Menu

Откриха уникален паметник на генерал Сава Муткуров във Велико Търново/ВИДЕО/

Откриха уникален паметник на генерал Сава Муткуров във Велико Търново/ВИДЕО/

Той е бил един от радетелите за национално обединение.

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 134 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях.

Двоен се оказа празникът за жителите и гостите на Велико Търново. Освен националното честване в старата столица беше открит и паметник на генерал Сава Муткуров, един от радетелите за национално обединение.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметника Майка България, започна Деня на Съединението за великотърновци.

След отбелязването на националният празник беше открит бюст-паметник на генерал Сава Муткуров - първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” - I степен.

Участник в Руско-турската война и герой от боевете при Шипка той минава и през политическата кариера. След абдикацията на Батенберг, е избран за регент, а след това и за министър на войната.

„Това е един от най-добрите представители на онова поколение, което създаде България, което я изгради, защити, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за кратката си житейска мисия да е свършил, толкова много неща”, каза историкът проф. Милко Палангурски.

Паметникът е дарен от наследниците на генерал Муткуров. При реставрацията му е направено изненадващо откритие – изработен е от прочут италиански скулптор.

„Едно парченце боклук е паднало от него и тогава са видели надписа на скулптура и са разбрали, как е правен, къде е правен”, разказа Александър Кирков – наследник на ген. Сава Муткуров

Статуята е изработена в Италия от мрамор, с който е работил самият Микеланджело. А нейният автор Винченцо Йераче е бил любим скулптор на тогавашния папа Лъв 13.

Въпреки че стойността на паметника е десетки хиляди евро, роднините на генерал Муткуров не го искат за себе си. „Решихме да го дадем, защото няма смисъл има този паметник да стои в мазето, като никой не го вижда там”, каза Александър Кирков.

 

Репортер: Мартин Георгиев

nova.bg

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.