Menu

Новините от дата: Неделя, 01 Септември 2019

Предстоящи прояви в духовната сфера на Община Горна Оряховица за месец септември 2019 г.

ПУБЛИЧНИ ПРОЯВИ В ДУХОВНАТА СФЕРА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

СЕПТЕМВРИ 2019 ГОДИНА

4 СЕПТЕМВРИ (сряда)

17.30 ч.

ХГ "Недялко Каранешев"

Горна Оряховица

Представяне на сборник лирика "ПОЛЮСИ"

на Йорданка Кушева

6 СЕПТЕМВРИ (петък)

11.00 ч.

Паметен знак на загиналите

във войните горнооряховчани

„За България“

Ден на Съединението на Княжество България

с Източна Румелия:

-          ритуал по поднасяне на венци и цветя

-          празнична програма с участието на:

Клуб за народно пеене при Центъра за подкрепа

за личностно развитие - Горна Оряховица;

Детска вокално-драматична студия "Mamma Mia" – Горна Оряховица;

Танцов фолклорен клуб „Балканика“ при

НЧ „Напредък-1869“ – Горна Оряховица

10 СЕПТЕМВРИ (вторник)

17.30 ч.

ХГ „Недялко Каранешев“

Благотворителна фотоизложба за деца от ДМСГД-ДЦ– гр. Дебелец

12 СЕПТЕМВРИ (четвъртък)

19.00 ч.

НЧ „Напредък-1869“

„Моят най-добър приятел" – пиеса по Ерик Асус, представена от Драматичен театър Търговище, с участието на Красимир Ранков, Божидар Попчев, Ивана Стоянова, Грета Неделчева и др.

19 СЕПТЕМВРИ (четвъртък)

17.30 ч.

ХГ „Недялко Каранешев“

Фотоизложба и представяне на книгата

„По пътя на пулсиращата светлина" на Бела Олег Бенова

21 СЕПТЕМВРИ (събота)

11.00 ч.

Паметен знак на загиналите във войните горнооряховчани

„За България“

Ден на Независимостта на България:

-          тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя

-          празнична програма с участието на:

Нели Пашева – школа за народно пеене при

НЧ „Хр. Козлев – 1883“ – Долна Оряховица;

Дамски хор при КП „Раховец“ – Горна Оряховица

21.00 ч.

пл. „Георги Измирлиев“

3Dmapping

22 СЕПТЕМВРИ (неделя)

21.00 ч.

пл. „Георги Измирлиев“

3Dmapping

27 СЕПТЕМВРИ (петък)

19.00 ч.

НЧ „Напредък-1869“

„Мнимият болен“ - комедия по Молиер, представена от Драматичен театър „Рачо Стоянов" Габрово, със специалното участие на Николай Урумов

28 СЕПТЕМВРИ (събота)

9.30 ч. -

15.00 ч.

Парк „Детски кът“

„Фамилатлон в Горна Оряховица” –

семейство, спорт, екологичен начин на живот

21.00 ч.

пл. „Георги Измирлиев“

3Dmapping

29 СЕПТЕМВРИ (неделя)

21.00 ч.

пл. „Георги Измирлиев“

3Dmapping

ПУБЛИЧНИ ПРОЯВИ В ДУХОВНАТА СФЕРА

В СЕЛИЩАТА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА

6 СЕПТЕМВРИ (петък)

10.00 ч.

Паметника на загиналите във войните с. Правда

Ден на Съединението на Княжество България

с Източна Румелия:

-          поднасяне на венци и цветя

10.00 ч.

Паметник на загиналите във войните с. Стрелец

Ден на Съединението на Княжество България

с Източна Румелия:

-          поднасяне на цветя и литературно – музикален рецитал на самодейни колективи

7 СЕПТЕМВРИ (събота)

19.00 ч.

Площад „България"

гр. Долна Оряховица

Празнична програма посветена на

45 години град Долна Оряховица

14 СЕПТЕМВРИ (събота)

8.30 ч.

9.00 ч.

Спортна площадка

с. Поликраище

XII-ти Празник на плодородието „Ден година храни”:

-          изложба на земеделска продукция;

-          Конкурс-надиграване на танцови колективи и фолклорна програма от местни и гостуващи състави

21 СЕПТЕМВРИ (събота)

10.00 ч.

Център

с. Драганово

„Празник на градинаря”:

Изложба „Даровете на земята” с участието на производители от Драганово и региона;

-          кулинарни изкушения;

-          фолклорна програма

  1. 22 СЕПТЕМВРИ (неделя)

10.00 ч.

Паметник на загиналите във войните с. Стрелец

Ден на Независимостта на България:

-          поднасяне на цветя и литературно –

музикален рецитал с участието

на самодейни колективи

ЗАБЕЛЕЖКА: ПРОГРАМАТА Е ПРЕДВАРИТЕЛНА. ОРГАНИЗАТОРИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ ПРАВОТО НА ПРОМЕНИ.

Повече...

Откраднаха кола в павликенско

Противозаконно отнет лек автомобил от с. Горна Липница издирват служители на РУ Павликени – Лекият автомобил е обявен за общодържавно издирване, а работата по изясняване на обстоятелствата по случая продължава. В РУ Павликени е образувано досъдебно производство по чл. 346, ал.1 от НК.

Повече...

ОТНОВО И ОТНОВО: Трета кола по таван за три дни на арбанашкия път

Изглежда нереално, но - факт. За трети случай на обърната кола сигнализират във фейсбук-групата I see ypu KAT. Инцидентът е станал около 18 часа, видно от инфомрацията. Не се съобщава за пострадали. Има само материални щети.

Мястото е едно и също. Шофьори коментират, че има ръбове, които се застъпват от колите, анализират и качествоото на положения асфалт. Пътят отново е затворен.

сн. Красимира Алтънова/ I see you KAT

Повече...

Започна учебната година в Спортно училище - В. Търново

С модернизирана база и свой патрон Спортното училище във Велико Търново посрещна новата учебна година. Учебната институция вече носи името на Георги Живков – бележит българин и великотърновец, един от строителите на Третата българска държава, основоположник на спортното образование у нас и първи кмет на Старата столица. Над 300 възпитаници на школото влязоха в класните стаи. Кметът Даниел Панов уважи церемонията за първия учебен ден и поздрави учениците, техните родители, както и колектива в Спортното училище.


„Преди осем години възстановихме Спортното училище – една от емблемите на образованието във Велико Търново. Днес сградата е обновена, а след години на прекъсване работи вътрешният басейн, който също е изцяло ремонтиран. Пазете всичко това, което е направено за Спорното училище, защото то е за вас – младите хора на Велико Търново. Благодаря ви, че прославяте с успехите и постиженията си Историческата и духовна столица на България, както и цялата страна“, обърна се към учениците кметът Даниел Панов. Той им пожела много успехи в тренировките и подчерта да обръщат еднакво внимание както на спорта, така и на книгите.


„Днешният първи учебен ден е по-специален и зареден с особено силна емоция, защото Спортното училище вече има свой патрон – Георги Живков. Революционер, учител, първи кмет на Търново, три пъти председател на Народното събрание и министър на просвещението, основоположник на спортното образование в България – това е Георги Живков. Гордейте се, че вашето училище носи неговото име“, каза още Даниел Панов.


В официалната церемония участваха представители на институции и организации, спортни деятели, общински съветници, обществениците от Инициативен комитет „Сава Муткуров“, внесли предложението за името на школото. Грамоти за постигнати успехи връчи директорът Снежина Михова.


Сградата на Спортно училище „Георги Живков“ и Средно училище „Георги Раковски“ бе основно ремонтирана по европейския проект на Община Велико Търново за модернизация на образователната инфраструктура. Реновирани са класни стаи, вътрешни помещения, столовата, спортният център с физкултурните салони и съблекални, басейнът, инсталациите, разширено е общежитието.

Повече...

Горна Оряховица се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Горна Оряховица ще се присъедини към инициативата „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 14 септември (събота). Кампанията по почистването ще започне в 10.00 ч. В Горна Оряховица за почистване са определени ул. „Славянска“ – Салкъмовата горичка и пътеката за квартал „Гарата“, свързваща ул. „Юрий Гагарин“ с ул. „Иван Александър“. В деня на инициативата, за всички, които желаят да се включат, на посочените места ще се раздават чували и ръкавици.

Община Горна Оряховица призовава гражданите да се включат в почистването на междублоковите пространства и на прилежащите терени към жилищните сгради. Всички, които ще изберат да почистват около жилищните сгради и междублоковите пространства, могат да получат чували и ръкавици на 13 септември в стая 211 в Общината.

Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план. Инициативата се подкрепя от Министерството на околната среда и водите, в партньорство и с общините.

Голямото чистене на България на 14 септември ще даде старт на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива миналата година се включиха 159 държави и 36 млн. души от всички краище на света, обединени от идеята за по-чиста околна среда. През 2018 г. инициативата „Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Общата почистена площ от доброволците у нас, в рамките на миналогодишната акция е 1 770 000 кв. м.

Повече...

Горна Оряховица ще чества Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

С тържествен ритуал в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Празникът ще започне на 6 септември (петък) от 11.00 ч. пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.

Пред Паметния знак ще бъдат поднесени венци и цветя. В празничната програма за Деня на Съединението ще вземат участие изпълнителите от Клуба за народно пеене при Центъра за подкрепа за личностно развитие, Детска вокално-драматична студия „Mamma Mia“ и Танцов фолклорен клуб „Балканика“ при НЧ „Напредък – 1869“.

Повече...

Вдигнаха заплатите на горнооряховските медици

От 1 юли на медицинския персонал - лекари, медицински сестри, кинезетерапевти в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица са увеличени основните заплати с 10% във връзка с увеличаването на цените на някои клинични пътеки и положителния финансов резултат на лечебното заведение.

Това е трето поред увелечение на заплатати за тази година в болницата, в резултат на което средната брутна работна заплата към август е нараснала с 9% спрямо същия период за миналата година, като за медицинския персонал увеличението е в размер на 13%.

Припомняме, че през януари основните заплати на персонала бяха увеличени във връзка с увеличението на МРЗ в страната на 560 лева, а от 1 април т.г. на лекари, медицински специалисти и кинезитерапевти ежемесечно се начислява допълнително възнаграждение в размер на 70.00 лева във връзка с получена субсидия съгласно договор за оказване на спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния.

 

Повече...

ПТП и самозапалил се автомобил в Драгановo само за ден

Пътно-транспортно произшествие е възникнало на 31 август в с. Драганово – На място е установено от автопатрула, че при ясно време и суха пътна настилка лек автомобил Фиат, управляван от 20-годишен водач, при движение с несъобразена скорост губи контрол над автомобил и навлиза в лентата за насрещно движение, като блъска движещият се лек автомобил Рено, управляван от 55-годишен мъж. При произшествието леко са пострадали водачът на лекия автомобил Фиат и пътника в лекия автомобил Рено. В РУ Г.Оряховица е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1 от НК.

Лек автомобил, самозапалил се до с. Драганово, са установили служители на РУ Г.Оряховица – На място е установено, че след като е заредил с гориво - газ пропан-бутан, лекият автомобил е потеглил и малко след това се е запалил откъм купето. В следствие на това тримата пътуващи вътре получават изгаряния с различна степен. Водачът и двамата пътници са транспортирани в УМБАЛ Медика, гр. Русе без опасност за живота. В РУ Г.Оряховица е образувано досъдебно производство по чл. 131, ал.1 т.4 от НК.

Повече...

Простреляха полицай при лов в еленския балкан

29-годишен мъж от гр. Антоново, за който Трите града, научи че е полицай, е прострелян по непредпазливост в крака след организиран лов – 29-годишният мъж е бил на ловен излет на 1 септември в ловището на с. Крумчевци, Еленско, когато по невнимание 34-годишен мъж, също ловуващ, при прострелване на оръжието си към дърво, след което следвало гъста растителност и ограничена видимост, прострелял в десния крак в областта на бедрото 29-годишния мъж. Пострадалият е настанен в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ с опасност за живота. В РУ Елена е образувано досъдебно производство по чл. 338, ал. 3 от НК.

29- годишният мъж, който вчера е прострелян по време на лов в Еленакия балкан е настанен в Реанимацията на Великотърновската болница.

Приет е с огнестрелна рана в бедрото и в хеморагичен шок. Веднага е бил приведен в операционната, където ортопеда д-р Красимир Пътов, съдовият хирург д-р Ангел Григоров, анастезиолога д-р Ваня Лъчезарова, анестезиологичната сестра Ваня Чорбаджийска и операционната сестра Мария Гецова извършили животоспасяваща операция.

Мъжът вече е стабилизиран и се възстановява. Предстои да му бъде извършена операция на раздробеното бедро.

 

сн.traffisnews.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.