Menu

Новините от дата: Четвъртък, 11 Януари 2018

Оптимизират приема на първокласници във великотърновските училища

Нови правила за прием на първокласниците в училищата на територията на Велико Търново и населените места общината ще оптимизират процеса и сформирането на ученическите класове. За целта са предложени допълнителни критерии, които са в синхрон с новите изисквания на Министерството на образованието и науката, както и с цялостната държавна политика, поставяща просветата като водещ приоритет.
Родителите вече ще могат да избират дали да посочват постоянен или настоящ адрес. Водеща роля при записването ще има продължителността на актуалното местоживеене в района на училището – дали е от три и повече години, за време от една до три години, или от 12 месеца. В съответното учебно заведение могат да бъдат записвани и деца от други квартали и райони, но само при условия, че са останали свободни места.
Допълнителните критерии за точкуване на бъдещите първолаци предвиждат най-много точки да получават деца с трайни увреждания над 50%, малчугани с двама починали родители или със специални образователни потребности, както и децата от центровете за социални услуги. Допълнителни точки ще получават семейства, чиито бъдещи първокласници имат по-големи братя и сестри в същото училище. Същото важи и за дете, което е било в подготвителна група в съответното учебно заведение. Отменен е критерият, който даваше привилегия на децата, чиито родители са заети в системата на образованието.
Новите правила ще бъдат гласувани на предстоящата в края на месеца сесия на Великотърновски общински съвет.
До 30 март ще бъде готов училищният план-прием за предстоящата учебна 2018-2019 година. От 1 до 5 юни майките и татковците ще могат да подават писмени заявления за участие в определените три класирания за първокласници. Първото класиране ще бъде оповестено на 10 юни, а записванията ще са през следващите два дни. Второто класиране ще излезе на 13 юни, а третото – на 16 юни. След него записванията ще продължават до 15 септември.
Очакванията са, че наесен първокласниците в Старата столица и общината отново ще са над 700. Толкова е броят на шестгодишните малчугани, обхванати в подготвителните групи в детските градини и училищата. Цифрите съответстват на добрата демографска тенденция във Велико Търново и увеличаващото се през последните години население.
До 30 април продължава записването на малчугани в първите възрастови групи на 23-е детски градини във Велико Търново и населените места от общината. Според данните от информационната система за гражданска регистрация, 762 са великотърновчетата, подлежащи на прием от 1 септември 2018 година. На 1 юни на сайта на Община Велико Търново ще бъдат публикувани списъците с класирани деца, както и свободните позиции в детските градини. Записването след първото класиране продължава до 15 юни, а на следващия ден ще бъде обявено второто класиране.

Повече...

ЗА ВТОРИ ПЪТ В ТЪРНОВО! Отново мирен протест в защита на Пирин

На 11 януари 2018 г., четвъртък, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.
Мирният граждански протест във Велико Търново започва от 18,30 ч. пред паметник „Майка България”.
Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

Повече...

Етър с трето ново попълнение

Етър се похвали с трето ново попълнение. "Болярите" със сръбския защитник Душан Младенович за година и половина. Футболистът е роден през 1990 година и играе на поста ляв бек.

Започнал е кариерата си в Раднички (Ниш), играл е още в Синделич, Слога (Кралево), Алашкерт (Ереван), Рудар, Железничар (Сараево), Искра (Даниловград), Динамо (Вранье). Преди него "болярите" подписаха с Даниел Младенов и Георги Пашов.

сн.etarvt

Повече...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review William Hill here.