Menu

Новините от дата: Петък, 01 Юни 2018

Стотици деца станаха средновековни детективи на Царевец на 1-ви юни

Стотици деца се забавляваха с приключенската игра „Средновековни криминални загадки - Тайната на деветте ключа“ на крепостта Царевец във Велико Търново в Деня на детето. Малчуганите се вживяха в ролята на истински детективи и разплетоха различни загадки за тайни и съкровища. Така, забавлявайки се, те научиха различни факти за българското средновековие и историческата крепост Царевец.


Най-нетърпеливи да се включат в приключението бяха ученици от Основно училище „Патриарх Евтимий“ във Велико Търново и от Основно училище „Д-р Петър Берон" в Дебелец. На 1-ви юни с играта се забавляваха още стотици деца и техните близки от града, както и гости от цялата страна. Мнозина от тях се възползваха и от възможността да се повозят на туристическото влакче, което от 1 юни вече се движи по основния туристически маршрут в старата част на Велико Търново.


Приключенската играта „Средновековни криминални загадки - Тайната на деветте ключа“ бе подарък за Празника на детето от община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Регионалния исторически музей.


Играта е нестандартна разходка в архитектурно-музеен „Царевец“, като туристите получават цялата информация от една екскурзоводска беседа, но чрез собствените си усилия и находчивост, разплитайки загадъчна история и пазените в недрата на крепостта тайни.


Любителите на приключенията могат са се включат в играта всеки ден и през настоящия туристически сезон. Билетите са на цена 5 лева и се предлагат в офиса на Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново, а на входа на крепостта Царевец се заплащат такса вход за архитектурно-музейния резерват.

 

Повече...

На първи юни в Пожарната

По нетрадиционен начин деца от Горна Оряховица отбелязаха 1 юни – Деня на детето. В изложба на детски рисунки на тема "С очите си видях бедата" се включиха десетки детски рисунки за действията на огнеборци и спасители, видени през погледа на малките.

deca4

Експозицията беше подредена в противопожарната служба на града. Малчуганите бяха облечени в защитни дрехи. Специалният подарък за тях от огнеборците бе разходка из града с противопожарни автомобили, с включени сирени.

Повече...

Последно поколение лапароскопско оборудване вече има хирургично отделение в горнооряховската болница

Ново лапароскопско оборудване бе монтирано днес в Отделението по хирургия на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Комбинираната лапароскопска система е последно поколение и е произведена от американската компания "Smith & Naphew", която е с над 120-годишна история в производството на ендоскопска апаратура. Включва 32- инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство - таблет.

"Оборудването е на стойност 70 хил. лева, като 90% от средствата осигурява Община Горна Оряховица. Закупено е след обявяване на обществена поръчка и на разсрочено плащане", уточни управителят на болницата д-р Иван Иванов.

С новата апаратура ще се увеличат обемът и броят на медицинските интервенции в хирургичното и в Акушеро-гинекологичното отделения. Качеството на безкръвните операции също ще се подобри. "Инвестирахме в лапароското оборудване, тъй като тези щадящи за пациента операции ще се увеличават още", коментира д-р Иванов. За разлика от конвенционалните операции, възстановителният период за пациента се съкращава, намалява се и рискът от следоперативни усложения.

От две години насам в стационара успешно се развива коремна лапароскопска хирургия. Част от горнооряховските хирурзи заедно със свои колеги от УМБАЛ в Плевен извършват безкръвни операции на жлъчен мехур, като се предвиждат и операции на херния, и на апендикс. В АГ- отделението също се правят различни безкръвни гинекологични интервенции.

Новата лапароскопска система вече дава големи възможности на медицинския персонал за извършване освен на коремна хирургия, и на урологични, гинекологични, ортопедични, УНГ- операции/ на синуси/ и артроскопии.

"Комбинираната система позволява работа с LED- светлина, full HD- камера и система за документиране на изображенията. Дава възможност за работа както през главата на камерата, така и през външно устройство - таблет", коментира представител на фирмата доставчик.

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Повече...

Детската млечна кухня радва малчуганите с подаръци в празничния ден

В Международния ден на детето – 1 юни, Детска млечна кухня при Община Велико Търново ще зарадва всички свои малки абонати. Над 150 малчугани ще получат подаръци - балони и пакети с плодове. Изненадите са осигурени от общината и ще бъдат раздавани в осемте пункта на услугата.


Детската млечна кухня приготвя и предоставя топла, здравословна и разнообразна храна за децата до тригодишна възраст. Кулинарните продукти са с високо качество и с технологична обработка, кореспондираща изцяло с възрастовите особености на децата.

 

сн.www.dkbeborani.com

 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.