Menu

Новините от дата: Сряда, 02 Октомври 2019

Хванаха обирджия крал монети от кафе-автомати в Търново

Служители на полицейското управление във В.Търново установиха автор на 7 кражби на пари от кафе автомати. Посегателствата са извършени в рамките на няколко часа. Работата по разплитането на престъпната му дейност е започнала, след като на 1 октомври тази година в управлението съдействие е потърсил собственик на обрана кафе машина на ул. «Магистрална». От проведените опративно-издирвателни меропирятия е установено, че извършител на деянието е 29-годишен мъж от областния град, известен на полицията и осъждан. От проведените допълнителни действия по разследването е изяснено, че същия ден само за няколко часа той е извършил още 6 кражби на пари от кафе автомати на същия собственик, находящи се във В. Търново, Дебелец и Г. Оряховица. Инкриминираната сума възлиза общо на 1600 лв. Парите са установени и иззети. След доклад на материалите в прокуратурата извършителят е привлечен, като обвиняем.

Повече...

Горна Оряховица се включва в Националната инициатива – Световен ден на ходенето

Над 120 души от Горна Оряховица ще се включат в Световния ден на ходенето. Инициативата ще се проведе на 5 октомври и е в подкрепа на Българската асоциация Спорт за всички и Министерството на младежта и спорта. Световният ден на ходенето се провежда за 27-ми път и има за цел да популяризира здравословния начин на живот, чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена форма на физическа активност – ходенето.

Началото на спортното събитие в Горна Оряховица е 10.00 ч. Участниците ще се включат в пешеходен и велопоход. Пешеходците ще потеглят от разклона за хижа „Божур“ (до сервиз „Полет“) , ще преминат по екопътека „Камъка“ до хижа „Божур“. Късият маршрут е дълъг 3,5 км, а по-дългият – 4,6 км. В 10.00 ч. от входа на парк „Детски кът“ ще стартира велопоход също до хижа „Божур“, като велосипедистите ще се движат по маркираната в синьо-бяло велопътека. Маршрутът е дълъг около 5 км. Групата от колоездачи ще се води от преподавателя в СУ „Вичо Грънчаров“ Ивайло Караиванов, който ще проведе и първоначален инструктаж на участниците във велопохода.

Подбраните маршрути са лесно достъпни и позволяват на всички, които желаят да се включат без ограничения във възрастта и нивото на спортна подготовка.

В инициативата ще вземат участие ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“, както и Спортния клуб на ветераните спортисти „Локомотив 2004“.

71269402 431869890790871 1784311126234759168 n

На всички са осигурени талони за участие и чрез жребий направен в деня на състезанието от ръководителите на съответните групи, ще бъдат раздадени тениски с логото на събитието. Участниците ще се включат и в допълнителни спортни занимания и игри на открито.

 

Повече...

Горна Оряховица отново посреща млади технически гении от цялата страна

За четвърта поредна година млади технически гении от цялата страна се събират в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

46 творчески колектива от цяла България ще пристигнат в Горна Оряховица за изложението. В дните 9 и 10 октомври те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Информация за предстоящото младежко техническо изложение бе оповестена на пресконференция, на която присъстваха представители на организационния комитет – Румяна Матеева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ в Общината, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева.

Официалното откриване на изложението е насрочено за 11.30 ч. на 9 октомври в Спортна зала „Никола Петров“. В програмата на двудневното събитие ще има много демонстрации на техническите екипи от професионални гимназии, Технически университети от страната, фирми и др. Очакват се гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми.

В дните на изложението ще се проведе обучение с преподаватели от различни професионални гимназии, като темите ще бъдат свързани с новите технологии.

Ще бъде показана ретро линия от индустриалната ера до нашето съвремие. Сред атрактивните разработки, които ще видят посетителите на изложението, ще е безконтактно предаване на ел.енергия от разстояние чрез гласови команди, различни видове роботи, роботизирани машини, които могат да бъдат внедрени в различни производства, 3D принтери, усъвършенствани модели на дронове и др.

По време на изложението ще де проведат и демонстрационни уроци по програмиране, насочени към деца от предучилищна възраст.

Най-добре представилите се отбори отново ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора.

Изложението ще бъде закрито на 10 октомври.

Повече...

Хванаха затворник на гарата в Горна

Мъж с влязла в сила присъда, установиха служители на полицейското управление в Г. Оряховица. Вчера сутринта при проверка в района на гаров площад в железничарския град е установен 49-годишен мъж от същия град. В хода на извършената проверка е изяснено, че той е с влязла в сила ефективна присъда. Предаден е на служители от ОЗ «Охрана на съдебната власт» за привеждане в затвора в Ловеч.

Повече...

Празникът на Самоводската чаршия във фокуса на фотоизложба и дарителска акция

На 14 октомври 2019 г. от 18,00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ предстои финалното събитие от Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2019. Ще се открие изложбата от Фотоконкурс „Празникът на Самоводката чаршия“ и ще се връчат наградите, на победителите за най-добър кадър от колоритния празник на Улицата на занаятите във Велико Търново.


Символ на събитието на чаршията тази година се превърнаха разноцветните чадъри, затова по инициатива на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, изложбата ще се съчетае с Дарителска инициатива „ЧАДЪРИ ЗА НОВ ЖИВОТ" - благотворително набиране средства за Фонд „Ин витро“ на Община Велико Търново.


За всяко направено дарение от минимум 10 лева ще се получава, в знак на благодарност, по един чадър, използван за украса на Улицата на занаятите по време на Нощта на Самоводката чаршия и Фестивала на занаятите. Всеки един от 250-те чадъра ще е маркиран с логото на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите и на подкрепяната кауза.


Съпричастните към каузата да подпомагане на асистираната репродукция в Старата столица ще имат възможност срещу дарени по-големи суми да получат избрани от тях снимки от фотоизложбата „Празникът на Самоводската чаршия“.


До 30 септември за Фотоконкурс „Празникът на Самоводската чаршия“ бяха изпратени 137 снимки. Те са публикувани в специален албум на Фейсбук страницата на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ https://web.facebook.com/velikoturnovo.info/, където до 10 октомври ще се гласува онлайн за любим кадър.


Наградите за най-добрите снимки, избрани от журито на конкурса, и от онлайн гласуването, са предоставени от майсторите-занаятчии на Самоводската чаршия и от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Носителят на призовото първо място ще получи сребърна роза, ръчна изработка от куюмджията майстор Тодор Кушлев.


Над 40 000 посетители привлече тази година събитието Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, който се проведе от 20 до 23 септември. Есенният празник на Улицата на занаятите се организира за девети път от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново.

Повече...

Художниците от ГОАРТ отпразнуваха с изложба 12-годишнината на Сдружението

Горнооряховските художници от ГОАРТ отпразнуваха с изложба 12-та годишнина на творческото Сдружение. Те подредиха своите творби в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ Гостите на откриването бяха приветствани от галериста д-р Деница Иванова – Александрова. По неподражаем и нетрадиционен начин, творчеството на художниците бе представено от почетния член на ГОАРТ проф. Радослав Радев. Гости на откриването бяха зам.-кметът Деница Коева, изпълняваща длъжността кмет на Общината, както и много приятели и почитатели на творчеството на горнооряховските художници.

В изложбата са подредени творби на Роза Абаджиева, Ваня Балтова, Илия Банков, Ирена Янкова, Пепа Хаджитодорова, Петър Крусев, Стефан Балтов, Янко Янков, д-р Деница Иванова – Александрова. Изложени са и картини на гостуващите художници Сашо Казанджиев, Милчо Талев и Красимир Коцев.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.