Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5218-нямало-случай-на-covid-19-в-търновската-болница): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5220-община-велико-търново-работи-с-гражданите-и-бизнеса-при-изпълнение-на-здравните-и-хигиенни-мерки,-въведени-от-властите): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5219-отменя-се-редовното-заседание-на-великотърновски-общински-съвет): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5212-викове,-смрад…-психичноболни-тормозят-цял-блок-в-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5221-дезинфекция-на-всички-улици-започна-във-велико-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5222-умни-светофари-ускоряват-транспорта-във-велико-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5223-във-велико-търново-все-повече-болни-с-пневмонии-след-грипа): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5217-с-променено-работно-време-ще-бъде-служба-грао-на-13-март): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/спортни-новини-го/item/5211-разгромната-победа-на-локо-го-над-хебър-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5213-режим-на-водата-в-5-населени-места-във-великотърновско): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 11 Март 2020

Нямало случай на COVID-19 в търновската болница

Към този момент от изпратените проби към референтна лаборатория в София за COVID- 19 няма потвръден положителен резултат.

По отношение на разпространената информация за мъж от Стражица, който е със съмнение за заболяването, ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" прави следното уточнение - мъжът е прегледан в спешно отделение, направена му е рентгенография на бял дроб, която не е показала данни за пневмония. Консултиран е с инфекционист, пробите му за грип тип А и B са отрицателни.

След обстойните прегледи той е освободен за домашно лечение.

Повече...

Община Велико Търново работи с гражданите и бизнеса при изпълнение на здравните и хигиенни мерки, въведени от властите

Община Велико Търново работи с гражданите и бизнеса, като предоставя всички административни услуги, но в условията на изпълнение на здравните и хигиенни мерки, въведени от властите, както и според препоръките на Национален оперативен щаб за предотвратяване на разпространението на вирусното заболяване Covid-19.


Сред въведените мерки е ограничаване на посещенията в институциите, за да се избегне събиране на множество хора на едно място. В Община Велико Търново е въведена следната организация на работа – в Ритуална зала са обособени места за обслужване на граждани, като това се извършва от съответните служители от администрацията.


Центърът за информация и обслужване на граждани, изнесената структура в „Мол Велико Търново“ и Дирекция „Местни данъци и такси“ приемат посетители, като е осигурен достатъчен брой служители, за да не се допусне струпване на хора. В рамките на приемното време, три пъти дневно се извършва дезинфекция на помещенията. Поставени са стелки с препарат, както и диспенсъри за ръце.


Община Велико Търново припомня, че чрез платформата e-Община, по електронен път се предоставят в пълен обем редица административни услуги в категории „Местни данъци и такси“, „Гражданска регистрация и актосъставяне“, „Инвестиционни намерения и въвеждане на обекти в експлоатация“. Всеки може подробно да се запознае с тях на следния адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/ecity/.
Всички над 150 административни услуги, достъпни от официалния интернет портал на Община Велико Търново – www.veliko-tarnovo.bg, са визуализирани посредством подробна информация за услугите, а именно чрез необходими документи, бланки, указания за попълване, срокове и начини на заплащане, заявяване, подписване и заплащане на услугата.


Освен чрез посещение на място или по електронен път, предоставяне на административни услуги и информация за тях може да се осъществи чрез поща, електронна поща, чрез функцията „Безплатно обаждане“ на сайта на Община Велико Търново – www.veliko-tarnovo.bg.


Община Велико Търново подчертава, че няма поводи за паника и създаване на напрежение. Всички взети мерки имат превантивен характер и са за гарантиране на общественото спокойствие. Необходимо е всеки да спазва лична хигиена, да се грижи за здравето си и да показва гражданско самосъзнание.

Повече...

Отменя се редовното заседание на Великотърновски общински съвет

Редовното заседание на Великотърновски общински съвет, което по график трябва да се проведе на 26 март, се отменя. Същото се отнася за заседанията на съответните постоянни комисии.


Решението е на разширен Председателски съвет на местния парламент. Заседанието се проведе онлайн, а в него участие взеха председателят на Общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-председателите, ръководителите на групи, общински съветници и председатели на постоянните комисии.


Решението е възоснова на препоръките на здравните власти за отмяна на обществени събития като мярка за ограничаване на разпространението на остри вирусни заболявания.

Повече...

Викове, смрад… психичноболни тормозят цял блок в Търново

86 семейства от блок 13 на ул. „Деньо Чоканов“ във великотърновския квартал „Бузлуджа“ от години са подложени на системен физически и психически тормоз от душевноболните си съседи. За случая разказва БНР.

В един от входовете дори взели решение по Закона за етажната собственост за изселване на едно от семействата и чакат решение на съда.

Потърпевшите постоянно викат полиция, oт години пишат жалби до всякакви институции.

Хората обмислят да сложат предпазни каски и се заканват да протестират пред Съдебната палата във Велико Търново.

Години наред хората от във Велико Търново са заложници на психично болните си съседи. Във всеки от четирите входа на блока има по един такъв.

В един от входовете тормозът е от възрастна жена, която от години е освидетелствана като шизофреник.

Наталия Родина, която живее над болната, разказва, че заради денонощните крясъци 11-годишният ѝ син вече заспива в час, а посещенията на полицията са ежедневие.

"Разхождаше се с нож във входа, за което аз се обадих на органите на реда и ги помолих да съдействат, защото детето ми всеки момент може да слезе да играе пред блока с децата и тя да го наръга. Прибраха я за три месеца. Върнаха я и от първата нощ, в която я върнаха, ние спряхме да спим. Посред нощите е кошмар. Викаме полиция през ден. Ужас е!", сподели тя.

Заради крясъците на болната възрастна жена съседите си помислили, че съпругът ѝ я малтретира.

За няколко дни виковете спрели, но във входа се разнесла смрад на гниеща плът.

На 4 март съседите отново извикали полиция по този повод.

Дошла и пожарната, за да се влезе в апартамента на седмия етаж. Отзовала се и Спешна помощ.

При прегледа болната била адекватна, разказва Наталия Родина.

Валентина Нейкова живее в апартамента под болната и споделя, че за последните 20 години многократно е била подложена освен на психически и на физически тормоз.

"Палили са ме, отделно през прозореца се навежда и хвърля вода, ако е отворено или каквото намери, саксии с пръст. Търсим постоянно институциите, защото сме в задънена улица. От 20 години пишем жалби. Полицаите са до вратата. Започваме да ходим до Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и сме до там. Тази жена е около 70-годишна. Нашият живот е подвластен на техния живот. Ние не живеем нашия живот“, каза тя.

Семейството на болната жена живее изолирано, отказва всякакви срещи.

Подобна е ситуацията и в другите входове, където също живеят хора с психични разстройства.

"Миналия ден приказвах със съпруга ѝ, той казва, че тя никакви хапчета не пие, не иска да ходи на доктор. Може би и законът трябва да се промени по някакъв начин, да има някакъв контрол. Ще търпим, докато не стане някакъв нещастен случай. Дори и да стане нещо – тя да убие някого или да запали, никой няма да ѝ направи нищо. Пак ще я вкарат за месец в болницата, ще полежи и пак ще я пуснат“, оплака си друг живущ в блок 13 Данчо Асенов.

Миналата година съседите от блок 13 провеждат събрание и по закона за етажната собственост единодушно взели решение за изселване на семейството. Чакат съдебното решение на втора инстанция.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

 

dnes.bg

Повече...

Дезинфекция на всички улици започна във Велико Търново/ВИДЕО/

От днес започна обработка на улиците във Велико Търново с дезинфектант. Мярката е част от превантивния пакета, който е въведен с разпореждане на кмета Даниел Панов срещу разпространението на вирусни заболявания.


Екип от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извърши третирането със специализиран автомобил. Само в днешния ден бяха обработени 60 километра от уличната мрежа - централната и старата градска част, кварталите „Бузлуджа“, „Колю Фичето“ и „Картала“, райони около детски градини и училища и др. Работата продължава утре и е съобразена с измиването на уличната мрежа.

Обработката на улиците ще бъде системна.


Спирките на градския транспорт ще бъдат третирани всяка сутрин между 5,00 и 7,00 ч., заедно с обществени пространства, където има поток от хора. Работата е възложена на екипи на ОП „Зелени системи“. Използваният дезинфектант е на хлорна основа, а със същата смес два пъти дневно биват дезинфекцирани всички градски и крайградски автобуси.


Всички мерки остават в сила до второ нареждане.

Повече...

Умни светофари ускоряват транспорта във Велико Търново

Умни светофари ще ускорят движението на градския транспорт във Велико Търново. Модернизацията на уредбите в старопрестолния град е една от мерките, които се прилагат по проекта за интегриран градски транспорт, който общината разработи и защити по оперативна програма „Региони в растеж“.

Светофарните уредби ще са от последно поколение, контролерите ще са с LED-диоди, а управлението ще е така направено, че да пропуска приоритетно автобусите от градския транспорт.

Модернизирани ще бъдат четирите най-натоварени светофарни уредби – на входа на кв. „Буздлужа“, до Съдебна палата, на пресечката на бул. „Никола Габровски“ и ул. „Славянска“, както и на кръстовището на улиците „Магистрална“ и „Мармарлийска“.

22 информационни табла ще бъдат поставени на натоварените спирки на градския транспорт – както в центъра, така и по главните улици, булеварди и в кварталите. Таблата ще се зареждат от соларни панели и ще предоставят точна до секунда информация за движението на автобусните линии. Монтирането им също е част от транспортния проект.

Вече са избрани изпълнители по изпълнението на тези две мерки. Модернизацията на светофарите и монтирането на таблата ще стане факт в следващите месеци.

За градския транспорт е предвидено и внедряването на интелигента IT-система, която ще обхване всички превозни средства. Чрез GPS-локация ще се проследява точното им местоположение. Системата ще предоставя информация както на електронните табла, така също в контролен център. Разработено ще бъде и мобилно приложение.

 

kmeta.bg

Повече...

Във Велико Търново все повече болни с пневмонии след грипа

Четири проби са изпратени да бъдат изследвани за COVID-19.

Увеличават се пациентите с пневмонии, заради усложнения от грип тип "Б" в Белодробната болница във Велико Търново, съобщи д-р Стела Денчева, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман".

Тя уточни, че само за вчерашния ден са приети 10 пациента с подобни симптоми, които са насочени към лечебното заведение от спешните отделения в областта и от личните си лекари.

Според д-р Денчева заради разпорежданията за овладяване на новата респираторна вълна от COVID-19 към референтна лаборатория са изпратени четири проби на постъпили в отделението пациенти, днес се очакват резултатите.

Тя уточни, че към момента общото им състояние се подобрява, след стартиралото лечение.
От болницата са ограничили свижданията и са увеличили степента на дезинфекция. Осигурени са лични предпазни средства за лекарите и персонала, включително и костюми за по-сериозна защита.

Капацитетът на отделението, в което се приемат хора със симптоми на грип и пневмонии е 54 легла, от които 7 са допълнително разкрити, в момента са заети 53 легла, но минималният срок, в който трябва да се лекуват хората с пневмонии е седем дни, което означава, че е възможно капацитетът да не достигне, отбеляза д-р Денчева пред БТА.

Управителят на лечебното заведение уточни, че сред настанените няма пациенти, завърнали се от рискови дестинации с обявена епидемия от коронавирус.

По публикацията работи: Анисия Иванова

 

dnes.bg

 

Повече...

Разгромната победа на Локо (ГО) над Хебър /ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Премина поредния интересен кръг във второто ниво на българския футбол. Ето и резултатите на срещите от първата част на Обзора:

Локомотив ГО – Хебър 6:1

Септември – Черноморец Балчик 4:0

Спартак Плевен – Локомотив София 0:2

 

gong.bg

Повече...

Режим на водата в 5 населени места във Великотърновско

В условията на грипна епидемия и повишени санитарно-хигиенни изисквания пет населени места в област Велико Търново са на воден режим заради намален дебит на местните водоизточници и над 70% загуби по водопроводната мрежа.

Засегнати са общо 2250 човека в гр. Елена и селата Майско, Лесичери, Долна Липница и Бяла река. Водоноски не са осигурени. Най-тежко е положението в село Майско, където вода има сутрин от 7 до 9 часа и вечер от 19 до 21 часа.

"В детската градина и училището са осигурени бидони с резервна вода, както и дезинфектанти", посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев и уточни, че се прави проектиране за допълнително водоснабдяване.

В павликенските села вода има в понеделник, сряда и петък. Кметовете водят преговори с водоснабдителното дружество да се намали часовото време на режима.

 

novini.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.