Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/6989-болницата-в-свищов-остана-без-лекари-и-медицински-сестри-обобщение): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/новини-общество-вт/item/6987-35-случая-на-к-19-в-търновско): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/6988-лекар-обикаля-няколко-села-и-лекува-жителите-им-в-условията-на-пандемия-видео): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Събота, 14 Ноември 2020

Болницата в Свищов остана без лекари и медицински сестри/ОБОБЩЕНИЕ/

В борбата с вируса се включи кметът, но вече е със симптоми.

Кризисна ситуация в болницата в Свищов. Лечебното заведение остана без лекари и медицински сестри за лечение на COVID-пациенти.

За недостига на лекари и медицински персонал в общинската болница алармира, преди седмица, кмета на Свищов. Генчо Генчев се принуди да влезе в ковид-отделението като доброволец, поради липса на такива.

„Моята роля в отделението е психологическа и логистична. Просто, трябва човек да се убеди, като види погледите им в очите и ще разбере“, казва той.

Днес, Генчев е под карантина, тъй като се зарази с коронавирус. След като разбира, че КОВИД-отделението на свищовската болница е без лекари д-р Красимира Петрова от болницата в Павликени пристига в Свищов, за да даде дежурства в почивните си дни. Положението с тежко болните е овладяно то 57-годишната кардиоложка. Засега.

„Не всички са на кислородолечение. Няколко ползват само кислород. Но са в стабилно състояние. Афибрилни, нямат високо кръвно, но има и доста с придружаващи заболявания – сърдечен порок, диабет“, казва д-р Красимира Петрова.

Разкритите легла за COVID-19 са 16 и са запълнени. Заради кризисната ситуация в Свищов пристигна здравния министър. Проф. Костадин Ангелов.

Заради създалата се ситуация от БСП изпратиха лекари-депутати в Шумен и Свищов. Професорите Михайлов, Тимчев и Тасков се включват на първа линия в борбата с COVID-19.

 

nova.bg

Повече...

35 случая на К-19 в търновско

2498 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 6450 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград – 97; Бургас – 118; Варна – 172; Велико Търново – 38; Видин – 16; Враца – 30; Габрово – 49; Добрич – 34; Кърджали – 2; Кюстендил – 98; Ловеч – 35; Монтана – 22; Пазарджик – 93; Перник – 31; Плевен – 64; Пловдив – 269; Разград – 27; Русе – 70; Силистра – 7; Сливен – 53; Смолян – 8; София област – 113; София град – 811; Стара Загора – 103; Търговище – 22; Хасково – 32; Шумен – 36; Ямбол - 48.

Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България, са общо 97435. От тях 66539 са активни. Излекуваните лица са 28805. През изминалото денонощие са регистрирани 536 от тях.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 5166 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 295 са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 3826. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 68. От тях 19 са установени при лекари, 24 - при медицински сестри, 10 - при санитари, 2 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал

2091 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 36 от случаите са от изминалите 24 часа. Починали са:

мъж на 64 г. със сърдечно заболяване;

жена на 61 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

жена на 61 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

мъж на 52 г. със сърдечно заболяване;

жена на 78 г. с хронично неврологично заболяване;

жена на 52 г. с хронично чернодробно заболяване;

мъж на 83 г. със сърдечно заболяване;

жена на 64 г. с диабет, затлъстяване и сърдечно заболяване;

мъж на 72 г. със сърдечно заболяване;

жена на 84 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 73 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 62 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 69 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 80 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 86 г. със сърдечно заболяване;

жена на 76 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

жена на 62 г. със сърдечно заболяване;

жена на 87 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 65 г. с диабет;

мъж на 53 г. с диабет;

мъж на 86 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване;

жена на 75 г. с онкологично заболяване;

мъж на 81 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване;

жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

жена на 71 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 59 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 70 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 57 г. със сърдечно и хронично чернодробно заболяване;

мъж на 74 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 57 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 76 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 66 г. със сърдечно заболяване и диабет;

жена на 55 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 60 г. с онкологично заболяване;

жена на 79 г. с диабет.

Изказваме съболезнования на семействата и близките на починалите.

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

 

coronavirus.bg

Повече...

Лекар обикаля няколко села и лекува жителите им в условията на пандемия/ВИДЕО/

Той се грижи за здравето на 7000 души.

Темата “COVID-19” обикновено приковава вниманието към лекарите на първа линия. Разказваме за лекар, но не от първа линия, а от другата - тънка червена линия.

Те са невидими и често са упреквани, че не влизат в пряка битка с коронавируса, но тяхната - тиха и незабележима война с болестите - ще се окаже важна за здравето на всички в бъдеще време - и психическо, и физическо. Той се грижи за здравето на 7000 души. Какво е да си семеен лекар и то по време на пандемия?

„В практиката ми имам регистрирани девет села и ги обикалям всеки ден по график. Понякога и по четири“, разказва д-р Пламен Латев - общопрактикуващ лекар.

Здравната служба в село Лесичери може да съперничи на Диагностично-консултативен ценър в малък град.

„Местният кмет, аз съм по-отскоро тук, приветства ме, че дойдох. Направи, каквото можа за службата, аз също помогнах със средства за боядисване. И сега тя е в едно прекрасно състояние“, добавя д-р Латев.

И тук, свършва позитивизма и идва ковид-пандемията - за личния лекар и неговите пациенти. Някои от тях - заразени с коронавирус.

„Примерно, днес, 5-6 човека - следя. Отделно, от това има такива, които не са доказани и идват - кихат, кашлят. Дори, някои са типични коронавирусни носители, а не искат да се изследват по най-различни причини - да не се уплашат или нямат средства да се изледват. В извънболничната помощ е много трудно с безплатните изследвания“, разказва д-р Латев.

Семейният лекар от Павликени не обръща внимание на обвиненията, че Джи Пи-тата са големите длъжници на здравната система в Ковид-ситуацията. Статистиката сочила друго.

Притесненията на лекаря от Павликени са свързани не с настоящето, а със след КОВИД-ситуацията, когато ще дойде другата пандемия, свързана с психиката. Първите симптоми, вече били налице - предимно при карантинирани хора.

Повече по темата гледайте във видеото

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.