Menu

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ЦАРЕВЕЦ ВЕРДИЕВАТА ОПЕРА „СИМОНЕ БОКАНЕГРА“

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ЦАРЕВЕЦ ВЕРДИЕВАТА ОПЕРА  „СИМОНЕ БОКАНЕГРА“

За първи път н крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде представена
операта „СимонеБоканегра“ от Джузепе Верди. Спектакълът на Музикално- продуцентски център Варна е на 10 август, събота, от 21,00 ч. и е част от афиша на Летния фестивал „Сцена на вековете“ в старата столица.
Верди, завладян от историята на първия генуезки дож Симон Боканегра (XIV век), сам написва сценарий по драмата на Антонио Гутиерес и го изпраща на либретиста Франческо МариаПиаве. Сюжетът разкрива трагичния образ на Симон Боканегра, който на фона на тежки политически размирици, се измъчва от спомените за любовта си към загиналата дъщеря на най-големия си враг Фиеско. А когато е на път да прекрати жестоките войни в Италия, поредният заговор слага край на живота му. В последните си мигове Симон се помирява с Фиеско, успява да се огледа в чистите очи на отдавна изгубената си дъщеря и открил, сякаш за пръв път щастието, издъхва.
Режисьор на спектакъла е македонецът Деян Прошев, който се придържа към либретото и предлага една класическа постановка, с всички нейни комплексни елементи. Спектакълът на Царевец ще бъде дирижиран от маестраНиколета Конти. от Италия.В главните роли ще гостуват български певци със световна кариера – баритонът ИвоЙорданов (СимонеБоканегра) и тенорът Иван Момиров(Габриеле Алорно), а ролята на АмелияГрималди ще бъде изпълнена от и италианката Дария Масиеро.. В постановката ще участва оркестър, хор и балет на Музикално-продуцентски център Варна.
На 30 август на откритата сцена на крепостта Царевец е предпоследното заглавие от афиша на „Сцена на вековете“ 2019 - симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.
Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от РуджероЛеонкавало - продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в кв. Колю Фичето“.
Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуален спектакъл „Цареград Търнов – звук и светлина“.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за спектаклите, включени в програмата на фестивала, се предлагат в мрежата на www.evenim.bgи туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Още за „Сцена на вековете“ на https://www.stageoftheages.bg/

нагоре
Info for bonus Review William Hill here.