Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5238-училищата-във-велико-търново-и-общината-въвеждат-дистанционно-обучение): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/5237-следващата-седмица-етър-решава-как-да-процедира-с-тренировъчния-режим): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5234-заповед-на-кмета-на-общината-инж-добромир-добрев-след-проведено-заседание-на-общинския-кризисен-щаб-за-борба-с-коронавирус): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5235-мерки-за-профилактика-и-ограничаване-на-разпространението-на-новия-коронавирус-2019-ncov): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5231-от-16-март-се-преустановяват-посещенията-на-деца-в-детски-ясли-и-градини,-както-и-учебните-занятия-на-територията-на-община-горна-оряховица): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5232-за-мерките-срещу-коронавируса-по-гарите-с-пример-от-г-оряховица-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5230-кметът-даниел-панов-въвежда-пакет-от-противоепидемични-мерки-за-велико-търново-и-общината): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5236-кметът-панов-с-разяснения-и-указания-за-противоепидемичните-мерки-във-в-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/5233-шест-години-след-стрелбата-в-лясковец-пропуснаха-да-почетат-командоса-емил-шарков-снимка): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Петък, 13 Март 2020

Училищата във Велико Търново и общината въвеждат дистанционно обучение

Дистанционна форма на обучение въвеждат училищата във Велико Търново и общината във връзка с въведеното извънредно положение на територията на страната, наложило пакет от противоепидемични мерки. Съвременните информационни и комуникационни технологии позволяват на учебния процес да продължи и в неприсъствена форма в клас.


Ръководството на всяко училище вече е подготвило графиците и електронните форми, чрез които ще се осъществява обучението. Те са публикувани на официалния интернет портал на Община Велико Търново, в секция „Образование“ и раздел „Дистанционно обучение“, на следния адрес:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/obrazovanie/distancionno-obuchenie-za-uchilishata-na-obshina-veliko-tarnovo/.


Публикувани са и контактите на всяка образователна институция.


„Създадената извънредна ситуация е и възможност за креативност и умение за адаптация. Новите начини за усвояване на информация, макар и различни по своето естество, имат и нещо общо – когато информацията е важна, но и интересна, процесът става удовлетворяващ и носи смисъл“, посочват от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.


Допълнителни разяснения могат да бъдат получени от класните ръководители, както и в отдел „Информационно-техническо обслужване“ на Община В. Търново /телефон: 0885713355/.

Повече...

Следващата седмица Етър решава как да процедира с тренировъчния режим

  • Публикувано в Спорт

Футболистите от представителния отбор на Етър бяха разпуснати в почивка до понеделник. На 16 март ръководството на клуба ще вземе следващо решение как ще се процедира занапред и кога ще бъде възобновен тренировъчният процес във връзка с въведеното извънредно положение в Република България като мярка за справяне с вируса COVID-19 и последвалото спиране на първенството в Първа лига до 13 април, съобщава клубният сайт.

Когато тренировъчният процес бъде възобновен, ще се спазват всички препоръчани мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Тренировките в детско-юношеската школа на „Етър” вече бяха преустановени.

 

gong.bg

Повече...

Заповед на кмета на Общината инж. Добромир Добрев след проведено заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавирус

Във връзка с обявеното извънредно положение за ограничаване на разпространението на covid-19 на територията на страната, Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица проведе заседание, на което бяха набелязани противоепидемични мерки в сила до 29.03.2020 г. Мерките се разпореждат със заповед на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

З А П О В Е Д
№ 780
гр. Горна Оряховица, 14.03.2020г.
На основание чл. 44, ал. 1, т. 1 и т. 8 и ал. 2 от ЗМСМА, чл. 63, ал. 4 и ал. 5 от Закона за здравето във връзка с препоръка на Националния оперативен щаб, Заповед № РД-01-124/13.03.2020г. на министъра на здравеопазването и във връзка с обявеното извънредно положение с решение на Народното събрание от 13.03.2020г. и във връзка с проведено заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавирус
НАРЕЖДАМ:
Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на община Горна Оряховица до 29.03.2020г.:
1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, с изключение на: банковите и застрахователните офиси, хранителни магазини и аптеки. На ресторантите и заведенията на бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
3. Преустановяват се посещенията на деца в детски ясли и градини.
4. Преустановяват се всички групови форми на дейност на деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и спа центрове, фитнес зали и други).
6. Преустановява се спортно-тренировъчния процес на всички спортни клубове и организации в Община Горна Оряховица.
7. Преустановява се събирането и провеждането на мероприятия в клубовете на инвалида, пенсионерски и читалищни клубове и клуб „Българско войнство“.
8. Преустановява се посещението от външни посетители на музеи, библиотеки, читалища, Младежки домове, Спортна зала, Зала по акробатика и сградите на стадион „Локомотив“.
9. Дейностите на Дневните центрове за деца и възрастни, Приюта за бездомни лица и Центъра за обществена подкрепа, Защитеното жилище на територията на гр. Горна Оряховица да се осъществяват със засилени мерки за превенция – както на работниците и служителите, така и на потребителите.
10. Дейността на Домашен социален патронаж продължава при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
11. Да се провежда ежедневна дезинфекция на паркове, детски площадки, спортни съоръжения, спирки на градския транспорт, ЖП гара и жп спирки.
12. Забранявам организирането и провеждането на бит пазари на територията на община Горна Оряховица.
13. Да се създаде организация на територията на Общински пазари за ежедневно извършване на обработка с дезинфекционни разтвори.
14. При извършаване на радостни и тъжни обреди (сватби, кръщенета, погребения) в общинските ритуални зали да се осигури минимално присъствие на заинтересованите лица и се осигури по-голям интервал и дистанция до разположените в съседство граждани.
15. Общинско предприятие „Обреди“ и погребалните агенции при извършване на погребения да се изпълняват изискванията на чл. 22 от Наредба 2 от 21 април 2011г. за здравните изисквания към гробищните паркове при погребването и пренасянето на покойници.
16. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждане на засилени противоепидемични мерки в работните помещения в т.ч. филтъра, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
17. Преустановяват се плановите, детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждане на планова и оперативна дейност, както и свижданията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. Горна Оряховица.

Настоящата заповед да се обяви публично чрез публикуването й на интернет страницата на общината.
Препис от заповедта да се връчи на секретаря на общината, ресорните заместник-кметове, кметовете и кметските наместници на територията на община Горна Оряховица, на началника на Районно управление – Горна Оряховица, началника на ДП НКЖИ, управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, управителя на „Общински пазари“ ЕООД
Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Анелия Димитрова - секретар на община Горна Оряховица.

Инж. ДОБРОМИР ДОБРЕВ
Кмет на Община Горна Оряховица

Повече...

Мерки за профилактика и ограничаване на разпространението на новия коронавирус - 2019 nCov

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС-2019 пCoV

Настоящите противоепидемични мерки са във връзка с извънредната ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение, както и с цел ограничаване на разпространението на заболяването COVID- 19 (инфекциозно заболяване, причинено от коронавирус-2019 nCoV).

KPATKA МЕДИЦИHCKA ИНФОРМАЦИЯ
Разпространение - Източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и
устойчиво вирусът се предава между хората. Вирусът се предава главно по въздушно капков път, когато хората кихат, кашлят или издишват.


Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен до появата на симптоми) пoнacтoящeм се изчислява от 2 до 14 дни. Хората са заразни, когато проявяват грипоподобни
симптоми (кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост). Доказано е, че голяма част от заразените прекарват инфекцията безсимптомно, като в същото време са разпространители на вируса спрямо околните.


Симптоми - Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: висока температура, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Хората със съществуващи хронични заболявания са по-предразположени към тежко протичане на заболяването и към развитие на най-тежките усложнения. Обикновено възрастните xopa и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения.


Лечение - Няма специфично лечение за това заболяване. Използват се основно 3 вида медикаменти: противовирусни медикаменти, антиоксиданти и витамини от групата С или D, както и средства, копиращи общите патологични прояви на грипоподобни заболявания.

ОСНОВНИ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ


Да се ограничи контакта с болни xopa, особено такива с кашлица;
Да се спазва дистанция при комуникация и контакт с хората. Желателното разстояние е един метър;
Носът и устата да се покриват с тъкан или лакът при кашлица или кихане; Добрата респираторна хигиена Предотвратява разпространението на COV1D-19;
Да се поддържа висока лична хигиена. Ръцете да се мият често и обилно със сапун и то ла вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, може да се използва и дезинфекциращ препарат за ръце със съдържани минимум 60 % етилов алкохол или почистване на ръцете с алкохол-съдържаща мокра кърпичка; Миенето и поддържане хигиената на ръцете, убива вируса и предотвратява разпространението на COVID- 1 9;
Пълно почистване и ежедневна дезинфекция на работната среда - повърхностите (бюра, маси, дръжки и др.) и предметите (телефони, бутони, клавиатури и др.) трябва да бъдат редовно почиствани с вода и дезинфекциращ препарат. Осигуряване на адекватна вентилация помещенията (редовно проветряване);
Да се избягват пoceщения на oбщecтвeни места с недостатъчно добра вентилация;


Всеки, който има симптоми на вирусно или инфекциозно заболяване е желателно да си остане у дома и да се самоизолира от близки и познати. При съмнения за развитие на вирусна инфекция да се осъществи контакт с личен лекар или телефон 112;
Да се спазват всички ограничения на национално и регионално ниво по отношение на пътувания, предвижвания и събиране на големи групи хора, както и провеждане на масови мероприятия;


Да се следи за допълнителна и най- актуална информация относно епидемичната обстановка за разпространението на новия Коронавирус 2019 – nCoV, на интернет страницата на Регионална здравна инспекция Велико Търново, rzi-vt.bg (Рубрика актуално), телефон, на който всеки може да получи информация за действията на здравните власти по отношение на COVID-19 e 0877045078


На сайта на Министерството на здравеопазването ежедневно може да се следи за актуални данни относно разпространението на заболяването в национален и световен мащаб – www.mh.government.bg.

Повече...

От 16 март се преустановяват посещенията на деца в детски ясли и градини, както и учебните занятия на територията на община Горна Оряховица

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на covid-19 и обявеното извънредно положение на територията на страната, както и на база заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, от 16 март (понеделник) се преустановяват посещенията на деца в детските ясли и детските градини на територията на община Горна Оряховица. Преустановяват се и учебните занятия в училищата на територията на общината.


Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни.


Подробни ограничителни мерки и срокът на тяхното действие ще бъдат публикувани допълнително на сайта на Община Горна Оряховица, след оповестяване на решенията на Националния и Областния оперативни щабове.

Повече...

За мерките срещу коронавируса по гарите с пример от Г. Оряховица (ВИДЕО)

Какви са мерките на жп гарите у нас?

„Всички гари на територията на страната се дезинфекцират ежедневно 4 пъти. След пръскане се проветряват закритите помещения. Раздадени са маски на служителите”, каза Пенчо Събев, директор на “Управление на влаковете и гаровата дейност” в Горна Оряховица.

„Всички влакове се движат по разписание”, увери Салвадор Ганчев директор на „Пътнически превози”. И допълни, че има отлив на пътуващи.

И двамата поясниха, че обстановката до момента е спокойна.

Повече гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...

Кметът Даниел Панов въвежда пакет от противоепидемични мерки за Велико Търново и общината

Предвид извънредното положение, въведено в България, както и във връзка със заповед №РД-01-124/13.03.2020 на Министъра на здравеопазването, кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб за набелязване и въвеждане на противоепидемични мерки в община В. Търново.


Те са следните, със срок засега до 29 март:


1. Разрешава се работата на магазини и складове за хранителни, битови, санитарни и строителни стоки, на аптеките и дрогериите.
2. Разрешава се дейността на заведения за разнос на храна и топли точки на гише, като се приложат най-високи мерки за хигиена при опаковането на храната и да се осигури социална дистанция.
3. Ще работи домашният социален патронаж.
4. Преустановяват се посещенията и дейността на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, големи търговски обекти и търговски центрове, заведения за обществено хранене.
5. Разрешава се работата на обекти от типа на фризьорски, козметични салони и студиа, при прилагане на високи санитарни мерки и осигуряване на социална дистанция.
6. Разрешава се индивидуален достъп до музейни експозиции на открито, при спазване на правила за социална дистанция и без екскурзоводски беседи.
7. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности в училищата и университетите. Всички училища в общината са в готовност за дистанционно обучение, работи се по организацията.
8. Преустановява се дейността на детските градини и детските ясли, както и всякакви групови форми, свързани с деца и ученици.
9. Преустановява се провеждането на всички масови събития – спортни (включително тренировки), културни, развлекателни и научни, включително в кина, театри, музеи, изложбени зали, спортни и СПА-центрове, фитнес-зали и др. Същото се отнася за конференции, симпозиуми и др.
10. Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейности, свижданията.
11. Препоръчва се въвеждането на дистанционна форма на работа, а когато това не може да стане, работодателите следва да приложат засилени противоепидемични мерки в работните помещения.
Остават в сила всички дезинфекционни мерки, които от началото на седмицата прилагаме по улиците, обществените сгради и пространства, както и в градския транспорт.
Обсъждат се временни промени в разписанията на част от автобусните линии, предвид сериозно намаления пътникопоток, за които ще бъде публикувана допълнителна информация.
„Нека всеки прояви разум, отговорност и даде личен пример, за да се справим заедно със ситуацията. Сигурен съм, че Велико Търново отново ще даде добрия пример. Нека се погрижим на нашето и на нашите близки здраве, но да мислим и за околните“, коментира Даниел Панов.

Повече...

Кметът Панов с разяснения и указания за противоепидемичните мерки във В. Търново

Кметът Даниел Панов даде разяснения и указания във връзка с противоепидемичните мерки, въведени с измененията в Заповед №РД-01-124/13.03.2020 на Министъра на здравеопазването. Те са следните:
1. Преустановяват се посещенията в дейността на увеселителни, питейни и игрални заведения и зали, дискотеки, барове, кафе-сладкарници, заведения за обществено хранене, търговски обекти от типа на моловете. В моловете се разрешава функционирането на банкови и застрахователни офиси, аптеки и хранителни магазини.
2. Разрешава се работата на магазини и складове за хранителни, битови, санитарни и строителни стоки, на аптеки и дрогерии.
3. Разрешава на заведенията за обществено хранене да правят доставки на адрес – при строго спазване на санитарните и хигиенни изисквания.
4. Разрешава се дейността на топлите точки и обектите на гише, без да се предлага обслужване на маси в ресторантската част. Необходимо е да се приложат най-високи мерки за хигиена и да се осигури социална дистанция.
5. Всички останали търговски обекти, които не са упоменати по-горе, могат да работят при досегашния си ред, като спазват най-стриктни мерки за хигиена и социална дистанция.

„Благодарен съм на всички, които спазват правилата и са създали ред и организация на работа, при която не се допуска струпване на хора. За изпълнението на мерките следят органите на МВР и Регионална здравна инспекция. Те имат правото незабавно да затварят всеки обект, където не се спазват хигиенно-санитарните изисквания или има струпване на хора“, коментира Панов.


Кметът на Велико Търново припомни, че е разрешен индивидуалният достъп до музейни експозиции на открито, при спазване на правила за социална дистанция и без екскурзоводски беседи.


Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности както в училищата, така и в университетите, както и дейността на детските градини и детските ясли, на всякакви групови форми, свързани с деца и ученици.


Преустановява се провеждането на всички масови събития – спортни (включително тренировки), културни, развлекателни и научни, включително в кина, театри, музеи, изложбени зали, спортни и СПА-центрове, фитнес-зали и др. Същото се отнася за конференции, симпозиуми и др.


Остават в сила всички дезинфекционни мерки, които от началото на седмицата Община В. Търново прилага по улиците, обществените сгради и пространства, както и в градския транспорт.


Както бе съобщено от Министерство на здравеопазването, удължава се с шест месеца срокът за издаване на лични документи, за да се избегне струпване на хора.


Срокът за издаване на новите документи за газови уредби на автомобилите се удължава до края на месец май.


Валидността на протоколите, издавани за получаване на лекарства за хронични заболявания, се удължава на 12 месеца.
Срокът на валидност на решенията на ТЕЛК се удължава до края на май.

Повече...

Шест години след стрелбата в Лясковец пропуснаха да почетат командоса Емил Шарков (СНИМКА)

Без поклонение, цветя и венци в памет на Емил Шарков - такова е решението на общинският щаб в Лясковец, най-вероятно заради ситуацията с коронавируса. Това не пречи, обаче индивидуално, който има желание - да почете паметта му.

За жалост, на паметната му плоча в СОУ "М. Райкович", няма поне едно цвете. Некрологът, дори е стария - от миналогодишното поклонение.

На днешният ден (14 март), се навършват шест години от смъртта на командоса, убит от лясковчанина Петко Петков, който се беше барикадирал с цял арсенал от незаконно оръжие в дома си.

Петков излежава доживотна присъда в ловешкия затвор.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.