Menu

Вдигат улични скулптури и стенопис мамещ окото на чаршията в Търново

Вдигат улични скулптури и стенопис мамещ окото на чаршията в Търново

Момичетата от търновската група Giartcrew организират уникално събитие, на което ще се изработят три скулптури и стенопис мамещ окото с интересна визия. Началото на фестивала на уличните скулптури е в събота и продължава до неделя на Самоводската чаршия до бар Хипстър. Групата е и организатор на първия международен фестивал за триизмерни улични рисунки, който се проведе през месец юни миналата година в района около Художествената галерия и паметника Асеневци– Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова, Нина Ковачева, Весела Петрова, две от които Невена и Весела са докторанти по изкуствата. Скулптурните творби ще бъдат изработени от Иван Николов – също докторант към ФИИ, Сергей Печинов, Радослав Ганев.

В следствие на миналогодишния фестивал, който се превърна в нестандартно и артистично събитие за град Велико Търново, момичетата от Giartrew, решават да продължат, като направят ново издание на фестивала, но този път идеята е да се създаде поле за изява на млади автори, работещи в сферата на изкуствата, като по този начин да се създаде дълготрайна традиция, в която съвременните форми на изкуството допълват, обогатяват и естетизират градската среда.

Тази година фестивала ще е концентриран в старата част на града, на Самоводската чаршия. Ремонтните дейности там през последните месеци, довеждат момичетата до идеята за намесата на трайно изкуство в градската среда, което ще даде възможност да се обединят различни архитектурни пространства, в пейзажа на Велико Търново. В отговор на това ще бъдат направени три скулптурни творби и един стенопис в стил тромп-льой /терминът trompe l’oeil от фр.ез. – „измама на окото”/. Този вид стенопис е характерен със своята визуална измама за постигане на хипер реалистичност, чрез различни живописни техники.

Стенописът тромп-льой, ще бъде изпълнен в класическа форма, като създаде илюзия за разширяване и завършване на фасадата на определената сграда. Избраната архитектурна повърхност е на фасадата на Арт Бар Хипстър, на Самоводската чаршия. Невена Лефтерова, като докторант по изкуствата изследва именно този вид стенописи, които са били много разпространени по времето на Ренесанса в Италия и изключително популярни днес в Америка, Франция, Италия и други държави от Европа и света.

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.