Menu

Новините от дата: Събота, 06 Януари 2018

35 бойци дойдоха в Горна Оряховица за Националния турнир по ММА за аматьори

35 бойци от 5 български клуба дойдоха в Горна Оряховица за Националния турнир по ММА за аматьори. Състезанието е посветено на 25-та година от създаването на Клуба по бойни спортове в Горна Оряховица и 70-та годишнина на неговия създател и треньор Кръстю Джамбазов. За турнира в Горна Оряховица дойде председателят на българската федерация по ММА Станислав Недков – Стъки. „Благодаря на всички, които дойдоха да уважат 70-годишнината на Кръстю Джамбазов. Той е гордост за федерацията. Малко са хората като него, които работят с душа е сърце за възпитанието на младите хора в спортен дух”, каза Станислав Недков. Кръстю Джамбазов получи от Стъки почетен плакет на федерацията за приноса му в развитието на ММА и бойните спортове в страната. Приветствие към състезатели и гости отправи и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „За нас е чест, че за пореден път Горна Оряховица и Спортна зала „Никола Петров” са домакини на турнир по ММА. Ние винаги сме подкрепяли спорта и ще продължаваме да подкрепяме и да бъдем до нашите млади спортисти, които разнасят славата на Горна Оряховица у нас и по света”, каза инж. Добрев и откри турнира по ММА. На официалното откриване присъстваха още проф. Лъчезар Андреев, член на дисциплинарната комисия на БФММА, бивши национални състезатели, спомоществователи.

Медали за принос в развитието на бойните спортове от имено на КБПИ „Локомотив” получиха кметът инж. Добромир Добрев, Станислав Недков, бивши национални състезатели и спонсори на турнира. Подаръци имаше и за младите шампиони от клуба, завоювали международни награди през годината. Отличията им бяха връчени от рожденика Кръстю Джамбазов. Той е основателят на школата по бойни изкуства в Горна Оряховица. За цялостната му треньорска и възпитателска дейност е удостоен със званието „Заслужил” треньор. За 25-годишнатат си дейност, състезателите от КБПИ „Локомотив” са завоювали 14 медала от Световни и 8 от Европейски първенства. Клубът е водещ в приноса към националния спорт и лидер сред клубовете в Горна Оряховица. Трите световни титли, 7 сребърни и 12 бронзови медала в самбото, бойното самбо и ММА са гордостта на 70-годишния бай Кръстю, както всички го наричат, създал състезатели, които са в елита на българския спорт.

С победа на горнооряховски състезател започнаха и битките от турнира. В категория 56.5 кг. Ростислав Ефтимов победи съперника си Октай Васви от Шумен. В състезанието ще бъдат играни общо 18 битки. Очаква се награждаването да бъде в следобедните часове.

инфо. Община Горна Оряховица

Повече...

19-годишен бъдещ юрист извади кръста от р. Янтра край Първомайци

19-годишният Александър Алексиев извади Светия кръст от Янтра. Заедно с него в студените води на реката край Първомайци скочиха още 27 младежи. Двама от тях бяха именици. Александър Алексиев скача трета година за кръста и сега късметът му се усмихна. Младежът е от Горна Оряховица и е студент по право в София. Той си пожела здраве за него и за всички близки и приятели. Александър развълнувано сподели, че посвещава тази негова своеобразна победа на своята покойна баба Йорданка, която той много е обичал.

Победителят получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, и от кмета на Първомайци Ясен Янков. По-голямата част от наградата бъдещият юрист ще дари за благотворителност, а с останалите пари ще се почерпят заедно с останалите юнаци, които скочиха във водата за Светия кръст. Най-малкият сред беше 10-годишният Александър Денев, а най-възрастният - почти 60 години. Сред куражлиите имаше и един испанец – 35 годишният Руиз Артече Хосе, който за първи път участва в подобен ритуал.

И тази година на Богоявление до моста на Първомайци бяха дошли много хора. Почивният ден и хубавото януарско време бяха докарали много от жителите на Първомайци, Горна Оряховица и околните селища да споделят празничното настроение със смелчаците.

Преди да бъде хвърлен Светият кръст във водите на Янтра, благослов за здраве отправиха отец Анатолий и отец Петър Янакиев. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък-1869”.

Над 1 700 са имениците в Община Горна Оряховица, които ще празнуват днес. Празнични наздравици, заедно със своите близки и приятели ще вдигнат всички с имената Йордан, Йорданка, Йордана, Данчо, Богдан, Богдана, Божана, Бояна, Боян и всички, които празнуват на Богоявление.

инфо. Община Горна Оряховица

Повече...

Близо 4 000 именици ще празнуват на Йордановден и Ивановден в Община Горна Оряховица

Близо 4 000 са имениците в Община Горна Оряховица, които на Йордановден и Ивановден ще празнуват заедно със своите семейства и приятели. Почти 1 600 са мъжете и жените, които ще вдигнат празнична наздравица на Богоявление. Традиционно най-много са мъжете, носещи името Йордан – 895. И докато в Горна Оряховица Йордановците са 595, то в Паисий си имат само един. Почти същото е положението и с жените, носещи името Йорданка. Отново най-много са те в Горна Оряховица - 362, а отново в Паисий и в Горски горен Тръмбеш няма нито една жена с това име. На Богоявление празнуват още и Богдан, Богдана, Богданка, Боян, Бояна, Данчо, Божан, Божана и др. Мъже и жени с тези имена и техните производни живеят в различните селища на общината. Така че на Йордановден повод да почерпят ще имат много мъже и жени. В Горна Оряховица живеят най-възрастният и най-младият именици – 97-годишният Йордан Плачков и Йордан Корчев, който е само на година и половина.

Над 2 200 са пък мъжете и жените, които ще почерпят на Ивановден. „От кал да е – Иван да е“, казва народът ни. 1226 са мъжете в общината, носещи името Иван. Няма селище, в което да няма Иван. И отново Горна Оряховица и Паисий са на двата полюса - с най-много и най-малко Ивановци – 847 срещу само един. Положението и при Иванките е същото, само че този път в Горна Оряховица жените с това име са 317, в Паисий си нямат нито една. А иначе общо Иванките в общината са 500. След тях са жените с името Ваня – 188. Йоаните в общината са 122, докато Йоановците са само 29. Калояновците, които също празнуват на Ивановден са общо 83. Горнооряховчани са и най-възрастния и най-младия именици в общината. Това са 93-годишният Иван Сираков и малкият Иван Пъргавелов, който е само на три месеца.

На Ивановден празнуват още Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Жана, Иво, Ивона, Яна, Йото, Ванина, Ивета, Ивелин, Ивелина и още много други.

Нека бъдат честити!

инфо.g-oryahovica.org

Повече...

Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, кадет извади кръста от Янтра

Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, започнало от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигнало до Владишкия мост в квартал „Асенов“. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета на Старата столица Даниел Панов се включиха в почитането на големия християнски празник. Кулминацията бе на Владишкия мост, където отец Славчо спусна Христовия кръст във водите на Янтра. Близо 50 смелчаци скочиха в реката, за да намерят реликвата.

Най-сръчен и предвидлив се оказа 31-годишният кадет Тянко Жеков, който е от Благоевград. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост.
Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите смелчаци, които участваха в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и близките им да бъде успешна.

Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове на 6 януари с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“. Във всички велкотърновски църкви бе подменена светената вода.

Последва шествие в две части. Първата бе до площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, където бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. След това шествието продължи до Владишкия мост в квартал „Асенов“ за ритуала по спускане на кръста. Присъстваха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници и др.

сн. Община В. Търново

Повече...

Бърз влак помете кола на прелез в Лесичери /ВИДЕО+СНИМКИ/

39-годишен мъж от Варна загина при произшествието на жп прелез  в село Лесичери, след като бърз влак помете автомобила му.

Инцидентът е станал около 11 часа.  Лекият автомобил, с варненска регистрация, управляван от 39-годишния мъж е пресякъл жп прелеза, въпреки че сигнализацията е забранявала преминаването на автомобили. Мъжът загива на място след като колата му е блъсната от бърз влак, движещ се по направление Варна- София. Движението в района на катастрофата бе преустановено за влакове и автомобили за около пет чАса. 

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.