Menu

Търновска гимнастичка стана шампион

Търновска гимнастичка стана шампион

Изключителен успех за българския спорт постигна Стилияна Николова на европейското първенство по художествена гимнастика в Киев.

Състезателката на великотърновския клуб по художествена гимнастика „Етър“, спечели шампионска титла при девойките във финала с лента. Това е първо европейско злато за България след 25- годишна пауза. За последно през 1995 година Теодора Александрова спечели титла в многобоя и във финала на обръч.


Стилияна Николова изигра изключително силно и най-чисто от всички финалистки съчетанието си по музика на „Канкан“ и заслужено взе най-високата оценка - 21.550 точки.


Среброто на този уред стана притежание на представителката на домакините Карина Сидорак – 21.200 точки, а с бронза се окичи Дария Атаманова (Израел)– 21. 150 точки.


Само една десета раздели Стилияна от първото място във финала с топка. Българката представи с много настроение и хъс съчетанието си, но за съжаление допусна неточност, която и коства златото и получи 22.700 точки. Шампионка с 22.800 точки стана представителката на домакините – Полина Карика. Третото място с 22.550 зае Елизавета Зоркина (Беларус).


Другата представителка на България при девойките в Киев- Ева Брезалиева спечели бронзовото отличие във финала с въже.

Непосредствено след края на изпълнението си българката получи оценка от 20.450 точки, което и отреждаше четвъртото място. Последва подаване на контестация за оценката й за трудност от старши треньорът Валентина Иванова, която беше уважена от съдиите и оценката беше повишена с 0.400 точки - 20.850, което означаваше трето място и бронзов медал. Първа е Дина Агишева (Беларус)– 21.550 точки, втора се нареди Дария Атаманова (Израел)– 21.500 точки.


15- годишната Стилияна Николова е състезателка на „Етър“ от първата си година- деца, а догодина ще стартира вече при жените. През този период тя донесе куп шампионски титли на великотърновския клуб. Европейската шампионка на лента е дъщеря на участника на световното първенство в Мексико по футбол с националната фланелка Илия Дяков и на Паулина Николова- бивша националка по художествена гимнастика, световна шампионка с ансамбъла през 1983 и 1985 г.

 

сн.Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.