Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5140-велико-търново-празнува-освобождението): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5141-голямо-българско-хоро-извиха-горнооряховчани-в-центъра-на-града-навръх-националния-празник): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5143-голям-пожар-гори-в-горна-оряховица-снимки): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5142-честваха-3-март-край-уникалния-паметник-на-вълчан-войвода-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/5139-с-поклонение-пред-загиналите-и-фолклорни-ритми-бе-отбелязан-трети-март-в-лясковец): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Понеделник, 02 Март 2020

Велико Търново празнува Освобождението

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник на Република България – Трети март, посветен на Освобождението на България от турско робство. Честването на 142-а годишнината от свободата започна с военен ритуал, а под звуците на българския химн бе издигнат националният трибагреник. Стотици жители и гости на старопрестолния град се събраха пред паметника „Майка България“, за да засвидетелстват своята почит към българските герои.


От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов приветствие отправи заместник-кметът проф. Георги Камарашев. В словото бе подчертана петвековната борба на българския народ срещу оковите на поробителя както върху държавността, така и върху българската култура, духовност и идентичност.


„Като народ сме благодарни и признателни на руската войска, но дължим още по-голяма признателност на българските хайдути, четници, възрожденци, опълченци, към десетките хиляди мъже и жени, които се жертваха, за да има нас днес.


Достатъчно е да споменем Първото и Второто Търновско въстание, Чипровското и Карпошовото въстание, Велчовата завера, Видинското въстание, българските легии на Раковски, Караджата и Хаджи Димитър, Априлското и Старозагорското въстание..


Достатъчно е да си спомним за Апостола на свободата Васил Левски и Христо Ботев..


Свободата не ни е дадена даром! Свободата е заслужена, а Трети март е кулминация на петвековната българска борба“, бе сред акцентите в приветствието.


Навръх Националния празни бе връчена общинската академична награда „Трети март“. Неин носител стана курсант старшина Илиян Пискалски от НВУ „Васил Левски“.


Литературно-музикална композиция, посветена на Освобождението, изпълниха учениците Белослава Маринова и Николай Кръстев.


Пред паметника „Майка България“ отец Славчо отслужи благослов, а официални лица, жители и гости на Велико Търново, както и много ученици поднесоха венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата. Последва голямо хоро, поведено от ансамбъл „Търновче“.


Кулминация на честването на Трети март е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще започне в 20,00 ч. тази вечер и ще може да бъде наблюдавана от площада пред Царевец.

Повече...

Голямо българско хоро извиха горнооряховчани в центъра на града навръх Националния празник

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Ветровитото мартенско време не уплаши желаещите да дойдат в центъра на града и да празнуват заедно 142-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.


Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 142-та годишнина от Освобождението. „Рядко една война е била толкова чакана и желана, каквато е Руско-турската от 1877-1878 година. Тя е и единствено възможна като изход за решаване на Източния въпрос. За да се наречем днес свободни, нашата родина жертва най-великите си синове. Мнозина наричат 03 март 1878 година – Българско възкресение. Макар и за кратко Санстефанска България е онова освободено Отечество, което приютява и обединява всичките си чеда”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „Гоорнооряховчани също не остават настрана от патриотичния подем на българския народ – 240 души от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници, поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина”, припомни градоначалникът.


Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.


След официалната част, празничната програма продължи с изпълнения на Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови- 2002“, а площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Радостина Паньова, която днес празнува своя рожден ден. Пред сградата на Общината и около кръговото кръстовище се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.


През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще продължи до 16.00 часа.


Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. В Историческия музей се пази копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г.


Специално място в експозицията на Историческия музей е отделено и на позлатена чаша от император Александър ІІ, подарена на един от горнооряховските опълченци. Музеят в Горна Оряховица е един от малкото в България, в който се пази такава чаша, подарявана на опълченците след войната.


Чествания по повод 142 години от Освобождението имаше и в селищата на общината. Част от населените места се присъединиха към националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

Повече...

Голям пожар гори в Горна Оряховица/СНИМКИ/

Вече час голям пожар гори в град Горна Оряховица. При неясни обстоятелства са се запалили стопански постройки и къща. И към момента три противопожарният автомобила гасят. Силният вятър допълнително затруднява гасенето, тъй като допълнително разпалва пламъците.

Пожарът е възникнал в краен квартал на улица Тунджа познат с компактното си ромско население. В стопанските постройки на Атанаска са изгорели един кон и едно магаре, по информация от потърпевшата. Огънят е обхванал и съседна къща, в която живеят трима души. Кметът на града инж. Добромир Добрев е на място и вече е осигурил социално жилище за семейството останало без дом. В следствие на гасенето над целият град се стеле дим и остра задушлива миризма. Правят се и замервсния за чистотата на въздуха.

Местните предполагат, че виновник е мъж от квартала, който е горил кабели, за да ги предаде ма вторични суровини.

Разследва се и незаконно присъединяване на въпросния мъж към електропреносната мрежа, от където, вероятно са възникнали първите пламъци.

От общината излязоха със следното съобщение:

Няма пострадали при пожара, който се запали тази вечер над Градската градина в Горна Оряховица. Причина за инцидента е късо съединение в стара постройка. На място веднага са пристигнали екипи на РСПБЗН, РУ на полицията и Спешна помощ. Огънят е овладян, но заради вятъра района е силно задимен. На мястото на пожара бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който лично се увери, че няма пострадали хора. Заради силния вятър екип на пожарната ще остане да дежури през цялата нощ.


Благодарности към екипите на РСПБЗН, РУ на полицията, Спешна помощ, Енерго про, който действаха изключително бързо и професионално и не позволиха разрастване на пожара.

 

Повече...

Честваха 3 март край уникалния паметник на Вълчан войвода (ВИДЕО)

Монументът е издигнат преди 5 години в балканското село Раювци.

С фолклорна програма, песни и танци в балканското село Раювци отбелязаха Националния празник.

Десетки жители и гости, се събраха край уникалния и първи паметник на Вълчан войвода у нас, изграден от жители на селцето край язовир Йовковци.

Монументът бе вдигнат преди пет години, а от тогава край него се отбелязват важни дати в националния календар.

 

nova.bg

Повече...

С поклонение пред загиналите и фолклорни ритми бе отбелязан Трети март в Лясковец

За отбелязване на Националния празник на Република България Община Лясковец подготви тържествен ритуал за отдаване почит на героите, загинали в борбата за Освобождение. Празникът на тази тъй светла за народа ни дата, в Лясковец се проведе на централния площад „Възраждане”. За отбелязване на 142 години Освобождение, пред паметника на загиналите във войните лясковчани първо звучаха националния ни химн и химна на Европа, след което бе отслужен благодарствен молебен от отец Богдан. Поднесено бе и приветствие към жители и гости от кмета на Общината д-р Ивелина Гецова, като в тържественото си слово тя призова: „В днешния свиден ден, призовавам да не забравяме предците си, да носим пламъка на българщината, да пазим традициите и поминъка си, да градим с разум и чувство за отговорност, да работим за нашето по-добро утре и да бъдем целеустремени, честни и достойни в делата си. Защото това е пътят, по който ще се съхраним като народ! Обичайте България, пазете я и я надграждайте! Само тогава паметта на хилядите загинали, ще бъде достойно почетена!”

В знак на признателност към саможертвата на борците за свобода, събралите се на центъра стотици лясковчави и гости – общинско ръководство, представители на партии и организации, ученици и общественици, поднесоха венци и цветя на Паметника на загиналите.

В честването на националния ни празник се включиха с фолклорен концерт и лясковските танцьори от Танцов състав „Лудо младо” с ръководител Павлина Кълчишкова. Те поведоха празнично българско хоро, което бе част от националната инициатива, протичаща на този ден в цялата страна „Пробуждане с хоро”. За празничното отбелязване на Трети март в Лясковец, дойдоха и гостуващи състави за народни танци от региона – от Горна Оряховица, В. Търново и от Танцовия клуб в Козаревец. Тази чисто българска проява се организира в Община Лясковец за втора поредна година и протича под наслов „За нашата България”. Над един час продължи празничния хоровод, в който освен самодейците, се включиха и граждани ценители на българските народни песни и танци.

Чисто българска и дълбоко хуманна бе и акцията, протекла в рамките на празника. Обществеността се включи в благотворителна акция в помощ на болно тригодишно дете. Дарителската кампания „Помощ за Ани” и съдбата на болното от детска церебрална парализа момиченце трогна лясковчани и гости, които щедро участваха в набирането на средства за лечението на детето. В позиционирана на централния площад кутия, присъстващите пускаха парични средства, за да помогнат за събирането на нужните 35 хиляди лева за лечението на Анна Паздеркова.

 

http://www.lyaskovets.net

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.