Menu

Новините от дата: Вторник, 12 Юни 2018

Осъдиха турски тираджия за катастрофа край Раданово

Шофьор на турски ТИР, причинил катастрофа с един загинал и един ранен е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Осъден е на една година лишаване от свобода и две години лишаване от право да управлява МПС.


О. А. е признат за виновен за това, че на 01.12.2017 г. около 15.00 часа на път Русе – Велико Търново, при управление на товарен автомобил - влекач «Мерцедес Аксор», нарушил правилата за движение, като въпреки забраната, предприел изпреварване, в резултат на което допуснал пътно-транспортно произшествие, като ударил челно насрещно движещ се товарен автомобил „УАЗ 452“, с което причинил по непредпазливост смъртта на водача И. Й. /1959/ и средна телесна повреда на возещия се на предната седалка С. Б. /1967/. Признат е за виновен и за това, че като участник в пътно транспортно произшествие, при което са пострадали хора, не уведомил компетентната служба, не останал на мястото на произшествието, за да изчака пристигането на компетентните органи, не взел мерки за оказване помощ на пострадалите и избягал от местопроизшествието. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.


Обвиняемият, управлявайки ТИР, влязъл в страната при гр. Русе в посока Турция. В района между с.Раданово и с. П. Каравелово движението било натоварено, с колони от автомобили в двете посоки. Движел се със скорост 60 км/ч, като пред него имало три автомобила, два от които товарни. По същото време в насрещната лента се движели един зад друг л.а. „Фиат Браво”; т.а. „УАЗ 452” и л.а. „Ситроен”. Въпреки забраната, обвиняемият предприел изпреварване на движещите се пред него автомобили. Виждайки идващият срещу него в неговата пътна лента ТИР, водачът на л.а. „Фиат”, предприел спиране и изнесъл автомобила си надясно, като избегнал челен удар. Водачът на движещия се зад него т.а. „УАЗ 452”, също намалил скоростта, но последвал удар между него и л.а. „Фиат”, а след това и с турския ТИР. Челният удар станал в платното за движение на т.а. „УАЗ 452”.

Вследствие на вторият удар т.а. „УАЗ”, се завъртял и настъпил трети удар между него и л.а. „Ситроен”. В резултат на катастрофата водачът на т.а. „УАЗ“ починал, а пътуващият с него мъж получил тежки травми. След катастрофата обвиняемият напуснал произшествието като избягал, но бил застигнат от свидетели на катастрофата и отведен в РУ на МВР-Полски Тръмбеш.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

Повече...

Международният конкурс за нов градски център във Велико Търново е най-мащабният в България

Именити архитекти от цял свят - доказани професионалисти, ще оценяват предложенията на участниците

Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който е под мотото “Ново сърце за Стария град“, възложен от Община Велико Търново по инициатива на кмета Даниел Панов, е най-мащабният, провеждащ се в страната към момента. Интересът към него е изключително голям, което личи от количеството въпроси, пристигащи ежедневно от целия свят към организаторите.
Международният конкурс е най-добрата форма за решение на такова сложно градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно училище, категоричен е проф. д-р Георги Станишев, председател на международното жури и консултант на конкурса.
Като форма на професионално състезание на идеи, международните архитектурни конкурси са най-добрият начин за генериране на проектни решения в световната архитектурна практика. Те не са прищявка нито на Европейския съюз, нито на други обединения и организации, съществували са много преди демократичните промени у нас и са давали положителни резултати, казва проф. Станишев. Като принцип на действие, по думите му, конкурсът може да бъде съпоставен с процеса на еволюция в природата и с естествения подбор. Този принцип, пренесен в сферата на архитектурата, дава възможност по същия начин да бъдат избрани концепции, заредени с най-висок потенциал за решаване на сложни задачи, какъвто е новият градски център на Велико Търново. Председателят на международното жури цитира японския архитект Кийонори Кикутаке, който утвърждава, че в основата на развитието, в това число - и архитектурното, лежи разнообразието от потенциални възможности, което е основа на всеки еволюционен процес.


Сред предложенията международното жури ще търси решения, които стъпват на уникалното архитектурно наследство на Велико Търново, но преразказват историята и културата на мястото чрез новаторски пространствени решения и със средствата на модерния архитектурен език. Именити архитекти от няколко страни, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране, ще отсяват най-добрите предложения за нов градски център на Велико Търново.


Андреа Д`Антраси представлява едно от най-престижните архитектурни студиа в света - MAD Аrchitects, базирано в Пекин, като директор на Европейския клон – MAD Europe (МАД архитекти – Европа). Притежава изключителен опит от реализацията на международни проекти в САЩ, Италия, Австралия, Китай и др. Идеята на организаторите на конкурса е арх. Д`Антраси да изнесе публична лекция във Велико Търново, която ще бъде от изключителен интерес както за специалистите в областта на архитектурата, строителството и урбанизацията, така и за цялата общественост в Старата столица.


Проф. Доминик Роайар от Франция - архитект, доктор по история на изкуството, е друго световноизвестно име в международното жури. Проучва новите градски форми в Европа, САЩ, страните на Латинска Америка и др. Нейните интереси са насочени към съвременната архитектура и връзката й с наследството в градската среда. Именно за това нейното мнение ще бъде особено важно, предвид задачата за съчетаване на тези две тенденции в новия градски център на Велико Търново.


Проф. Андрей Чернихов от Русия е сред водещите имена на архитектурата в родната си страна и в международен мащаб. Член е на най-престижните академии и организации в своята област, председател на Международната фондация "Яков Чернихов" (ICIF). Носител на голяма награда в конкурс за стратегическо планиране на Москва през 2012 г. В работата си съчетава историческата традиция на руския авангард от началото на 20 век и художествени открития в съвременното градоустройство.


Д-р Хеле Юул от Дания се занимава с научноизследователска дейност и е консултант за едни от най-големите образователни институции в областта на градското развитие и пространство. Акцент в дейността й е адаптирането на стари индустриални пространства и превръщането им в атрактивен елемент от съвременната градска среда. Именно в тази насока мнението й ще бъде от особена стойност при оценяване на проектите за терена в старопрестолния град.


Андрю Йоман – Великобритания и Хърватия, преподава в различни университети във Великобритания и е гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в проектни програми в този регион и Европа. Включен е в големи градски реновации за Копенхаген, които са сред най-мащабните в Европа.


Българските представители в комисията са великотърновските архитекти Юрий Любомирски, Николай Малаков и Лора Бъчварова.
Архитектите от международното жури са хора, отдавна доказали своя авторитет на световната сцена. Този факт, както и анонимността на конкурса, гарантират напълно безпристрастно и обективно оценяване на предложенията за проекти, категоричен е проф. Георги Станишев, който оглавява журито. 75000 евро е наградният фонд, обявен от Община Велико Търново. Журирането ще се проведе в Старата столица в периода 27 – 29 юли, а подаването на концепции е със срок до 20 юли.


Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“.


Конкурсната програма за новия градски център е изготвена според обществените нагласи. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство спрямо досегашните разработки за територията, създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.

 

Повече...

Изложба представя най-добрите снимки от Фотоконкурс „Мини България в кадър“

Най-добрите снимки от Фотоконкурс „Мини България в кадър“ на Парка на миниатюрите във Велико Търново ще бъдат представени в изложба на 14 юни 2018 г. Експозицията ще бъде официално открита в 16,00 ч. в музея на открито под Балдуиновата кула.
На събитието ще бъдат връчени и наградите на победителите в фотоконкурса за снимки, представящи парка през призмата човек-макет в големия-малък свят на миниатюрите.

Втора награда


Журито присъди първа награда на Галена Георгиева от Велико Търново за впечатляваща снимка на миниатюрата на Царевец на фона на историческата крепост. Призът за победителя е моментален фотоапарат FujiFilm Instax mini 70.


Втората награда, външен хард диск 1 ТВ , е за Вера Недялкова, а трета награда, microSD карта, ще получи Габриела Минчева.
Специалната награда за любим кадър от онлайн гласуване във Ффейсбук страницата на Парк „Търновград – дихут на хилядолтна България“ https://web.facebook.com/bulgaria.in.miniature/ е за снимката „Български морски флот“ на Таня Петкова.

Трена таграда


Фотоконкурс „Мини България в кадър“ стартира в началото на тази пролет. В продължение на два месеца бяха изпратени над 350 снимки, заснети в Парка на миниатюрите, от любители на обектива от цялата страна.

 

Повече...

Представиха Тодор Киселичков като треньор на Локо (ГО)/ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Новият старши треньор на Локомотив (Горна Оряховица) е Тодор Киселичков.

Наставникът заменя на поста Александър Димитров.

Тодор Киселичков е роден на 04.09.1975 година. Като футболист е играл на поста полузащитник. Треньорската му кариера преминава през отборите на Черноморец (Бургас), ДЮШ Черноморец (Бургас), Нефтохимик (Бургас) - асистент, Лудогорец - асистент, Мастер (Бургасс), треньор на Черноморец (Бургас), Пирин (Гоце Делчев), Септември (Симитли) и ДЮШ на Ботев (Пловдив).

Повече...

Задържаха собственика на мандрата в Елена

Бизнесменът Стефан Василев, който е един от най-крупните млекопроизводители у нас, съдружник в “Би Си Си Хандел” ООД и съсобственик на млекопреработвателното предприятие в Елена, е бил арестуван преди седмица, научихме от “Труд”.

Той бил задържан при мащабна спецоперация с близо 50 служители на ГДБОП и под ръководството на Специализираната прокуратура. В мандрата в балканското градче, в офиса му, както и в имота му в Арбанаси са правени претърсвания и изземвания заради данни за извършени данъчни престъпления.

До момента няма официална информация от институциите по случая. Говори се обаче, че 52-годишният Стефан Василев е с постоянна мярка в арест в София. В сряда мярката му за неотклонение ще се гледа на апелативна инстанция.

Репортер на “Труд” е потърсил за коментар съдружничката му Емилия Славова, която заявила лаконично: “Нищо няма да коментирам”.

Справка в Търговския регистър показа, че има запори от банки върху дружествени дялове. Най-големият запор обаче е от НАП и е за над 2 млн.лева. Наскоро през май са били извършени прехвърляния на дружествени дялове на трети лица.

Търновци, които добре познават маститият бизнесмен разказват, че той има още мандри в Русе, в Омургат, както и съдружие в подобна дейност в Македония. В Омуртаг държи голямо ловно стопанство. В еленското село Тодювци притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Във Велико Търново държи частна поликлиника с над 10 кабинета с модерни скенери и друга апаратура. Наскоро е взел хотел “Ивайло” до стадиона в старата столица.

dunavmost.com

Повече...

УЖАС: Намериха труп край Янтра

Останки от човешко тяло са били намерени на брега на река Янтра, в близост до мост на пътя В. Търново – Русе (в района на тунелите). Сигнал за случая е получен снощи в 20,00 ч. Местопроизшествието е запазено. По случая е започнато досъдебно производство.

 

сн.edin.bg

Повече...

Разпра в Свищов и заплаха с нож

Свищовски полицаи издирват 30-годишен местен жител заплашил 37-годишна жена, че ще я наръга с нож. Случката се разиграла снощи около 23,00 ч. в крайдунавския град. По първоначална информация две момчета на 16 и 17 години се прибирали към домовете си, като единият носел караоке-колонка, когато М. Д., известен на полицията и осъждан се приближил към тях и се опитал да я вземе. Момчетата се развикали и в разпрата се намесила 37-годишна жена, към която М. Д. насочил нож и се заканил, че ще я наръга, а след това побягнал.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

 

сн.starozagorci.com

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.