Menu

Новините от дата: Сряда, 03 Октомври 2018

Нова кампания за събиране на опасни битови отпадъци предстои във Велико Търново

Община Велико Търново и фирма „Балбок инженеринг“ отново организират кампания за събиране на опасни битови отпадъци от домакинствата. За целта ще бъдат разкрити два мобилни пункта. Първият ще бъде локализиран на паркинга до пазара в кв. "Бузлуджа" и ще работи на 8 октомври. Вторият пункт ще бъде отворен на 9 октомври и ще бъде разположен на паркинга на ул. "Симеон Велики", срещу МОЛ В. Търново. Във всеки от двата дни пунктовете ще работят от 10,00 до 16,00 ч.


Всеки желаещ може да се включи в кампанията и да предаде следните видове отпадъци:
- лекарства с изтекъл срок на годност, замърсени опаковки, живачни термометри, флуоресцентни тръби, почистващи препарати, дезинфектанти, химикали, пестициди, масла и лепила;
- излязло от употреба електрическо и електронно оборудване;
- негодни за употреба батерии и акумулатори;
- излезли от употреба гуми.


Община Велико Търново апелира към жителите на Старата столица да се включат в кампанията и както досега, Старата столица отново да покаже високо ниво на екологична култура и отговорност.


Повече информация може да бъде получена в общинския отдел „Околна среда“ - на тел. 062/619 502, 062/619 552.

Повече...

За трета поредна година Горна Оряховица събира млади технически гении от цялата страна

За трета поредна година млади технически гении от цялата страна се събират в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

Близо 60 творчески колектива с над 300 участници от цяла България ще пристигнат в Горна Оряховица за изложението. В дните от 11 до 13 октомври те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Информация за предстоящото младежко техническо изложение бе оповестена на пресконференция, на която присъстваха представители на организационния комитет – кметът на Общината инж. Добромир Добрев, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева.

Официалното откриване на изложението е насрочено за 11.30 ч. на 11 октомври в Спортна зала „Никола Петров“. В програмата на тридневното събитие ще има много демонстрации на техническите екипи от 29 професионални гимназии, Техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и БАН. Очакват се гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми. Очаква се да присъства и евродепутатът Ева Майдел

Техническите вузове ще се представят с по 3 до 4 екипа. Свои разработки ще покажат и екипи от професионални гимназии от Шумен, София, Бяла, Пловдив и др. В изложението ще се включат фирми, които ще представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства, както за най-малките, така и за учениците от 5-ти до 7-ми клас. По време на Изложението с такива средства ще се извърши обучение от учители на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Фирма „Техномеджик“ ще демонстрира атрактивни технически устройства, разясняващи физическите закони. Посетителите ще видят изпълнителни устройства управлявани по интернет, дронове, 3Д принтери, роботи, роботизирани ръце, хуманоиден робот, електрически коли и други.

На 12-ти октомври от 10:00ч. в пресклуба на спортната зала, проф. д-р Георги Попов, ще изнесе лекция на тема Индустрия 4.0 и изкуственият интелект. За всички посетители, ще бъде експонирана ретро линия от преди 50 – 70 години.

Най-добре представилите се отбори отново ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора. Разбира се ще има и финансови стимули, уточниха организаторите.

 

 

http://g-oryahovica.org

Повече...

Незаконен склад със стари храни откриха в Горна

Хранителни продукти с изтекъл срок на годност установиха служители на РУ – Г. Оряховица в незаконен склад. Вчера при извършена съвместна проверка от служители на РУ – Г. Оряховица и ОД «Безопасност на храните» - В. Търново в складово помещение в железничарския град, ползвано от 42-годишен мъж от същия град, известен на полицията и осъждан са установени хранителни стоки, тестени и сладкарски изделия без документи, удостоверяващи произхода и качеството им. В хода на проверката е установено, че част от стоката е с изтекъл срок на годност, а склада е незаконен и не отговаря на установените санитарни и хигиенни изисквания. Помещението е запечатано, хранителните стоки предстои да бъдат унищожени, а на ползвателя на помещението ще бъде съставен акт.

 

сн.politikata.net

Повече...

Един от най-добрите отоларинголози в страната оглави УНГ-отделението в МБАЛ “Св. Иван Рилски“

Един от най-добрите специалисти по отоларингология в България оглави УНГ- отделението в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. След кончината на досегашния началник на отделението д-р Атанас Атанасов, ръководството на болницата покани пловдивския УНГ специалист д-р Стоян Стоянов.

55-годишният медик е завършил ВМИ – Пловдив през 1991 г. Специализира УНГ болести в Медицинска академия в Пловдив и в ИСУЛ в София. През 2011 година специализира „Отоневрология“ в ИСУЛ. Основно трудовият му опит е като УНГ- специалист в областта на онкологията, като е работил в Националната онкологична болница в София. Специализира и фониатрия (наука за гласообразуването и патологиите на гласа), отоневрология (медицинска подспециалност между УНГ и неврологията, свързана с проблемите на слухово - вестибуларния рецептор) и аудиология. В момента е в процедура на изготвяне и защита на дисертация на тема „Злокачествени тумори на хипофаринкса“ заради дългогодишни наблюдения и опит.

От началото на октомври д-р Стоянов е част от лекарския екип на горнооряховската болница, където пристига от УМБАЛ - Пловдив. Медикът е свързан с района, тъй като баща му е родом от Елена.

Целите, които си поставя д-р Стоян Стоянов, са свързани с максималното повишаване на качеството на здравното обслужване на населението, увеличаване на регистрираните в отделението легла (в момента 6 на брой), както и въвеждането на неприлагани диагностично- терапевтични процедури, вкл. и оперативни. Сред другите приоритети на д-р Стоянов, са: активно наблюдение на болни съвместно с лекарите от неврологичното отделение и ОАИЛ при общи случаи като обструктивна сънна апнея (тежко хъркане с прекъсване на дишането), както и профилактика на остри респираторни инфекции.

„От осем години това отделение е единственото във великотърновска област. То има юридическата възможност и потенциал практически да утвърди присъствието си като единственото такова в региона“, коментира д-р Стоянов.

Лекарят се ангажира с максимално разширена гама от диагностично- терапевтични процедури в областта на УНГ- патологията, които не са прилагани до момента в лечебницата, както и да работи в симбиоза със свои колеги от Пловдив и София.

Информация: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Повече...

Възрастен мъж от Първомайци изгоря в гаража си

70-годишен мъж от с. Първомайци е загинал при пожар в гаража си. Вчера сутринта в полицейското управление в железничарския град е бил получен сигнал за пожар в гараж в с. Първомайци. На адреса незабавно са били изпратени екипи на пожарната и полицията. След потушаването на пламъците в гаража е установено тялото на възрастния мъж. То е изпратено за аутопсия във великотърновската болница. При първоначалния оглед данни за насилствена смърт не са установени. По случая е започнато досъдебно производство.

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.