„Биг Бенд Велико Търново“ възстановява концертите на открито

Популярното събитие „Музика в парка“ се завръща във Велико Търново, след като вече са разрешени културните прояви на открито, но при спазване на противоепидемичните мерки. Общинският духов оркестър ще зарадва великотърновци в парк „Марно поле“, а поводът е 24 май - Денят на българската просвета, култура и писменост.


По случай най-българския по своя характер празник, „Биг Бенд Велико Търново“ ще представи програма от избрани български и чуждестранни произведения. Кулминация на събитието ще е изпълнение на химна на светите братя Кирил и Методий – „Върви, народе възродени“.


Концертът ще се състои на 21 май /четвъртък/ от 18,00 ч. в парк „Марно поле“. Създадена е организация за осигуряване на необходимата физическа дистанция между хората.


При лошо време концертът ще се проведе на 22 май /петък/, отново с начало в 18,00 ч.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.