Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/6997-единствената-денонощна-аптека-за-пет-области-е-в-търново-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/6998-две-жени-и-трима-мъже-са-починали-през-изминалото-денонощие-в-търновско-след-прекаран-к-19): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/7000-финансова-подкрепа-от-правителството-ще-получат-занаятчиите-от-самоводската-чаршия): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/6999-блъснаха-тийнейджър-на-пешеходна-пътека-в-горна): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Понеделник, 16 Ноември 2020

Единствената денонощна аптека за пет области е в Търново (ВИДЕО)

От съюза поискаха правителството да приеме промени.

За разкриване на денонощни аптеки в цялата страна настояха от Българския лекарски съюз. Оказва се, че в редица области у нас хората нямат достъп до лекарства 24 часа. От фармацевтичния съюз подкрепиха идеята, но настояват за допълнително заплащане от държавата. И още – лекарите предлагат лекарства без рецепта да се продават и в хранителните магазини и в бензиностанциите.

Шокираща е статистиката на Българския лекарски съюз, която показва, че в цяла България денонощните аптеки са около 30 на брой , или само един процент от всички действащи аптеки в страната. Достъпът до лекарства 24 часа липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище и Плевен. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

Оказва се, че дори в голям град като Плевен денонощен достъп до лекарства няма. Единственият шанс за жителите е да успеят да си закупят необходимите медикаменти до 00 часа, когато изтича удълженото работно време на една от аптеките.

„Да не се налага! Хубаво е поне една да има и денонощна, защото всичко се случва”, заяви жител на Плевен, а друг добави: „Винаги може през нощта за деца за възрастни хора да се наложи”.

Единствената денонощна аптека във Велико Търново пък обслужва 5 области.

„Балансът приходи разходи е на нула. Функцията й е по-скоро социална”, заяви Стефан Згурев - зам.-председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Заради COVID пандемията от Българския лекарски съюз са категорични, че денонощни аптеки трябва да бъдат отворени във всяка община.

„Ръководството на общините би трябвало да подсигурят тази помощ, ако е необходимо ще разкрият общинска аптека, без печалба само с помощ от държавата”, посочва д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От Българския фармацевтичен съюз подкрепиха идеята. Но са категорични, че ако се наложи на част от аптеките да започнат да работят 24 часа, то ще трябва да бъдат подпомогнати от държавата с 1000 лв., по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари.

„Законодателят е предвидил аптеките да се издържат от надценка и оборот . Не получават финансиране просто, за да съществуват”, заяви Димитър Маринов,главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтите обаче се обявиха против предложението на лекарския съюз да се продават лекарства без рецепта в хранителните магазини и бензиностанциите.

„Става въпрос за продукти, които се рекламират в средствата за масова информация и за такива, които е ясно и е записано, че може да се закупуват и без предписание”, категоричен е д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Лекарствата без лекарско предписание са не по-малко опасни и могат да ви донесат значителни вреди, ако не са ви консултирали. Оставате оборота, важна е грижата за здравето на пациентите. Не може лекарства да се продават между картофите и морковите в хранителните стоки”, заяви Димитър Маринов,главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите в момента няма проблем с недостиг на аптеки в страната, а с липсата на най-необходимите лекарства. В тази връзка препоръчаха на пациентите да изискват от личните си лекари предписание по състава на лекарствата, а не по търговско наименование, за да може, ако се наложи, да бъдат сменени с наличен продукт.

Премиерът Бойко Борисов разпореди здравният министър Костадин Ангелов да проведе среща с Българския фармацевтичен съюз , за да обсъдят какви са допълнителните възможности в сферата.

От БЛС поискаха правителството да приеме промени, с които да се разреши продажбата на такива медикаменти в хранителни магазини, бензиностанции и други денонощни обекти.

„Смятаме, че хората трябва имат по-лесен достъп до медикаменти от първа необходимост, както е в другите държави. Има цели области, в които няма денонощна аптека. Общините трябва да осигурят човешки ресурс, за да има как аптеките да работят. Темата беше повдигната миналата година в парламента. Тогава обаче стана ясно, че това няма да може да стане, защото малките аптеки нямат такива печалби. В крайна сметка в здравеопазването не всичко е бизнес. Ако трябва ще се разкрият общински аптеки”, каза в ефира на „Здравей, България” д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

По думите му от години в болниците в райони като Свищов и Шумен положението е тежко. „Коронавирусът просто обостри нещата. Много пъти съм казвал, че повече от 15 години няма регионална политика за здравеопазване”, поясни Маджаров.

 

nova.bg

Повече...

Две жени и трима мъже са починали през изминалото денонощие в търновско след прекаран К-19

За периода 03.11 - 16.11.2020 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 398,6 на 100 хил. души.

През последното денонощие на територията на област Велико Търново са регистрирани 74 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19.


Към 00:00 часа на 17.11.2020 г. на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID -19 общо 1769 лица, от които:
- излекувани: 732 лица;
- в домашна изолация: 809 лица;
- хоспитализирани: 170 лица;
- починали: 58 лица.


През последното денонощие от област Велико Търново са починали две жени, съответно на 43 г. и 85 г. и трима мъже, съответно на 65 г., 70 г. и 77 г. РЗИ – Велико Търново изказва съболезнования на семействата на починалите.


Епидемиологичните проучвания на случаите продължават.


Разпределението на активните случаи по общини са, както следва:
- Община Велико Търново – 444 лица на домашно лечение и 78 лица хоспитализирани;
- Община Горна Оряховица – 164 лица на домашно лечение и 30 лица хоспитализирани;
- Община Елена – 14 лица на домашно лечение и 5 лица хоспитализирани;
- Община Златарица – 5 лица на домашно лечение и 1 лице хоспитализирано;
- Община Лясковец – 50 лица на домашно лечение и 7 лица хоспитализирани;
- Община Павликени – 29 лица на домашно лечение и 15 лица хоспитализирани;
- Община Полски Тръмбеш – 14 лица на домашно лечение и 5 лица хоспитализирани;
- Община Свищов – 54 лица на домашно лечение и 21 лица хоспитализирани;
- Община Стражица – 32 лица на домашно лечение и 5 лица хоспитализирани;
- Община Сухиндол – 3 лица на домашно лечение и 3 лица хоспитализирани.


Към 10:00 часа на 17.11.2020 г.:
- карантинирани лица: 1386, в т. ч. и близките контактни на потвърдените случаи на COVID-19.

Повече...

Финансова подкрепа от правителството ще получат занаятчиите от Самоводската чаршия

Занаятчиите от Самоводската чаршия ще бъдат подпомогнати за преодоляване на последствията от коронакризата, засегнала особено силно туризма и културата, музеите, етнографските центрове.


Премиерът на България Бойко Борисов разпореди на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на министъра на финансите Кирил Ананиев да бъдат отпуснати общо 305 000 лева в подкрепа на майсторите на старинните техники и занаяти и за работещите в четирите архитектурно-етнографски комплекса в България – „Самоводска чаршия“ във Велико Търново, „Етъра“ в Габрово, „Старият Добрич“ и в Златоград.


Важна роля за осигуряването на важната за занаятчиите подкрепа имат кметът на старопрестолния град Даниел Панов и социалният министър Деница Сачева. Преди три седмици Панов и занаятчиите разговаряха с Деница Сачева за необходимостта от субсидиране на архитектурно-етнографските комплекси, които са сред най-важните средища за опазване и популяризиране на богатата хилядолетна българска култура. Скоро след проведената среща вече е намерено решение.

Повече...

Блъснаха тийнейджър на пешеходна пътека в Горна

15-годишен пешеходец е пострадал на пешеходна пътека в Г. Оряховица вчера. Произшествието е станало около 08,00 ч. на ул. «Иван Момчилов». По първоначална информация лек автомобил «Шевролет», управляван от 22-годишен правоспособен водач е блъснал пресичащия на пешеходна пътека младеж. В резултат на това му е причинил фрактура на раменна кост. Момчето е настанено за лечение във великотърновската болница. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, пробата е отрицателна. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. По случая е започнато досъдебно производство.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.