Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4963-хванаха-пиян-шофьор-в-търново-с-три-промила): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4967-велико-търново,-варна-и-русе-в-общ-клъстер-в-новата-европейска-програма-за-развитие-на-регионите): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/4961-поминък,-традиции-и-фолклор-в-дните-на-деветия-национален-събор-на-овцевъдите-в-българия): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/лясковец/новини-общество-л/item/4962-поминък,-традиции-и-фолклор-в-дните-на-деветия-национален-събор-на-овцевъдите-в-българия): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4968-тирове-блокираха-хаинбоаз,-на-два-пъти-затваряха-прохода-видео-снимки): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4965-окончателно-турски-тираджия-ще-лежи-в-затвора-за-причиняване-на-катастрофа-в-региона-със-загинал): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4966-даниел-панов-бе-номиниран-за-ръководството-на-националното-сдружение-на-общините-и-през-новия-мандат): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/4970-20-снегорини-чистят-по-търновските-улици): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/4969-внимание-коли-пропадат-в-пътя-край-стадиона-на-горна): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/4964-затвориха-за-кратко-хаинбоаз-за-почистване): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Вторник, 04 Февруари 2020

Хванаха пиян шофьор в Търново с три промила

Водач, употребил алкохол, установиха служители на Пътна полиция. Тази нощ в 01,25 ч. в областния град е извършена проверка на лек автомобил «Рено Лагуна», управляван от 40-годишен мъж от същия град. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 2,97 промила. Той е отказал кръвна проба. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Повече...

Велико Търново, Варна и Русе в общ клъстер в новата европейска програма за развитие на регионите

Варна, Велико Търново и Русе ще бъдат обединени в общ клъстер в програмния период 2021-2027 година на новата европейска програма за развитие на регионите. Трите града са оценени като най-големи центрове и генератори на растеж. Те ще разполагат с общ бюджет, по който ще могат да структурират и реализират своите проекти. Велико Търново, Варна и Русе ще могат да привличат и по-малки общини за реализиране на проекти и постигане на развитие на ниво територия, а не в границите на едно населено място.


Клъстерът „Велико Търново – Варна – Русе“ ще е част и от група на 10 български града, които ще разполагат с по-висок финансов ресурс за градско развитие.


Новите момент обяви в старопрестолния град заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова пред кмета Даниел Панов и негови колеги в местната власт от 36 общини в Северен централен район. Старата столица бе домакин на голям форум, организиран от Националното сдружение на общините, в който участваха кметове, председатели на общински съвети и общински съветници от пет области – В. Търново, Русе, Габрово, Силистра и Разград.


В новия програмен период усилията ще бъдат фокусирани именно върху развитие на територии, а не по сектори. Това ще позволи на всяка една община да има достъп до европейско финансиране. Общините ще кандидатстват чрез групи помежду си, а също с други институции, висши и бизнес училища, НПО, икономически субекти. Насърчавани ще бъдат проекти, които генерират приходи и добавена стойност, които спомагат за икономически и социален растеж и по-добра свързаност.


Градове като Велико Търново вече ще могат да привличат европейски средства и за инфраструктура и благоустройство на малките населени места край общинските центрове. Клъстерът „Велико Търново – Варна – Русе“ ще е част и от група на 10 български града, които
Заместник-министър Деница Николова каза още, че бюджетът на бъдещата програма за развитие на регионите ще е малко по-висок от настоящия по актуалната ОП „Региони в растеж“, който е малко над 3 млрд. лева. Към момента в процес на изпълнение са 500 проекта, 90% от бюджета на национално ниво е договорен, а 61% от средствата вече са разплатени.

Повече...

ПОМИНЪК, ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР В ДНИТЕ НА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ЕТНО АТРАКЦИИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТО КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР

От 8 до 10 май 2020 г. край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България.


Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.


През трите дни на събора ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.


Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.


Край Петропавловския манастир ще се проведе и най-мащабното у нас изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти. То ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини.


На деветото издание на Националния събор на овцевъдите ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.


Специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство, които подготвят организаторите – открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.


За първи път музейните експозиции, посветени на овцевъдството, ще са интерактивни и в тях ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. Как е изглеждал селскостопанския двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години ще може да се види във възстановката „Чифликът“.


Почитателите на народната култура и творчество ще могат да се насладят на фолклор от цяла България по време на поредното издание на съпътстващият събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.


Специално за най-малките посетители ще има детска творителница, различни арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“.


Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


В рамките на събитието за осми път ще се проведе и международна кръгла маса за обмяна на опит с представители на браншови организации от Европа и Азия. Темата на форума ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновъдство“ и покана за участие в дискусията е отправена и към световната Организацията по прехрана и земеделие /FAO/.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com и https://www.facebook.com/nsobBG/?fref=ts

Повече...

ПОМИНЪК, ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР В ДНИТЕ НА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ЕТНО АТРАКЦИИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТО КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР

От 8 до 10 май 2020 г. край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България.


Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.


През трите дни на събора ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.


Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.


Край Петропавловския манастир ще се проведе и най-мащабното у нас изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти. То ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини.


На деветото издание на Националния събор на овцевъдите ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.


Специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство, които подготвят организаторите – открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.


За първи път музейните експозиции, посветени на овцевъдството, ще са интерактивни и в тях ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. Как е изглеждал селскостопанския двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години ще може да се види във възстановката „Чифликът“.


Почитателите на народната култура и творчество ще могат да се насладят на фолклор от цяла България по време на поредното издание на съпътстващият събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.


Специално за най-малките посетители ще има детска творителница, различни арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“.


Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


В рамките на събитието за осми път ще се проведе и международна кръгла маса за обмяна на опит с представители на браншови организации от Европа и Азия. Темата на форума ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновъдство“ и покана за участие в дискусията е отправена и към световната Организацията по прехрана и земеделие /FAO/.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com и https://www.facebook.com/nsobBG/?fref=ts

Повече...

Тирове блокираха Хаинбоаз, на два пъти затваряха прохода (ВИДЕО+СНИМКИ)

По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”
Силен снеговалеж затрудни придвижването по пътищата в страната.

Проходът Хаинбоаз беше затварян на няколко пъти. Над 20 тира бяха блокирани от тежкия снеговалеж. Стигна се и до опити за саморазправа между шофьори и пътните служби.

Десетки тирове пречиха на движението през целия ден като закъсваха – едни заради износени гуми, други заради непочистената настилка.

84406219 776881629476383 5538937584681484288 n

На шофьор от Молдова проблем му е пътят. Повече от час камионът му не можа да изкачи северния склон на Хаинбоаз. Заради десетките закъсали тирове в късния следобед се наложи повторно затваряне на пътя за почистване и изтегляне на камионите.

Проблеми за шофьорите имаше и на север, и на юг на прохода. Стигна се и до напрежение.

За снегопочистването на Хаинбоаз са ангажирани общо над 30 снегорина. Около 18:00 часа за снегопочистване бяха затворени всички първокласни пътища във Великотърновска област за тежки автомобили над 12 тона. Тировете изчакват на място.

Тежък снеговалеж и в района на Хасково. Заради аварирали камиони магистрала „Марица” остана затворена в продължение на часове. Това доведе до образуването на километрични колони.

Няколко села в областта останаха без ток.

Сериозни проблеми има с придвижването през проходите в Смолянско. Всички превозни средства задължително трябва да са с вериги, съобщават от АПИ. Ограничено е движението на товарните камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища в общините Доспат, Борино и Девин и през проходите Рожен, Превала и Печинско. В област Кърджали е спряно движението на МПС над 12 т по път I-5 Кърджали – Черноочене поради снегопочистване и обилен снеговалеж.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Източна България, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. В 13 области Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и бурен вятър, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.

84698846 577038032877549 6460627121042620416 n

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

 

nova.bg

Повече...

ОКОНЧАТЕЛНО: Турски тираджия ще лежи в затвора за причиняване на катастрофа в региона със загинал

По повдигнато обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново и след протест на прокуратурата, окончателно с решение на ВКС осъдиха шофьор на турски ТИР, който причинил катастрофа с един загинал и едни ранен.

Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура – Велико Търново. След разглеждане на делото от всички съдебни инстанции и протест на прокуратурата, турският гражданин О.А. е признат за виновен за това, че на 01.12.2017 г. на път Русе – Велико Търново, при управление на товарен автомобил - влекач «Мерцедес Аксор», нарушил правилата за движение, в резултат на което допуснал пътно-транспортно произшествие с товарен автомобил „УАЗ 452“ и по непредпазливост причинил смъртта на водача И. Й. и средна телесна повреда на возещия се на предната седалка С. Б..

След разглеждане на делото от Върховен касационен съд, турският шофьор е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим и е лишен от право да управляват МПС за срок от 5 години. На основание чл. 68, ал. 2 от НК е приведено в изпълнение споразумение на ОС Ямбол, по което на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години при общ режим и глоба 20 000 лв. за престъпление против митническия режим.

Повече...

Даниел Панов бе номиниран за ръководството на Националното сдружение на общините и през новия мандат

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе номиниран да бъде в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Р. България и през новия мандат на местната власт. Кандидатурата му бе издигната на регионално събрание на 36 общини от Северен централен район за планиране, в чийто обхват са областите Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Габрово.


Заедно с Панов за представители на района в ръководството на НСОРБ бяха предложени кметовете на Исперих и Дулово – Белгин Шукри и д-р Юксел Ахмед. За член на Контролния съвет на Сдружението бе номиниран кметът на Разград Денчо Бояджиев.


В края на месец януари започна процедурата за обновяване на ръководните органи на НСОРБ, което обединява всички 265 общини в страната. Съгласно правилата на най-голямата неправителствена организация в България, номинираните от регионалните заседания кандидати за ръководните органи предстои да бъдат предложени за гласуване от Общото събрание, което ще се проведе на 25 и 26 февруари 2020 в София.


От февруари 2016-а година Даниел Панов е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, а тогава кандидатурата му бе гласувана с огромно единодушие. В мандат 2011-2015 кметът на Велико Търново бе член на Управителния съвет на НСОРБ.

Повече...

20 снегорини чистят по търновските улици

20 снегорина и опесъчаващи машини са по улиците на Велико Търново. Докато продължава силният снеговалеж, приоритет са главните улици и транспортни артерии на града, включително и в кварталите. Снегопочистващата фирма разполага с напълно достатъчни количества пясъчно-солна смес, сол и химически материал против обледяване. Цялата налична техника е в пълна оперативна готовност.

Нека шофирането бъде разумно, с подготвени и оборудвани за условията автомобили, а паркирането да е по начин, по който не се пречи на снегопочистващите машини. Недопустимо е да се пътува с неподготвени автомобили, каквито имаше и тази вечер по улиците.

От експлоатационните дружества имат сформирани дежурни екипи, които да реагират максимално бързо при проблеми с тока, водата и съоръженията по газопреносната мрежа.

 

Повече...

ВНИМАНИЕ: Коли пропадат в пътя край стадиона на Горна

За пропаднал път и автомобили в него, сигнализират горнооряховчани в социалните мрежи. На снимките се виждат две коли и шофьори, които са в безизходица.

Мястото е между стадиона и хипермаркет, и неотдавна там бе положена нова канализация. Пътят още не е асфалтиран. Очевидно трошляка, който е насипан се е слегнал и от образувалата се локва шофьорите не са видели големите дупки.

От полемиката в социалните мрежи става ясно, че шофьорите ще си търсят правата в съда, за нанесените материални щети на колите.

 

Сн. Станислав Станев/I see you KAT

Повече...

Затвориха за кратко Хаинбоаз за почистване

Възстановено е движението на всички МПС през проход "Република". Трафикът беше временно ограничен поради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

api.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.