Menu

Новините от дата: Неделя, 04 Ноември 2018

Конкурс за детски рисунки, стихотворения и есета организираха в община В. Търново за професионалния празник на полицията

Специалната награда на директора на ОДМВР – В. Търново ще получи рисунката на Надежда Кочева от с. Беляковец.
Конкурс за детска рисунка, есе или стихотворение по повод професионалния празник на българската полиция – 8 ноември организираха община В. Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници в община В. Търново и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ – с. Балван. В конкурса се включиха забележителен брой деца на възраст между 8 и 15 години от Центровете за работа с деца и младежи на територията на общината. Темата беше „Полицаят – мой приятел“, а малчуганите имаха възможност да изберат с каква творба да участват. Сред предадените произведения имаше индивидуални и колективни. Някои бяха заложили на изобразителното изкуство, други на писаното слово. Едни от тях са избрали да разкажат случки от реалния живот, а други са написали стихотворения за любимите си полицаи.


Идеята на конкурса е да се покаже, че полицията работи изключително добре в малките населени места, че децата познават полицейските си инспектори и са в приятелски взаимоотношения с тях. Някои дори искрено им се възхищават, признаха организаторите.


Срокът за предаване на материалите беше 26 октомври.
Днес специално подбрана комисия с представители на Община – В. Търново, ОДМВР – В. Търново, РУ – В. Търново и кметове на малките населени места, сред сериозна конкуренция избра творбите, които ще бъдат наградени на 7 ноември на тържественото съвещание в Областната дирекция на полицията.


За най-добро от стихотворенията комисията избра творбата на Свилена Донева от с. Никюп. Второто място си поделиха творбите на децата от центровете за работа с деца и младежи в селата Присово и Хотница, а на трето място бе класирано стихотворението на Милка Александрова от с. Беляковец.


При есетата на първото място комисията класира отново две творби – на Михаил Михалев от с. Арбанаси и на Тереза Денева от с. Шемшево. Второто място отиде при Ива Фичева от с. Балван и на трето място бяха класирани творбите на Гергана Десиславова от с. Арбанаси и Станислав Иванов от с. Пчелище.


Единодушно комисията определи първо място и специалната награда на директора на ОДМВР – В. Търново за рисунката на Надежда Кочева от с. Беляковец. На второ място се класира творбата на Беатрис Паришева от с. Никюп и трето място си поделиха рисунките на Александра Калбанова от с. Ресен и Мюмюне Реджепова от гр. Килифарево.


Всички деца, участвали в конкурса ще получат награди, осигурени от Съюза на пивоварите в Република България, а творбите им ще бъдат изложени във фоайето на ОДМВР – В. Търново.

Повече...

Над 50 000 цветя и дръвчета са засадени във Велико Търново през годината

Над 2100 дръвчета и 48 000 цветя са засадени във Велико Търново и край града от началото на годината. Старата столица ще стане още по-зелена и цветна с 16 броя платан, 51 брези, 57 броя чинар, 8 броя шестил, четири липи, кълбести явор и ясен. Залесяването обхвана парковете „Дружба“, „Бузлуджа“, „Колю Фичето“, местността „Боруна“, зелената ивица по бул. „Никола Габровски“, пространства около детски площадки в различни квартали и части на Старата столица. Покрай екопътеката за Арбанаси са посадени 1000 броя цер и 1000 броя червен дъб.


124 от дръвчетата са дарени от фирма „Хит“ ООД, а Община Велико Търново благодари за жеста.


Близо 25 500 пролетни и 23 000 есенни цветя от видовете виола, тагетис, колеус, бегония и др. красят парковете и зелените площи и превръщат Велико Търново в още по-цветен град.


Успешен бе и проектът „Моята градинка“, чрез който Община Велико Търново всяка година насърчава жителите да облагородяват пространствата край домовете си. 22 бяха подадените и одобрени молби за залесяване, а в различни части на града са засадени 962 броя цветя, храсти и дръвчета: липа, смърч, бреза, вербена, сабина, туя, винка, лигуструм, хибискус, хортензия, вайгела, люляк, лавандула, роза, кана, туя, хамерокалис, форзиция, спирея и др.
Община Велико Търново благодари на великотърновци, които участваха в кампанията и проявиха своята гражданска активност и апелира да бъдат полагани необходимите грижи за засадената растителност и добрия вид на градинките.

Повече...

Иван Владимиров и Пламена Раева победиха в ІV кръг от Републиканското първенство по Гимкхана

  • Публикувано в Спорт

Иван Владимиров и Пламена Раева са победители в генералното класиране съответно при мъжете и жените в ІV кръг по Гимкхана „Раховец 2018”. Домакин на състезанието, което е и заключителен кръг от Републиканското първенство бе Горна Оряховица.

Общо 25 състезатели – 17 мъже и 8 жени се впуснаха в надпреварата, която се проведе на паркинга пред НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Състезанието се организира от БФАС, СККА „Етър Рейсинг“ със съдействието на Община Горна Оряховица и спомоществователството на много фирми.

Гимкхана е преминаване през предварително обявено и маркирано трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на наказателни точки. Шампионатът се провежда на отворени пространства, най-често на паркинги или свободни плацове. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова. Състезанието е съвкупност от различни видове изпитания за класиране. Елементите на трасето се маркират с конуси или други открояващи се маркери. За участие се допускат стандартни автомобили (СТОК) серийно производство и модифицирани автомобили – с подобрения, различни от тези на серийното производство.

Гимкхана в България се провежда за първи път през 2013 г. в рамките на дамски рали шампионат и от тогава се превръща в традиция. И тази година Горна Оряховица бе домакин на ІV кръг от Републиканското първенство, който е и заключителен за шампионата.

Надпреварата премина в три манша по три схеми на подреждане на конусите по трасето. Преди началото, състезателите имаха технически и административен преглед, преминаха и проверка с дрегер. По време на състезанието всеки участник трябваше да бъде с поставен обезопасителен колан, тъй като и най-голямото наказание – 60 наказателни секунди се налагат именно заради липса на колан.

Първи в генералното класиране при мъжете с общо 25 т. се класира миналогодишният победител Иван Владимиров със Ситроен, който се състезава в клас „Модифицирани автомобили”. Той премина по трасето общо за 2:26:69. Втори е Николай Георгиев също със Ситроен, който премина за време 2:29:93. На трето място е Красимир Йорданов с Пежо 206 и време - 2:35:24.

При жените първа в генералното класиране с 25 точки е Пламена Раева със Ситроен. Времето на състезателката е 2:39:85. На второ място и тази година се класира доайенът сред автомобилните състезатели 67-годишната Констанца Томова, която този път кара Ситроен. Нейното време е 2:40:67. Кети, както всички я наричат управлява автомобил от 1973 г. и заедно със съпруга си имат над 1 000 купи и над 30 републикански титли. Трета в генералното класиране се подреди Мария Русева с Пежо 206 за време 2:44:45. В отборното класиране първи е тимът на Иномоушън Рейсинг, втори са Вромос, а трети и тази година са СККА Етър Рейсинг.

И тази година публиката имаше възможността да аплодира професионални дрифтъри, които по време на своите стартове заложиха повече на шоуто. За своите майсторски изпълнения Вилиян Валентинов, Димитър Тодорови и Недко Буюклиев бяха удостоени с купи.

Победителите в отделните класове и в генералното класиране получиха своите купи и награди от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

"И тази година се получи много добър спортен празник, още повече, че и времето беше на наша страна. Нека си пожелаем догодина в Горна Оряховица да се съберат още повече състезатели", каза на финала инж. Добрев.

 

Повече...

Източиха 200 л. нафта от тир в Поликраище

43-годишен мъж от гр. Русе е обвинен в кражба на дизелово гориво от резервоара на товарен автомобил, паркиран пред заведение в с. Поликраище. Деянието е извършено на 27 октомври тази година. В хода на разследването е установено, че от возилото са били откраднати 200 литра гориво. От проведените действия по разследването криминалистите влезли в дирите на извършителя – криминално проявен и многократно осъждан. На 1 ноември при съвместни действия на служители от РУ – Г. Оряховица и ОДМВР – Русе той е установен и задържан. Извършени са претърсвания в жилището му, от където са иззети вещи, имащи отношение към извършеното деяние. След доклад на материалите по случая в прокуратурата в петък той е привлечен, като обвиняем. Наложена му е най-тежката мярка за неотклонение «задържане под стража».

 

сн.bnr.bg

Повече...

ЕКШЪН В ПАВЛИКЕНСКО: Побойник преби дядо, налетя и на полицаи

В събота следобед в полицейското управление в Павликени е бил получен сигнал от 70-годишшен мъж от с. Батак, който е обяснил, че съседът му му е нанесъл побой.

На адреса незабавно са били изпратени екипи на полицията е спешна помощ, които установил, че същия следобед пострадалият е бил в двора на имота си, когато съседите му започнали да хвърлят пиратки. Той им направил забележка, след което те започнали да хвърлят в двора му камъни и бутилки. Камък попаднал върху главата му. В същото време в имота му нахлул 33-годишен мъж от с. Дъскот и започнал да го бие. След намесата на полицията, униформените предприели задържане на 33-годишния мъж, който оказал яростна съпротива. Да попречи на органите на властта да изпълнят задълженията си по служба се опитал и друг 29-годишен мъж от компанията от с. Батак.

Въпреки това побойникът бил задържан и отведен в полицейското управление, където е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него и приятелят му са започнати бързи производства. След, като вече бил настанен в помещенията за задържане 33-годишният започнал отново да буйства, счупил стол и разбил вратата на помещението.

Той бил преместен в друго помещение, но за извършеното деяние срещу него е започнато още едно бързо производство.

 

сн.smolyanpress.net

 

Повече...

Шофьор самокатастрофира край П. Тръмбеш, намериха дрога в колата му

Служители на РУ – П. Тръмбеш установиха самокатастрофирал автомобил с водач, употребил наркотични вещества. Вчера в 04,00 в полицейското управление е бил получен сигнал за лек автомобил «Фиат», движещ се в посока В. Търново – Русе, който е самокатастрофирал, след като водачът е опитал да осуети полицейска проверка. Изпратеният на мястото екип е установил водача – 34-годишен мъж от гр. Русе, криминално проявен. При извършена проверка в автомобила е намерено и иззето топче, съдържащо около 7 грама растителна маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана и топче с бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на метаамфетамин, с тегло около 1 грам. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества, апаратът е дал положителна реакция на амфетамин и метаамфетамин. Той е задържан за срок до 72 часа. По случая е започнато бързо производство.

 

сн.dnes.bg

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.