Menu

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства, които предпочитат да отглеждат децата си на тишина и спокойствие. Агенциите за недвижими имоти в старопрестолния град отчитат значително увеличение на инвестиционния интерес към селските имоти - стари къщи, подлежащи на основен ремонт, но и на ново строителство, а цените остават високи и устойчиви, коментират брокерите. На какво се дължи раздвижването на пазара на селски имоти и защо близкото до Велико Търново село Първомайци е с цени на къщите по-високи от тези на апартаменти в града, провери кореспондентът ни Здравка Маслянкова.

Село Първомайци с 2800-те си жители е най-голямото в област Велико Търново и е едно от най-добре развитите в региона. Младите семейства се завръщат, а пазарът на недвижими имоти е във възход.

„Между два града сме, има работа, има всичко и затова оставаме в Първомайци. И детска градина имаме, училища имаме и доволни сме от селото си“.

„Има възможност младите хора да си намерят работа. По-хубаво е да се живее в къща, не е шумно, млади семейства могат спокойно да оглеждат деца“.

„Първомайци е привлекателно за младите семейства с местоположение, близо до големите градове, тихо и спокойно място“.

„Има удобства за младите семейства, има транспорт, има училища, каквото ти дойде на акъла, всичко има. Продават се къщи в Първомайци, ама не са много евтини“.

„Много търсят, даже две тука са обявени за продан, къщи се търсят много специално в Първомайци“.

Кметът на Първомайци Ясен Янков споделя, че почти всеки ден отговаря на запитвания за продажби на къщи в селото. Заради добрата си пътна инфраструктура, водопровод и канализация, близостта до Велико Търново и Горна Оряховица, недвижимите имоти в селото са на цени като в градовете:

„В Първомайци има голямо търсене на имоти, не само жилищни, но и празни дворни места, където се изготвят проекти и се строят нови къщи. Може да кажем, че от няколко години има бум на строителството и на купуване на имоти. С всяка изминала година имотите вървят нагоре, може би имаме едни от най-скъпите имоти. Имот под 40 хиляди лева няма в Първомайци, говорим за къща, в която след това трябва да се прави основен ремонт. Има къщи с над 120 хиляди евро, готови, обзаведени. Чужденци нямаме покупка на имот в момента. Най-вече млади семейства купуват, това е 90 % от хората, които купуват къщите. Хора, които работят в чужбина, но си инвестират – това са другите 10 %, които си купуват имоти в Първомайци“.

Пазарът на селски къщи е във възход не само в Първомайци, а в почти цялата Великотърновска област, посочват брокерите на недвижими имоти в старата столица. Предпочитани са селата в близост до градовете, а купувачите са предимно българи. По-възрастните британци са започнали да продават селските си имоти и се прибират при роднините на Острова заради несигурността от развитието на ситуацията около Брекзит. Има и купувачи, но са малко. Основно са млади британски семейства с професии, които им позволяват дистанционно да ги упражняват, коментира Калоян Ганев, собственик на агенция за недвижими имоти:

„Предпочитаните села се намират на юг и по протежението на главния път София – Варна поради лесния достъп до областния град. Интересното е, че все повече млади хора на възраст от 25 до 35 години, млади семейства предпочитат да избягат от града и трайно да обитават тези села. Има два типа клиенти – едните търсят къща, която искат сами да реставрират и да осъвременят, и другият тип купувачи са клиентите, които предпочитат готови къщи, които са вече отремонтирани или новопостроени, както се наблюдава, че има засилено строителство в най-близките села до Велико Търново“.

Въпреки засиленото търсене цените на селските къщи в региона се запазват устойчиви и са в два диапазона, в зависимост от състоянието на имота, обясни Калоян Ганев:

„Едните са имотите, които са в рамките на 15 до 25 хиляди евро. Това са имоти, които имат нужда от осъвременяване и ремонт. Разбира се, цената се определя от локацията, близостта до града, но не е задължително условие, инфраструктурата, връзките с града какви са, в самото село колко е голямо и с какво разполага. Втората група това са цени на имоти, които са готови, в рамки от 70 до 100 хиляди евро се търсят имоти. Дори все повече се търсят готови имоти в този ценови диапазон. Предпочитат се къщи с минимум три спални, с около 800 кв.м до декар двор. Не мога да кажа, че има увеличаване на цените на селските имоти. Цените са доста по-реални спрямо пазара и затова клиентите се ориентират вместо да закупят апартамент на високите цени в града, в сравнение един апартамент с две спални е на около 60 хиляди евро, който тепърва трябва да бъде завършен и осъвременен“.

Наемите на апартаментите във Велико Търново продължават да държат високи нива, посочват брокерите на недвижими имоти. Обзаведено жилище с една спалня е не по-малко от 350 лева месечно, а за жилище с две спални наемът стигат 500 лева.

 

bnr.bg

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.