Menu

Новините от дата: Събота, 09 Юни 2018

Инж. Добромир Добрев и министър Румен Порожанов откриха Празника на горнооряховския суджук

С настроение, музика и димящи скари, които подгряват от снощи в парк „Градска градина“, продължи и днес Празника на горнооряховския суджук. За официалното откриване на празника

В Горна Оряховица дойдоха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Живко Живков и заместникът му Иванка Мизова, областният управител проф. Любомира Попова, депутатите инж. Кладидя Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спирдонов, Атанас Урджанов – председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Официални гости са и представители на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии в лицето на Иван Бунков и издателя Димитър Николов.

Преди няколко века в желанието си да съхранят месото, горнооряховчани имислят рецепта за консервация. За добото изсушаване е нужен благоприятен климат, сухи и влажни течения, характерни за района, бяла плесен. Дали като традиционен подарък при посрещането на гости или като ястие, или като асортимент в дисагите на пътуващите горнооряховски търговци, славата на суджука бързо се разпространява извън пределите на града. Така той става запазена марка на един много хубав народ.

За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование. Добрият пример, даден от Сдружение „Раховец 2007“ през 2011 г., бе последван и от Сдружение „Традицинно сурово-сушени месни продукти“, което кандидатства за регистрация на традиционни български храни като храни със специфичен характер. Понастоящем България има 5 такива храни - Филе „Елена“, роле „Трапезица“, луканка „Панагюрска“, кайзерован врат „Тракия“, пастърма „Говежда“. Днес със задоволство отбелязвам, че е налице ръст в производството на горнооряховски суджук, което спомага за осигуряване на повече работни места и запазване на вековните кулинарни и културни традиции, свързани с производството на продукта. Разчитаме на производителите да запазят традициите в производството и автентичния вкус.

От своя страна Министерството на земеделието, храните и горите ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество, каза при официалното откриване земеделският министър Румен Порожанов.

Самобитността на празника даде възможност на много хора не само да опитат вкуса на горнооряховския суджук, но и да се запознаят с историята и традииците, свързани с него. Горнооряховският суджук заслужено е първият български с географско указание. Той стана първата българска храна в списъка на Брюксел. Той означава вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус. С общи усилия Празникът доби национален мащаб. През годинте неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията му са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. От 2012 до 2014 г. Празникът бе част за иновативно събитие по ОПРР, което спомогна за неговото популяризиране. Като хора, мислещи за българското и родния град, се стремим да съхраним традицията, завещана ни от гороноряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Пожелавам ви добро настроение, насладете се на незабравимите празнични дни, пожела и кметът инж. Добромир Добрев, откривайки празника.

Секунди по-късно връчи по кошница с горнооряховската гордост на министър Порожанов и на шефа на Фонд „Земеделие“.

Веднага след церемонията бяха наградени участници в първото събите от тазгодишния Празник на горнооряховския суджук – семинар „Сензорен анализ с фокус сензорна оценка на горнооряховски суджук“.

Минути по-късно сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които ще забавляват гостите на празника, а официалните гости посетиха всеки един от щандовете.

Тази година празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В него участват фирмите "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", които единствени в страната имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук“.

През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди. Водещ ще бъде Ненчо Балабанов. От 18.00 ч. е концертът на формация „Паскалев – Пловдив“, а 20.00 ч. започва спектакълът „Молитва за България“ с участието на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.

Празникът продължава и в неделя, 10 юни с изпълнение на самодейни състави на общината и гости. Посетителите ще видят и театрална постановка "Горнооряховски суджук - значим и прочут" по Чудомир. Ще има много кулинарни игри, викторини и награди. В 17.00 ч. е концертът на оркестър "Плам", от 19.00 ч. щафетата ще поеме Пепи Христозова. В 20.30 ч. започва концертът на Кичка Бодурова и квартет "Мистик".

Празникът на горнооряховския суджук по традиция ще завърши с пъстри празнични илюминации.

Повече...

С музика и димящи скари започна Празникът на горнооряховския суджук

Празникът на горнооряховския суджук започна днес следобед с много музика, настроение и разбира се димящи скари. Началото бе поставено с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури”, в който се надпяват 21 певчески състава. Гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. На откриването на прегледа присъстваха и заместник-кметът Йорданка Кушева и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Румяна Матеева. Докато вървяха изпълненията им, в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се проведе форум за сензорен анализ на горнооряховския суджук, организиран от Асоциацията на месопреработвателите в България. Той бе открит от изпълнителния директор на АМБ д-р Светла Чамова, а лектор на семинара бе д-р Даниела Данаджикова. Освен представители на месопреработвателите, присъстваха и ученици от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Сензорният анализ е научна дисциплина, която използва реакциите на човешкото тяло към характеристиките на храни, които се възприемат от неговите сетива:зрение, обоняние, вкус, допир, слух. Той е полезен инструмент при определяне качеството на продуктите, изследване срока на годност и проучване на потребителския вкус.

Тази вечер Празникът на горнооряховския суджук продължава с богата фолклорна програма. В 18.30 ч. музикалната щафета ще поемат Фолклорен клуб „Балканика“, в 19.00 ч. на сцената ще се качат музикантите от оркестър „Елит фолк“, а в 21.00 ч. започва концертът на сестри Диневи.

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който ще продължи до 10 юни. Той се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В празника ще вземат участие фирмите "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

Вторият ден ще започне от 11.00 ч., за когато е насрочено и официалното отриване на Празника на горнооряховския суджук.

Празничната програма ще продължи с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди. Водещ ще бъде Ненчо Балабанов. От 18.00 ч. е концертът на формация „Паскалев – Пловдив“, а 20.00 ч. започва спектакълът „Молитва за България“ с участието на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.

Програмата на третия празничен ден отново ще започне в 11.00 ч. с изпълнение на самодейни състави на общината и гости. Посетителите ще видят и театрална постановка "Горнооряховски суджук - значим и прочут" по Чудомир. Ще има много кулинарни игри, викторини и награди. В 17.00 ч. е концертът на оркестър "Плам", от 19.00 ч. щафетата ще поеме Пепи Христозова. В

20.30 ч. започва концертът на Кичка Бодурова и квартет "Мистик".

Празникът на горнооряховския суджук по традиция ще завърши с пъстри празнични илюминации.

Повече...

С ТЪРНОВСКИ КОРЕН: Четвероевангелието на Иван Александър е с фототипно копие /ВИДЕО/

Готово е първото пълно копие на прочутото Четвероевангелие на цар Иван Александър - известно като лондонското евангелие. Фототипното издание се показва за първи път. Средновековната книга е един от най-ценните български и славянски ръкописи. Наскоро Четириевангелието беше включено като уникален писмен паметник в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Оригиналът се намира в британската библиотека, където се съхранява при специални условия и мерки за сигурност. Как български екип успява да изготви фототипно копие на реликва на повече от 600 години?

Ръкописът е уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан. До падането на Търново се намира в двореца на цар Иван Александър, разказват хрониките.

„След падането ни под Османско робство е изнесено заедно с редица други ръкописи в Молдова. От Молдова се появява в атонския манастир "Свети Павел". И тук всъщност го открива лорд Робърт Кързън и го пренася в Англия”, обяснява проф. д-р Димитър Кенанов.

Където е и до ден днешен. През годините ръкописът е показван няколко пъти в криптата на храм-паметника "Александър Невски". За първи път той е отпечатан в пълната му цялост - съвпадението с оригинала е 99%, твърдят създателите.

„Дигитални снимки, копия от най-високо качество”, обяснява Методий Петриков, създател на фототипното копие.

400-годишно Евангелие се появи неочаквано от селска черква (ВИДЕО)

„Тънкостта е в постигането на този ефект на златото в гравюрите, защото това е снимка все пак”, казва Диляна Русева, създател на фототипното копие.

Създаването на копието отнема близо половин година.

„Облеклото на корицата се оказа много сложно изпитание. Въпреки, че наподобява кадифе е от екологичен материал - евкалиптови дървета, преработени по много специална технология. Така че всъщност корицата е дървена - като оригинала”, обяснява Методий Петриков, създател на фототипното копие.

Изданието ще даде възможност на изследователите да видят и изучават едно от най-значимите произведения на българската книжовност и изобразително изкуство.

Фототипно копие на ръкописа отскоро притежава и папа Франциск, който получи Четириевангелието като подарък от страната ни в края на май.

Повече...

Фестивал събира във Велико Търново 1500 деца от цяла България

Детският фестивал „Отворено сърце“ събира във Велико Търново 1500 деца от цяла България. От днес до края на уикенда малчуганите и младежите ще се веселят в старата българската столица, ще пеят и танцуват, ще покажат уменията си в различни занаяти, ще представят наученото в часовете по свободноизбираемата дисциплина „Фолклор на етносите“.
Петнадесетото издание на културно-образователния форум бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. В приветствените си думи той посочи, че фестивалът е пример за работещ модел на интеграция, в центъра на който са поставени децата, младите хора, образованието и опознаването на различните култури. Карабаджаков подчерта, че старопрестолният град е пример как хората от различни етноси живеят в разбирателство и взаимна подкрепа.
Откриването уважиха също областният управител проф. Любомира Попова, представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации, също и дипломати.
Традиционният за летния културен календар фестивал „Отворено сърце“ е организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност и е подкрепен от Община Велико Търново. Събитията се провеждат в парк „Марно поле“, край Летния театър.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.