Menu

Новините от дата: Вторник, 08 Октомври 2019

Окончателно: Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства/ВИДЕО/

Остава при дела за тежка телесна повреда, решиха депутатите на второ четене на промените в НПК.


Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. Това реши окончателно парламентът с приемането на промени в Наказателно- процесуалния кодекс.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене, по предложение на ГЕРБ, бяха изключени тежките телесни повреди.

 

nova.bg

Повече...

За четвърти път Горна Оряховица отново събра млади технически гении от цялата страна

50 творчески колектива с над 250 участници от цяла България ще премерят сили в четвъртото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда на 9 и 10 октомври в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.

DSC 0052

Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

Официалното откриване започна с изпълненията на мажоретния и гвардейски състав при СУ "Вичо Грънчаров, с ръководител Соня Георгиева и вокална група "Нота фреш" при СУ "Георги Измирлиев", с ръководител Аспарух Костов.

Пожелавам по време на изложението да покаже не само това, което сте направили и това, което можете, а да се родят и нови идеи, да се родят партньорства, които ще бъдат полезни и за образованието и за бизнеса и за университетите, обърна се към участниците зам.-министър Таня Михайлова, която откри тазгодишното издание на изложението.

Областният управител проф. Любомира Попова нарече изложението събитие на само за града, но и за цяла България, а председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев увери, че страната ни има нужда от таланти като събралите се днес в Горна Оряховица. С добре дошли бяха посрещнати и от инж. Деница Коева, временно изпълняваща длъжността кмет на Горна Оряховица.

Без да знаете, вие вече сте поели на крехките си плещи устоите на обществото, каза и инж. Камен Коцев. Вие създавате и имате пълното право да се гордеете с това, каза още той. Благодарностите си към всички съмишленици и участници изказа и инж. Владимир Григоров.

Разработките, които се представят тази година са на много по-високо ниво. Има фирми, които се занимават с обучение на деца със софтуер, насочен за деца на възраст от начално образование до последен клас на професионалните гимназии. Разработките са в посока роботизиране на процесите в индустрията, има и т. нар. умни къщи и като цяло неща, които са приложими веднага в индустрията. Създадени са условия за всички екипи да покажат и защитят направеното.

Роботизирана транспортна платформа, която може да се ползва както в производствени цехове, складове и офиси, така и от възрастни хора и от такива в инвалидни колички, е една от разработките, пред които се спират най-много хора днес. Платформата е дело на Клуба по роботика при ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ с ръководител инж. Антон Анчев със съдействието на три фирми и на практика показва как може да се осъществи реалната връзка между професионалното образование и реалния бизнес. Вортекс тръби, намиращи приложение при точковото охлаждане на цели производствени процеси, демонстрираха учениците от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Красиви изделия, направени от отпадъчни материали, показаха възпитаниците на ПТГ „Васил Левски“. Гимназия от Гоце Делчев пък показва оранжерия, в която целият процес се управлява – температура, състав на почвата и изобщо всичко нужно за израстването на едно растение. Как може да се предава електроенергия от разстояние и как само с гласова команда може да бъдат променени интензитетът и цветът на светлината са само малка част от разработките, които се представят на изложението. Всички те ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р на техническите науки Александър Иванов от Техническия университет в Русе. Победители ще станат ясни утре. Официалната церемония по награждаването е насрочена за 17.30 ч. в Спортна зала „Никола Петров“.

Повече...

Инж. Добромир Добрев разгледа изложението конкурс Младежко техническо творчество

Местни избори 2019

Инж. Добромир Добрев посети и разгледа изложението конкурс Младежко техническо творчество, което бе открито в Горна Оряховица. За четвърта поредна година Спортна зала „Никола Петров“ посрещна младите технически гении на България. Изложението бе открито от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Гост на откриването бе и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

dobrevizl2
Радвам се, че за четвърта поредна година виждам залата отново пълна с талантливи млади хора. Затова и в програмата ми за следващия мандат приоритет ще бъде подпомагането на младежкото техническо творчество. Ще се стремим да развиваме партньорството между бизнеса и образователните институции с цел задоволяване на пазара на труда. Радващ е фактът, че наши фирми вече са протегнали ръка на млади хора и те могат да се обучават в реална среда, а след това да намерят и своята реализация там. Приоритет през следващия мандат за мен и моя екип ще бъде и осигуряването на възможности за преквалификация съобразно динамиката на пазара на труда, сподели с организаторите на младежкото изложение кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Гости на изложението бяха и кандидатите за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ Деница Цветанова, Даниел Костадинов, Йорданка Кушева, Милена Димитрова, Милчо Милев. Заедно с инж. Добрев те разгледаха представените творчески разработки, разговаряха с младите технически екипи и тестваха някои от иновациите.

dobrevizl1

"Купуването и продаването на гласове е престъпление!"

Повече...

Бус блъсна мотоциклетист в Петко Каравелово

Възрастен мъж е в тежко състояние, след пътен инцидент. Произшествието е станало малко след 14,00 ч. днес на изхода на с. Петко Каравелово. По първоначална информация товарен микробус е блъснал мотоциклет, управляван от 74-годишен мъж от с. Петко Каравелово. Пострадал е мотоциклетистът. В момента го транспортират в тежко състояние към великотърновската болница. На мястото на произшествието има полицейски екипи, които регулират движението. Към момента то се осъществява в едната лента. Водачите, пътуващи по това направление да преминават през мястото на катастрофата с повишено внимание.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.