Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/component/k2/item/6921-„промяната-е-в-образованите-деца“): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/6920-51-са-новите-случаи-на-к-19-в-търновско): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/6923-неотложният-кабинет-към-дкц-ще-преглежда-денонощно-и-в-делничните-дни-пациенти-с-оплаквания-за-ковид): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/6922-детските-градини-в-общината-ще-се-оборудват-с-лампи-за-дезинфекция): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/6919-кмет-влиза-като-доброволец-в-covid-сектор-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Четвъртък, 05 Ноември 2020

„ПРОМЯНАТА е в образованите деца“.

Това е мотото на „Амалипе“ – финалисти в специалното издание на инициативата.

В серия от репортажи зрителите на „Здравей, България“ ще имат възможността да се запознаят в детайли с дейността на всеки един от петте избрани проекта в тазгодишното специално издание на ПРОМЯНАТА, посветено на деца, най-тежко засегнати от COVID-19 кризата.

След като финалистите получиха финансова подкрепа, те започнаха реализация на проектите си. С кампанията си „Стара техника за ново начало“ от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ помогнаха на много деца по време на COVID кризата да се сдобият с таблет или лаптоп за дистанционно обучение.

„Както се видя дистанционното обучение няма да бъде мит тази година. За съжаление, големите ученици в гимназиален етап вече преминаха в обучение в електронна среда“, споделя Теодора Крумова от „Амалипе“.

Сега след като попаднаха в ПРОМЯНАТА от Центъра за междуетнически диалог и толерантност продължават да реализират своята идея като вече помагат на неможещите деца да работят с осигурената техника.

„Опитваме се, освен предоставянето на устройства, заедно с ученици-наставници да помогнем на децата, които не могат, да се научат да работят с устройствата и да не губят мотивация. Защото това е другата опасност по време на електронното обучение."

Ученици, които желаят да бъдат наставници, не липсват. А целта е – освен да бъде предоставена техниката, да се помогне на децата да се научат да я използват, за да учат пълноценно.

Към мрежата на подпомогнатите от „Амалипе“ и ПРОМЯНАТА с техника за дистанционно обучение се присъедини и 100-годишното основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Горна Оряховица.

„Не всички деца имат необходимата апаратура, с която да участват в онлайн обучението. Имаме готовност да помагаме, за да може учебният процес да върви нормално и децата да не чувстват тази липса“, категоричен е директорът на учебното заведение.

И докато „Амалипе“ са се погрижили за осигуряването на наставници, то каузата им продължава да вдъхновява и други представители на бизнеса. Водещи професионалисти от IT сектора също дариха техника за дистанционно обучение, като Милен Ламбев - представител на американска софтуерна компания във Велико Търново, който продължава да подкрепя капанията.

Всички, желаещи да помогнат, могат да го направят на http://www.nova.bg/promyanata

Специалното издание на ПРОМЯНАТА се фокусира върху подкрепата на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко засегнати от COVID-19 кризата. То се осъществява в партньорство и ING, Аурубис България и NN България, които осигуряват финансиране за грантове за финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА на обща стойност от 60 000 лв.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 200 000 и младежи от цялата страна.

 

nova.bg

Повече...

51 са новите случаи на К-19 в търновско

3754 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 11131. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград - 199; Бургас - 266; Варна - 293; Велико Търново - 51; Видин - 23; Враца - 86; Габрово - 66; Добрич - 28; Кърджали - 25; Кюстендил - 71; Ловеч - 10; Монтана - 45; Пазарджик - 58; Перник - 98; Плевен - 68; Пловдив - 367; Разград - 32; Русе - 148; Силистра - 18; Сливен - 47; Смолян - 29; София област - 81; София град - 1264; Стара Загора - 141; Търговище - 30; Хасково - 62; Шумен - 90; Ямбол - 58.

68345 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 44118 от тях са активни. 22709 са излекуваните лица. От тях 762 са регистрирани през последните 24 часа.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 3424. От тях 250 се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 2780 лица-медицински служители. 116 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 34 са установени при лекари, 36 - при медицински сестри, 21 - при санитари, 1 - при фелдшер и 24 - при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1518. Новите случаи от последното денонощие са 52. Починали са:

мъж на 76 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 75 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 43 г. с диабет;

мъж на 66 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 54 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 54 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 69 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 64 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 76 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 63 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 77 г. със сърдечно заболяване;

жена на 84 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 68 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 59 г. със сърдечно заболяване, диабет и затлъстяване;

мъж на 84 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

жена на 75 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 70 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

жена на 71 г. с хронично белодробно заболяване;

жена на 57 г. със затлъстяване, хронично бъбречно и сърдечно заболяване;

жена на 66 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 72 г. със сърдечно заболяване;

жена на 27 г. с диабет;

мъж на 78 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

жена на 71 г. със сърдечно заболяване, затлъстяване и диабет;

жена на 82 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 67 г. с хронично бъбречно заболяване;

мъж на 66 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 71 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 63 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване;

мъж на 70 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 83 г. с диабет, хронично хематологично, хронично белодробно и сърдечно заболяване;

жена на 80 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 58 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 80 г. със сърдечно заболяване;

жена на 48 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 83 г. със сърдечно заболяване;

жена на 90 г., за която в системата все още не са въведени придружващи заболявания;

мъж на 77 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 59 г. с онкологично заболяване;

жена на 49 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 60 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 85 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 69 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 87 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 87 г. със сърдечно заболяване;

жена на 72 г. със сърдечно заболяване;

жена на 71 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 68 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 84 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 83 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 78 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания.

Изказваме съболезнования на семействата и близките на починалите.

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

 

coronavirus.bg

Повече...

Неотложният кабинет към ДКЦ ще преглежда денонощно и в делничните дни пациенти с оплаквания за ковид

Неотложният кабинет към ДКЦ в Горна Оряховица започва денонощно работа и в делнични дни. Входът за него се намира до Инфекциозно отделение в Болницата. В неотложния кабинет ще се преглеждат пациенти, които имат оплаквания и симптоми за ковид инфекция. Според направената клинична преценка на лекаря, пациентът ще получава направление за бърз антигенен тест. Тестовете ще бъдат безплатни за гражданите и ще бъдат осигурени на преференциални цени от Лаборатория „Рамус“. Тестването на пациентите ще бъде финансово обезпечено със средства от разкрита дарителска сметка.


Решението за 24-часовите дежурства на неотложния кабинет бе взето на днешното заседание на Общинския кризисен щаб, което бе свикано от кмета инж. Добромир Добрев, заради нарастващия брой заболели с ковид инфекция. Трябва да намерим точния модел на работа, за да няма напрежение сред хората и за да им вдъхнем увереност. Правим това, за да улесним максимално гражданите, коментира инж. Добрев.


Към момента в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ има настанени 39 пациенти положителни за ковид и още 24, които чакат резултат от PCR тестовете.


Стартира и дарителска кампания, в помощ на неотложния кабинет. Първите дарения са на кмета инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Димитър Николов.


Банковата сметка на болницата е налична на сайта на здравното заведение.

Наименование: МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица” ЕООД
ЕИК: 104512579
Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72
Телефон: 0618 / 60679
Управител: д-р Иван Иванов
Банка:УниКредитБулбанк АД, клон Горна Оряховица
IBAN:BG40UNCR 7630 1036 6987 57
BIC:UNCRBGSF
Дарителят ясно трябва да посочи като основание за плащане – за дейността на неотложния кабинет.

Повече...

Детските градини в общината ще се оборудват с лампи за дезинфекция

Всички детски градини на територията на община Горна Оряховица ще бъдат оборудвани с лампи за пречистване и дезинфекция на въздуха. Инициативата е на ръководството на Общината.

Лампите, които ще бъдат поставени в занималнята на всяка група от съответното детско заведение, стерилизират въздуха чрез ултравиолетови лъчи. Чрез системата си на работа, те унищожават бактерии, вируси, микроби, плесени и спори. Освен въздуха в помещенията, лампите дезинфекцират и повърхностите. Идеята на общинското ръководство е, да бъде създадена безопасна и здравословна среда за децата и персонала на детските градини.

 

Повече...

Кмет влиза като доброволец в COVID-сектор (ВИДЕО)

Отделението за лечение на пациенти с коронавирус е почти запълнено.

Кметът на Свищов влиза в COVID-отделението на местната болница. Причината е липсата на доброволци, които да помагат в сектора. След като никой не се е отзовал на призива, отправен от управата на лечебното заведение - Генчо Генчев решил да даде личен пример.

„За всички, които смятат, че си правя PR – нека всеки един от тях влезе в отделението. Така ще се убеди дали това нещо е PR. Влизам от човешка гледна точка”, поясни Генчев.

Градоначалникът заяви, че основната му роля ще е да оказва психологическа подкрепа на пациентите.

„Всеки трябва да види погледът им, за да се увери за какво става въпрос. Ще бъда на разположение, колкото е необходимо”, добави кметът.

Директорът на болницата в града Илиян Венков посочи, че отделението за лечение на пациенти с коронавирус е почти запълнено. Има свободни само три легла.

Повече по темата гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.