Menu

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?ids=http://tritegrada.eu/index.php/велико-търново/спортни-новини-вт/item/1855-краси-балъков-за-етър,-битката-за-върха-и-петър-хубчев): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/trit9ajr/public_html/plugins/content/bt_socialshare/bt_socialshare.php on line 895

Новините от дата: Сряда, 10 Октомври 2018

Военни самолети с атрактивен полет над Велико Търново

Група военни самолети ще прелетят над Велико Търново в петъчния ден /12 октомври/. Атрактивната демонстрация е част от церемонията по полагане на военна клетва на 155 курсанти от Випуск 2023, която ще се състои в базата на Националния военен университет „Васил Левски“.


Програмата започва в 10,30 ч. на плаца на висшето учебно заведение. Сред гостите ще бъде и кметът на Старата столица Даниел Панов. Самолетите ще прелетят на малка височина над Старата столица във времето от 11,00 до 12,00 ч.


11 и 12 октомври са обявени и за дни на отворените врати във висшето учебно заведение. Организирано е изложение на военна техника и оръжия, сформирана е походна кухня, предвидени са различни строеви и бойни демонстрации.

Повече...

Краси Балъков за Етър, битката за върха и Петър Хубчев

  • Публикувано в Спорт

Красимир Балъков се е посветил на своята кауза „Етър Велико Търново”. Главният мениджър на клуба се чувства у дома си, част от едно голямо семейство, за което работи неуморно. Краси Балъков даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT, в което разкри защо се е върнал в България, както и за визията си за футбола.

Специалистът не скри, че е имал предложения от ЦСКА, както и от чужбина, но засега остава верен на Етър Велико Търново, защото вече вижда прогреса.

„Много съм доволен, че успяхме да вземем добри попълнения. На фона на добрия колектив, който показваме, постоянство, воля и желание, вече имаме и добри резултати. Искам да похваля всички, които участваха в това, да възродим малко търновския футбол, защото от тук са излезли много футболисти. Една от причините да се прибера е тази – да поставим основата в този клуб. За мен обаче е важно да има спортно-техническо развитие и да има постоянство”, започна Краси Балъков.

„В чужбина се започва с инфраструктурата, а тук трябва първо да покажеш, че можеш да печелиш, а след това идват другите неща. Тук още не сме се интегрирали в Европа, трябва ни помощ малко. Дано скоро влезем в пътя, по който спортът трябва да съществува. Ние знам как се получава, но понякога е по-лесно и по-повърхностно, да си караме по нашия начин. Трябва много неща да се променят в България, за да се промени и футболът. Когато отборът е в Първа лига, е много важно да побеждава, за да привлече хора, които да помагат. Ние много неща сме започнали да правим. Видя се много добре, че отборът направи това, което трябва, за да остане в елита. Сега показваме лице, което също много ме радва. Защото расте нещо, и спортно-технически расте отборът. Има напредък и индраструктурно – опитваме се да направим терени. Крачка по крачка търсим мястото си в елита.”

„Ние българите сме големи индивидуалисти, но колектив правим много трудно. А когато направим колектив, и големите сили се прегъват пред нас – показахме го на Световното първенство през 1994 година. Мисля, че футболът стана по-интересен в момента – сега конкуренцията за върха е по-сериозна, клубовете взеха горе-долу добри футболисти, има борба, желание. Не са само Левски, ЦСКА и Лудогорец. Жалкото е, че идват много малко хора на стадионите”, коментира още Балъков.

„Във футбола е нормално да има лек спад, особено ако 6 години си бил само на върха. Не бих казал, че е по-слаб отборът. Има конкуренция, дали тази конкуренция ще издържи цял сезон, ще видим. Мисля, че първенството ще бъде много интересно. Трудно може да се каже, дали Левски и ЦСКА ще бъдат реални конкуренти за титлата. Времето ще покаже какво ще стане по върховете. Първенството ще бъде много по-интересно.”

„Винаги внимавам какво казвам, защото имам морална отговорност какво говоря. Има хора, които не се замислят какво казват. Аз се замислям, но винаги се опитвам да изказвам това, което чувствам. В България сме свикнали винаги да бъдем на полюсите.”

„Велико Търново е градът, който ме е създал поне на 80% като футболист, минал съм през много добри треньори, които никога няма да забравя. Затова не съм се замислял какво ще получавам, а идвам веднага. Имаше перспектива да отида в Спортинг, на други места. Това са нормални неща във футбола. Но ако си заслужаваше, сигурно щях да бъда там. Но когато поема някакъв ангажимент, гледам да го докарам до край. Аз съм част от това семейство. За мен е напълно нормално, каквото мога да дам за това семейство”, коментира още главният мениджър на Етър.

„Петър Хубчев е един голям специалист. Когато бях мениджър на Черноморец му се обадих и го привлякохме да води втория отбор само с млади футболисти и той стигна до финал за Купата на България. Мисля, че имам някакъв пръст, за връщането на Петър Хубчев. Радвам се, че в момента има успехи. Много добре си е избрал треньорския щаб, пожелавам му да има късмет, защото ще му трябва. А късметът идва, когато работиш, видяхме го в последните мачове на националния отбор. Иска ми се да кажа на феновете да не се отдръпват от футбола, да бъдат на стадиона. Нека бъдем всички заедно. Само заедно можем да оправим клубния футбол и в националния отбор. В България намираме кусурите на всеки, който тръгне да прави нещо ново. Ние имаме кадърни български треньори, но на тях им се дават по-малки шансове от чужденци, които идват тук. Но и това е нормално. Темата за треньорите-чужденци не ми харесва много. Качеството е важно, дали хората имат компетентност да водят отбори. Всичко е въпрос на философия. Получавали са се нещата и при български треньори.”

„Пауло Аутуори го познавам още от Португалия, той е невероятен човек и треньор. Аз съм много малък треньор, за да му правя на него анализи. Идва тук, бразилец, в тази джунгла и искаме да оправи всичко”, каза още Краси Балъков.

 

gong.bg

сн.dnevnik.bg

Повече...

Горна Оряховица отново събра млади технически гении от цялата страна на тридневно изложение

Близо 60 творчески колектива с над 300 участници от цяла България ще премерят сили в третото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда от 11 до 13 октомври в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.

izl1

Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

Официалното откриване започна с изпълненията на мажоретките на СУ „Вичо Грънчаров” и младите таланти от Вокален състав “Music sounds“.

„Българската икономика се развива успешно и има ръст на БВП от близо 4 % тази година. За да бъде ръстът още по-сериозен, имаме нужда от вас и вашите свежи идеи. Надявам се това изложение да помогне повече млади хора да се насочат към техническите професии, защото това са нужните специалисти на България сега. Дано повече млади хора да намерят у себе си новатора и да се развиват, като така ще се развива и икономиката ни“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Асоциацията е постоянен партньор на изложението от самото му създаване.

izl2

„С този форум за пореден път засвидетелстваме нашата вяра в перспективите за развитие на професионалното образование. Тук отново науката и бизнеса си подават ръка за бъдещи нови проекти. Нека през следващите три дни Спортна зала „Никола Петров“ отново да се превърне в своеобразна работилница за обмен на идеи, добри практики, и на взаимни контакти между всички вас“, поздрави участниците и гостите кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

„Вече мислим за бъдещето, време e, и още догодина ще го направим, да се представим на подобни форуми в Европа. Има какво да покажем, вие сами ще видите какви страхотни неща правят нашите деца“, каза по време на откриването главният двигател на изложението – инж. Владимир Григоров от Фондация „Милен Григоров”. Той подчерта, че голямата благодарност в такъв момент трябва да е към учителите, които са подготвили тези талантливи деца и продължават да им помагат да развиват идеите си.

izl3

„Най-важното е да не спирате да мечтаете. Когато имате мечта, ще намерите сподвижници, с които да я осъществите. Дерзайте деца, вие наистина сте бъдещето“, обърна се към младежите и инж. Камен Коцев, който заедно с „Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец”, също е сред главните двигатели за осъществяване на изложението.

На официалното откриване присъстваха още областният управител проф. Любомира Попова, инж. Румяна Костадинова от МОН, началникът на РУ на МОН инж. Розалия Личева, представители на университети и научно-технически съюзи, както и представители на партниращите организации, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, директори, учители и ученици.

В продължение на три дни, посетителите на изложението ще имат възможност да видят демонстрации на технически екипи от 29 професионални гимназии в страната, Техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и БАН. В изложението се представят и фирми, които показват разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства, както за най-малките, така и за учениците от 5-ти до 7-ми клас. По време на Изложението с такива средства ще се извърши обучение на преподаватели от професионалните гимназии, които ще работят по програма за ранно приобщаване на децата към техническите науки, чрез организиране на кръжочна дейност. Домакин на обучението е ПГЕЕ „Ломоносов”. Фирма „Техномеджик“ демонстрира атрактивни технически устройства, разясняващи физическите закони. Посетителите ще видят изпълнителни устройства управлявани по интернет, дронове, 3Д принтери, роботи, роботизирани ръце, електрически автомобили, умни къщи и други.

Безспорно голямата атракция на изложението тази година е хуманоидният робот РОКИ, изработен в гараж от 32-годишния инженер от Шумен Росен Христов. Роботът е прототип с изследователска цел. РОКИ излиза за първи път от гаража на своя създател, който е работил по творението си години наред. Роботът би могъл да намери приложение както в индустрията, особено в опасни за човека производства, така и в бита, смята инж. Росен Христов.

И тази година на изложението в Горна Оряховица се представя екип на клуб „Роботи” от Бяла, Русенско. Този път екипът представя прототип на манипулатор за сортиране в производството. Състои се от четири части – подаваща система, роботизирана ръка за сортирането, управляваща част с контролери, която е разработена в три варианта, и захранване. Всеки елемент и детайл от системата е проектиран и изработен специално за нея. Младежите от клуба – повечето ученици и един студент, са работили заедно с екипа на доц. Александър Иванов от Русенския университет, който помогнал за програмирането.

От създаването на изложението в Горна Оряховица идва и екип на Професионалната гимназия в Правец. Младежите отново демонстрират много широка гама от изделия – крачещи роботи, хуманоидна ръка, евтина версия на лаптоп, роботизирана хранилка за животни и още какви ли не неща, които биха намерили лесно приложение в бита.

Горна Оряховица е представена от екипите на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, показващи пасивна къща и демонстрации за обучение на деца; ПТГ „Васил Левски“, които демонстрират точкови заварки и изработени от метали красиви изделия; Клубът по авиомоделизъм, Момчил Дамянов, Ели мекс, Бултраф, Каси темпра пак, които показват екологичен 3D принтер, за изработка на прецизни детайли с изключителна точност и др.

Някои от идеите, които показват участниците в изложението, вече са намерили и реализация в реалния бизнес. Това всъщност е една от задачите, които си поставят организаторите. Да свържат младите иноватори с хората, които могат да помогнат за реализация на идеите.

В рамките на конкурса е подредена и ретро изложба.

На 12-ти октомври от 10:00ч. в пресклуба на спортната зала, проф. д-р Георги Попов, ще изнесе лекция на тема Индустрия 4.0 и изкуственият интелект. Същия ден от 17.30 ч. най-добре представилите се отбори ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора. Разбира се ще има и финансови стимули. В двата дни на изложението (11 и 12 октомври), то ще бъде отворено за посетители до 19.00 ч. Изложението ще бъде закрито на 13 октомври в 14.00 ч.

 

Повече...

Победата на Локо /ГО/ над Литекс /ВИДЕО/

  • Публикувано в Спорт

Вижте най-интересните моменти от мачовете в 10-ия кръг на Втора лига между тимовете на Кариана Ерден - Черноморец Балчик (0:0), Литекс - Локомотив Горна Оряховица (0:1), Пирин Благоевград - Несебър (1:3) и Поморие - Добруджа Добрич (1:0).

Всичко това в предаването "Обзор на Втора лига" в ефира на DIEMA SPORT.

 

gong.bg

Повече...

Възрастна жена пострада при верижна катастрофа в Лясковец

72-годишна жена е пострадала при верижна катастрофа на пътя Г. Оряховица – Лясковец. Произшествието е станало вчера около 17,00 ч. По първоначална информация са се ударили три леки автомобила – «Опел», управляван от 53-годишен мъж от гр. Русе, «Фолксваген», управляван от 47-годишен мъж от с. Козаревец и «Мерцедес», управляван от 75-годишен мъж от гр. София. В резултат на това е пострадала пътничка от мерцедеса, която е настанена за лечение във великтотърновската болница с фрактура на гръдна кост и комоцио, без опасност за живота. Тримата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни. Причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

Повече...

Жена мамила с ниви в Ресен

67-годишна жена от гр. Свищов е обвинена в извършването на измама. В хода на разследването е установено, че в периода 5 януари – 18 май тази година в с. Ресен и гр. Русе тя е измамила жена от с. Ресен, като я накарала да заплати такси и разноски по гражданско дело на Районен съд – Русе за признаване собствеността и последваща продажба на 117 декара земеделски земи, на които потърпевшата била наследник. Имотите се намирали в землището на с. Бъзовец. По този начин на пострадалата е била причинена вреда в размер на 6450 лв. От проведените действия по разследването криминалистите стигнали до извършителя – 67-годишна жена от гр. Свищов, известна на полицията и многократно осъждана. След доклад на материалите в прокуратурата тя е привлечена, като обвиняема, задържана е до 72 часа.

 

Повече...

Катастрофа между пътнически бус и два тира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Инцидентът е станал на пътя Русе-Велико Търново.
Два тира и пътнически бус катастрофираха на пътя Русе – Велико Търново. Инцидентът е станал около 14:00 часа близо до село Поликраище.

Няма тежко ранени. Леко пострадал е шофьорът на единия тир, който е румънски гражданин.

Причина за инцидента най-вероятно е мокър път. В момента отсечката е затворена и се опесъчава.

 

nova.bg

 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.