Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/горна-оряховица/новини-общество-го/item/3972-демонстрации,-ден-на-отворените-врати-и-приемна-за-граждани-в-седмицата-на-пожарната-безопасност): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/други/новини-общество-др/item/3968-мъж-от-бяла-черква-налетя-на-съсед-с-моторна-резачка,-арестуваха-го): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Неделя, 08 Септември 2019

Награден е Районният прокурор на гр.Велико Търново

Главният прокурор на Р България отличи със „служебна благодарност“, грамота и с предметна награда - „награден нож“ - Тихомир Шабов – административния ръководител и районен прокурор на Районна прокуратура гр. Велико Търново. Наградата е за отлично изпълнение на служебните му задължения като прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура гр. Велико Търново.Наградата беше връчена от и.ф. административен ръководител-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-гр.Велико Търново г-н Христо Христов, който е изготвил предложението.

Повече...

Започна ремонт на покрива на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

Официално днес започнаха ремонтно-възстановителните работи на покрива на южното крило на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Ще се ремонтира покривното пространство над АГ и Родилно отделение. Първият етап ще започне с ремонтни дейности на покрива над Гинекологичното отделение, а на втория етап ще се ремонтира над Родилно отделение. След ремонтно-възстановителните работи на покрива ще се направи ремонт и на засегнати помещения в АГО – освежаване на мазилка, подмяна на подова настилка, смяна на неподменена стара дограма и др.

Средствата, с които ще се извърши ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. За сега е отпуснато финансиране за първия етап от ремонтните дейности, които са в размер на 590 хил. лв. с ДДС.

Изпълнител на обекта е „Интерхолд“ ЕООД – София.

„Радвам се, че проектът за ремонт на покрива на болницата получи одобрение. Покривът не е ремонтиран основно от самото построяване на сградата, правени са само частични подобрения. По този начин ще продължим да инвестираме във всяко отделение на болницата, а след това ще можем да инвестираме поетапно и в енергийна ефективност на цялата сграда. Продължаваме да работим в тази насока. Очакваме да бъдат одобрени и средствата за втория етап от ремонта на покрива

Сега се надяваме се на хубаво време, за да може ремонтът да приключи навреме. Срокът за изпълнение е 52 дни. Фирмата е доказала професионализма си и ще се справи с поставените задачите. С модернизирането на тези две много важни отделения, ще можем да се конкурираме с големи държавни болници“, коментира кметът на Общината инж. Добромир Добрев преди началото на ремонтните дейности. На символичния старт на ремнтно-възстановителните работи присъства и зам.-кметът Деница Коева.

„Надявам се, че след като приключим работата всички ще бъдат доволни. Вече имаме изградени добри контакти и взаимоотношения с Общината, тъй като ремонтирахме читалището в Драганово“, сподели Росен Босев гл. инженер на фирмата изпълнител.

„Благодаря на инж. Добрев и на ръководството на Общината за разбирането и подкрепата. Без тясното взаимодействие на Болницата и Общината нещата няма как да се случват. Родилно отделение е едно от двете в областта и то има своя авторитет и своите добри специалисти. Досега задържахме основни ремонти заради лошото състояние на покрива, сега имаме възможността да направим и подобрим условията, което ще се отрази и на работата на колегите“, каза управителят на МБАЛ „Св. Иван рилски“ д-р Иван Иванов.

Кметът инж. Добромир Добрев добави, че освен тази инвестиция, в болницата е в ход и друга - за подмяна на товарния и пътническия асансьори, адаптирани и за хора с увреждания. До края на месеца се надяваме да приключи процедурата и до края на годината асансьорите да бъдат подменени. Ремонтните дейности ще се извършат със средства от „Красива България“.

Повече...

Демонстрации, ден на отворените врати и приемна за граждани в Седмицата на пожарната безопасност

Демонстрационни занятия, изложба на детски рисунки, ден на отворените врати, работни срещи и приемни за гражданите са част от мероприятията на РСПБЗН – Горна Оряховица в Седмицата на пожарната безопасност. Тази година тя ще се проведе в дните от 9 до 13 септември.

На 9 и 10 септември, в сградата на Пожарната се организира приемна за граждани от 9.30 ч. до 12.00 ч. На 10 септември в РСПБЗН ще има Ден на отворените врати с демонстрации на възможностите за извършване на оперативни действия и разясняване на мерките на противопожарната безопасност. На същия ден от 10.00 ч. ще се проведе и демонстрационно занятие във фирма за производство на химически продукти „Розахим“ АД в Горна Оряховица. В залата на РСПБЗН пък ще бъде открита изложба на детски рисунки на тема „С очите си видях бедата“.

На 12 септември от 10.00 ч. в ДГ „Здравец“ ще се проведе проиграване на учебна евакуация и демонстрация на пожарна техника. В рамките на празничната седмица е предвидена среща с доброволци от доброволните формирования на общините Горна Оряховица и Лясковец, ветерани, бивши и настоящи служители на пожарната. На 13 септември служителите на РСПБЗН – Горна Оряховица и доброволците от формированията ще се включат в националната инициатива „Да изчистим България“, като ще почистят еко пътеката до хижа „Божур“.

На 14 септември – Кръстовден, когато е професионалния празник на служителите от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, в РСПБЗН ще бъде отслужен тържествен водоствет.

Огнеборците от Горна Оряховица се включват и в дарителска кампания в помощ на децата на загиналите при изпълнение на служебния дълг служители от ГДПБЗН.

Повече...

След разследване на TrafficNews: Владо от Куцина на крачка от свободата

Царят дава, пъдарят не дава. Поговорката най-добре описва ситуацията с борещия се да докаже своята невинност Владимир Илиев от Куцина, излежаващ присъда за убийство, което според ново разследване и детектор на лъжата е извършено от друг. Става въпрос за смъртта на Йордан Йорданов-Лудия, намерен мъртъв пред дома му на 1 ноември 2010 г.

Още през юли Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори за отказ да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев. Позицията на ВКП е съобразена с новите разкрития и доказателства по случая.

Искането трябва да се направи до Върховния касационен съд. Два месеца по- късно обаче наблюдаващият прокурор във Велико Търново не е взел решение ще направи ли нужната стъпка, за да се възобнови делото. Ако това стане, трябва да спре и изпълнението на 12-годишната присъда на едноръкия музикант Илиев, докато приключи новото разследване. Така Владимир трябва да излезе на свобода след 8 години зад решетките за престъпление, което търновски криминалисти доказаха преди осем месеца, че не е извършил.

Засега не е ясно защо великотърновските прокурори прнебрегват направените преди 8 месеца самопризнания на вдовицата на жертвата и настоящия й съпруг- британеца Малкълм Райс. Пред детектор на лъжата и криминалисти двамата признават, че Райс е убил Йордан Йорданов-Лудия. По това време чужденецът и Мария са имали връзка, за която Йорданов подозирал.

След като Trafficnews разказа историята на Владимир Илиев и след като той самият сезира с писма президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, Главна прокуратура изпрати препоръки да бъде сменен наблюдаващият прокурор по делото. Само че, смененият търновски обвинител отказа ново разглеждане на случая, защото според него всичко било ясно.

Сега отново търновските прокурори бавят решението за искане за ново дело. Вероятно е много трудно някой да признае, че преди 8 години е сбъркал. Владимир Илиев има право и в момента да поиска предсрочно освобождаване.

В интервю за TrafficNews обаче той бе категоричен, че не желае да се възползва от тази възможност, защото е невинен и настоява за възобновяване на процеса.

Инатът на търновските прокурори нарушава и принципа, че указанията на вишестоящ прокурор и прокуратура са задължителни за стоящите по-ниско в йерархията.

TrafficNews продължава да следия случая, който предизвика огромен интерес в социалните мрежи.

 

trafficnews.bg

Повече...

ТЕМАТА НА NOVA: "Престъпление ... без наказание"/ВИДЕО/

Как се избягва доживотната присъда, може ли да се промени законодателството при случаи със сексуални насилници и решение ли е химичната кастрация?


Случаите като този с малката Кристин стават ежедневие и като под индиго. Студентката от Велико Търново Вероника и телевизионната водеща Виктория Маринова имат сходна съдба, а профилите на задържаните и тяхното поведение е идентично. Признание, бърз процес и… най-много 30 години в затвора. Това се очертава и при случая със 7-годишното момиче от Сотиря.

Как се избягва доживотната присъда, може ли да се промени законодателството при случаи със сексуални насилници и решение ли е химичната кастрация?

Има светлина в тунела, но дано не е от идващия насреща влак. Дали ще има следващ случай на престъпление без справедливо наказание? Вероятно въпросът е по-скоро – кога? Ситуацията в Сотиря прилича на отворена Кутия на Пандора, която може да бъде затворена само ако се възстанови у хората чувството за справедливост и най-вече - сигурност.

Две седмици след убийството на 7-годипната Кристин в Сотиря е тихо. Мълчаливо в Пенсионерския клуб се събират хора от сливенското село. Бабата на Кристин – Милка Георгиева е дошла, за да се запознае с друго пострадало семейство. Трайчо Трайков и неговата съпруга са родителите, които преди почти 5 години, преживяха ужаса на Милка. Дъщеря им Вероника беше зверски убита, изнасилена и захвърлена в река Янтра.

„Исках да се срещнем с Вас, защото сме съпричастни към такива случаи и искаме да се обединим и да станем повече, защото и случаите се увеличават. Дано да се прекъсне този хаос в тази държава – всеки да си прави каквото иска и да има безнаказаност”, обясни Трайчо Трайков – баща на убитата Вероника.

Две седмици в Сотиря и околните села се събират подписи с искането подсъдимият за убийството да получи най-тежкото наказание.

„Надявам се тази кауза да стигне до края, да има справедливост. Това е едно невинно, младо дете, което щеше да бъде 1 клас, а не си сложи раничка”, заяви Милка Георгиева – баба на убитата Кристин

Жителите на селото се страхуват, че на 21-годишния мъж ще му се размине най-страшното наказание – доживотен затвор без право на замяна. Ако поиска съкратен процес, той ще получи най-много 30 години лишаване от свобода. Според юристи, дори и да се промени законът и съкратеното съдебно следствие да отпадне, то Мартин Трифонов няма да бъде засегнат.

„Ще бъде приложен законът, който е бил в момента на извършването на деянието, ако той е по-благоприятен за извършителя. Трябва да бъде изключена възможността за прилагане на съкратено съдебно следствие, което междувременно съществуваше преди 10 години”, обясни зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Тези престъпления много си приличат и затова има обяснение.

„Има общи неща, защото хората, които ги извършват са един типаж – по-примитивни, много неинтегрирни към социалните норми и често в действията им има сходства”, уточни Тодор Тодоров – криминален психолог.

Събрани са над 10 хиляди подписа. Междувременно беше внесено предложение от политици за отмяна на съкратеното съдебно следствие и за намаляване на присъди след самопризнания при тежки престъпления. Юридическото решение няма да бъде нито лесно, нито просто. Предстои да разберем дали ще има промяна в Наказателния кодекс.

Гледайте цялото предаване във видеото

 

nova.bg

Повече...

70-годишна жена е загинала при катастрофа на пътя Свищов – Павликени

Произшествието е станало в петък сутринта. По първоначална информация лек автомобил «Опел Корса», управляван от 73-годишен мъж от с. Батак е навлязъл в насрещната лента за движение и се е ударил в товарен автомобил «Фиат Дукато», управляван от 48-годишен мъж от Свищов. В резултат на това на място е починала пътничка в опела на 70 години, а водачът е откаран във великотърновската болница с фрактура на крака и травми по гръден кош. Причините за произшествието са в процес на изясняване. Водачът на товарния автомобил е изпробван за употреба на алкохол, пробата е отрицателна. На другия водач е взета кръвна проба за химичен анализ. По случая е образувано досъдебно производство.

Повече...

Дядо от Върбовка зареди колата си с бензин и отказа да плати

Бързо производство е започнало в РУ - Павликени срещу 70-годишен мъж от с. Върбовка. В събота вечерта на бензиностанция в Павликени е спрял лек автомобил и водачът е зареден гориво на остава 54 лв., Които след това това са отказали да плати, под претекст, че няма налични пари и се препоръчва да напусне район на бензиностанция. Същият е възпрепятстван служител, а следването на данни за полицията регистриран и неплатен бензин е бил изход. Срещу възрастните мъже се започва бързо производство.

Повече...

Мъртво пиян катастрофира с мотор в Овча могила

Водач, употребил алкохол и предизвикал пътен инцидент, установиха служители на РУ – Свищов. Вчера при провеждане на специализирана полицейска операция в землището на с. Овча Могила е установен мотопед, без регистрационна табела, претърпял пътно произшествие. В хода на извършената проверка е изяснено, че возилото е било управлявано от 45-годишен мъж от същото село. Той не е пострадал при инцидента. Изпробван е за употреба на алкохол, апаратът е отчел 2,78 промила. Той е отказал кръвна проба. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Повече...

Мъж от Бяла черква налетя на съсед с моторна резачка, арестуваха го

44-годишен мъж от Бяла черква е задържан в полицейското управление в Павликени за закана за убийство. Снощи в 21,55 ч. в управлението е получен сигнал за възникнал битов скандал в жилище в Бяла черква. На адреса незабавно е бил изпратен полицейски екип, който е установил, че разпрата е възникнала между двама мъже на 39 и 44 години, като по възрастният се е заканил с убийство на опонента си и е тръгнал към него с включен моторен трион. След намесата на униформените действията му са били прекратени. Той е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Повече...

Дете падна от каруца в Дъскот

14-годишно момче от с. Дъскот е пострадало тежко, след падане от каруца. Инцидентът е станал вчера сутринта в селото. По първоначална информация момчето е било в каруца на свой познат, с когото отивали за бали. По пътя то паднало от каруцата и си ударило главата в асфалта. Откарано е във великотърновската болница с травма на мозъка и фрактура на черепна кост. По случая е започнато досъдебно производство.

 

сн.lupa.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.