Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5177-търновецът-якоб-ван-бейлен-с-отворено-писмо-заради-коронавируса): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/5179-крепостта-на-етър-рухна-в-края-срещу-арда-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5178-стотици-празнуваха-тодоровден-в-арбанаси): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Петък, 06 Март 2020

Търновецът Якоб ван Бейлен с отворено писмо заради коронавируса

Готови ли са България и Велико Търново за епидемия от коронавирус (COVID-19)

Занятията в учебните заведения са временно преустановени до 15-ти март, заради втора вълна на Грипа от тип Б.
Но готови ли сме за епидемия от Коронавирус?

Коронавирусът накратко

1. Корона изглежда като грип, симптомите са същите.
2. Вирусът се разпространява главно чрез кашлица и кихане, които го разпръскват във въздуха за кратко време. Всеки, който не проявява симптоми, е нисък риск за разпространение на инфекцията.
3. Заразеният човек заразява средно двама до трима други. Тази цифра обаче намалява поради всички предпазни мерки.
4. По-голямата част от хората имат леки (грипоподобни) симптоми.
5. Почти всички смъртни случаи касаят по-възрастни или вече болни хора.

В България не са обявени положителни проби за коронавирус, но има потвърдени случаи в почти цяла Европа, включително в нашите съседки - Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния. Фактът, че все още няма потвърдени случаи у нас не означава, че няма заболели с този вирус. Симптомите на коронавирус са същите като на грипа и само след повторно изследване може да бъде определено дали има случай на грип или на коронавирус.

Трябва ли всеки пациент, болен от симптоми на грип, да се изследва за коронавирус?

Към днешна дата отговорът е: не.

Настоящият приет международен протокол за това е следният:
Ако имате един или повече симптоми на грип (кашлица, възпалени дихателни пътища, респираторни проблеми, температура и втрисане) и в последно време сте се намирали на място, в което има регистрирани случаи на коронавирус (в Европа има десетки такива) или сте контактували с болен от коронавирус, препоръчително е да си останете вкъщи, да не контактувате с други хора и да се обадите (по телефона) на своя личен лекар или на здравните служби.

По-опасен ли е Коронавирус от обикновения грип?

Да и не. Младите и здрави хора обикновено нямат сериозни оплаквания, имат малко настинка, но всичко минава в рамките на няколко дни. За по-възрастните и хората със слаба имунна система нещата обаче не стоят така. По международни статистически данни краят за 0.38 % от хората, заболели от грип и са над 65 години, е летален. Що се отнася до заболелите от коронавирус, процентното съотношение за хората, които умират и са над 70 години е 8%, а за тези над 80 години е 15%. Като се вземе предвид здравословното състояние на много от възрастните хора в България, тези проценти биха приели по-големи размери.

Защо се обръща толкова внимание на Коронавирус?

Главно заради високата скорост, с която се разпространява и поради причината, че все още няма лекарства и ваксина срещу него. В много европейски страни случаите ежедневно се увеличават двойно. Например в Нидерландия на 4 март има 38 потвърдени случая, на 5 март броят се увеличава на 82, а на 6 март - 128. В Белгия на 4 март са регистрирани 59 случая, на 5 март броят им достига 109. В Швейцария броят за един ден става от 80 на 210.

Каква е ситуацията в България?

Както бе споменато по-горе в България все още не са регистрирани положителни проби за коронавирус, но има потвърдени случаи в почти цяла Европа, включително в нашите съседки - Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния. Илюзорно е да мислим, че България ще остане единствената незасегната от коронавирус държава в Европа. Фактът, че няма официални данни за заболели от коронавирус, не означава, че реално няма такива. Още повече, много хора със симптоми на грип (все още) не са изследвани за COVID-19…
В допълнение към риска за здравето, при евентуална епидемия от коронавирус, се добавя и огромния икономически риск, който би довел до крах на икономиката на страната. Заводите, институтите, училищата и университетите ще затворят врати, което ще доведе до намаляване на търсенето на пазара и други негативни последици. Не случайно международните търговски пазари се сринаха тази седмица.

Какви мерки следва да се предприемат?

1. На обществото следва да се предостави реална и подробна информация за симптомите на вируса и предпазните мерки, които всеки гражданин следва да спазва. Такива са например миенето на ръцете със сапун, което е много по-ефективно от носенето на медицинска маска. Кихането следва да се случва от вътрешната страна на лакътя, а не с длан на устата. Освен това, ако имате симптоми и се връщате от място, където има болни от коронавирус или сте имали контакт с болен, трябва да останете вкъщи, да нямате физически контакт с други хора и да НЕ посещавате лекар или в болницата, а да се обадите на личния си лекар или медицинска служба. В тази информация трябва да се посочват телефонните номера за обаждане и във всеки хотел и къща за гости трябва да има информация на английски и на български, видима за госта: „Какво да правите, когато мислите, че имате коронавирус?“.
Въпреки, че вируса може да се предаде в инкубационния период, преди да има някакви симптоми (от няколко дни до 14 дни от заразяването), този риск е относително нисък (тъй като не кашляте или кихате, разпространявайки вируса наоколо), а така е невъзможно да се вземат предпазни мерки през този период. Така че няма специални инструкции, дадени за инкубационния период.
2. Да се инструктират лекарите, медицински служби и болниците, с ясни протоколи, какъв е реда за реакция при съмнение за коронарна инфекция.
3. Общинските здравни служби следва да осигурят достатъчно брой тестове за коронавирус. Освен лабораторните тестове, компютърната томография също е приложима в този случай. Отново, доколкото хората не се изследват за коронавирус, дотолкова няма да има и официално потвърден случай.
4. Правителството и общините следва да имат готова стратегия за предотвратяване на разпространението и бъдеща епидемия от коронавирус, като вземат мерки за правилното ѝ изпълнение.

Нека не подминаваме заплахата от Коронавирус с лека ръка. Не трябва да изпадаме в паника, но следва да сме добре подготвени. Точно добрата подготовка ще ни предпази от това да изпаднем в паника след като бъде обявен и първия случай на COVID-19 в България.

Якоб ван Бейлен, жител на гр. Велико Търново, 6 март 2020.

Повече...

Крепостта на Етър рухна в края срещу Арда/ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Етър и Арда не се победиха и завършиха при резултат 1:1 във Велико Търново. Домакините откриха в началото на втората част, а попадението бе дело на Тонислав Йорданов. Равенството бе възстановено в заключителните минути на двубоя чрез Светослав Ковачев.

Двубоят на стадион "Ивайло" стартира вихрено. Спас Делев центрира остро от фаул в наказателното поле, но Здравко Илиев изчисти решително в ъглов удар. Домакините отговориха чрез Никола Колев, който изпълни бързо фаул и подаде към Милчо Ангелов, но ударът на нападателя бе много неточен.

Две по-късно гостите получиха добър шанс. Радослав Василев се възползва от грешка в отбраната на Етър. Нападателят подаде към нахлуващият на скорост Спас Делев, но ударът на последния премина над вратата. След ситуацията възпитаниците на Стамен Белчев поискаха дузпа, но главният съдия Валентин Железов не посочи бялата точка. Именно нисичкият атакуващ футболист бе най-активният в началните минути на двубоя.

Арда залагаше на висока преса и не даваше възможност на "болярите" да задържат по-продължително топката. Все пак "виолетовите" не трябваше да бъдат подценявани.

В 18-ата минута Александър Дюгеров изведе Здарвко Илиев отдясно. Бранителят напредна и центрира към Милчо Ангелов, който технично засече, но слабо и Иван Караджов улови.

Постепенно играта се поуспокои, като Арда продължи да бъде по-активният отбор. В същото време Етър се бе прегрупирал добре в собствената си половина.

В 26-ата минута гостите реализираха гол, но той бе отменен. Възпитаниците на Стамен Белчев разиграха заучено положение. Спас Делев подаде късо от фаул към РУмен РУменов, който центрира в наказателното поле. Радослав Василев стреля с глава, а след това Зоран Гаич реализира в мрежата на Христо Иванов, но бранителят бе в положение на засада и главният съдия Валентин Железов правилно отмени попадението.

Три по-късно пред "болярите" се откри добра възможност. Яни Пехливанов центрира в наказателното поле, където Милчо Ангелов стреля с глава, но слабо и топката бе уловена без затруднения от Иван Караджов.

В 32-ата минута домакините създадоха и най-чистата си възможност да открият резултата. Тонислав Йорданов се пребори в центъра и подаде към Никола Колев. Халфът напредна и от границата на наказателното поле нанесе плътен удар, след което Иван Караджов решително изби.

В следващите минути играта се накъса след нарушения и действията на терена се изнерви.

В 44-ата минута се получ неразбирателство в отбраната на Етър, след което Христо Иванов не се намеси добре. От това се възползва Румен Руменов, който нанесе удар, но топката се спря в бранител на "виолетовите". Веднага след това пред Румян Ховсепян се откри добър шанс. Арменецът отправи удар от дистанция, но той бе слаб и Христо Иванов улови.

На почивката двмата треньори не направиха промени по съставите си и футболистите, които стартираха срещата останаха на терена.

Гостите стартираха активно втората част. В 47-ата минута Спас Делев центрира в наказателното поле, където Радослав Василев на задната греда стреля с глава, след което последва великолепна реакция на Христо Иванов.

Постепенно "болярите" заиграха по-добре и това даде резултат.

В 54-ата минута Антон Огнянов центрира в наказателното поле от ъглов удар. Множество футболисти се разминаха с топката, която попадна в Тонислав Йорданов. Младият нападател мигновено стреля и реализира в мрежата на Иван Караджов. Това бе втори пореден гол за него, след като в понеделник отбеляза във вратата на Витоша Бистрица.

В следващите минути Арда упражни натиск, но липсваха положения пред Христо Иванов. В същото време Етър се прибр в своята половина и изчакваше удобоен момент за организиране на бърза контраатака.

В 73-ата минута се откри отлична възможност Арда да възстанови равенството. Светослав Ковачев центрира в наказателното поле. Здравко Илиев не се намеси добре и Спас Делев центрира към Иван Коконов. Крилото опита удар, но се получ пас към непокрития Радослав Василев. Нападателят вместо да вкара от 2-3 метра отправи много слаб удар и Христо Иванов се намеси решително.

В 77-ата минута Спас Делев се откъсна зад отбраната на Етър и падна след съприкосновение с Яни Пехливанов, но главният съдия Валентин Железов посочи играта да продължи.

В 86-ата минута най-активният на терена Спас Делев се пребори в наказателното поле и подаде към Светослав Ковачев. Крилото залъга Божидар Кацаров и стреля, но право в ръцете на Христо Иванов. В ответната атака домакините отговориха. Антон Огнянов центрира в наказателното поле, където Флорент Боджадж отблизо стреля в аут.

Крепостта на Етър рухна в 89-ата минута Христо Иванов овисна при центриране в наказателното поле, от което се възползва Светослав Ковачев и отблизо изравни. Арда имаше още една възможност след изравнителното попадение, но удар от дистанция на Румян Ховсепян бе уловен от стражът на домакините.

След поделените точки двата тима не променят местата си в класирането. Етър остава на 10-ата позиция с актив от 24 точки, докато Арда е 9-и с 28 пункта. В следващият кръг "болярите" гостуват на Локомотив Пловдив, а в същото време кърджалийци приемат Дунав.

ЕТЪР - АРДА 1:1

1:0 Т. Йорданов 54'

1:1 Св. Ковачев 89'СЪСТАВИТЕ:

ЕТЪР: Христо Иванов, Адравко Илиев, Александър Дюлгеров, Красимир Станоев, Яни Пехливанов, Никола Колев, Анон Огнянов, Божидар Кацаров, Флорент Боджадж, Тонсилав Йорданов, Милчо Ангелов

Ст. треньор: Петко Петков

АРДА: Иван Караджов, Стойчо Атанасов, Илиас Хасани, Зоран Гаич, Матеус Леони, Дарен Сидоел, Румян Ховсепян, Румен Руменов, Иван Коконов, Спас Делев, Радослав Василев

Ст. треньор: Стамен Белчев

 

gong.bg

Повече...

Стотици празнуваха Тодоровден в Арбанаси

За тридесета поредна година Арбанаси отбеляза подобаващо големия български и християнски празник Тодоровден, белязан и от традиционната надпревара за най-гиздав кон. Стотици жители и гости на селото и на Велико Търново уважиха събитието, в което участваха 15 състезатели от Клуб по конен спорт „Калоян – 92” с основател и треньор Михаил Костов.


На първо място журито класира младата ездачка Лоугън Сандърс и нейната кобила Кънектика. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. На второ място се нареди Алекс Милчев с кобила Катрин, а на трето място бе Кристиян Христов с кон Класико. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.


Даниел Панов приветства стотиците жители и гости на празника. „Тодоровден е сред празниците, дълбоко свързани с корените на нашия народ. Още от времето на древните българи конят е на особена почит, той е символ на сила, устременост, на гордост, на победа. Нека пазим и почитаме нашите традиции и обичаи, които са в основата на идентичността ни като народ. Благодаря на състезателите и треньорите от клуб „Калоян – 92” и специално на Михаил Костов. Техните успехи нареждат Арбанаси и Велико Търново на водещо място в българския конен спорт”, обърна се към всички Даниел Панов. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.


Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.

 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.