Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5403-търновец-е-с-коронавирус-в-русенската-болница-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5398-200-нови-контейнера-ще-заменят-стари-и-амортизирани-съдове-за-битови-отпадъци): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5400-8-домашни-помощници-ще-се-грижат-за-20-души-с-увреждания-и-самотноживеещи-възрастни-над-65-години-в-селища-на-общината): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5397-психоложка-от-областната-болница-ще-дава-консултации-по-телефона): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5401-община-горна-оряховица-отваря-телефонна-линия-за-психологическа-подкрепа-във-връзка-с-covid-19): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/5402-община-лясковец-осигурява-защитни-маски-за-населението-на-общината): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5399-още-двама-души-нарушиха-карантина): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Вторник, 31 Март 2020

Търновец е с коронавирус в русенската болница/ВИДЕО/

Регистрираха първи случай на коронавирус и в Русе.

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на своя редовен сутрешен брифинг в Министерски съвет.

Става въпрос за мъж на 52 години, родом от Велико Търново, който се е прибрал от Австрия. Той работил там в ски курорт. Постъпил е в болница 30 март след преглед при пулмолог с пневмония.

Заразеният с COVID-19 e изолиран в отделна стая и отделен сектор в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Канев", което е отделено от основната част на болницата.

Заразеният с COVID-19 e изолиран в отделна стая и отделен сектор в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Канев", което е отделено от основната част на болницата.

Лечебното заведение продължава да работи в пред карантинен режим. УМБАЛ "Канев" разполага с общо 47 допълнителни легла за случаи на корона вирус. 30 от тях са в новооборудвано отделение в бившата "Медика-Кор" за лица със съмнения или с доказан корона вирус.

Иначе общо заболелите в страната са 412 души. За последното денонощие положителните проби за COVID-19 са 33.

 

kiss13.net

Повече...

200 нови контейнера ще заменят стари и амортизирани съдове за битови отпадъци

200 нови контейнера за битови отпадъци –тип „Бобър“ са закупени от Община Горна Оряховица. Те са пластмасови и по-удобни. Новите контейнери ще бъдат разполагани поетапно на местата на стари повредени и амортизирани съдове за смет.


Апелираме към гражданите да не изхвърлят пепел в новите контейнери, тъй като са лесно запалими. Там, където няма пепелници, пепелта да се изхвърля до контейнера.


Призоваваме гражданите да използват и контейнерите за разделно събиране. Така ще намалее общия поток на отпадъци към Регионалното депо.

Повече...

8 домашни помощници ще се грижат за 20 души с увреждания и самотноживеещи възрастни над 65 години в селища на общината

8 домашни помощници от днес ще се грижат за 20 души с увреждания и самотноживеещи възрастни над 65 години в селища на община Горна Оряховица. Социалната услуга се предоставя по Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“ и ще продължи до 31 декември 2020 г. По двама домашни помощници ще се грижат за възрастни хора в Горна Оряховица, Първомайци и Драганово и по един - в Поликраище и Върбица.


От подадените 55 заявления, след проверка от Дирекция „Социално подпомагане“, подкрепа получиха лицата, отговарящи на условията по програмата. Потребителите на социалната услуга са хора с увреждания от 80 до 89,99 % степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и възрастни навършили 65 години, живеят сами и са в невъзможност за самообслужване, не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер. За тях важат и други условия:

месечният доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението-декларация, да е равен или по-нисък от 5-кратния размер на гарантирания минимален доход (т.е. 375,00 лв.), определен с Постановление на Министерския съвет;
да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;
да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;
да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях;
да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход;
да не са включени в механизма лична помощ;
да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми, и проекти.
Кандидатите за домашни помощници са насочени към Програмата като безработни лица от Дирекция „Бюро по труда“ - Горна Оряховица.

Повече...

Психоложка от областната болница ще дава консултации по телефона

Психологът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Биляна Миланова ще извършва консултации с граждани по телефона до края на извънредното положение. Инициативата е безвъзмездна.

Поради усложнената обстановка, психологът на областната болница поде благородната инициатива да помага на хората, които изпитват стрес и паника заради непознатата в света до този момент криза , която освен здравето, засяга и редици други фактори, които могат да окажат влияние върху психическата ни устойчивост .

"Намираме се в пандемия, която оказва своето негативно влияние върху психическото функциониране. Ситуацията е тежка, освен базовият ни инстинкт за самосъхранение, тук се появят морални и социални фактори, като грижа и тревога за близките, изолираност, която също причинява безпокойство, финансови и икономически затруднения. Всичко това, съвсем разбираемо води до паника, гняв, дезориентираност", казва Биляна Миланова.

По думите на специалиста, от гледна точка на психичното здраве, кризата може да бъде травматична ситуация, но би могла да бъде и възможност за себепознание и промяна.

В този ред на мисли, тя повече се отнася към реакцията на самия човек и към травмиращото събитие: "Не случайно думата криза на китайски се формира от опасност и възможност, това представя точно компонентите й", допълва още психологът на областната болница и апелира:

"Съсредоточете се към това, което е важно в момента - вашите приоритети. Важно е да потърсите помощ от семейството, приятелите и специалистите по психично здраве. Пазете себе си, така пазите и другите ".

Биляна Миланова ще извършва безплатните консултациите по телефон всеки делничен ден от 13 до 17 часа до края на извънредното положение. Обажданията се приемат на телефон 0884 41 40 41.

Повече...

Община Горна Оряховица отваря телефонна линия за психологическа подкрепа във връзка с covid- 19

Община Горна Оряховица предлага психологическа подкрепа за хора, които имат нужда от преодоляване на психично-здравни трудности във връзка с извънредната ситуация с сovid-19.


Информационната линия е на номера: 0882 16 53 68 и 0879 11 56 35. Екипите са на разположение на нуждаещите се всеки ден от 09,00 ч. до 17,30 ч.


На горещата линия социални работници и психолози оказват подкрепа на хора с психично- здравни трудности, техни близки и/или познати, чрез предоставяне на информация, свързана с възможности за справяне, преодоляване и овладяване на кризи. Екипите имат готовност да реагират при кризисна ситуация и при необходимост да осигурят специализирана психиатрична помощ.


Психолозите, социалните работници и други специалисти предоставят мобилни консултации и подкрепа за граждани.


Психолозите, социалните работници и специалистите са част от екипите на социалните услуги, предоставяни от Община Горна Оряховица, както и доброволци.

Повече...

Община Лясковец осигурява защитни маски за населението на общината

Във връзка с направената препоръка от Министъра на здравеопазването, отправена към гражданите на Република България, да ползват предпазни маски за лице, когато се намират в закрити или открити обществени места, включително в транспортни средства на обществения превоз и поради затрудненото снабдяване и високите цени на такива маски в търговската мрежа

 

Община Лясковец

ви информира, че осигурява защитни маски за населението на общината.

Маските са за многократна употреба.

 

Всички лица, желаещи да получат защитни маски за лице могат да се снабдят с такива по следния начин:

Всеки работен ден, считано от 03.04.2020 г. от следните места:

за град Лясковец - от Клуб на ветераните от войните и военнозапасните офицери, находящ се в дясно от Информационния център на общината;

за селата от община Лясковец - от Кметствата на съответното населено място,

срещу представяне на лична карта.

Всяко лице може да получи само по 1 (eдин) брой защитна маска.

 

http://www.lyaskovets.bg

Повече...

Още двама души нарушиха карантина

Двама мъже, поставени под карантина и нарушили заповед на министъра на здравеопазването и чл. 355, ал.2 от НК установиха служители на ОДМВР – В. Търново. Мъж от с. Сушица е установен вчера при подаване на заявление за издаване на нови лични документи. Той не е трябвало да напуска адреса на който живее. Същият ден при проверка на адрес в с. Обединение служители на РУ – П. Тръмбеш установили друг мъж, поставен под карантина, който е напуснал дома си. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.