Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5006-иззеха-дрога-от-кола-в-търново,-хванаха-и-надрусан-шофьор): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/5008-40-потребители-ежедневно-ползват-социалните-услуги-на-дневния-център-и-творят-красиви-сувенири): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5009-73-000-лева-за-инвитро-подкрепа-осигурява-община-велико-търново): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5012-лекари-от-мобал-„д-р-стефан-черкезов“-обучаваха-ученици-на-първа-помощ): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/5004-етър-завърши-контролите-с-победа): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/5011-специализирана-полицейска-операция-за-противодействие-на-битовата-престъпност-се-проведе-на-територията-на-община-свищов): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/5007-велико-търново-почете-трифон-иванов,-новият-футболен-терен-носи-името-му): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/5005-мирела-ябанджиева-е-новото-попълнение-сред-солистите-във-великотърновския-театър): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/спортни-новини-го/item/5010-локомотив-горна-оряховица-се-раздели-с-полузащитник): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 12 Февруари 2020

Иззеха дрога от кола в Търново, хванаха и надрусан шофьор

Водач, употребил наркотични вещества, установиха служители на Пътна полиция. Вчера сутринта, е получен сигнал от бдителни граждани за водач на автомобил със съмнително поведение, който се е качил с возилото си на тротоара пред учебно заведение в града. На мястото е изпратен полицейски екип. Установен е автомобила – «Опела Зефира», управляван от 23-годишен мъж от В. Търново. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества, апаратът е дал положителна реакция на канабис. Той е отказал кръвна проба. Срещу него е започнато бързо производство.

Наркотични вещества иззеха великотърновски полицаи. Снощи в 21,45 ч. на ул. «Сан Стефано» в областния град е извършена проверка на лек автомобил «Сузуки», управляван от 20-годишен местен жител. В хода на проверката е установено, че 16-годишен пътник в автомобила е изхвърлил на пода две пликчета, съдържащи растителна маса, която при полеви наркотест е реагирала на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Повече...

40 потребители ежедневно ползват социалните услуги на Дневния център и творят красиви сувенири

40 души ежедневно посещават Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Горна Оряховица и ползват предоставяните там социални услуги. Толкова е и капацитетът на Центъра. Всяка сутрин потребителите пристигат от домовете си с транспорт, осигурен от Дневния център. Денят им започва с гимнастика във физкултурния салон, която се провежда под ръководството на рехабилитатор. Следват и заниманията с различни специалисти по предварително разработен график. Потребителите работят с трудотерапевт, рехабилитатор, сътрудник социални дейности. Имат и индивидуална работа с педагог. В Центъра има и сензорна зала, обзаведена и оборудвана по проект на Общината, в която се работи с потребители, изпаднали в афективни състояния и за релакс.

Всеки ден по два часа Дневният център се посещава и от младежи от ЦНСТ, с които също работят рехабилитатор и психолог. Потребителите на Центъра активно се включват и в подготовката и сервирането на обяда, а храната се приготвя и се доставя от Домашния социален патронаж. Който желае, след обяда може и да си почине в спалните помещения. Когато времето е хубаво и особено през пролетта и лятото, потребителите имат възможност да се забавляват в парка на Дневния център. Посещават също и парковете в града, читалището, библиотеката, учат се да пазаруват в магазин и да вършат други елементарни, но полезни в бита дейности. В следобедните часове потребителите се прибират в домовете си, отново с транспорт на Дневния център. Така обобщава накратко ежедневието на хората, които посещават Центъра директорът Анелия Токмакчиева. Тя, заедно със своите колеги два пъти годишно водят потребителите на екскурзия до близки места.

С особена гордост Анелия Токмакчиева разказва и показва изработените от потребителите сувенири, картички, картини, аксесоари. Всичко това нашите посетители правят заедно с целия персонал, а за изработването им ползват както традиционни, така и много природни материали. Красивите неща са също и част от интериора на Дневния център и създават много уют в коридорите и стаите на сградата. Много често гостите на Дневния център си тръгват от тук с подаръци. Подаръци за всеки празник получават и семействата на потребителите. Ежегодно хората от Дневния център изработват мартеници за побратимените на Горна Оряховица градове, както и за инициативата „Подари усмивка“, разказва още Анелия Токмакчиева.

Освен от възрастни с увреждания, Дневният център в Горна Оряховица може да се посещава и от хора с ЛКК, които не са с експертно решение на ТЕЛК за процедури при рехабилитатор. Центърът се намира в Горна Оряховица на ул. „Дружба“ №15, а телефонът за връзка със служителите е 0618/ 2 34 28.

Повече...

73 000 лева за инвитро подкрепа осигурява Община Велико Търново

73 000 лева е стартовият бюджет за програмата за асистирана репродукция. Към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години. Приемът на документи за включване в програмата започва от утре - 14 февруари, като ще продължи до 14 март включително.


Фонд „Ин Витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.


Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на адрес:


www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya.


Документите трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи.


Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е увеличен и през всяка от последните осем години е в размер на най-малко 70 000 лева.


Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. Близо 60 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата.

 

сн.bnr.bg

Повече...

Лекари от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ обучаваха ученици на първа помощ

Ученици от училищата „Вичо Грънчаров“ и „Вела Благоева“ днес бяха гости на областната болница. По време на посещението им, анестезиолозите д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и ортопеда д-р Калоян Йорданов на живо демонстрираха основните стъпки за реакция при оказване на първа помощ на пострадал пациент.

Д-р Маринова обясни на децата как се изпълняват сърдечен масаж и обдишване, а след това всеки от тях имаше възможност сам да изтренира наученото върху манекен.

Ортопедът д-р Калоян Йорданов от своя страна обясни стъпките за спиране на силно кръвотечение и обездвижване на крайник с фрактура.

По време на срещата се оказа, че голяма част от децата имат богати познания относно най-важните действия за помагане на пострадал човек .

Обучението на деца е модел, който се прилага в цял свят и има изключително важно значение затова по-голяма част от населението да има тези основни познания, които в критична ситуация до пристигането на спешен медицински екип са най-ключови за по-нататъшното спасяване на човешки живот.

Това не е и първият път, в който лекари от областната болница във Велико Търново обучават ученици, а медиците се надяват тези срещи да стават все по-чести.

Повече...

Етър завърши контролите с победа

  • Публикувано в Спорт

Етър победи с 2:0 третодивизионния Загорец в контрола. Проверката играна в Нова Загора бе последна за "болярите" и се яви генерална репетиция за предстоящото в неделя гостуване на Берое.

Още в 10-ата минута „виолетовите“ поведоха. След центриране отдясно на Милчо Ангелов Дино Мартинович засече топката в мрежата на домакините за 0:1. До почивката нови голове не паднаха, освен попадение отново на Мартинович, което бе отменено поради маркирана засада.

През втората част влязоха всички останали играчи, въпреки по-отворения футбол и от двата отбора, сериозни заплахи към двете врати нямаше.

В 80-ата минута Димитър Байдаков бе съборен в наказателното поле и последва дузпа, която капитанът Иван Стоянов превърна в гол - 0:2. Това бе шестата контрола на Етър в предсезонната подготовка – две в България и 4 в Турция, като общата равносметка е три победи, едно реми и две загуби.

СЪСТАВЪТ НА ЕТЪР:

Хр. Иванов, Ив. Скерлев, Здр. Иванов, Дюлгеров, Станоев, Огнянов, Мартинович, Кацаров, Лагоа, Боджадж, М. Ангелов

Рез.: Господинов, Цанков, Станев, Добрев, Т. Иванов, Дост, Пехливанов, Ив. Стоянов, Н. Колев, Цонев, Марков, Ив. Петков, Байдаков.

 

gong.bg

Повече...

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе на територията на община Свищов/СНИМКИ/

Задържани са 15 лица, образувани са 3 бързи производства, разкрити са 8 престъпления, като на извършителите са повдигнати обвинения
Окръжният прокурор Христо Христов определи операцията като успешна. Той припомни, че предприетите действия от прокуратурата и полицията са планирани и постоянни и ще обхващат всички общини на територията на област В. Търново. Целта е битовата престъпност, а и не само тя, да се сведе до минимум, гражданите да се чувстват по-спокойни и защитени, а извършителите да усещат присъствието на властта.


Акцията, проведена за времето от 11 до 12 февруари, под ръководството на Окръжна прокуратура – В. Търново, е част от системната работа на полицията за противодействие на битовата престъпност, заяви директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов. Той уточни, че според указанията на главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР в областта са проведени съвместни срещи с ръководителите на районните прокуратури, на които са набелязани приоритетни задачи и конкретни мерки за работа.
В рамките на операцията са проверени 147 граждани и 98 превозни средства. Съставени са 6 акта по ЗБЛД, 4 - по ЗДВП и 2 - по Наредбата на общината и са наложени 68 глоби по фиш. Заснети са 55 видеоклипа за скорост.


При проверка на двама мъже на 19 и 31 години от крайдунавския град са намерени и иззети общо 4 грама листна маса, реагирала на марихуана при извършения наркотест. Срещу тях са образувани бързи производства. Бързо производство е започнато и за кражба на дърва за огрев. Близо килограм нарязан тютюн, без акцизен бандерол се иззети от полицейските служители при проверки на двама мъже от с. Ореш и от Свищов. По двата случая са образувани преписки, които ще бъдат изпратени до компетентните органи, с мнение за налагане на административни наказания. Една преписка е образувана и за незаконна сеч на дървесина.


Повдигнати са обвинения на 8 лица - от тях на 6-ма мъже /на възраст от 23 до 33 години от с. Ореш и Свищов/- за причиняване на лека телесна повреда. Наложени са им мерки за неотклонение „подписки“. На 37-годишен свищовлия е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда и повреждане на чуждо имущество. Наложена му е същата мярка за неотклонение.


44-годишен мъж от с. Писарево е доведен в полицейското управление с Европейска заповед за арест и му е повдигнато обвинение за кражба на 800 литра дизелово гориво, 30 литра масло и къртач от стопанския двор в с. Ореш и за противозаконно отнемане на товарен автомобил. С решение на Районен съд – Свищов му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.


В хода на операцията са задържани 15 лица. Двама от тях - криминално проявени, са заподозрени в извършването на кражба от вилната зона на града. От проведените до момента оперативно-издирвателни действия е установено, че те са съпричастни и към извършването на други пет посегателства от вилни имоти. Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.


Резултат от съвместната работа на полицията и прокуратурата е и реализираната снощи полицейска операция за противодействие на отглеждането и разпространението на наркотични вещества. При проверка в имот в с. Драгижево, обитаван от 37-годишен мъж от Павликени, известен на полицията и осъждан, са намерени и иззети 34 саксии със засят канабис, лампа и плоскости, използвани за отглеждане на този вид растения. В хладилник в жилището са намерени 70 грама листна маса, която също е реагирала на канабис.

Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

 

mvr.bg

Повече...

Велико Търново почете Трифон Иванов, новият футболен терен носи името му

  • Публикувано в Спорт

Велико Търново почете паметта на легендата на българския футбол и почетен гражданин Трифон Иванов. На новия тренировъчен терен за футбол, носещ името на Железния защитник, бе отслужена заупокойна молитва, а близки и приятели на Туньо, представители на институции, спортни деятели, футболисти, треньори и млади футболни таланти поднесоха цветя в знак на признателност.

DJI 0239


Игрището „Трифон Иванов“, намиращо се непосредствено до Спортно училище „Георги Живков“, бе осветено. Спортният обект е най-новият във Велико Търново, изграден по инициатива на кмета Даниел Панов през 2019 година.


Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова припомни, че Трифон Иванов бе човек с голямо сърце, който милееше за своя град и за развитието на спорта. В негова памет Община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на ФК „Етър ВТ“, организира футболен турнир, поставена бе и паметна плоча на стадион „Ивайло“.


„В знак на признателност и почит новият футболен терен също носи името на Трифон Иванов. Вярвам, че това ще е стимул за младите футболисти да се развиват, да постигнат и надградят успехите на Железния защитник. Пожелавам им здраве, целеустременост, усърдност в тренировките и в училище“, коментира Снежана Данева-Иванова.

Повече...

Мирела Ябанджиева е новото попълнение сред солистите във великотърновския театър

Младата певица Мирела Ябанджиева e новото попълнение в творческия състав на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Тя е щатен солист в музикалния отдел на театъра и вече усилено репетира ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус.


Мирела е от Велико Търново и е възпитаник на музикалната паралелка при СУ „Емилиян Станев”. Нейния музикален талант в родния град развива вокалният педагог Мария Касабова. След това е завършила магистърска степен по класическо пеене в класа на доц. Иванка Нинова във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. След спечелен конкурс е била на едногодишна специализация по оперно пеене в къщата „Борис Христов” в италианската столица Рим. Освен това е завършила е майсторски класове при световните оперни прими Анна Томова-Синтова, Елена Филипова, Анна Ванди и Валентина Марафа. Участвала е постановки на Софийска опера и балет – „Парсифал” на Рихард Вагнер и „Янините девет братя” на Любомир Пипков.


Мирела признава, че за нея е огромно предизвикателство и отговорност да бъде част от състава на великотърновския театър, защото на тази сцена е започнал нейният творчески път. През 2016 г. тя заедно с още двама свои колеги от Националната музикална академия избраха да подготвят своя дипломен спектакъл в МДТ „Константин Кисимов”. На тях бяха поверени централните партии в оперетата „Царицата на чардаша” на Имре Калман, а Мирела успешно се превъплъти в ролята на Силва Вареску. Тримата абсолвенти заедно със солистите, хора, оркестъра и балета на театъра още тогава успяха да спечелят симпатиите на публиката в старата столица. Няколко месеца по-късно великотърновката дебютира на сцената на МДТ в оперетата „Цигански барон” на Йохан Щраус, в която изпълняваше партиите на Арсена.


Откакто е щатен солист на храма на Мелпомена във Велико Търново Мирела Ябанджиева е участвала в мюзикъла „Българи от старо време” и в Коледния концерт. Съвсем скоро ще я видим и в ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус.

 

Повече...

Локомотив (Горна Оряховица) се раздели с полузащитник

  • Публикувано в Спорт

ОФК Локомотив (Горна Оряховица) и полузащитникът Стивън Славков прекратиха официално взаимоотношения си.

Славков е роден на 22.05.1998 година и е юноша на Левски. В Горна Оряховица пристигна през лятото на 2018-а година. Преди това кариерата му е минала през Славия (София), Локомотив (Пловдив), Нефтохимик (Бургас), като е играл и в италиански отбори.

topsport.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.