Menu

Новините от дата: Вторник, 06 Ноември 2018

Удариха „дрога”-ри от Търново и Горна

Наркотични вещества иззеха служители на ОДМВР – В. Търново. Вчера следобед при извършена проверка от служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» на жилище в областния град, обитавано от 34-годишен криминално проявен и осъждан мъж са установени и иззети около 0,2 грама бяло прахообразно вещество. При полеви наркотест то е реагирало на метаамфетамин. В жилището са открити и средства за произвеждането му. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство. Снощи в железничарския град е била извършена проверка на група младежи. В 19-годишен местен жител са намерени и иззети две цигари с листна маса, които при полеви наркотест е реагирала на марихуана. Същите са иззети. Младежът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Същия ден в Свищов при проверка на 16-годишно момче е установено, че то държи в себе си около 3 грама тревиста маса, която при полеви наркотест също е реагирала на марихуана. По двата случая са образувани бързи производства.

 

Повече...

Етър приема Локо (Пд) за Купата/ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Присъствието на спортния министър Красен Кралев на жребия за 1/4-финалите за Купата на България очевидно повлия и така феновете получиха, както се казва в подобни случаи, "финал преди финала". Двата оцелили фаворита - Лудогорец и ЦСКА ще излязат един срещу друг в елиминационен мач на "Лудогорец Арена".

Всички 1/4-финали за Купата на България:

Ботев Пловдив - Черно море

Струмска слава - Септември София

Лудогорец - ЦСКА

Етър Велико Търново - Локомотив Пловдив

Трябва да се отбележи, че за втори пореден сезон Лудогорец и ЦСКА се срещат в същата фаза от турнира. През миналия двата гранда се изправиха един срещу друг в лют декемврийски мач, а на "Армията" триумфираха "червените" на Стамен Белчев с 2:1 след продължения. След като съперниците си бяха разменили по един гол в редовното време чрез Николай Бодуров (9') и Козмин Моци (34' - дузпа), Десподов се разписа в 96-ата минута.

Двубоите от четвъртфиналите ще се играят през първата седмица на април 2019 година.

Струмска слава бе единственият представител на втория ни ешелон, който успя да се класира сред най-добрите 8 в турнира. Останалата компания в него се състоеше само от членове на Първа лига, сред които присъстваха цели четири тима от топ 6 на шампионата.

Той бе пряк участник в процедурата по определянето на двойките, които ще се решат в елиминационен мач. Жребият беше недирижиран, което означава, че нямаше никакви ограничения при сформирането на мачовете. Домакин автоматично ставаше тимът, чието име бе изтеглено първо.

При равенство в редовното време на 1/4-финалите следват 2 продължения по 15 минути, а ако и след тях няма излъчен победител, се прибягва към изпълнение на наказателни удари. В 1/8-финалите цели три дуела бяха решени именно след изстрели от бялата точка, като и трите се случиха в мачове, противопоставили отбори от елита (най-знаковия от тях костваше отпадането на Левски срещу Черно море във Варна).

Още веднъж – ето кои отбори стигнаха до четвъртфиналите на Купата:

Струмска слава, Локомотив Пловдив, ЦСКА, Септември София, Черно море, Етър Велико Търново, Лудогорец и Ботев Пловдив.

 

gong.bg

Повече...

Днес и утре доставят и монтират заявените от граждани нови пейки

30 нови пейки ще бъдат доставени и монтирани в Горна Оряховица и селища от общината. Днес и утре се доставят пейките на гражданите, които са направили предварителна заявка за това. Първите пейки днес бяха доставени и монтирани на ул. „Георги Бошнаков“ 31. Блокът е саниран по националната програма и желанието на обитателите му е да си направят хубав кът за отдих, както и да облагородят пространството около сградата. Пейките се доставят и монтират от работниците на Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване“. Те доставят също и тротоарни плочки, заявени от гражданите, в рамките на общинската инициатива за облагородяване на междублоковите пространства. За тази цел всяка година в бюджета на общината се заделят определени средства.

Допълнителни нови пейки бяха монтирани и на пл. „Георги Измирлиев“, нови пейки ще бъдат доставени и в селища от общината.

Паралелно с това, работниците от Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване“, направиха есенно зацветяване на града, почистват листа и сухи клони в парковете, работят и по сигнали на граждани.

Повече...

15 ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ дадоха обещание като младши посланици към Европейския парламент

15 ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ дадоха тържествено обещание като младши посланици към Европейския парламент. Домакин на церемонията по „встъпване в длъжност“ на младшите посланици бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. В духа на дигиталното време и на европейските приоритети, младите хора положиха своето обещание над електронен четец. „Това е прецедент в нашата история и ние сме първите посланици, които дават обещание над електронна книга – форматът на бъдещето“, каза един от ръководителите на младежите Богдана Пашева – Куманова. Младшите посланици дадоха своето обещание в присъствието и на директора на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Милена Димитрова и на своите ръководители, както и на директора на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева. „Обещавам във всичките си действия като младши посланик

да спазвам и зачитам целите на Европейския съюз, които гарантират принципите на свободата, на демокрацията и на върховенството на закона. Обещавам отговорно да представлявам младите граждани на града ни и на моето училище, като защитавам техните интереси и правото им на гражданска позиция. Обещавам да работя неуморно срещу всяка проява на насилие и нетолерантност към хората. Обещавам да превърна в действие девиза на Европейския съюз – „Обединени в многообразието“. Това обещание дадоха младшите посланици над електронния четец, на който беше отворен Лисабонският договор на страница „Протокол относно чл. 6, параграф 2 от Договора за Европейския съюз относно присъединяването на Съюза към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи“.

След полагане на тържественото обещание, учениците получиха от кмета инж. Добромир Добрев специални значки на Европейския парламент – „Младши посланици“. Младежите от своя страна връчиха на градоначалника грамота за най-добър приятел на младшите посланици.

Полагането на тържественото обещание над Лисабонския договор е първата публична изява на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ като участник в програмата за училищни посланици на Европейския парламент. „Благодарим на инж. Добромир Добрев, който прие нашата инициатива и се отзова за реализирането й. Приемаме тази добронамереност като високо доверие и като отговорност за следващите ни стъпки по осъществяване на Програмата в горна Оряховица. Тя е израз на европейско мислене, което ни мотивира и амбицира да работим целенасочено и всеотдайно за европейските и човешки демократични ценности сред младите хора на нашия град през следващата една година“, обърнаха се към кмета младежите. „Горд съм, че горнооряховско училище участва в тази надпревара на идеи, на добри дела и европейско мислене. Имате изключително отговорна задача, предстои ви много работа и се надявам, че ще бъдете активни, упорити и ще спечелите тоз престижна битка със своите връстници от страната“, пожела на младите хора инж. Добромир Добрев.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е единственото училище в община Горна Оряховица, избрано за училище – посланик към Европейския парламент. От Област Велико Търново в надпреварата участват още Спортното училище в старата столица и СУ „Бачо Киро“ в Павликени.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година е разширила обхвата си с нови 40 учебни заведения от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

Обучителният процес в избраните училища ще обхване дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

Повече...

Средата на декември приключва ремонтът по „Красива България“ на отделения в горнооряховската болница

До средата на декември най-късно ще приключи мащабният ремонт, който тече в три отделения на втория етаж в горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски“, който започна в края на септември. Ремонтни дейности се извършват в Първо вътрешно отделение, Отделението по физикална и рехабилитационна медицина и в Отделението по УНГ- болести. Финансирането е по проект „Красива България“, който Община Горна Оряховица спечели, като общата му стойност е 270 754 лв. От тях 119 998 лв. са осигурени от МТСП, а 150 756 лв. са от общинския бюджет.

Изпълнител на ремонта е великотърновската фирма „Джъмбо 33“, която в края на октомври бе наградена с бронзово отличие на церемония на Камарата на строителите в България за най-добри компании в сектора за 2017 г. (за малки фирми).

В момента завършва работата по цялостна подмяна на електрическата инсталация, сменена е частично ВиК системата, извършени са шпакловки и боядисване на помещенията. В коридорите и стаите се поставя изцяло нова PVC настилка, всички дървени врати се подменят с PVC, сменя се дограмата и се монтират окачени тавани. В санитарните помещения ще се подмени фаянсовата облицовка, стените ще се боядисат с антибактериален латекс. Предстои монтирането на нови LED осветителни тела.

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев няколко пъти е посещавал лично обекта, за да провери качеството на изпълнението и спазването на сроковете.

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.