Menu

Новините от дата: Понеделник, 12 Август 2019

На 20 август в Горна Оряховица ще бъде извършено трето третиране срещу комари

На 20 август (вторник), при подходящи метеорологични условия, в Горна Оряховица ще бъде извършена трета обработка срещу комари. Първата беше направена в края на месец юни, а втората в края на м.юли. Третирането ще се извърши с познатия вече горещ аерозол.

Опушването срещу комарите ще се извърши във вечерните часове от Дезинфекционна станция - Велико Търново.

 

Повече...

Част от Горна Оряховица остана без улично осветление

Голяма част от община Горна Оряховица остана без улично осветление, след като радиоуправлението на системата изключи, съобщи БНР.

Фирмата, която е изградила системата по договор с Министерството на икономиката, е неоткриваема за местната власт.

За да се възстанови уличното осветление, в Горна Оряховица се връщат към старата система с часовници. Проблемът е, че голяма част от стотиците табла са повредени от вандалски прояви и ще отнеме време и пари да бъдат ремонтирани.

По думите на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев модерната система за радиоуправление, която е изградена преди две години от испанска фирма не работи, а фирмата е неоткриваема.

"Преди няколко седмици разбрахме, че фирмата е спряла с плащането на СИМ картите, които контролират уличното осветление в общината", обясни той.

Системата е монопол на частната фирма. За проблема местната власт в Горна Оряховица е изпратила писмо до Министерството на икономиката.

 

news.bg

Повече...

Оперетата "Баядерка" на Калман представя на Царевец великотърновският театър

С приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман великотърновският театър ще завладее крепостта „Царевец”. На 29 август от 20 часа екипът на МДТ „Константин Кисимов” ще представи сред естествения декор на царския дворец оперетата „Баядерка”. Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.


За втори път това лято Музикално-драматичният театър в старата столица ще гостува на откритата сцена на Царевец. В края на юли солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха с голям успех друг шедьовър на Калман – „Теменужката от Монмартър”. Представлението е част от афиша на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” и бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави.


Декорите и ефектното осветление в „Баядерка” на 29 август ще пренесат публиката на Царевец сред индийска екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд. Спектакълът е със субтитри на английски език.


В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте. Оперетата е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Калман период. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появява "Царицата на чардаша", после е "Баядерка", а след нея "Графиня Марица". Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра - Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и кан-кан.


Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик е Игор Богданов, а представлението на Царевец ще дирижира Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а на над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Валерия Пейчева, както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.


Спектакълът „Баядерка” ще бъде представен на Царевец на 29 август от 20 часа. Билети се продават на касите на МДТ „Константин Кисимов” и на Туристическия информационен център и в мрежите на eventim.bg и grabo.bg.

 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.