Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4973-до-50-сантиметра-е-снежната-покривка-край-велико-търново,-осигурена-е-нормална-проходимост-на-основната-пътна-мрежа): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/component/k2/item/4975-месец-на-любовта-във-великотърновския-театър): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4971-автобус-закъса-край-балван,-пожарникари-спасяваха-пътниците-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4972-затвориха-хаинбоаз-за-всички-мпс-та-видео-снимки): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4974-снегорин-се-обърна-на-хаинбоаз-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4977-пробиха-еднометрови-преспи-между-селата-вонеща-вода-и-войнежа): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4978-ситуацията-по-хаинбоаз-и-пътищата-в-страната-обзор): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4976-отвориха-хаинбоаз,-но-само-за-коли): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 05 Февруари 2020

До 50 сантиметра е снежната покривка край Велико Търново, осигурена е нормална проходимост на основната пътна мрежа

14 населени места са все още без ток.

Осигурена е нормална проходимост на основната пътна мрежа във Велико Търново и общината – главни улици, транспортни артерии, маршрути на обществения транспорт, както и на пътищата към населените места. Снеговалежът продължава над 16 часа, а снежната покривка на места е до 50 сантиметра – край Килифарево, Арбанаси, Беляковец и в Балкана.

Цялата налична снегопочистваща техника работи през цялата нощ. След спирането на валежите машините ще бъдат насочени и към вътрешните квартални улици на Велико Търново.

Към 9,00 ч. тази сутрин 9,30 ч. тази сутрин 14 населени места са с проблеми в електрозахранването - Въглевци, Габровци, Пушево, Миндя, част от Пчелище, Церова кория, Къпиново, Буковец, Вонеща вода, Ново село, Големани, Райковци, Войнежа и Емен. Кметът на Велико Търново Даниел Панов държи постоянна връзка с ръководството на „Енерго Про”. За отстраняването на повредите са ангажирани екипи и от други градове. Няма проблеми с водоснабдяването, навсякъде са осигурени храна и продукти от първа необходимост. Екипи на „Гражданска защита” и „Организация на движението, паркинги и гаражи” са ангажирани с премахването на паднали дървета.

Сигнали за проблеми с проходимостта на улици и пътища, нарушено електрозахранване и паднали дървета се приемат в оперативния щаб в Община Велико Търново – тел. 062619102 и се предават незабавно за обработване и вземане на мерки.

Повече...

Месец на любовта във великотърновския театър

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново посвещава две от своите музикални представления на месеца на любовта. През февруари великотърновските артисти и музиканти ще изненадат почитателите на изкуството в старата столица с мюзикъла „Вражалец” по комедията на Ст. Л. Костов и оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман. За всички влюбени МДТ прави специален подарък - двама на цената на един билет. Пакетната цена за всяко представление е 14 лева и важи за двама приятели.

Промоцията „14 – 14” е в сила само за двете невероятни музикални заглавия от репертоара на храма на Мелпомена във Велико Търново.


Мюзикълът „Вражалец” ще бъде представен в навечерието на Деня на виното и влюбените. На 13 февруари от 19 часа в голяма зала на сцената ще излязат актьори, солисти, хор, оркестър и балет на театъра. Постановката е по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. Режисьор е Гълъб Бочуков, диригент-постановчик - Игор Богданов, сценографията е на Лидия Къркеланова, а хореографията - на Катя Богданова. Великотърновският театър е първият в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.


Комедията разказва за суматохата, настъпила в едно село след пристигането на другоселец, който завлича финансово цялото население с обещания за гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари. Основната движеща сила в историята не е самата интрига, а отношенията между селския елит, представен от попа, кмета и две местни активистки. В образа на кмета на селцето Гарванци се превъплъщава Виктор Терзийски, а като поп Стойко на сцената ще излезе Иван Митев. Ролята на Вражалеца – фотографа Манчо, е поверена на Милен Иванов.


На 20 февруари от 19 часа великотърновци и гостите на града ще могат отново да гледат шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмартър”. За първи път в България спектакълът оживява в оригиналната версия на Калман и на авторите на либретото Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа на тяхното либрето е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения, признати за върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.


Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик - Игор Богданов. Над сценография и костюмите е работила Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”.

Билети за „Вражалец” и „Теменужката от Монмартър” може да се закупят от касите на МДТ „Константин Кисимов”. Пакетната цена за всеки спектакъл е 14 лева и важи за двама приятели.

 

 

Повече...

Автобус закъса край Балван, пожарникари спасяваха пътниците (ВИДЕО)

По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”.

Силен снеговалеж затрудни придвижването по пътищата в страната.

Проходът Хаинбоаз беше затварян на няколко пъти. Десетки тирове пречиха на движението през целия ден като закъсваха – едни заради износени гуми, други заради непочистената настилка. Стигна се и до опити за саморазправа между шофьори и пътните служби. Проблеми за шофьорите имаше и на север, и на юг на прохода.

За снегопочистването на Хаинбоаз са ангажирани общо над 30 снегорина.

Около 18:00 часа за снегопочистване бяха затворени всички първокласни пътища във Великотърновска област за тежки автомобили над 12 тона. Тировете изчакват на място.

Тежък снеговалеж има и в района на Хасково. Заради аварирали камиони магистрала „Марица” остана затворена в продължение на часове. Това доведе до образуването на километрични колони. Няколко села в областта останаха без ток.

Тази вечер се затваря и проходът Шипка. Спира се и движението по пътищата, които водят към прохода. Над 10 са закъсалите автомобили преди самия град Шипка. А на спасителните екипи се налага да се движат по навигация, защото видимостта е буквално нулева.

Освен че вали обилен сняг, има и изключително бурен, на моменти ураганен вятър. Има много снегонавявания. По-рано през деня е имало проблеми и с линейки, и с полицейски коли.

В над 10 населени места в региона има проблеми с електричеството.

Късно вечерта автобус по линията Велико Търново – Павликени попадна в преспи край село Балван. Наложи се три пътнички да бъдат спасени с противопожарен автомобил. „Не се притесних изобщо. Шофьорът беше внимателен, в автобуса беше топло. Говорихме си. Важното е, че ни приеха сигнала”, каза една от тях - Виолета Цонева.

Сериозни проблеми има и с придвижването през проходите в Смолянско. Всички превозни средства задължително трябва да са с вериги, съобщават от АПИ. Ограничено е движението на товарните камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища в общините Доспат, Борино и Девин и през проходите Рожен, Превала и Печинско. В област Кърджали е спряно движението на МПС над 12 т по път I-5 Кърджали – Черноочене поради снегопочистване и обилен снеговалеж.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Източна България, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. В 13 области Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и бурен вятър, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

1580929227

По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.

 

nova.bg

Повече...

Затвориха Хаинбоаз за всички МПС-та(ВИДЕО+СНИМКИ)

Жълт код за сняг и вятър е обявен в 12 области.

Зимна обстановка в цялата страна. Обилен снеговалеж затвори пътища и остави без ток села в страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Затруднено е придвижването по пътя Варна-Добрич. Няма затворени пътища, но по високите части са хлъзгави. Заради силния вятър има счупени клони на дървета.

Блокаж на проходите между Северна и Южна България. Затворени са проходите на Републиката, Шипка и Троян-Кърнаре.

Десетки тежкотоварни камиони закъсаха. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ "Хемус" и в двете посоки за област София.

Усложнена е ситуацията в Старозагорска област. 20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток.

Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

Влак за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Поискана е помощ от армията, предаде БГНЕС.

Затворена е и АМ „Струма” при Дупница. Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Пътят за Самоков през Железница е проходим, движи се и градският транспорт.

Жълт код за силни снеговалежи и вятър е в сила за 12 области на страната.

 

nova.bg

Повече...

Пробиха еднометрови преспи между селата Вонеща вода и Войнежа

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов ръководи операция по пробиването на затрупан от снегонавявания път между селата Вонеща вода и Войнежа. На място бяха премахвани паднали дървета, а заедно с Панов се движеха и екипи на „Енерго Про“ за отстраняване на авария с подаването на ток към няколко населени места в района на Килифарево.


Още по обяд пътят бе пробит, а снежната покривка във Вонеща вода, Въглевци и Войнежа варираше между 70 и 120 сантиметра. Нито в един момент не е съществувал риск хората да останат без храна и стоки от първа необходимост, подчерта Панов.


Кметът на Велико Търново провери на място обстановката в близо 15 населени места южно и източно от Велико Търново. Даниел Панов посети също Килифарево, Габровци, Нацовци, Големаните, Плаково, Велчево, Присово, Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя. Навсякъде пътищата бяха почистени, активно се работеше по разчистването на вътрешните улици. Към 18,15 ч. бе възстановено нормалното подаване на ток в Пчелище, Церова кория, Миндя и Къпиново.


Понастоящем все още има проблеми с електрозахранването на Въглевци и Войнежа, Буковец, както и на махалите Радковци, Райковци и Гърците. Екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняването на авариите.


По заповед на Даниел Панов екип, оглавен от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, посети населените места западно и северно от старопрестолния град – Шемшево, Леденик, Пушево, Ветринци, Балван, Момин сбор, Ново село, Емен, Хотница, Русаля, Никюп, Ресен и Самоводене. Най-сериозна бе снежната покривка в Емен – около 70 сантиметра. Пътищата са нормално проходими при зимни условия, няма проблеми с електропреносната мрежа.

„Благодаря на всички кметове за добрата работа и снегопочистването на вътрешната пътна мрежа в населените места“, коментира Даниел Панов.


Снеговалежът във Велико Търново продължи близо 20 часа. Още в условията на обилни количества валеж бе осигурена нормална проходимост на главните транспортни артерии и маршрутите на обществения транспорт. В ранния следобед усилията бяха съсредоточени към вътрешността на кварталите.

 

Повече...

Ситуацията по Хаинбоаз и пътищата в страната (ОБЗОР)

Обилният снеговалеж остави без ток няколко населени места.

Зимна обстановка в цялата страна. Изцяло затвориха за движение проходите Петрохан, Върбишки, Златишки, Шипка, Троян-Кърнаре и Прохода на Републиката.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Два инцидента при Петрохан допълнително усложниха пътната обстановка в района. По непотвърдена информация от южната страна на прохода има преобърнал се трактор, а от северната - завъртял се бус.

Магистрала „Струма” е затворена в посока София за камиони над 12 т.

Всички пристанища в Бургас и Варна също са затворени за маневри.

Обилен снеговалеж остави без ток и няколко села в страната. Жълт код за силни снеговалежи и вятър е в сила за 12 области на страната.

Автобус излезе от пътя край Мъглиж в сряда. Пътят тази сутрин е опесъчен.

Ситуацията в град Шипка е толкова усложнена, че кметът призова хората да не тръгват на работа. Над 20 автомобила са закъсали в преспите от снощи. На помощ е повикана армията. Има населени места без електричество.

Затруднено е придвижването по пътя Варна-Добрич. Няма затворени пътища, но по високите части те са хлъзгави. Заради силния вятър има счупени клони на дървета.

Затворени пътища има и в Русенско. Снежната покривка е повече от 20 см.

Десетки тежкотоварни камиони закъсваха от сряда по пътищата. За превозни средства над 12 тона е затворен Котленският проход, както и АМ "Хемус" и в двете посоки. Малко преди 12 часа движението в посока Варна беше пуснато.

Снегорин се обърна в канавка на входа на Велико Търново. Автобус с румънски туристи пък закъса в Прохода на Републиката и изкара нощта в преспите. Наложи се пожарникари и екипи на БЧК да снабдяват бедстващите с провизии.

Усложнена е ситуацията в Старозагорска област. 20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. От областната управа са поискали помощ от армията. Без ток от близо денонощие са и населени места от общините Рила и Кочериново.

Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

Работата на пътноподдържащите фирми е затруднена заради силния вятър.

Влак за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоял четири часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Снегът създаде проблеми и на пътуващите в Североизточна България. Критична беше обстановката на пътя Варна - Добрич в ранните часове на първия снежен ден. В района имаше бурен вятър, заледявания и влошена видимост. Нищо обаче не спря шофьорите да използват най-рисковото трасе между двете области.

Снежна виелица затвори пътища и в Русенско. В Разградска област е обявено бедствено положение. Навсякъде по пътищата в двете области полицейски патрули предупреждаваха хората да не пътуват, ако не е наложително.

Граничният пункт с Дунав мост остана отворен. Пропускат се и коли, и камиони, защото в Румъния се пътува без ограничения. Образува се обаче голяма опашка от камиони на границата от румънска страна заради забраната за движение на тирове у нас.

Пътнически микробус е самокатастрофирал край ловешкото село Гулец. В него е имало 7 жени, които са пострадали, но за щастие по-леко. Една жена е със счупен прешлен. Бусът се е преобърнал в канавката, тъй като водачът е загубил управление. Движението по пътя София – Варна се осъществява в едната лента.

Повече от десет часа Прохода на Републиката остана затворен. Северна и Южна България бяха с прекъснати пътни връзки. 36 часа снеговалеж парализира важни пътища в цялата страна. Проходът на Републиката остана затворен повече от 10 часа. Румънски туристи бедстваха по средата му, заради повреда в автобуса им.

Екипи на БЧК предложиха помощ, но туристите отказаха. Изчакаха друг автобус, който по-късно ги прибра. В опита си да разчисти входа на Хаинбоаз снегорин се обърна в канавка на пътя. В Северозапада десетки шофьори на тежкотоварни автомобили останаха блокирани на пътя с часове заради проблеми с АМ „Хемус”.

Снежна виелица затвори пътища и в Русенско. Изцяло блокиран беше участъка от Русе за Разград, Варна и в посока Силистра. В Разградска област бе обявено бедствено положение. “Разград и Търговище са най-тежките ситуации. Успяваме да пробием лекотоварното движение. То е на линия. До няколко часа ще започнем да пропускаме и тежкотоварното движение. До няколко часа ще се справим”, каза Даниел Иваничков от дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура”.

Забрана за движение на камиони беше въведена и на АМ „Струма” в района на Дупница. Ограничението бе за тирове над 12 тона само в посока София. Проблем с електричеството пък остави тунелите от АМ „Струма” край Кочериново без осветление. Тирове се спираха и при началото на АМ "Хемус". Тежкотоварен камион препречи пътя при Витиня, тъй като не е оборудван за зимни условия. Подобна бе и ситуацията на Петрохан.

Репортери: Николай Василковски; Георги Манев; Искра Урумова; Мартин Георгиев, Биляна Борисова; Наталия Йорданова

“Сутринта, заради рискова маневра на водач, ограничихме движението на прохода и до изтеглянето все още не може да пробием снега. Сега, натам пътува роторен снегорин”, каза още Иваничков.

В края на деня голяма част от важните блокирани пътища бяха почистени и отворени за движение.

 

nova.bg

 

Повече...

Отвориха Хаинбоаз, но само за коли

Движението на автомобили по отсечките П. Тръмбеш - Свищов и Павел - Совата вече е нормализирано. Прохода на Републиката е отворен само за леки автомобили.

Към момента всички, наложени ограничения за територията на област В. Търново са свалени. Товарните автомобили над 12 тона се пропускат. Поетапно започна и пропускането на товарни автомобили през Прохода на Републиката.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.