Menu

Новините от дата: Петък, 06 Септември 2019

Откриха уникален паметник на генерал Сава Муткуров във Велико Търново/ВИДЕО/

Той е бил един от радетелите за национално обединение.

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 134 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях.

Двоен се оказа празникът за жителите и гостите на Велико Търново. Освен националното честване в старата столица беше открит и паметник на генерал Сава Муткуров, един от радетелите за национално обединение.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметника Майка България, започна Деня на Съединението за великотърновци.

След отбелязването на националният празник беше открит бюст-паметник на генерал Сава Муткуров - първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” - I степен.

Участник в Руско-турската война и герой от боевете при Шипка той минава и през политическата кариера. След абдикацията на Батенберг, е избран за регент, а след това и за министър на войната.

„Това е един от най-добрите представители на онова поколение, което създаде България, което я изгради, защити, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за кратката си житейска мисия да е свършил, толкова много неща”, каза историкът проф. Милко Палангурски.

Паметникът е дарен от наследниците на генерал Муткуров. При реставрацията му е направено изненадващо откритие – изработен е от прочут италиански скулптор.

„Едно парченце боклук е паднало от него и тогава са видели надписа на скулптура и са разбрали, как е правен, къде е правен”, разказа Александър Кирков – наследник на ген. Сава Муткуров

Статуята е изработена в Италия от мрамор, с който е работил самият Микеланджело. А нейният автор Винченцо Йераче е бил любим скулптор на тогавашния папа Лъв 13.

Въпреки че стойността на паметника е десетки хиляди евро, роднините на генерал Муткуров не го искат за себе си. „Решихме да го дадем, защото няма смисъл има този паметник да стои в мазето, като никой не го вижда там”, каза Александър Кирков.

 

Репортер: Мартин Георгиев

nova.bg

Повече...

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства, които предпочитат да отглеждат децата си на тишина и спокойствие. Агенциите за недвижими имоти в старопрестолния град отчитат значително увеличение на инвестиционния интерес към селските имоти - стари къщи, подлежащи на основен ремонт, но и на ново строителство, а цените остават високи и устойчиви, коментират брокерите. На какво се дължи раздвижването на пазара на селски имоти и защо близкото до Велико Търново село Първомайци е с цени на къщите по-високи от тези на апартаменти в града, провери кореспондентът ни Здравка Маслянкова.

Село Първомайци с 2800-те си жители е най-голямото в област Велико Търново и е едно от най-добре развитите в региона. Младите семейства се завръщат, а пазарът на недвижими имоти е във възход.

„Между два града сме, има работа, има всичко и затова оставаме в Първомайци. И детска градина имаме, училища имаме и доволни сме от селото си“.

„Има възможност младите хора да си намерят работа. По-хубаво е да се живее в къща, не е шумно, млади семейства могат спокойно да оглеждат деца“.

„Първомайци е привлекателно за младите семейства с местоположение, близо до големите градове, тихо и спокойно място“.

„Има удобства за младите семейства, има транспорт, има училища, каквото ти дойде на акъла, всичко има. Продават се къщи в Първомайци, ама не са много евтини“.

„Много търсят, даже две тука са обявени за продан, къщи се търсят много специално в Първомайци“.

Кметът на Първомайци Ясен Янков споделя, че почти всеки ден отговаря на запитвания за продажби на къщи в селото. Заради добрата си пътна инфраструктура, водопровод и канализация, близостта до Велико Търново и Горна Оряховица, недвижимите имоти в селото са на цени като в градовете:

„В Първомайци има голямо търсене на имоти, не само жилищни, но и празни дворни места, където се изготвят проекти и се строят нови къщи. Може да кажем, че от няколко години има бум на строителството и на купуване на имоти. С всяка изминала година имотите вървят нагоре, може би имаме едни от най-скъпите имоти. Имот под 40 хиляди лева няма в Първомайци, говорим за къща, в която след това трябва да се прави основен ремонт. Има къщи с над 120 хиляди евро, готови, обзаведени. Чужденци нямаме покупка на имот в момента. Най-вече млади семейства купуват, това е 90 % от хората, които купуват къщите. Хора, които работят в чужбина, но си инвестират – това са другите 10 %, които си купуват имоти в Първомайци“.

Пазарът на селски къщи е във възход не само в Първомайци, а в почти цялата Великотърновска област, посочват брокерите на недвижими имоти в старата столица. Предпочитани са селата в близост до градовете, а купувачите са предимно българи. По-възрастните британци са започнали да продават селските си имоти и се прибират при роднините на Острова заради несигурността от развитието на ситуацията около Брекзит. Има и купувачи, но са малко. Основно са млади британски семейства с професии, които им позволяват дистанционно да ги упражняват, коментира Калоян Ганев, собственик на агенция за недвижими имоти:

„Предпочитаните села се намират на юг и по протежението на главния път София – Варна поради лесния достъп до областния град. Интересното е, че все повече млади хора на възраст от 25 до 35 години, млади семейства предпочитат да избягат от града и трайно да обитават тези села. Има два типа клиенти – едните търсят къща, която искат сами да реставрират и да осъвременят, и другият тип купувачи са клиентите, които предпочитат готови къщи, които са вече отремонтирани или новопостроени, както се наблюдава, че има засилено строителство в най-близките села до Велико Търново“.

Въпреки засиленото търсене цените на селските къщи в региона се запазват устойчиви и са в два диапазона, в зависимост от състоянието на имота, обясни Калоян Ганев:

„Едните са имотите, които са в рамките на 15 до 25 хиляди евро. Това са имоти, които имат нужда от осъвременяване и ремонт. Разбира се, цената се определя от локацията, близостта до града, но не е задължително условие, инфраструктурата, връзките с града какви са, в самото село колко е голямо и с какво разполага. Втората група това са цени на имоти, които са готови, в рамки от 70 до 100 хиляди евро се търсят имоти. Дори все повече се търсят готови имоти в този ценови диапазон. Предпочитат се къщи с минимум три спални, с около 800 кв.м до декар двор. Не мога да кажа, че има увеличаване на цените на селските имоти. Цените са доста по-реални спрямо пазара и затова клиентите се ориентират вместо да закупят апартамент на високите цени в града, в сравнение един апартамент с две спални е на около 60 хиляди евро, който тепърва трябва да бъде завършен и осъвременен“.

Наемите на апартаментите във Велико Търново продължават да държат високи нива, посочват брокерите на недвижими имоти. Обзаведено жилище с една спалня е не по-малко от 350 лева месечно, а за жилище с две спални наемът стигат 500 лева.

 

bnr.bg

Повече...

Измамиха семейство от еленско с мебели (ВИДЕО)

3500 лева за несъществуваща кухня. Толкова платило семейство от Ямбол на майстор на мебели. След като дали капарото, майсторът изчезнал. Преди година, по същия начин, излъгал и други хора, на друго място.

Повече от 50 пропуснати повиквания в рамките на месец. Търсеният изработва мебели. А търсещите го - чакат мебели. Междувременно кухнята на младото ямболско семейство изглежда така. Защото в очакване на новата, изхвърлили страта. Заради ситуацията, в която се намират не желаят да показват лицата си. „Той дойде, измери, даде ни добра оферта. Всичко беше точно. Ние му дадохме 2 хиляди лева капаро, след което той ни беше обещал, че до 10 август ще ни бъде монтирана кухнята”, сподели пред NOVA една от жертвите на пишман майстора.

Пет дни преди крайния срок, майстора на кухни от Бургас, посещава семейството отново. „Поиска още 1500 лева, защото трябваше да се платят някакви електроуреди и някакво принт стъкло. След това той спря да ни вдига. В моментите, в които ни вдигаше, ни убеждаваше, че има много монтажи, които има да направи на хора, които са в чужбина.Всяка събота, всяка сряда казва "идвам, идвам, идвам", но така и не дойде. С мъжа ми погледнахме профила му и тогава видяхме, че много хора са на нашето място от години. Има хора, които са с половин кухни, хора, които имат проблем с кухните и той не ги е направил. Има и хора, при които той изобщо не е отишъл. Хора, които са запалени с по 4-5 хиляди лева.”, разказва ощетената жена от Ямбол.

Като тези семейства от еленското село Майско. Чакат мебелите си вече година. И те като семейството от Ямбол, ги харесали от страница във Facebook. Материалите изглеждали добри. Цената – също. “Дал съм му 7 хиляди лева. Казва, “Вторник съм при тебе другата седмица” и постоянно ме лъже. Звъня му, въобще не ми вдига телефона. Имам нова къща, не мога да живея в нея. Живея с жена си и две деца имам”, споделя друг от ощетените от въпросния майстор.

”Най-вероятно става въпрос за нелоялна търговска практика, а именно търговеца поема ангажимент към потребителите и е наясно, че няма да може да изпълни този ангажимент”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

За да могат от КЗП да направят проверка обаче, до тях трябва да бъде подадена жалба. Ако жалбите са повече, възможността за санкция е по-голяма. „От 1000 до 30 хиляди лева при първоначално нарушение. Ако има така наречения елемент "повторност" в разтояние от една година, тогава тази санкция може да стигне и до 50 хиляди лева. Освен това, по начало, потребителите имат право и на обещетение”, обясни още Маргаритов и допълни, че измамените могат да си върнат всички пари.

За да можем да търсим правата си в такива случаи, от съществена важност е наличието на предварителен договор, който да предвижда неустойка и разтрогване. При неизпълнение или дори забавяне.

 

nova.bg

Повече...

Весела Лечева е кандидатът на БСП за кмет на Велико Търново

Днес ще стане ясен и кандидатът на левицата за кмет на Пловдив.


Депутатът Весела Лечева е кандидатурата на БСП за кмет на Велико Търново. Социалистите издигнаха и колегата ѝ Явор Божанков в кметската надпревара за Горна Оряховица.

Шампионката по стрелба и бивш спортен министър Весела Лечева е единствената номинация, която гласува общинската конференция на БСП във Велико Търново, съобщава БНР. Старата столица не е имала „червен“ кмет от 20 години. Лечева призова за позитивна кампания и промяна:

„Все още има процеси, които задържат развитието на Велико Търново“.

„Стремим се ГЕРБ да бъде свалена от власт“, коментира Георги Свиленски от Изпълнителното бюро на БСП:

„Целта ни е минимум удвояване на кметовете, които имаме до момента, удвояване на броя на общинските съветници“.

Във Великотърновска област в Павликени, Сухиндол, Стражица и Полски Тръмбеш БСП подкрепя досегашните си кметове, а в Златарица издигна кандидатурата на световния шампион по борба Михаил Ганев.

Градската конференция на БСП ще избира в събота кандидатът за кмет на Пловдив, както и листата с кандидатите за общински съветници за предстоящия вот. Социалистите ще приемат и предизборна платформа за местните избори. Съгласно Устава на БСП вотовете са тайни и се провеждат след обсъждане на кандидатурите.

През седмицата Националният съвет утвърди излъчените от районните конференции кандидати на БСП за районни кметове в Пловдив.

 

nova.bg

Повече...

Изграждането на новия футболен терен във Велико Търново навлиза във финален етап

Изграждането на новия тренировъчен терен за футбол, който се намира до Спортното училище „Георги Живков” във Велико Търново, навлиза във финален етап. В напредъка на дейностите се увери и кметът Даниел Панов, който посети обекта и провери хода на строителните работи.


Вече е завършена, подравнена и валирана основата на игрището, а от следващата седмица започва полагането на изкуствената тревна настилка. Тя е специално предназначена за футбол и отговаря на всички европейски изисквания. Изградени са дренажна и поливна системи, монтирано е осветлението.


Новото игрище е със стандартни според футболните изисквания размери – 105/68 метра. Предстои монтиране на ограда от плетена мрежа с височина от 6 метра, ще има и обходна алея.


За изграждането на новата придобивка за над 300 млади футболни таланти на Велико Търново правителството отпусна 700 000 лева. Теренът ще е един от най-добрите като условия в цяла България.

Повече...

"Да хванеш гората": Чужденци правят къмпинг на село/ВИДЕО/

Английски финансисти избират избират българската провинция.

Една английска двойка тръгва да обикаля с кемпер по време на сватбеното си пътешествие и минава през България. Ник и Ники Кинсън се влюбват в страната ни от пръв поглед и решават да останат.

В къмпинга им идват хора от цял свят. Чужденците не посещават София, морето ни, а великотърновското село Драгижево, където могат да се докоснат до красотата на България. Героите ни са били изключителна атракция в селото, защото преди 10 години, когато са започнали да работят по идеята, не е имало кемпери.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

nova.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.