Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/component/k2/item/5183-с-обиколка-на-имениците-и-мъжка-сватба-в-първомайци-отбелязаха-тодоровден): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5182-кметът-даниел-панов-разпореди-превантивни-мерки-срещу-разпространението-на-остри-респираторни-заболявания): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/5184-красимир-балъков-атмосферата-в-етър-е-перфектна): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/5180-в-три-лясковски-села-имаше-надпревари-за-конския-великден): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/спортни-новини-го/item/5181-заради-коронавирусът-мачът-на-локо-го-и-останалите-от-елита-пред-празни-трибуни): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Събота, 07 Март 2020

С обиколка на имениците и мъжка сватба в Първомайци отбелязаха Тодоровден

За поредна година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват над 70 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва двайсетина. Гости на празника в Първомайци бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник кметовете Николай Георгиев и Стефчо Алипиев, както и общински съветници. „Честити да бъдат всички, които носят името Тодор и неговите производни, означаващи „Божи дар”. Поздравявам имениците и пожелавам здраве и благоденствие на тях и семействата им през цялата година”, поздрави имениците инж. Добрев.


Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през Първомайци пътници и автомобили.


След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото младо семейство Глиганови и кумовете им преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието”. Както си му е реда, младоженците си размениха халки и се разписаха в брачното свидетелство. Преди гражданската церемония, булката и женихът бяха венчани и от свещеник. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите.


След това новото „семейство” Глиганови поведоха сватбеното хоро.


В празничния ден на стадиона в Първомайци, всички, които желаеха можеха да се повозят на каруца или да пояздят кон.

Повече...

Кметът Даниел Панов разпореди превантивни мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания

Кметът Даниел Панов разпореди предприемане на превантивни мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания, включително и във връзка със случаите на Covid-19 в Габрово и Плевен. Превенцията е на базата на издадената днес заповед на Министъра на здравеопазването, съгласувана е и с Регионалната здравна инспекция. Панов свика заседание на цялото ръководство на Община В. Търново, по време на което бяха набелязани мерките.


До второ нареждане се отменят всички обществени събития във Велико Търново и общината, включително кинопрожекции, театрални постановки и др. Това важи и за събитията на открито, предвид събирането на много хора на едно място. Отменят се и проявите, свързани с предстоящия празник на Велико Търново - 22 март.


Спортните прояви ще се провеждат без публика.


Музейните обекти на открито и на закрито ще приемат посетители, но без екскурзоводски беседи.


Отменят се всички събития с участието на деца. Временно се преустановява работата на центровете за работа с деца и младежи, както и на клубовете на пенсионера и инвалида.


С помощта на „Гражданска защита“ всеки ден ще бъдат дезинфекцирани автобусите от градския и крайградския транспорт. Осигурени са дезинфектанти за детски градини, ясли, училища, обществени сгради, институции и др., както и пособия за дезинфекция на обувки.
По график нощно време тротоарите, автобусните спирки и улиците ще бъдат обработвани с дезинфектант.


„Апелирам към всички да спазват лична хигиена и да следват указанията на здравните институции“, обърна се към великотърновци Даниел Панов.

 

Повече...

Красимир Балъков: Атмосферата в Етър е перфектна

  • Публикувано в Спорт

Една от най-значимите фигури в родния футбол през последните 30 години - Красимир Балъков, сподели впечатленията си от ситуацията в родния му клуб Етър преди днешния мач с Арда (Кърджали). Бала ще бъде на трибуните на "Ивайло", като двубоят е от 12:30 часа. Етър се надява да избегне баражите за оцеляване.

"Етър върви по много правилен път. Дано да няма проблеми и занапред. Срещата с Арда е доста важна. Целта е Етър да не влиза в баражите за изпадане и се надявам да успее да събере нужните точки. Атмосферата е перфектна, всичко около футболистите и треньорите е добре, което се вижда и на терена. Резултатите не закъсняха, но пътят е дълъг. Трябва постоянно да са на тръни и педали", каза Балъков пред "Тема Спорт".

"Двубоят с Арда ще бъде интересен. В Кърджали имат доста добър отбор, въпреки че не започнаха пролетния дял, както трябва. Но въпреки това в Арда са налични интересни състезатели, с обещаващо бъдеще и ще се получи здрав мач. В края на краищата на Етър му трябват точки и ще хвърли всички усилия", допълни Балъков.

"Засега около Етър има затишие, което говори, че няма проблеми. Е, винаги има неща, които могат да се подобрят откъм финанси, но, общо взето, клубът е стабилизиран. Ще видим как ще е в бъдеще. Ясно е, че за клубове като Етър, Дунав и Ботев (Враца) всеки лев е важен. Но тези клубове трябва да са в елита, защото имат своите традиции", каза още Бала.

"Генерално първенството върви интересно и оспорвано. Силите са доста изравнени. Фаворити има само на хартия, но те трябва да доказват със зъби и нокти, че са такива. Видяхме, че Лудогорец загуби точки срещу Етър, а за последно имаше проблеми с Левски за купата. Почти всеки двубой носи голяма неизвестна", допълни Балъков.

"Прави впечатление, че Левски, ЦСКА и Лудогорец не започват добре пролетния дял. И трите тима сбъркаха в шампионата, което говори, че им трябва време, за да се интегрират отново към първенството", отбеляза още Краси Балъков.

 

topsport.bg

Повече...

В три лясковски села имаше надпревари за Конския Великден

За поредна година в Община Лясковец бяха организирани конни надбягвания, свързани с църковния празник Тодоровден. Три са лясковските села, в които спазват обичая и организираните състезание по надбягване с коне и магарета – Козаревец, Добри дял и Джулюница. Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Обичаите на този ден са много интересни - при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание.

В слънчевия мартенски ден и в трите лясковски села на мегдана за зрелищните кушии се събраха много жители и гости, за да наблюдават станалите традиция конни надбягвания. В Козаревец и Добри дял състезанията се проведоха на селската мера, а в Джулюница, както обикновено на стадиона. Традиция е преди надпреварата за здраве на коне и стопани да се прави водосвет и този ритуал също беше стриктно спазен, както и захранването на конете и обход на кавалкадата из улиците, в знак на уважение към именниците.

Кметът на община Лясковец д-р Гецова беше гост на конния празник в Козаревец. Заедно със селския управник Красимира Колева тя изгледа всички надпревари по категории и участва в награждаването на първенците. Състезанието беше много оспорвано, но в крайна сметка най-добрите заслужиха призовите места. Петима ездачи, 7 конски впряга и два магарешки бяха състезаващите се стопани на коне за надпреварата в Козаревец. Гостуващи участници имаше от Родина, Горски сеновец и Лозен. Победител стана кон Сара с жокей Светлозар Йорданов от село Козаревец, който е и председател на конярското дружество. Второто място зае кон Роска с ездач Георги Иванов и трето място заслужи кон Вихър, язден от Рейза Сабриев. При надпреварата коне с каруци първи се класира Диян Христов с кон Габриела, втори е Светослав Начев, а трети Станислав Василев. Надпреварата при магарешки впряг спечели Боян Ангелов, следван от Илия Страхилов. Жури избра и най-гиздав кон – това е кобила Албена на Иван Димитров, а след нея се нареди Мая на Димо Петев. Атракция представляваха и две понита, също много гиздави, с които публиката се снима за спомен. Участниците, заели призовите места, бяха наградени с грамоти, статуетки и парични награди, а организаторите пожелаха на всички много здраве и успехи. За реда и спазване на регламента при провеждане на конните надбягвания се грижеха организаторите от Конярското дружество в селото, кметството и местното читалище „Земеделец-1899”.

В Добри дял от години традиция е жители и гости да отбелязват подобаващо празника на конете. Конският Великден започна и там с празничен водосвет, отслужен от селския свещеник, който прочете молитва за здраве. После поръси с китка здравец всички - и жители, и гости, и животните. Духова музика създаде още по-добро празнично настроение, а след записване на мераклиите и регистрация на животните, които ще се състезават, надбягванията станаха факт. Езда, конски впряг и най-модерната надпревара, която от няколко години измислиха младежите в селото – състезание с мотокултиватори, събраха за екстремните игри мало и голямо на поляната до стадиона. Конете, които бяха дошли да се надпреварват бяха седем. В категорията конски впряг първенец стана Светослав Начев, втори е Риза Абилов, а трети изостана Иван Емилов. При ездата трети се класира Антон Мирославов, почетното второ място зае Риза Абилов, а победителят в Добри дял е Светослав Начев. За първи път добридялчани имаха и състезание с теглене на каруца от двата края, а модерните състезателни игри с мотокултиватори в Добри дял тази година завършиха с победител Ганчо Куруджиков.

В Джулюница повече от 10 години традицията да се провеждат кушии се спазва стриктно и всяка година джулюнчани не пропускат атрактивните състезания. Публика и този път не липсваше и празникът премина с много емоция на стадион „Владислав”. Преди кушиите бе направен водосвет за здраве, като състезатели, жители и гости бяха поздравени и напътствани, след което ездачи, коне и каруци се впуснаха по състезателното трасе за първото място. Оспорваните битки в различните категории завършиха при конски впряг с победа за Иван Йорданов, следван от Трифон Кирилов и Светослав Иванов. Надпреварата при магарешкия впряг приключи с първо и второ място съответно за Пламен Йорданов и Иван Димитров. При ездата най-добър беше Светослав Иванов, който изпревари Дончо Александров. Грамота за най-гиздав кон получи Дончо Александров, а останалите призьори имаха парични премии и предметни награди.

 

http://www.lyaskovets.net

Повече...

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСЪТ: Мачът на Локо (ГО) и останалите от елита - пред празни трибуни

  • Публикувано в Спорт

Във връзка с решенията, обявени след днешното заседание на Министерски съвет, и в следствие на мерките за ограничаване разпространението на вируса COVID-19, Българският футболен съюз постановява двубоите от Първа и Втора Професионална лига да се играят при закрити врата считано от 9 март 2020 г. (понеделник).

Българският футболен съюз и организаторите на футболните срещи по места ще вземат всички мерки за спазване на разпорежданията на държавните власти и Националния оперативен щаб по време на спортните мероприятия.

Рестрикциите за достъп до стадионите от 9 март 2020 г. (понеделник) включително ще бъдат в сила до второ нареждане.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.