Menu

Новините от дата: Вторник, 03 Юли 2018

Откриха сградата на приюта за бездомни в Горна Оряховица

С официална церемония днес бе открит приюта за бездомни лица в Горна Оряховица. Лентата на новоизградената сграда бе прерязана от кметът инж. Добромир Добрев зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ Деница Николова, и управителят на фирмата изпълнител „Джамбо 33“ Тодор Джамбазов.

На откриването на приюта присъства и ръководството на Общината, екипът, реализирал проекта по изграждане на приюта с ръководител инж. Десислава Ганчева, директори на социални услуги в общината, представители на администрацията.

За мен е чест да открия един от важните обекти, обект, от който общината се нуждаеше дълго време. Такава резидентна услуга липсваше, особено на фона на местоположението на Горна Оряховица. С този приют изпълнихме още един ангажимент към жителите и гостите на града. Никой не е застрахован, всеки може да изпадне в такова състояние. Благодаря на МРРБ, че дава възможност на Общините да изграждат такива услуги, защото обществото се нуждае от тях. Благодаря и на строителя, че за кратко време се справи с този немалък обект качествено, на екипа, на всички, които участваха, каза кметът инж. Добромир Добрев.

Няма по-голяма радост от това да откриваме обекти, финансирани с европейската солидарност по ОП „Региони в растеж“. Това е поредният обект, който завършва Община Горна Оряховица от Инвестиционната си програма. Различен тип обект е това – различен, защото по мащаби и като размер на инвестицията не е огромен, но неговите ползи и ефектът за хората е много голям. Това е социалната отговорност, която всеки от нас трябва да носи в себе си и да предава на околните. Да се грижим за другите и за тези, които нямат възможности за собствено жилище, е много важно. Важно е, защото това означава, че сме единно общество, което заедно може да решава своите проблеми и да дава на тези, които имат по-малко, за сметка на тези, които имаме повече. Надявам се, че чрез всички проекти, които изпълнява Община Горна Оряховица за обновяване на градската среда, образователната инфраструктура, културните обекти ще постигнем по-голям и видим ефект за хората. Мерките за енергийна ефективност също – вече виждаме първите санирани блокове на територията на общината. Предстои санирането на още. Надявам се в бъдеще все повече да се вижда ефектът на всички инвестиции от страна на Оперативната програма. Тепърва предстои да видим мащабите на тази програма от гледна точка на ефекта й – към края на тази година трябва да приключим общо над 160 проекта, което означава минимум 500 обекта от страна на програмата, финансирани чрез европейската солидарност. Това ще промени облика на нашите населени места, но и ще подобри качеството на живот, бе коментарът и на зам.-министъра Деница Николова

След прерязването на лентата тя лично огледа новата сграда.

Приютът е с капацитет 15 места, а изграждането му започна на 19 април 2017 г. Обектът се простира на 952 кв. м., застроената му площ е 329 кв. м., а разгънатата – 611 кв. м. Сградата е масивна, на два етажа и в нея се помещават осем стаи, административни помещения, трапезария, кабинети за социално, психологическо и правно консултиране, има лекарски кабинет и др. Изградена е система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, повиквателна система за обслужване на стаите. Енергийният клас е В, изградена е и достъпна среда за хора с увреждания – външна рампа, асансьор. Сградата вече е обзаведена и оборудвана, готов е и дворът й.

Стойността на проекта е 745 778 лв., от които 614 245 лв. са съфинансиране от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, 108 396 лв. е националното съфинансиране, а участието на Община Горна Оряховица е в размер на 23 137 лв.

В приюта ще бъдат настанявани бездомни хора, на които ще се предоставят подслон, храна, здравни грижи, хигиена и социални услуги за времето, през което институциите ще работят за разрешаването на всеки отделен случай. Приютът ще обслужва основно лица от и намиращи се на територията на населените места в община Горна Оряховица.

След приключване на проекта предстои разкриване на социална услуга „Приют“.

Повече...

Сто години чукна баба Иванка от Козаревец

С подаръци, торта, поздравления и цветя зарадваха възрастна жена лясковският кмет д-р Гецова и управникът на Козаревец Красимира Колева. Двете кметици посетиха на стотния й рожден ден баба Иванка Сахатчиева.


Столетницата от лясковското село получи специално внимание за трицифрения си юбилей и бе зарадвана от голямата задружна фамилия – дъщеря, снаха, внуци, правнуци и праправнуци, които бяха организирали пищен и весел празник. Много гости - роднини, приятели и съседи, се събраха в дома й в Козаревец, за да я поздравят в този важен ден. Кметът на Лясковец д-р Гецова донесе подарък и поздравителен адрес и пожела спокойни старини, толина и семейна обич на възрастната жена.

IMG 4647


Торта й поднесе козаревската кметица, която имаше и свещичка с цифра 100, а многолюдното семейство и най-малките членове, помогнаха на баба си да духне свещичките.


Иванка Иванова Сахатчиева е родена на 3 юли 1918 година в гр. Бяла черква. Свързва живота си с Димитър Григоров Сахатчиев през 1955 година в гр. Дряново. Отглеждат с много любов две прекрасни деца - син Григор и дъщеря си Пенка Стамова. Заедно със съпруга си Иванка Сахатчиева работи и живее на жп. гара Козаревец - от 1962 година до пенсионирането си. Работила е и в консервната фабрика в Джулюница и на много други места в Горна Оряховица. Скромна и отдадена на труд през целия си живот, днес възрастната жена прекарва спокойно старините си, заедно със своето голямо семейство. Баба Иванка има четирима внуци – от сина й са Димитър Сахатчиев и Ваня Погосян, а от дъщеря си има две внучки - Теодора Стамова и Стела Стамова. Има и шестима правнуци. В Козаревец баба Иванка е под грижите на своите деца и е много щастлива и добре обгрижвана. Винаги е усмихната и позитивна, а към доброто настроение прибавя и още нещо – голяма чаша сутрешно кафе, което е част от рецептата за дълголетие.


В празничния ден гостите и задружната фамилия на баба Иванка я поздравиха с юбилея, пожелаха й още много дни щастлив живот и се снимаха с нея, за да запечатат този важен момент, който не всеки има късмет да дочака.

Повече...

Безплатна профилактика на диабета организират във Велико Търново

Обществена кампания, насочена към профилактика на диабета, ще бъде организирана във Велико Търново. Инициативата ще се състои в парк „Марно поле“ в петъчния следобед /6 юли/ от 15,30 до 18,30 ч.


Всеки ще може да изследва безплатно стойностите на кръвната си захар, като измерванията ще бъдат извършвани от медицински лица. На преференциални цени ще бъдат предлагани нови глюкомери с подарък – малък комплект тест-ленти. Лекари ще консултират хората за последните тенденции при лечението и профилактиката на диабета, контрола на кръвната захар, хранителните режими.


Инициатори на кампанията, получила подкрепата на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов, са пациентска организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, „Викинг медикъл България“, Младежка банка – Велико Търново и доброволчески клуб „Заедно успяваме“ към Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

сн.novinite.bg

Повече...

Разкриха телефонната измама от Джулюница /СНИМКИ/

Извършителите са задържани за 72 часа.

36546643 1832133690158087 5969193153398308864 n


На 28 юни пред възрастната жена била разиграна познатата вече схема «оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници». Убедена, че помага на полицейските служители жената предала на измамниците 13 000 лв. и 500 паунда. От проведените действия по разследването е установено, че извършители на деянието са 43-годишните Н. М. и Д. Ж. и двамата от Павликени, известни на полицията и осъждани. Вчера, след доклад на материалите по случая в прокуратурата те са привлечени, като обвиняеми. С прокурорско постановление са задържани за 72 часа.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.